Rețeta de hummus e foarte simplă dar, dacă nu respectați micile detalii aveți șansa să nu iasă bine, așa cum am făcut eu - a trebuit să repet procedura de 3-4 ori până am obținut un pate de năut(adică hummus) f.gustos. În primul rând am descoperit că marea diferență este să aveți un tahini de calitate, cel cumpărat este destul de amar și cu un gust intens, chiar râncezit. Eu acum îl fac acasă după această rețetă de tahini și este minunat, oricât de mult nu aș pune în hummus îi dă un plus de aromă și nu-l strică deloc.
Dar recunosc că merită tot efortul, este o alternativă foarte bună la pate-urile clasice de carne, chiar se recomandă să se varieze sursele de proteine pe care le consumăm. Puteți să reglați consistența lui adăugând apă sau zeama în care a fiert, mai bine să-l faceți cât mai cremos, așa e cel mai bun.
Aici pe scurt micile greșeli pe care le-am făcut de-a lungul timpului cu rețeta de hummus, poate vă ajută să nu le repetați :)
- nu am fiert bine năutul, și a ieșit cam cropos la consistență - dar aici depinde și de calitatea năutului folosit, cel turcesc-arăbesc este mult mai cremos. Aveți aici metoda detaliată despre cum fierb eu năut.
- apoi am stricat mixerul când am încercat să-l pasez, deci să aveți grijă să nu forțați mixerul și ar fi bine să fie unul bun - adăugați în timpul mixajului puțină apă sau supă în care a fiert năutul(se poate și ea congela);
- am pus un pic mai mult tahini(cumpărat) decât trebuie - acesta are miros puternic de semințe prăjite și un pic amar - musafirii au fost amabili și au zis că este bun, dar eu nu îl puteam mânca :) Mai bine îl faceți în casă, este foarte repede și simplu, vă trebuie doar susan și un pic de ulei și vă ajunge pe mult timp.
Observați că am făcut un Update la rețeta de hummus, am adăugat și un video plus câteva detalii noi învățate pe parcurs, este oricum minunat și nu uitați că mai avem variantele de hummus cu sfeclă, hummus cu avocado, hummus cu pesto și hummus cu ardei copt - absolut minunate toate!