Sarmale moldovenesti

Sarmale moldovenesti

Intotdeauna in sezonul de varza noua am o nostalgie dupa sarmalele mamei, asa cum se fac ele la mine acasa la toate sarbatorile si nu numai. Bineinteles ca se fac si cu varza murata si cu cea de toamna, dar acum sunt mult, mult mai delicioase - pentru ca varza este frageda si dulce.

Se deosebesc de sarmalele clasice romanesti prin faptul ca au multe legume, mai putina carne si predominant orez - in combinatie cu varza sunt ceva super extra bun. Daca aveti si niste ardei pentru umplut, puteti sa puneti cate unul (dar predominant sa fie sarmalele cu varza) pentru aroma.

Ingrediente

Varza alba
2 buc
alegeti varza mai mica, sa o puteti opari usor
Piept de pui
1 buc
sau orice alta carne preferata, chiar si tocata
Morcovi
4 buc
cu cat mai multi morcovi cu atat sunt mai gustoase sarmalele
Ceapa alba
4 buc
la fel ca si morocvii, cu cat mai mult cu atat mai gustos
Pasta de tomate
100 g
sau rosii conservate taiate cubulete, sau suc de rosii
Marar verde
1 buc
1 legatura
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Boia de ardei rosu dulce
1 lingurite
Piper negru
1 lingurite
Sare
2 linguri
Orez
1 pahare
de preferat orez cu bob rotund/colosal

Pasi de urmat

1

Puneti intr-o cratita mai mare apa cu sare la fiert, o umpleti pe jumate ca sa puteti pune varza acolo si sa nu va curga apa din cratita. Pana fierbe apa se pregateste varza, se spala, se curata si se scoate cotorul.

2

Apoi cand incepe sa fiarba apa, puneti varza in cratita, o miscati cu furculita ca sa intre apa printre frunze si incepeti  sa scoateti frunzele, una cate una. Veti observa ca se scot foarte usor pe parcurs ce se oparesc de la apa fiarta.

3

Frunzele de varza oparite le puneti intr-un bol, una peste alta pe parcurs ce le scoateti din cratita. Eu prefer sa fac mai multe frunze, nu cumva sa nu-mi ajunga, iar daca raman le pun la frigider si apoi folosesc ca sa fac Varza la cuptor. Pana se racoresc frunzele pregatim umplutura.

4

Carnea se taie cubulete mici si se pune in tigaie cu ulei sa scada putin.

5

Foarte important, carnea nu se prajeste/rumeneste, doar un pic pana se albeste si se intareste, atunci este gata.

6

Apoi la carne se adauga morocvii dati prin razatoare si ceapa taiata cubulete mici. Amestecati bine si lasati sa scada putin si legumele.

7

Apoi cand legumele se mai lasa (atentie nu trebuie prajite), se adauga cateva linguri de pasta de tomate, sau rosiile taiate marunt. Amestecati, mai lasati 5 min si stingeti focul.

8

La legumele pregatite adaugati orezul spalat si amestecati bine.

9

Apoi puneti sare, piper, boia de ardei dulce, putin marar proaspat tocat si amestecati bine.

10

Acum incepem sa facem sarmalele - frunzele de varza se taie in 2-3 bucati (daca vreti sarmalele mai mari le taiati in 2), se taie bucatile mai groase si se formeaza sarmalele.

11

Pe fundul ceaunului/cratitei in care vor fierbe sarmalele puneti o frunza de varza mai mare si incepeti sa puneti sarmalele formate, una langa alta, nu lasati mult spatiu intre ele. Eu am avut si cativa ardei congelati pentru umplut si am pus intre sarmalele cu varza sa fie mai aromate.

12

Dupa ce puneti fiecare strat de sarmale, le stropiti cu  un pic de suc de rosii si puneti cate 2-3 frunze de marar.

13

La fel faceti si atunci cand terminati ultimul strat, doar puteti pune mai multe frunze de marar.

14

Si acoperiti deasupra cu resturile de varza care nu le-ati folosit la sarmale, asa ca sa acopere bine toata suprafata lor. Turnati apa ca sa acopere bine sarmalele, puneti la fiert si cand dau in clocot faceti focul foarte mic si lasati asa 2 ore. Apoi stingeti focul, si mai lasatile o ora sa se patrunda - asa vor fi mult mai delicioase.

15

Sarmalele sunt  foarte bune calde cu un pic de iaurt sau smantana.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (1 oala mare de 3-4 litri)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 06 mai 2010, 10:51

O dulceata de mancare! Super delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
olguta
olguta 06 mai 2010, 21:49

si daca se mai servesc cu smantana......neam, neam

gabriela29sv
gabriela29sv 07 mai 2010, 09:53

Arata delicios de bine...cam asa se fac si sarmalele la mine acasa(adica la mama la Suceava, ca eu sunt foarte departe ),dar le exacut si eu de cate ori am ocazia si mi se cere de catre familie .Daca nu te superi...as vrea sa stiu, unde mai exact e la tine acasa?

Nota mea pentru reteta:
natyluminita
natyluminita 07 mai 2010, 11:49

SARMALUTE EXACT CA ACASA

BEBYTA
BEBYTA 29 dec 2010, 22:48

BUNE

BEBYTA
BEBYTA 29 dec 2010, 22:51

sunt foarte bune dar parca tot sarmalele mele sunt mai bune de doar am anvatat la soacramea sa le fac............ care vrea reteta scrietimi pe iulianaiuliana33 adresa mea

Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 apr 2012, 20:47

Sarmalele, sunt una dintre mancarurile preferate ale familiei mele si mereu sunt facute cu multa dragoste ! De aceea ies si extrem de gustoase  avand in vedere si faptul ca suntem o familie de moldoveni  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lucia MK
Lucia MK 26 feb 2014, 21:42

In Moldova la plita cu gaz se primeau excelente , aici in tara sotului gatesc la electrica si deja de doua ori am dat in bara! sarmalele in unele locuri ale oalei nu sunt gata, in altele parca rasfierte , la fel cu ardeii umpluti , incerc sa le pun la rola (cuptor) dar oricum nu e ceia ce vreau ! ce sa fac ?

lena
Elena (lena) Lucia MK 27 feb 2014, 12:24

In cuptor poti sa le faci, eu de ceva timp doar le las sa inceapa sa fiarba pe aragaz si dupa le mut in cuptor. Incearca sa nu le pui foarte strans in oala, sa fiarba uniform.

Lucia MK
Lucia MK 27 feb 2014, 19:28

Multumesc de sfat  !!!

nadea12
nadea12 25 iun 2014, 11:24

Sarmalele sunt foarte gustoase! Multumim pentru retetele gustoase!

Elena pintea
Elena pintea 08 feb 2015, 21:39

Draga si mult iubita Lena , ești salvarea multor tinere si nu numai si stiu sa-ti spun ca ești curajoasa , minunata , de inteligenta nu-i cazul sa-o scot in evidenta  .Bunul D-zeu sa te ajute sa mergi mai departe. Mulțumim pt efort, timpul petrecut cu noi si te așteptăm cu mai multe Rețete de Post simple si pline de vitamine . In curind intram in Sf Post ,Bunul D-Zeu sa-ti ajute sa-ti încarci bateriile. La trenaba,te iubim ....

lena
Elena (lena) 09 feb 2015, 16:45

Multumesc mult Elena! Cu siguranta dupa asa comentarii motivante voi avea elan sa lucrez mai departe si mai efectiv

marianasimon
marianasimon 17 iun 2015, 08:28

Super retata cam ce cantitati as avea nevoie pentru 100 persoane

lena
Elena (lena) 17 iun 2015, 08:37

Ohh, mai greu cu asa cantitati, cred ca inmultiti cantitatile de ingrediente minim cu 10. Adica 10 pahare orez, etc

marianasimon
marianasimon 17 iun 2015, 12:34

multumesc asa m-am gandit si eu 

o zi binecuvantata sa ai

VeronicaUrbing586
Veronica Urbing (VeronicaUrbing586) 21 oct 2016, 08:18

Morcov???? Schimba tot gustul la sarmale,morcovul indulceste si nu se mai simte gustul de sarmale,dar fiecare face cum doreste,dar adevarata reteta nu are morcov.

timotei
timotei Veronica Urbing (VeronicaUrbing586) 15 nov 2016, 08:33

La noi in Basarabia,  totdeauna se facea cu morcov si putina carne .

VictoriaPmn443
Victoria Pmn (VictoriaPmn443) timotei 07 ian 2017, 01:26

Fiecare cu gustul său și mai ales cum a mincat la mama acasă este cel mai gustos, eu adaug și varza tăiată mărunt in tigaie cu ceapa și morcovul (ca la mama:),Sa aveți poftă!

timotei
timotei 14 nov 2016, 08:12

In sfirsit am facut si eu galuste cum mama face, asa se zice la noi la sarmale .

Poza mea pentru reteta:
VictoriaPmn443
Victoria Pmn (VictoriaPmn443) 07 ian 2017, 01:35

Mulțumesc foarte mult pentru receta, deja a treia oară fac aici in SUA și au fost super apreciate , doar că eu fac ca la mama acasă și nu pun mărar dar adaug varză tăiată mărunt împreună cu ceapa și morcovul. Iar orezul il opăresc puțin înainte de a fi amestecat cu legumele. Să aveți poftă!

Nota mea pentru reteta:
DanielaLuchian812
Daniela Luchian (DanielaLuchian812) 17 oct 2019, 10:25

Buna ziua! Multumim pentru reteta! Imi puteti spune va rog daca as putea sa fierb sarmalele intr-o cratita de inox ,pe plita de inductie? Multumesc mult!

lena
Elena (lena) Daniela Luchian (DanielaLuchian812) 17 oct 2019, 11:56

Puteti in orice oala cu fund mai gros, dar totusi aveti grija sa fiarba foarte incet si domol😉

DanielaLuchian812
Daniela Luchian (DanielaLuchian812) 17 oct 2019, 14:31

Multumesc mult!