Ingrediente
●
Varză albă
2 buc
alegeți varză mai mică, să o puteți opări ușor
●
Piept de pui
1 buc
sau orice altă carne preferată, chiar și tocată
●
Morcovi
4 buc
cu cât mai mulți morcovi cu atât sunt mai gustoase sarmalele
●
Ceapă albă
4 buc
la fel ca și morcovii, cu cât mai mult cu atât mai gustos
●
Pastă de tomate
100 g
sau roșii conservate tăiate cubulețe, sau suc de roșii
●
Mărar verde
1 buc
1 legătură
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
●
Boia de ardei roșu dulce
1 lingurita
●
Piper negru
1 lingurita
●
Orez
1 pahar
de preferat orez cu bob rotund/colosal
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Puneți într-o cratiță mai mare apă cu sare la fiert, o umpleți pe jumătate ca să puteți pune varza acolo și să nu vă curgă apa din cratiță. Până fierbe apa se pregătește varza, se spală, se curăță și se scoate cotorul.
Pas 2
Apoi când începe să fiarbă apa, puneți varza în cratiță, o mișcați cu furculița ca să intre apa printre frunze și începeți să scoateți frunzele, una câte una. Veți observa că se scot foarte ușor pe parcurs ce se opăresc de la apa fiartă.
Pas 3
Frunzele de varză opărite le puneți într-un bol, una peste alta pe parcurs ce le scoateți din cratiță. Eu prefer să fac mai multe frunze, nu cumva să nu-mi ajungă, iar dacă rămân le pun la frigider și apoi folosesc ca să fac Varză la cuptor. Până se răcoresc frunzele pregătim umplutura.
Pas 4
Carnea se taie cubulețe mici și se pune în tigaie cu ulei să scadă puțin.
Pas 5
Foarte important, carnea nu se prăjește/rumenește, doar un pic până se albește și se întărește, atunci este gata.
Pas 6
Apoi la carne se adaugă morcovii dați prin răzătoare și ceapa tăiată cubulețe mici. Amestecați bine și lăsați să scadă puțin și legumele.
Pas 7
Apoi când legumele se mai lasă (atenție nu trebuie prăjite), se adaugă câteva linguri de pastă de tomate, sau roșiile tăiate mărunt. Amestecați, mai lăsați 5 min și stingeți focul.
Pas 8
La legumele pregătite adăugați orezul spălat și amestecați bine.
Pas 9
Apoi puneți sare, piper, boia de ardei dulce, puțin mărar proaspăt tocat și amestecați bine.
Pas 10
Acum începem să facem sarmalele - frunzele de varză se taie în 2-3 bucăți (dacă vreți sarmalele mai mari le tăiați în 2), se taie bucățile mai groase și se formează sarmalele.
Pas 11
Pe fundul ceaunului/cratiței în care vor fierbe sarmalele puneți o frunză de varză mai mare și începeți să puneți sarmalele formate, una lângă alta, nu lăsați mult spațiu între ele. Eu am avut și câțiva ardei congelați pentru umplut și am pus între sarmalele cu varză să fie mai aromate.
Pas 12
După ce puneți fiecare strat de sarmale, le stropiți cu un pic de suc de roșii și puneți câte 2-3 frunze de mărar.
Pas 13
La fel faceți și atunci când terminați ultimul strat, doar puteți pune mai multe frunze de mărar.
Pas 14
Și acoperiți deasupra cu resturile de varză care nu le-ați folosit la sarmale, așa ca să acopere bine toată suprafața lor. Turnați apă ca să acopere bine sarmalele, puneți la fiert și când dau în clocot faceți focul foarte mic și lăsați așa 2 ore. Apoi stingeți focul, și mai lăsați-le o oră să se pătrundă - așa vor fi mult mai delicioase.
Pas 15
Sarmalele sunt foarte bune calde cu un pic de iaurt sau smântână.
Poftă Bună!
Cantitate:
3 kg
(1 oală mare de 3-4 litri)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)