Salata marinata de vinete

Salata marinata de vinete

De mai mult timp tot planificam sa incerc reteta Nataliei de salata marinata de vinete, abia acum i-a venit timpul si ei :) Este foarte buna, usoara, aromata, acrisoara, eu zic perfecta la o garnitura de carne, fasole, hrisca sau cartofi. Ar fi si o varianta de muratura rapida, mai ales acum cand inca cele de iarna nu sunt gata.

Ingrediente

Vinete
1 kg
Apa
2 l
Sare
4 linguri
se pune in apa in care vor fierbe vinetele
Ceapa alba
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura patrunjel si cateva frunze de telina optional
Usturoi
3 buc
3 catei
Ardei capia
1 buc
sau 2 ardei grasi
Ulei de floarea soarelui
75 ml
Otet
50 ml
Zahar
1 lingura
Sare
0.5 lingurite
se pune direct in salata

Pasi de urmat

Pas 1

Recunosc ca am gresit putin la reteta dar nu grav, la gust si consistenta a fost f.buna. Deci, eu am taiat vinetele bucatele mai mici - la Natalia, trebuie sa taiati vinetele in 2-4 le opariti, si apoi le taiati mai marunt. Recomand asa sa faceti si voi.

Salata marinata de vinete - Pas 1
Pas 2

Puneti apa la fiert, cand incepe sa fiarba adaugati sarea si puneti vinetele. Le lasati 5 min sa se opareasca bine. Apoi le scoateti intr-o sita si lasati sa se raceasca bine.

Salata marinata de vinete - Pas 2
Pas 3

Pana se oparesc si racesc vinetele pregatiti celelalte legume - taiati ceapa si ardeii fideluta. Maruntiti verdeata si usturoiul - le puneti pe toate intr-un bol mai mare de salata.

Salata marinata de vinete - Pas 3
Pas 4

Vinetele dupa ce s-au racorit bine, le taiati marunt - eu nu le-am mai taiat, ce deja le taiasem marunt crude.

Salata marinata de vinete - Pas 4
Pas 5

Adaugati 0.5 lingurita de sare, 1 lingura de zahar, otetul si uleiul in legumele crude pregatite mai inainte.

Salata marinata de vinete - Pas 5
Pas 6

Adaugati vinetele si amestecati totul bine, acoperiti bolul cu o folie si puneti la frigider 3-4 ore.

Salata marinata de vinete - Pas 6
Pas 7

Salata a fost foarte buna si dupa 3 ore, dar cea mai buna este a 2-a zi. Se poate pastra la frigider cateva zile.

Pofta Buna!

Salata marinata de vinete - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5 portii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 06 Sep 2010, 09:46

salata asta se poate manca si la fripturi sau doar asa simpla?

lena
Elena (lena) Lavi 06 Sep 2010, 09:54

Am scris sus, se mananca la carne, cartofi, fasole, orez, hrisca...

Lavi
Lavi 06 Sep 2010, 10:40

imi cer scuze, n-am citit

Natali
Natali 06 Sep 2010, 11:42

Oo, ma bucur ca v-a placut salata, Lena! Pentru mine e una din salatele obligatorii de sezon, chiar daca o maninc doar eu (sotului nu-i place). Intr-adevar, e mai bine de taiat vinetele in bucati mai mari initial, apoi mai mici, dupa fiert si racit, intrucit bucatile mici isi strica forma la fiert.

Vera
Vera 06 Sep 2010, 14:07

Buna! Foarteinteresanta si sanatoasa reteta. E buna si in post. Vinetele se lasa asa cu tot cu coaja?

Multumesc

MariaP
MariaP 06 Sep 2010, 16:15

Interesanta reteta! Poate reusesc s-o fac si eu zilele astea. E si pacat sa nu profitam de oferta atat de generoasa de legume existenta pe piata!  Lena, Natali, multumiri!

Vera,  vinetele nu se curata de coaja. Fotografiile afisate mai sus,  textul scris de Lena  sau  reteta postata de Natalia (catre care Lena a pus link) sunt clare, nu lasa loc la interpretari. 

natyluminita
natyluminita 06 Sep 2010, 16:57

Maine ma duc acasa..asa sper....fac acolo salata   revin cu vredictul final peste 3 zile:)

theo
theo 06 Sep 2010, 18:46

O garnitură grozavă pentru fripturică.Îmi place la fel de mult ca și dovlecelul murat.

Nota mea pentru reteta:
Creola
Creola 07 Sep 2010, 13:49

Si mai buna (cred eu) este daca se renunta la otet si se adauga 2-3 rosii (asa am vazut la soacra mea si mi-a placut).

Nota mea pentru reteta:
katomika
katomika 07 Sep 2010, 17:55

foarte buna

bocsa
gabriela (bocsa) 07 Sep 2010, 22:04

Ce usor este de facut, nu necesita fierbere.Sincera sa fiu sunt tare curioasa ce gust are.Cred ca bun;stand la frigider atatea ore ,aromele se amesteca intre ele.

bocsa
gabriela (bocsa) 07 Sep 2010, 22:07

A scris theo, ceva de dovleac murat.N-am mai auzit pana acum de asa ceva, cum se face?Sunt o mare amatoare de preparate pe baza de dovlecei sau teci.

MariaP
MariaP 07 Sep 2010, 23:51

Bocsa, nu necesita fierbere ingredientele cu o exceptie... in reteta scrie ca vinetele se oparesc timp de 5 minute. Daca intentionezi s-o faci, e bine sa citesti cu atentie reteta!

Nota mea pentru reteta:
dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 08 Sep 2010, 16:08

Hmmm, interesanta reteta.N-am mai mancat niciodata vinetele pastrand si coaja de la ele. O sa incerc reteta chiar maine pt ca oricum o sa  pun vinete pentru iarna in congelator. Cred ca usturoiul ala ii va da toata aroma....acuma chiar ca mi-e pofta. Multumesc Lena & Natali.

bocsa
gabriela (bocsa) 08 Sep 2010, 22:10

Am facut si eu astazi o tocanita aproape la fel.Vinetele le-am  oparit in apa cu sare, dar in loc de usturoi(nu prea il sufar in mancare, doar mujdei), am pus cateva rosii cheri, din gradina.A iesit buna.A fost pe post de garnitura la ficat pe gratar.

poponet
poponet 09 Sep 2010, 10:49

am incercat-o si eu, e buna rau!

Crista
Cristina Sabau (Crista) 09 Sep 2010, 18:10

e un deliciu ...cu niste carotofi natur ..... mie imi plac vinetele sub orice forma ....

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 22 Sep 2010, 19:48

Daca aveti posibilitatea sa fierbeti vinetele in oala sub presiune veti observa cum se desprinde usor coaja. De cand am oparit vinetele sub presiune numai asa le pregatesc pentru salata.

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 23 Sep 2010, 00:37

Nici prin cap nu mi-a tecut sa oparesc vinetele in oala de fiert sub presiune.Dar , cu prima ocazie cand fac marinata de vinete, am sa le fierb in oala.

MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 18:40

Astazi am reusit s-o fac si eu! E tare faina!

Lavi
Lavi 24 Sep 2010, 08:17

este foarte gustoasa, eu am mai adaugat si masline!

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 24 Sep 2010, 10:28

Mi-a mai ramas o portie mica pentru astazi. Buna idee, Lavi, am sa pun si eu cateva masline.

bocsa
gabriela (bocsa) 25 Sep 2010, 00:30

A incercat cineva sa coaca vinete, la cuptorul cu microunde?

angi03
angi03 04 Jan 2011, 16:57

retete nemaipomenite si pentru buzunarele tuturor!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
angi03
angi03 04 Jan 2011, 16:58

cele mai tari retete

natalina
miki (natalina) 11 May 2011, 14:19

este ffff buna!!!!imi plac vinetele,dar asa cum se consuma deobicei,prajite in ulei,le evitam.in aceasta reteta nu am intalnit ulei incins,deci.recomand la toata lumea!

Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 04 Apr 2012, 21:46

eu o pregatesc penru arna in borcane!

mai ales in post e ideala!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 27 Sep 2013, 10:35

Buna.Aseara am facut si eu aceasta reteta. Azi-,nu stiu care e explicatie,poate mi-a fost mie foame- dar am mancat aproape jumatate din cantitate. Dar cred ca a fost f.f.f.f.buna.Stii Lena cum s-ar pune la borcan?Ce ar trebui sa mai fac? Fiarta in Bain-Marin? Cu ceva lichid? Ca tare mi-a placut si as face numai cateva borcane care sa ma tina pana de sarbatori. Multumesc celor care o sa-mi raspundeti. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 27 Sep 2013, 11:01

Cred ca o poti fierbe cam jumate de ora la bain-marie, ii va ajunge otet s-o tina la conservat.

tiki
tiki 27 Sep 2013, 14:27

Multumesc. O sa incerc (3-4 borcane)si o sa le tin in frigider.

tiki
tiki 08 Jan 2014, 17:39

Buna. Ooooo,vad ca eu am incheiat anul si tot eu il deschid . Dupa cum spuneam mai sus,am facut 4 borcane din aceasta salata,am fiert in bain-marie si le-am tinut in frigider. Acuma de sarbatori am deschis 2 si....f. bune. Putin mai uscata,dar am picat ulei si a fost nemaipomenita. Asa ca faceti si voi la vara cu incredere. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 21 Jun 2014, 11:15

. Vad ca tot eu. Fiindu-mi tare pofta de aceasta salata mi-am cumparat numai 1 vanata ( cu 5 lei,kg=7),si aseara mi-am facut-o. Am mai inmultit-o cu un dovlecel (din nou am luat 5 ptr.borcan,dar cred ca nici de data asta nu vor ajunge acolo,ca deseara fac si o omleta...) tot oparit si a fost ...grozava.. Pupici.

Poza mea pentru reteta: