Pâine cu lapte

Pâine cu lapte

O pâinică neașteptat de bună, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos și fraged.

Se prepară foarte repede, și chestia este că doar înlocuiți apa din pâine cu laptele. Recomand să o încercați neapărat, veți fi foarte surprinși și uitați de pâinea cu E-uri :)

În poze veți vedea cantitatea dublă de ingrediente (este așa de bună că se termină prea repede, a trebuit să fac mai mult), eu voi pune rețeta de bază - pentru 1-2 pâinici.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
480 g
   
Lapte
360 ml
   
Drojdie uscată
7 g
sau 25g de drojdie proaspătă
Sare
0.5 lingurite
   
Ouă
1 buc
   
Susan
2 lingurite
sau mac

Pași de urmat

Pas 1

Încălziți puțin laptele - aveți grijă să nu fie fierbinte să nu opăriți drojdia.

În puțin lapte dizolvați drojdia.

Pâine cu lapte - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați restul de lapte și sarea, amestecați bine.

Pâine cu lapte - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina și frământați aluatul.

Pâine cu lapte - Pas 3
Pas 4

Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și lăsați să crească până își dublează volumul.

Pâine cu lapte - Pas 4
Pas 5

Când a crescut îl mai frământați o dată și lăsați 10 min să se odihnească.

Pâine cu lapte - Pas 5
Pas 6

Din cantitatea de aluat pe care am făcut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am făcut 3 bile pentru 3 pâini.

Dacă faceți o singură porție de aluat, îl lăsați așa sau îl împărțiți în 2 bile de aluat.

Pâine cu lapte - Pas 6
Pas 7

Fiecare bilă de aluat o tăiați în 3 părți egale.

Pâine cu lapte - Pas 7
Pas 8

Întindeți fiecare bucată de aluat și împletiți pâinea. Detalii despre împletitură puteți vedea și în Rețeta de pâine de casă.

Pâine cu lapte - Pas 8
Pas 9

Fiecare pâine astfel formată o puneți într-o tavă unsă cu puțin ulei - eu am pus în tăvi de cozonac, dar merge și orice tavă de cuptor. Lăsați să crească pâinile într-un loc cald și ferit de curent.

Pâine cu lapte - Pas 9
Pas 10

După ce își dublează volumul le ungeți cu puțin ou bătut și presărați susan sau mac.

Pâine cu lapte - Pas 10
Pas 11

Coaceți pâinile la foc mediu - 180-200 grade până se rumenesc frumos. Le scoateți din cuptor și lăsați 10 min în tăvile fierbinți.

Pâine cu lapte - Pas 11
Pas 12

După 10 min scoateți pâinile din tăvi, le răsturnați pe un fund și acoperiți cu un prosop până se răcesc complet.

Pâine cu lapte - Pas 12
Pas 13

Pâinea este perfectă să o lăsați 2-3 ore să se răcească complet și să se pătrundă. Altfel se mănâncă prea repede, nici nu observați cum se termină - așa-i de bună proaspătă.

Poftă Bună!

Pâine cu lapte - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (o pâine mare sau 2 mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (15 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 Mar 2018, 18:44

Foarte gustoasa! A iesit super buna, a fost super usor de facut si ma simt super gospodina 😁

Multumesc din suflet!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 Mar 2018, 19:13

Bravo! 👍✌️

TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) Elena (lena) 24 Mar 2018, 13:47

Multumesc! A fost prima data cand am incercat :) de atunci o tot fac mereu, copiii mei o adora si mananca doar paine facuta de mama 💗

eduardu
Eduardu (eduardu) 16 Feb 2018, 21:57

A iesit neasteptat de buna si alba!! Mmm,multumesc pt reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Biankita
Biankita 20 Dec 2017, 22:11

Si poza

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Biankita 20 Dec 2017, 22:35

In poze eu am facut cantitate dubla cred, dar la specificatiile retetei am scris ca iese o paine mare sau 2 mici. Nu ati gresit nimic 👍

Biankita
Biankita Elena (lena) 22 Dec 2017, 11:28

in regula, atunci! Multumesc pentru retete si explicatiile detaliate, foarte uitle pentru incepatori, este siteul pe care intru de fiecare data cand am nevoie.

timotei
timotei 17 Oct 2016, 17:20

Da Lena ii foarte gustoasa paine asta si ii buna pt sandwich, laptele face aluatul sa fie Mai elastic (nici nustiu cum sa ii zic) si poti "incarca sandwich-ul cu lopata". Imi place sa fie painea impletita in 6 dar nustiu cum si cind am nevoie imi chem baiatul mai mic si o impleteste. Uite ce frumusete de paine. 

Poza mea pentru rețetă:
Daniela  b
Daniela b 12 Sep 2014, 01:28

puhava,moale ,foarte gustoasa . am folosit gram la gram ,cantitatile fix ca si in receta,pot sa spun ca datorita tie am inceput sa lucrez cu aluatul ( a inceput sa-mi placa ,fiindca incepe sa se primeasca) 

Poza mea pentru rețetă:
madalena
madalena 21 Feb 2014, 15:00

Ieri am facut si eu aceasta painica gustoasa.O reteta foarte simpla in care eu am folosit drojdie uscata.Astazi,cea care a ramas era la fel de buna.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anca23
Anca23 03 Jan 2014, 20:42

Am facut azi reteta asta si a iesit foarte bine; am folosit drojdie proaspata si am adaugat un strop de ulei de masline in aluat. E prima paine pe care am facut-o si a fost o reala surpriza!!!

  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 08 Dec 2013, 12:41

Buna. Am facut si eu aceasta minunata painica. Am cumparat o faina necunoscuta, mai ieftina,dar cu 3  zero sa o testez si e prima si ultima data ca am luat. Nu a crescut cum ar fi trebuit desi am lasat-o aproape 2 ore si nu mai aveam rabdare. Am facut si numai 1 de proba si am pus pe jumatate susan si pe cealalta mac. Gustul tare de tot.Am mancat aproape jumatate-dupa ce s-a racit. Am taiat dintr-un capat sa vad cum e cu mac,apoi din celalalt cu susan. Nu m-am hotarat, asa ca am mai taiat o data din ambele parti . Nici acuma nu stiu cu ce e mai buna. Ambele. Multumesc de reteta. F.f.buna.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei tiki 05 Jul 2016, 08:32

Tiki ce funny esti , mie imi place mai tare cu susan la aspect dar gustul parca-i acelasi si cu mac si cu susan 

AMV
Adriana (AMV) 04 Mar 2012, 23:33

Eu o fac la masina de paine si iese super. La 510 g faina pun 330 ml lapte caldut, 30 g unt topit, 1 lingurita sare, 1 lingura zahar (in reteta sunt 3, dar cred ca iese prea dulce) si 1 lingurita drojdie uscata. Programul este cel de baza, de 3 ore.

Poza mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 31 Jan 2012, 11:21

Într-adevăr, tot secretul pâinii pufoase este laptele, indiferent că este iaurt sau lapte proaspăt. Eu adaug frecvent o linguriţă de zahăr, ingredient care facilitează consumul masiv de pâine!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile