Pate de naut (Hummus) Reteta VIDEO

Pate de naut (Hummus)

Reteta de hummus e foarte simpla dar, daca nu respectati micile detalii aveti sansa sa nu iasa bine, asa cum am facut eu - a trebuit sa repet procedura de 3-4 ori pana am obtinut un pate de naut(adica hummus) f.gustos. In primul rand am descoperit ca marea diferenta este sa aveti un tahini de calitate, cel cumparat este destul de amar si cu un gust intens, chiar rancezit. Eu acum il fac acasa dupa aceasta reteta de tahini si este minunat, oricat de mult nu as pune in hummus ii da un plus de aroma si nu-l strica deloc.

Dar recunosc ca merita tot efortul, este o alternativa foarte buna la pate-urile clasice de carne, chiar se recomanda sa se varieze sursele de proteine pe care le consumam. Puteti sa reglati consistenta lui adaugand apa sau zeama in care a fiert, mai bine sa-l faceti cat mai cremos, asa e cel mai bun.

Aici pe scurt micile greseli pe care le-am facut de-a lungul timpului cu reteta de hummus, poate va ajuta sa nu le repetati :)

- nu am fiert bine nautul, si a iesit cam krupos la consistenta - dar aici depinde si de calitatea nautului folosit, cel turcesc-arabesc este mult mai cremos. Aveti aici metoda detaliata despre cum fierb eu naut.

- apoi am stricat mixerul cand am incercat sa-l pasez, deci sa aveti grija sa nu fortati mixerul si ar fi bine sa fie unul bun - adaugati in timpul mixajului putina apa sau supa in care a fiert nautul(se poate si ea congela);

- am pus un pic mai mult tahini(cumparat) decat trebuie - acesta are miros puternic de seminte prajite si un pic amar - musafirii au fost amabili si au zis ca este bun, dar eu nu il puteam manca :) Mai bine il faceti in casa, este foarte repede si simplu, va trebuie doar susan si un pic de ulei si va ajunge pe mult timp.

Observati ca am facut un Update la reteta de hummus, am adaugat si un video plus cateva detalii noi invatate pe parcurs, este oricum minunat si nu uitati ca mai avem variantele de hummus cu sfecla, hummus cu avocado, hummus cu pesto si hummus cu ardei copt - absolut minunate toate!

Ingrediente

Naut fiert
500 g
Suc de lamaie
3 linguri
Usturoi(catei)
2 buc
sau 1 lingurita de usturoi pudra
Tahini
1 lingurite
sau susan macinat
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau orice alt ulei preferat

Pasi de urmat

1

Primul si cel mai important pas este sa obtineti nautul fiert:

1. Puteti sa-l cumparatai direct la conserva - am folosit 2 cutii de naut la aceasta reteta. A fost foarte bun, se paseaza usor si este cremos.

2. Il fierbeti acasa - dar neaparat inmuiat bine 10-12 ore, apoi aruncati apa in care a stat, il puneti la fiert, atentie sa nu adaugati sare si apa rece in timp ce fierbe(doar apa fiarta fierbinte). Si il fierbeti pana este moale bine - 2-3 ore sigur, sau la oala de presiune 30-40 de min.

Aici metoda detaliata si cu video!

2

Daca ati fiert nautul acasa, aveti grija sa pastrati putina apa in care a fiert - de obicei este mai uscat, se paseaza un pic mai greu si trebuie adaugata putina apa ca sa-l puteti face de o consistenta buna.

Daca aveti naut din conserva adaugati putin din zeama lui.

Cel mai bine este sa-l pasati cu blenderul vertical, asa veti obtine consistenta cea mai cremoasa si mai fina.

3

Deci, adaugati peste naut sarea, tahini, usturoiul, zeama de lamaie si 100 ml de apa sau supa in care a fiert nautul.

Pasati bine pana pasta are consistenta ca la o smantana mai groasa si fara boabe de naut intregi in ea.

Daca este prea groasa mai  adaugati putin apa in care a fiert nautul.

4

Aici am o poza cu Tahini, care de fapt este o pasta de susan prajit. Se gaseste in supermarket la raionul de produse arabesti. Recomand sa-l folositi cu grija, este mai amar si cu miros mai rancezit de obicei.

5

Recomand mai bine sa folositi tahini de casa, reteta este banala si il puteti pastra mult timp la frigider.

Are un miros foarte pacut de susan calit si nu e deloc amar.

6

Mai puteti adauga dupa gust zeama de lamaie, sare sau tahini, amestecati bine.

7

Treceti hummusul intr-o farfurie frumoasa, faceti cu lingura niste dungi(canale) in el, stropiti cu ulei de masline, presarati dupa preferinte patrunjel tocat, susan, boia sau curcuma.

Serviti cu lipie sau painica si cu mare placere :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame (o farfurie mare)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

sarah
sarah 15 apr 2010, 13:04

lena imi pare rau dar nautul fermenteaza foarte repede si nu poate fi pastrat atat cat ai spus tu .o saptamana este enorm de mult si hummus-ul chiar daca nu capata gust rau nu este bun de mancat.in alta ordine de idei fara tahini sau susan gustul este fad .si inca ceva,hummus-ul nu este un pate vegetal ci este un sos mai consistent ce insoteste fripturile in Arabia nu se serveste in nici un caz ca inlocuitor de pate.te rog mult nu te supara,sunt o citittoare fidela a site-ului acesta si imi plac mult retetele tale.o zi buna iti doresc

lena
Elena (lena) 15 apr 2010, 13:08

Oke, multumesc de sugestii, voi sterge chestia cu pastrarea, desi la mine nu a fermentat. In rest, chestia de sos si pate -  totul depinde de consistenta - eu l-am mancat ca si pate la un restaurant libanez. Am vazut mai multe retete pe net si mai bine ii spun pate decat sos - asta ca suntem in Romania si este o reteta pe care am numit-o pate de naut fiind ceva asemanator cu hummus-ul.

armisa
armisa 15 apr 2010, 21:24

buna lena mersi de reteta dar la mine nu prea merita sa o fac ca in cipru se gaseste la greu .Ei il maninca in special in posturi.dar mersi iarasi ca macar am aflat ce e humusul si din ce e ca nu am stiut te pup

Nota mea pentru reteta:
sarah
sarah 15 apr 2010, 21:43

lena adevarul e ca m-am exprimat eu gresit.nu e sos ,ai dreptate dar in orice caz nici pate nu este.banuiesc ca in restaurantul libanez l-ai servit cu naan sau lipii arabest si cu carne prajita. e foarte bun dar cu paine nu prea merge,parerea mea.eu iti zic ca am fost direct la sursa,de mai multe ori am ajuns in arabia fiind casatorita prin partile alea ale lumii .oricum ar i este delicios si al tau arata minunat!

lena
Elena (lena) 15 apr 2010, 21:51

Oke, atunci asta este pate care se mananca pe paine, aici l-am mancat si la un centru de lifestyle vegetarian - unde se servea pe paine, si este unul din cele mai bune pate-uri vegetariene, sa-i zic crema daca vrei. Merci de informatii interesante, te astept si pe forum cu reteta originala de hummus si nu numai

armisa
armisa 15 apr 2010, 22:10

eu cind am vazut prima data hummus am crezut ca e fasole batutasi nu am vrut sa gust dar naut am mincat ca se gaseste asociat cu alte seminte dar e bine de stiut.lena esti geniala as vrea sa iti cunosc secretul

armisa
armisa 15 apr 2010, 22:18

vai mie asa de pofta de un kebab arabesc .ce zici lena faci o reteta dar cu acele condimente pt ca alea fac kebabul atit de delicios ,pupici

chety
chetza (chety) 15 apr 2010, 22:29

o, buna lena si,, Hristos a inviat!!!am crezut ca ne ai uitat de nu ne ai mai trimis nimic,ceaw:-*

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 16 apr 2010, 09:14

Adevarat a Inviat! Am avut o mica vacanta, am fost la parinti la tara - acum am revenit, asteptati retetele noi

vio23
vio23 16 apr 2010, 09:16

cred ca este f bun pateul. o sa incerc si eu.  eu il fac cu maioneza ceapa si masline si ne place foarte mult

miniraton
irina (miniraton) 19 apr 2010, 21:38

am facut si eu odata si mi-a iesit f. bun. Pt ca nu am gasit pasta de susan... am pus seminte de susan (pe care le-am gasit la punguta intr-un supermarket)...am pus putin dar a iesit bun. Imi place tare mult humusul.

amelittat
amelittat 20 apr 2010, 15:48

aici in Franta ii spune pate de naut, si se mananca si pe paine nu doar pe lipii, e chiar asa reteta cum ai scris tu........intr-adevar de pastrat se pastreaza max 3 zile, altfel incepe sa fermenteze, noi il mancam in antreu e f delicios, deasupra pun ulei de masline si o frunza de menta, super bun........asa ca nu-ti face griji reteta ta e f buna, o zi minunata

bocsa
gabriela (bocsa) 05 sep 2010, 22:24

Ce gust are? Seamana cu pateul vegetal.

lena
Elena (lena) gabriela (bocsa) 06 sep 2010, 08:12

Da, seamana cu un pate de fasole, ceva gen fasole batuta, doar ca mai fina.

amalia80
amalia80 20 sep 2010, 14:50

Nu este chiar asa de greu de fiert nautul, nu trebuie sa se sperie cititorii site-ului. Nautul il uiti in apa de seara de pe la 18 pana a doua zi la aceeasi ora. Il fierbi in doua ape cate jumatate de ora si in ultima cam 1-2 ore, depinde de cat e de proaspat. Secretul este fiertul la foc mic, fara sa clocoteasca, iar cand scade apa sa se completeze doar cu apa fiarta. Referitor la parerile cum ca e sau nu servit ca pate, eu zic sa prepare fiecare si sa-l serveasca cum crede de cuviinta. Este un preparat perfect pentru posturile lungi. Eu in timp ce-l pasez (prima data il pasez cu o lingura de lemn si apoi cu mixerul) ii adaug cate o lingurita de ulei fierbinte, iar in final iese precum un piure.

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 21 sep 2010, 22:02

In timp ce fierbe, se mai amesteca dn cand in cand sau nu?

MichelleS
Mihaela Sanda (MichelleS) 28 feb 2011, 23:41

e il fac destul de ds..si ii zic pateu si il papm cu paine..delicios

Nota mea pentru reteta:
nadia77
nadia77 10 iul 2011, 13:25

Buna Lena,foarte folositor site-ul tau.Gatesc si eu din retetele tale si vroiam sa spun ,referitor la hummus,ca in compozitia lui se mai adauga si un iaurt acru,ii da un gust delicios.Eu locuiesc intr-o tara araba si cei de aici asa il fac,iar ca sa fie si mai gustos se mai adauga bucatele mici de friptura,mai ales miel sau vitel si atunci se numeste hummus cu carne.Bafta in continuare.

Nota mea pentru reteta:
AMV
Adriana (AMV) 08 ian 2012, 15:45

Buna Lena,

Uite ca ma tin de promisiune sa prezint hummusul varianta picanta, cine a fost la ateliere l-a si gustat.

Reteta este asa: 340 g naut fiert, 1 ardei iute rosu mic si uscat, 1/2 lingurita seminte chimen macinate, 1 catel usturoi, 1 1/2 linguri tahini, 4 linguri ulei de masline sau mai putin si il mai subtiati su apa in care a fiert/stat nautul, cam 2 linguri zeama de lamaie, sare si piper. In functie de preferintele fiecaruia, se pot modifica cantitatile de condimente. Sotului ii place mai picant, asa ca e super incantat.

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 04 feb 2012, 10:38

Citisem undeva ca in apa in care se pune nautul la inmuiat se poate pune o lingurita de bicarbonat de sodiu (apa trebuie sa fie calda); dimineata se scurge si se spala bine, in citeva ape. Se fierbe mult mai repede.

Cori
Cori 31 mar 2013, 20:18

La fel de bun de fiecare data humusul, se manaca cu mare pofta la noi

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 mar 2013, 20:19

Poza mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 10 iul 2013, 15:05

In reteta pe care o prepar eu de la sotul meu din tara luata, se pune si camun si cativa catei de usturoi. 

Corina Kitchen
Corina Kitchen 09 nov 2013, 11:28

In SUA  se numeste "DIP" , deci  cel mai potrivit este crema de naut...dar ce mai conteaza denumirea? Cui  ii place il va face  mereu cu placere, cui nu,nu. Am vazut discutiile de sus  si m-am amuzat  putin, sincer.

In Sua se  serveste ori pe paine ori cu chipsuri.

O zi frumoasa!

henrietta
henrietta 09 feb 2014, 11:09

Interesant...eu sunt de parere ca fiecare in parte poate sal serveasca cum si cu ce ii pofteste inima...depinde de omu..eu una o ador cu paine prajita si cascaval...

Andreea A
Andreea A 28 mai 2014, 17:47
 

 Lena, mie mi se pare foarte putin o lingurita de tahina la 500 g de naut, poate cel pe care l-ai avut tu nu era chiar dintre cele mai bune si de aceea a iesit hummus-ul amar. Eu de obicei pun minim o lingura, in functie de cat de consistent este tahina. Din cate marci de tahina am incercat, cel mai ok a fost unul produs de Al Ameera, din EAU, dar nu stiu daca se gaseste in Ro.

 In orice caz, pentru cele/cei care au foarte multa rabdare si in cazul in care hummus-ul este fiert acasa, boabele ar trebui curatate de coaja in care sunt invelite (conform retetei originale). Daca hummus-ul este bine fiert, coaja se crapa iar bobul aluneca foarte usor afara din coaja. Atentie insa, hummusul se pastreaza in apa dupa fierbere si se curata fierbinte, atat cat suporta mana fiecaruia. Daca nu este tinut in apa, se usuca si devine aproape imposibil de curatat.

 Cat despre pastrarea hummus-ului, noi nu il mai mancam a3a zi, chiar daca a stat in frigider, asta daca e fiert in casa. Cel de la borcan are conservant cat cuprinde, asa ca poate rezista o saptamana fara sa fermenteze, dar e cam departe de a fi sanatos. Exista si hummus gata preperat, la conserva, cu termen de garantie de la 6 luni in sus, pe raft, la temperatura camerei (nu recomand, gustul este departe de cel al hummus-ului facut in casa).

Sper sa fie de folos :) O zi buna tuturor!

amalia ramona
amalia ramona 06 iun 2014, 12:19

Este usor de obtinut un naut fiert bine. Il puneti la inmuiat cu o zi inainte, in apa rece, o lingurita de sare si una de bicarbonat. A doua zi scurgeti apa si fara sa-l clatiti, il puneti la fiert cu sare si cateva boabe de piper (se pot arunca dupa ce au fiert). Focul trebuie sa fie mai iute pana incepe sa fiarba, dupa care il lasati potrivit. Aveti grija sa-l spumuiti pentru ca va face multa spuma alba. E de preferat sa folositi o paleta de silicon sau plastic. Va fierbe de minune si se va inmuia si coaja. Este mult mai usor la digestie decat fasolea. Cu ulei de masline bun, este delicios.

tiki
tiki 12 mar 2015, 12:38

Buna. F. bun acest pate si recomandat in perioada postului. (eu am pus susan macinat, cam uleios.haha).Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mari 13
Mari 13 01 aug 2015, 08:51

Buna ziua,

Tocmai am terminat reteta de humus,excelenta ! Eu am fost mai generoasa cu tahina,dar asta pentru ca imi place susanul foarte mult :). Am adaugat si chimen macinat si a iesit delicios!

Multumesc frumos pentru retete,de aici ma inspir pentru meniurile saptamanale.Drept dovada am facut tot azi tocanita de sfecla rosie cu vinete care a iesit absolut delicioasa !

Va doresc sa aveti inspiratie in fiecare zi!

Cu drag,Mariana

tiki
tiki 14 sep 2015, 00:32

Buna. Facand eu pasta de susan (tahini), am repetat aceasta reteta. Am fiert eu nautul. Foarte simplu si usor. L-am lasat la muiat 24 de ore in apa cu putin bicarbonat. A fiert in 40 minute si cam prea mult ca mi se zdrobea cand am dat cojile jos de pe boabe, (migaloasa treaba), dar a fost f. moale. Maine fiind (adica azi deja) zi de post asa ceva voi manca. Si bun si sanatos. (Baiatul-care a fost acasa- a spus ca-si duce la servici). Multumesc si pupici.

Poza mea pentru reteta:
RuxandraCristea585
Ruxandra Cristea (RuxandraCristea585) 26 nov 2016, 15:14

Auzisem de hummus, dar de astazi face parte din meniul preferat! E incredibil de gustos si-ti lasa libertatea deplina de-a-i da orice fel de gust: de masline, de usturoi, de rosii sau de orice va place!

Un aperirtiv pe cat de savuros, pe atat de sanatos!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Laura Balaura
Laura Balaura 30 nov 2016, 16:46

Cam cat inseamna 500 gr de naut? 2-3 cani? Am naut (cumparat vrac) in casa, dar nu prea stiu cum sa-l masor :))

lena
Elena (lena) Laura Balaura 02 dec 2016, 09:55

Aici am scris de 500g naut fiert, ar fi vreo cana de naut uscat.

tiki
tiki Laura Balaura 02 dec 2016, 13:49

Ma bag si eu ca musca-n lapte. Scuze. Este fix jumatate. Deci 500 naut fiert este 250 naut crud.  Am masurat eu...hahaha.

Laura Balaura
Laura Balaura tiki 12 ian 2017, 00:29

Multumesc mult amandurora! ^_^ 

igor.butuc.g
igor.butuc.g 11 mar 2017, 21:36

Acest pate a mers de minune pe pâine dimineață!

RobertaA986
Roberta A (RobertaA986) 31 aug 2017, 14:08

E gustarea mea preferata si a iesit perfect dupa reteta aceasta! Deasupra am presarat germeni din belsug si putin ulei de susan, paprica si am servit pe painici uscate din secara cu susan prajit. Yum!

Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 01 feb 2018, 15:05

Delicios! Eu am făcut cu Tahini cumpărat,  am găsit unul care mi s-a părut bun, nu era amar. Mulțumesc pentru rețeta de bază și pentru explicațiile utile! Cred că este o chestiune de gust, eu am pus mai mulți căței de usturoi și mai multă lămâie. Am servit cu lipie libaneză. 

Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 01 feb 2018, 15:08

Iată și poza,  nu știu de ce nu s-a încărcat o dată cu răspunsul de mai sus... Mulțumesc!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) E.M.A 01 feb 2018, 15:10

Perfect👍

Noi suntem mai sensibili la mirosul intens de usturoi, dar totul e dupa gust 😋

CristinaBoscanean683
Cristina Boscanean (CristinaBoscanean683) 24 mai 2019, 03:46

Extrem se gustos, sănătos cu ingrediente curate și naturale. L-am făcut cu sos tahini făcut acasă, mulțumesc pentru recomandare. D-E-L-I-C-I-O-S

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: