Salată marinată de vinete

Salată marinată de vinete

De mai mult timp tot planificam să încerc rețeta Nataliei de salată marinată de vinete, abia acum i-a venit timpul și ei :) Este foarte bună, ușoară, aromată, acrișoară, eu zic perfectă la o garnitură de carne, fasole, hrișcă sau cartofi. Ar fi și o variantă de murătură rapidă, mai ales acum când încă cele de iarnă nu sunt gata.

Ingrediente

Vinete
1 kg
   
Apă
2 l
   
Sare
4 linguri
se pune în apa în care vor fierbe vinetele
Ceapă albă
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
1 legătură pătrunjel și câteva frunze de țelină opțional
Usturoi
3 buc
3 căței
Ardei capia
1 buc
sau 2 ardei grași
Ulei de floarea-soarelui
75 ml
   
Oțet
50 ml
   
Zahăr
1 lingura
   
Sare
0.5 lingurite
se pune direct în salată

Pași de urmat

Pas 1

Recunosc că am greșit puțin la rețetă, dar nu grav, la gust și consistență a fost f. bună. Deci, eu am tăiat vinetele bucățele mai mici - la Natalia, trebuie să tăiați vinetele în 2-4 le opăriți, și apoi le tăiați mai mărunt. Recomand așa să faceți și voi.

Salată marinată de vinete - Pas 1
Pas 2

Puneți apa la fiert, când începe să fiarbă adăugați sarea și puneți vinetele. Le lăsați 5 min să se opărească bine. Apoi le scoateți într-o sită și lăsați să se răcească bine.

Salată marinată de vinete - Pas 2
Pas 3

Până se opăresc și răcesc vinetele pregătiți celelalte legume - tăiați ceapa și ardeii fâșii subțiri. Măruntiți verdeața și usturoiul - le puneți pe toate într-un bol mai mare de salată.

Salată marinată de vinete - Pas 3
Pas 4

Vinetele după ce s-au răcorit bine, le tăiați mărunt - eu nu le-am mai tăiat, ce deja le tăiasem mărunt crude.

Salată marinată de vinete - Pas 4
Pas 5

Adăugați 0.5 linguriță de sare, 1 lingură de zahăr, oțetul și uleiul în legumele crude pregătite mai înainte.

Salată marinată de vinete - Pas 5
Pas 6

Adăugați vinetele și amestecați totul bine, acoperiți bolul cu o folie și puneți la frigider 3-4 ore.

Salată marinată de vinete - Pas 6
Pas 7

Salata a fost foarte bună și după 3 ore, dar cea mai bună este a 2-a zi. Se poate păstra la frigider câteva zile.

Poftă Bună!

Salată marinată de vinete - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5 porții)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 06 Sep 2010, 09:46

salata asta se poate manca si la fripturi sau doar asa simpla?

lena
Elena (lena) Lavi 06 Sep 2010, 09:54

Am scris sus, se mananca la carne, cartofi, fasole, orez, hrisca...

Lavi
Lavi 06 Sep 2010, 10:40

imi cer scuze, n-am citit

Natali
Natali 06 Sep 2010, 11:42

Oo, ma bucur ca v-a placut salata, Lena! Pentru mine e una din salatele obligatorii de sezon, chiar daca o maninc doar eu (sotului nu-i place). Intr-adevar, e mai bine de taiat vinetele in bucati mai mari initial, apoi mai mici, dupa fiert si racit, intrucit bucatile mici isi strica forma la fiert.

Vera
Vera 06 Sep 2010, 14:07

Buna! Foarteinteresanta si sanatoasa reteta. E buna si in post. Vinetele se lasa asa cu tot cu coaja?

Multumesc

MariaP
MariaP 06 Sep 2010, 16:15

Interesanta reteta! Poate reusesc s-o fac si eu zilele astea. E si pacat sa nu profitam de oferta atat de generoasa de legume existenta pe piata!  Lena, Natali, multumiri!

Vera,  vinetele nu se curata de coaja. Fotografiile afisate mai sus,  textul scris de Lena  sau  reteta postata de Natalia (catre care Lena a pus link) sunt clare, nu lasa loc la interpretari. 

natyluminita
natyluminita 06 Sep 2010, 16:57

Maine ma duc acasa..asa sper....fac acolo salata   revin cu vredictul final peste 3 zile:)

theo
theo 06 Sep 2010, 18:46

O garnitură grozavă pentru fripturică.Îmi place la fel de mult ca și dovlecelul murat.

Nota mea pentru rețetă:
Creola
Creola 07 Sep 2010, 13:49

Si mai buna (cred eu) este daca se renunta la otet si se adauga 2-3 rosii (asa am vazut la soacra mea si mi-a placut).

Nota mea pentru rețetă:
katomika
katomika 07 Sep 2010, 17:55

foarte buna

bocsa
gabriela (bocsa) 07 Sep 2010, 22:04

Ce usor este de facut, nu necesita fierbere.Sincera sa fiu sunt tare curioasa ce gust are.Cred ca bun;stand la frigider atatea ore ,aromele se amesteca intre ele.

bocsa
gabriela (bocsa) 07 Sep 2010, 22:07

A scris theo, ceva de dovleac murat.N-am mai auzit pana acum de asa ceva, cum se face?Sunt o mare amatoare de preparate pe baza de dovlecei sau teci.

MariaP
MariaP 07 Sep 2010, 23:51

Bocsa, nu necesita fierbere ingredientele cu o exceptie... in reteta scrie ca vinetele se oparesc timp de 5 minute. Daca intentionezi s-o faci, e bine sa citesti cu atentie reteta!

Nota mea pentru rețetă:
dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 08 Sep 2010, 16:08

Hmmm, interesanta reteta.N-am mai mancat niciodata vinetele pastrand si coaja de la ele. O sa incerc reteta chiar maine pt ca oricum o sa  pun vinete pentru iarna in congelator. Cred ca usturoiul ala ii va da toata aroma....acuma chiar ca mi-e pofta. Multumesc Lena & Natali.

bocsa
gabriela (bocsa) 08 Sep 2010, 22:10

Am facut si eu astazi o tocanita aproape la fel.Vinetele le-am  oparit in apa cu sare, dar in loc de usturoi(nu prea il sufar in mancare, doar mujdei), am pus cateva rosii cheri, din gradina.A iesit buna.A fost pe post de garnitura la ficat pe gratar.

poponet
poponet 09 Sep 2010, 10:49

am incercat-o si eu, e buna rau!

Crista
Cristina Sabau (Crista) 09 Sep 2010, 18:10

e un deliciu ...cu niste carotofi natur ..... mie imi plac vinetele sub orice forma ....

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 22 Sep 2010, 19:48

Daca aveti posibilitatea sa fierbeti vinetele in oala sub presiune veti observa cum se desprinde usor coaja. De cand am oparit vinetele sub presiune numai asa le pregatesc pentru salata.

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 23 Sep 2010, 00:37

Nici prin cap nu mi-a tecut sa oparesc vinetele in oala de fiert sub presiune.Dar , cu prima ocazie cand fac marinata de vinete, am sa le fierb in oala.

MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 18:40

Astazi am reusit s-o fac si eu! E tare faina!

Lavi
Lavi 24 Sep 2010, 08:17

este foarte gustoasa, eu am mai adaugat si masline!

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 24 Sep 2010, 10:28

Mi-a mai ramas o portie mica pentru astazi. Buna idee, Lavi, am sa pun si eu cateva masline.

bocsa
gabriela (bocsa) 25 Sep 2010, 00:30

A incercat cineva sa coaca vinete, la cuptorul cu microunde?

angi03
angi03 04 Jan 2011, 16:57

retete nemaipomenite si pentru buzunarele tuturor!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
angi03
angi03 04 Jan 2011, 16:58

cele mai tari retete

natalina
miki (natalina) 11 May 2011, 14:19

este ffff buna!!!!imi plac vinetele,dar asa cum se consuma deobicei,prajite in ulei,le evitam.in aceasta reteta nu am intalnit ulei incins,deci.recomand la toata lumea!

Nota mea pentru rețetă:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 04 Apr 2012, 21:46

eu o pregatesc penru arna in borcane!

mai ales in post e ideala!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 27 Sep 2013, 10:35

Buna.Aseara am facut si eu aceasta reteta. Azi-,nu stiu care e explicatie,poate mi-a fost mie foame- dar am mancat aproape jumatate din cantitate. Dar cred ca a fost f.f.f.f.buna.Stii Lena cum s-ar pune la borcan?Ce ar trebui sa mai fac? Fiarta in Bain-Marin? Cu ceva lichid? Ca tare mi-a placut si as face numai cateva borcane care sa ma tina pana de sarbatori. Multumesc celor care o sa-mi raspundeti. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 27 Sep 2013, 11:01

Cred ca o poti fierbe cam jumate de ora la bain-marie, ii va ajunge otet s-o tina la conservat.

tiki
tiki 27 Sep 2013, 14:27

Multumesc. O sa incerc (3-4 borcane)si o sa le tin in frigider.

tiki
tiki 08 Jan 2014, 17:39

Buna. Ooooo,vad ca eu am incheiat anul si tot eu il deschid . Dupa cum spuneam mai sus,am facut 4 borcane din aceasta salata,am fiert in bain-marie si le-am tinut in frigider. Acuma de sarbatori am deschis 2 si....f. bune. Putin mai uscata,dar am picat ulei si a fost nemaipomenita. Asa ca faceti si voi la vara cu incredere. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 21 Jun 2014, 11:15

. Vad ca tot eu. Fiindu-mi tare pofta de aceasta salata mi-am cumparat numai 1 vanata ( cu 5 lei,kg=7),si aseara mi-am facut-o. Am mai inmultit-o cu un dovlecel (din nou am luat 5 ptr.borcan,dar cred ca nici de data asta nu vor ajunge acolo,ca deseara fac si o omleta...) tot oparit si a fost ...grozava.. Pupici.

Poza mea pentru rețetă: