Rasolnik - supa de vita cu castraveti murati

Rasolnik - supa de vita cu castraveti murati

Rasolnik-ul este o supa traditionala ruseasca, deosebit de gustoasa, chiar si acum cand o scriu pe site mi s-a facut pofta..... Foarte importanta in reteta este baza supei - adica sa fiarba bine carnea si oasele de vita/vitel, in plus se foloseste orez sau alac (acesta trebuie fiert sau separat sau impreuna cu carnea) si legumele, putine dar toate la locul lor. Si bineintele castravetii..... trebuie sa fie Castraveti murati, cei in otet nu merg.

Recomand s-o incercati neaparat, este o supa gospodareasca, satioasa, completa, densa.....uhh ce as manca o farfurie :)

Ingrediente

Carne de vita/manzat
1 kg
luati carne cu os - spata, cotlet - puteti folosi si vitel daca nu aveti timp s-o fierbeti pe cea de vita
Ceapa alba
3 buc
Cartofi
3 buc
Morcovi
2 buc
Orez
1 lingura
sau alac, dar fiert din timp
Rosii
1 buc
Castraveti murati
5 buc
Pasta de tomate
1 lingura
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
Sare
1 lingura
sarati dupa gust si preferinte

Pasi de urmat

1

Carnea se spala bine, se pune in cratita, se toarna apa cat s-o acopere bine si se pune la fiert.

2

Cand incepe sa fiarba luati spuma, adaugati frunza de dafin, o ceapa taiata in sferturi si rosia taiata bucati mici. Cand fierbe uniform faceti focul mic si lasati sa fiarba incet cateva ore - depinde de ce fel de carne folositi. Cea de vita fierbe f.mult - 3-4 ore, manzatul - 2-3 ore, vitelul - 1-2 ore.

3

Baza supei este gata atunci cand carnea este foarte moale si iese usor de pe os. Scoateti carnea din cratita si lasati sa se raocreasca putin.

4

Cartofii se curata, se spala, se taie bucati medii si se adauga la supa.

5

Dupa cartofi adaugati orezul, dati focul mai mare si cand incepe sa fiaba faceti focul mic si lasati 25-30 de min. In acest timp se prepara restul de ingrediente.

6

Intr-o tigaie se caleste cu ulei o ceapa taiata marunt si morcovii taiati cubulete.

7

Cand sunt usor rumene morcovul si ceapa adaugati pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 min si stingeti focul.

8

Castravetii se taie cubulete mici.

9

Carnea se scoate de pe os si se taie bucati medii.

10

Dupa ce au fiert cartofii si orezul 25 de min, la supa se adauga carnea, castravetii si prajeala de morcov cu ceapa si pasta de rosii. Amestecati bine, dati focul mare sa fiarba bine, apoi la foc mic mai lasati sa fiarba 10 min toate impreuna.

11

In acest timp tocati marunt verdeata si o ceapa alba.

12

Le adaugati la supa, amestecati si stingeti focul, acoperiti oala cu capac si mai lasati sa se patrunda 15-20 de min.

13

Supa se serveste optional cu smantana, si merge perfect cu niste ceapa cruda sau praz verde si putin piper negru presarat deasupra. Este supa preferata a familiei noastre in sezonul rece, chiar si fetitza mea care nu pune limba pe ciorba a mancat cu mare pofta vreo 5 linguri (bineinteles impreuna cu ciocolata:)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 200 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Comentarii

Lavi
Lavi 01 nov 2010, 09:23

vai cum arata!

salivez aici la calculator

castravetii nu o acresc prea tare?

sau se pun in functie de gustul fiecaruia?

lena
Elena (lena) Lavi 01 nov 2010, 09:30

Castravetii nu o acresc, ii dau un miros placut, sunt putin crocanti in supa si usor-usor acru, dar nu ca la ciorba. Puneti cum va place, aici am pus cantitatea pe care o prefer eu sa fie in aceasta supa.

Lavi
Lavi 01 nov 2010, 09:35

am inteles, si nu o mai acresti cu nimic, nu?

apropo, mancarica de castraveti murati ai facut vreodata?

este delicioasa, merita incercata

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lavi 01 nov 2010, 09:43

Da, nu se mai acreste cu nimic, mancarica de castraveti este si pe site, se numeste Ragu de castraveti murati.

adrianamo
adrianamo 01 nov 2010, 15:24

Dar ceapa ce o pui la sfarsit  odata cu verdeata ,nu ramane cruda?

E prima data cand vad ciorba cu castraveti murati. Acum tocmai am terminat de facut ciorba de pui,dar daca fac saptamana viitoare,vin aici sa pun impresii.

Emma
Emma 01 nov 2010, 17:50

Mi se pare extrem de interesant. Am facut Ragu-ul si mi-a placut enorm, asa ca voi incerca saptamana asta reteta de ciorba cu castraveti. Eu am insa probleme cu carnea de vita. Oricat as fierbe-o nu se inmoaie. Am mai incercat. Lena, ai ceva sfaturi speciale sau daca urmez reteta o sa-mi reuseasca?

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 01 nov 2010, 19:44

Nu am facut niciodata, mancare pe baza de castraveti murati, dar am sa incerc aceasta reteta.M-ai facut curioasa?

freakydr
Anca (freakydr) 01 nov 2010, 19:47

Lena draga arata excelent !!! Toate macarurile postate de aici sunt geniale ...

Eu sunt din ardeal ... si mancarea e putin mai diferita ; voiam sa te rog ...daca ai o reteta incercata sau ai idee de o reteta de Gulas unguresc ar fi de vis , tot am cautat pe net si nu am reusit sa gasesc o reteta care sa aiba gustul ala... "unguresc" !

Toate cele bune si continua sa ne incanti cu retele tale ! O seara placuta

olguta
olguta 01 nov 2010, 21:10

Rasolnik este o supă des întâlnită în reţeaua gastronomică din Republica Moldova, dar niciodată nu am pregatit-o acasă. Aşa că adaug această recetă în lista bucatelor pe care trebuie se le gătesc şi nu am nici o îndoială că ai mei vor fi încântaţi.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 01 nov 2010, 21:31

asa arata bine nici eu nu am facut  inca ,cu castraveti  are gustul unei ciorbe ?

lena
Elena (lena) Alina Tapolcsi (larissa) 01 nov 2010, 22:00

Freakydr, din pacate nu am ajuns inca sa gust din Gulas-ul unguresc, cred ca incet, incet, daca mai verifici aparitiile pe site in urmatorii ani poate voi posta o reteta. Doar sa-mi spui aproximativ ce are in compozitie, sa stiu ca este anume ala.

Larissa, este de fapt un gust intre supa si ciorba -  nici acra, nici dulce - incearca si cred ca o sa-ti placa.

lena
Elena (lena) 01 nov 2010, 22:05

Emma, am avut si eu aceleasi probleme cu carnea de vita. Sa-ti explic cum m-am rezolvat:

1. Carnea de vita matura, trebuie s-o fierbi multe ore la foc foarte mic, vreo 5 ore in oala normala. O alta solutie rapida si foarte efectiva este oala de presiune, la mine intr-o ora o face foarte moale si buna.

2. Folosesti carne de manzat, asta fierbe mai putin, vreo 3 ore in oala normala si 50 de min la presiune.

3. Si cea mai simpla metoda, folosesti carne de vitel, fierbe cam intr-o ora si jumatate la oala normala si 40 de min la presiune.

Din pacare astea-s metodele, nu foarte simple, dar pacat sa nu le folosesti, carnea de vita, fiarta bine este foarte buna. Eu o pun doar la mancaruri care fierb mult sau o fac tocata - parjoale, chiftelute, etc.

bocsa
gabriela (bocsa) 01 nov 2010, 22:15

Cea mai indicata oala de fiert carnea de vita si cea de  pasare de casa este cea sub presiune.Eu stau la casa si cand tai o pasare o gatesc foarte repede si bine la oala sub presiune.

lena
Elena (lena) 01 nov 2010, 22:16

Adrianamo, pun si niste ceapa cruda la sfarsit pentru o aroma mai speciala, ea nu fierbe, dar se opareste si nu mai este cruda. Sa stii ca multe gospodine carora le-am recomandat metoda, mi-au spus ca le place foarte mult gustul si acum fac numai asa. De fapt este un truc invatat de la bunica mea, o bucatareasa f.buna.

Ellena
Elena (Ellena) 01 nov 2010, 23:16

e interesanta rereta ta Lena, e prima data cand vad....apropo si eu pun la sfarsitul ciorbei ceapa tocata cruda,de la tine am furat trucul asta!

claudia1976
claudia1976 02 nov 2010, 05:43

Când terminăm ciorba de fasole, o încerc pe asta. Trebuie să aibă un gust deosebit... Îmi plac provocările...

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 02 nov 2010, 14:24

Multumesc de raspuns si de pont.Nu stiam ,voi incerca.

freakydr
Anca (freakydr) 02 nov 2010, 18:47

Gulasul e un fel de tocanita dar din cate am vazut prin austria e si ciorba ... are in compozitie carne de vita , cartofi , niste galuste parca , legume etc... ideea e ca are un gust aparte ...ungurii folosesc multa paprika , si e mai picanta !

Am incercat cateva retete de pe net si nush ...parca lipseste ceva ;))

mioara
mioara 02 nov 2010, 19:22

arata bine

bocsa
gabriela (bocsa) 02 nov 2010, 19:30

Gulasul are galuste in el dar nu sunt moi si pufoase ca la supa si cred ca sunt din faina nu gris.

Emma
Emma 03 nov 2010, 15:09

Draga Lena, am oala sub presiune asa ca voi incerca cat de curand reteta de Rasolnik. Multumesc de sfat.

eli
elena teodoru (eli) 03 nov 2010, 19:23

Lena draga,sau doamnelor,dati-mi si mie un sfat,cum sa fierb carnea de vita in oala sub presiune,fara sa se tulbure zeama!Cata apa se pune peste carne?La fel patesc si cu ciorba de burta.Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 03 nov 2010, 20:50

Intai pui carnea cu apa si sare si o lasi fara capac pana o spumezi(ii iei spuma) si apoi m-ai complectezi cu apa si pui capacul.Astfel zeama o sa fie limpede.

Galia
Galia 04 nov 2010, 21:36

Extrem de gustoasa si deosebita de ciorbele obisnuite

Nota mea pentru reteta:
eli
elena teodoru (eli) 04 nov 2010, 22:33

Bocsa,multumesc de sfat,normal o spumuiesc intai dar e totusi altceva,poate nu se fierbe la foc iute (mare)!

bocsa
gabriela (bocsa) 04 nov 2010, 22:55

Ba da, la foc tare , dar trebuie luata toata spuma, in mai multe randuri.

adrianamo
adrianamo 08 nov 2010, 12:32

Buna.

Am intrat sa-ti multumesc pentru reteta.Dupa cum ti-am promis,am facut supa.Si nu numai atat,ci am facut-o ptr o masa cu musafiri ,duminica la pranz.. Am mizat pe mana ta fara nici o ezitare si am avut dreptate.Trei copii mofturosi si trei adulti au mancat cu pofta din supa prezentata de tine si servita cu smantana si ardei iuti.

Multumesc deci pentru reteta,am trecut-o la caietel,vom reface cu siguranta,acum ma duc sa incalzesc rasolnik-ul ramas(am facut portia dubla) pentru masa de pranz. .fac si o pozica-ieri n-am indraznit cu musafiri prin preajma..:)

dana.man
dana.man 11 nov 2010, 09:35

am facut aceasta ciorba de 2 ori,este f.buna,le-a placut la toti,merita sa o incercati

iti multumesc Lena

Ellena
Elena (Ellena) 12 nov 2010, 15:27

Am facut si eu ciorba aceasta azi,a ramas incantata soacra mea! O RECOMAND cu mare placere!5 stelute mari pt Lena! :*

Nota mea pentru reteta:
madalina21
madalina21 14 nov 2011, 14:48

azi de abia o sa fac ciorba asta! salivez de cateva luni, dar din comoditate nu am facut-o pana acum! revin cu aprecierile!

madalina21
madalina21 14 nov 2011, 19:28

foarte buna! pentru gustul meu ar mai fi trebuit niste castraveti, dar nu am mai avut! interesanta reteta , o recomand si cu siguranta o voi mai repeta!

Nota mea pentru reteta:
mioara
mioara 14 nov 2011, 22:37

e prea complicata si dureaza mult.eu de timp duc lipsa

Nota mea pentru reteta:
vio2011
vio2011 17 ian 2012, 17:43

n-am mai mancat demult o ciorba asa buna!tuturor le-a placut-multumim!

vicusha
vicusha 18 feb 2012, 19:13

Super reteta, dar soleanka ai pregatit vreodata? as fi incintata sa postezi varianta ta pe site

Nota mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 08 iun 2013, 22:48

am facut si eu supa asta,pentru mine e mai degraba un bors pentru ca de la castraveti se face acrisoara cum imi place mie)))si nu e deloc complicat,faptul ca reteta e explicata detaliat si in multi pasi pare sa fie complicata,cind o prepari e mult mai simplu!!!

tiki
tiki 10 nov 2013, 11:31

Buna. Am considerat ca pentru mine Ciorba de pui a la grec, e pe primul loc. Acuma insa am dubii pe care sa o trec. Asa ca banuiti ce vreau sa zic.   Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 08 apr 2014, 16:44

Buna Lena, te rog mult am citeva intrebari: (1) ce faci cu ceapa, rosia si frunzele de dafin dupa ce fierbe carnea, le lasi in zeama aia in care adaugi restul, sau le arunci? (2) pot sa folosesc carne de pui, ca nu suport vita? (stiu, schimba gustul, dar pt mine asta e scopul...)

A, si e dementiala chestia cu ceapa la sfirsit, miriam eu, dar ce gust bun da!!!!....

Multumesc frumos

  

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 apr 2014, 17:03

Da, ceapa se scoate, impreuna cu frunza de dafin si bineinteles ca poti folosi orice carne va place.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 08 apr 2014, 17:14

Multumesc frumos!

Daniela B.
Daniela B. 09 sep 2014, 02:42

de cind ma tin sa fac rasolnicu-l asta si azi am reusit, am mincat rasolnic in tren cu 2 ani in urma in Rusia si mi-a placut, am facut azi cu pepeni murati - receta de pe site si sunt asa buni la gust, am pus putini si as mai pune acum citeva borcane caci mi-au placut si pt supa si vinogred merge super, si borsul asta la copii mei le-au placut mult, chiar m-am mirat cumde fetita mea de un 1,2 luni nu a aruncat jos pepenele caci ea cind simte ceva mai tare uneori arunca dar au mincat cu pofta si baietelul a aprobat, mai avem o portie pe mine si cred ca o sa mai fac din cind in cind. Multumesc mult! 

catiusamanson
catiusamanson 07 dec 2014, 15:04

super receta, super blog ...vreau sa zic ca nu e prima receta pe care am luat-o de aici ..Elena esti minunata, iti multumesc de ajutor 

Nota mea pentru reteta:
Vio84
Vio84 30 aug 2016, 23:22

O supa foarte  delicioasa!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 19 sep 2016, 20:10

am facut si eu astazi aceast gustos rasolinik...nemaipomenit de bun...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 17 nov 2016, 15:31

Ce fac eu gresit de mereu raman cu doua linguri de zeama dupa ce fierb carnea?Se mai adauga apa in timpul celor 3 ore sa zicem?Se pune capacul complet pe oala (asa nu pot ca mereu da pe foc) Un sfat va rog! Urmeaza sa o fac si nu as vrea sa o stric:)

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 17 nov 2016, 16:08

Inteleg problema Roxana - deci faci asa:

- Toarna in oala un pic mai multa apa decat crezi ca trebuie, chiar la inceputul fierberii.

- Cand incepe sa fiarba faci focul cat mai mic posibil, supa trebuie sa bolboroseasca-zumzaie, nu sa clocoteasca :)

- Atunci cand fierbe f.incet merge pus si capacul complet pe oala, nu iese nimic de acolo si nu fuge. Dar ca sa stati linistita lasati doar o mica crapatura intre capac si oala.

Spor la treaba!