Plăcintă cu portocale

Plăcintă cu portocale

Dacă vreți să încercați o plăcintă mai deosebită vă recomand s-o faceți pe asta - și umplutura și aluatul se potrivesc perfect, o plăcintă foarte aromată și fragedă.

Doar aveți grijă să nu o puneți la frigider, am constatat că dacă o puneți la rece pentru păstrare se întărește aluatul (are unt în compoziție) - eu am pregătit-o frumos, portionat, pentru că am avut musafiri și puțin am dat în bară punând-o la rece - s-a întărit aluatul de la plăcintă și nu mai era fraged și moale.

În plus aveți grijă cu zahărul din umplutură, în rețeta originală se pune 1 pahar de zahăr la 1 portocală - după mine a fost prea dulce, eu prefer să fie mai acrișoară - unii musafiri mi-au spus că așa este bine, deci cum vă place. Pe viitor aș pune 1 pahar de zahăr la 2 portocale.

Ingrediente

Unt
200 g
   
Făină albă calitate superioară
3 pahare
de 250ml
Lapte
150 ml
   
Drojdie uscată
1 lingurita
   
Zahăr
1 pahar
+ 1 lingură pentru aluat
Portocale
2 buc
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați drojdia cu laptele cald, 1 lingură de zahăr și un vârf de linguriță de sare. Puneți la cald până se formează spumă deasupra.

Plăcintă cu portocale - Pas 1
Pas 2

Puneți untul împreună cu făina și cu mâinile frământați până se fac fărâmituri.

Plăcintă cu portocale - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați amestecul de lapte cu drojdie și frământați un aluat moale și nelipicios.

Plăcintă cu portocale - Pas 3
Pas 4

Acoperiți aluatul cu o folie sau prosop și lăsați 1 oră să crească puțin și să se odihnească.

Plăcintă cu portocale - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim umplutura - portocalele se spală bine și se taie felii.

Plăcintă cu portocale - Pas 5
Pas 6

Se dau prin mașina de tocat sau blender - se adaugă zahărul și se amestecă. Asta-i toată umplutura.

Plăcintă cu portocale - Pas 6
Pas 7

Apoi împărțiți aluatul în 2 bile, una o întindeți și o puneți la fundul unei tăvi de cuptor unse cu unt.

Vă recomand să folosiți o tavă mai mare decât cea din poză - va ajunge aluat și umplutură.

Peste aluatul din tavă întindeți uniform umplutura.

Plăcintă cu portocale - Pas 7
Pas 8

Intindeți subțire și cealaltă foaie, o puneți deasupra, tăiați bordurile care sunt în plus.

Dați plăcintă la cuptor - la 180-200 grade.

Plăcintă cu portocale - Pas 8
Pas 9

După ce se rumenește bine o scoateți din cuptor și ungeți cu puțin unt deasupra, cât este fierbinte.

Apoi o lăsați să se pătrundă și răcorească.

Plăcintă cu portocale - Pas 9
Pas 10

Se porționează, opțional o puteți pudra cu zahăr.

Este perfectă caldă și așa la temperatura camerei - aveți grijă să nu o dați la rece.

Poftă Bună!

Plăcintă cu portocale - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (13 voturi)
Colecții: Plăcinte, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 07 Feb 2011, 10:56

portocalele se pun cu tot cu coaja?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lavi 07 Feb 2011, 11:46

Da, se pun cu tot cu coaja

Ellena
Elena (Ellena) 07 Feb 2011, 12:25

mmm ce bine arata Lena, nu am mancat niciodata placinta cu portocale!

Arata f.bine! E f.buna acuma in acest sezon!

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 07 Feb 2011, 12:30

Lena ce masura are tava ta?

Elena.M
Elena (Elena.M) 07 Feb 2011, 13:18

Offf,Lena,eu am o problema.De ce numai primesc newsletter-ul cu retetele tale???Norocul meu este ca eu accesez foarte des site-ul tau.Referitor la reteta,pot spune ca este foarte interesanta.Numai ca nu inteleg de ce folosesti numai drojdie uscata????Consideri ca este mai buna decat cea proaspata??Eu nu am folosit niciodata drojdie uscata.Imi poti spune unele avantaje si dezavantaje??

lena
Elena (lena) Elena (Elena.M) 07 Feb 2011, 13:38

O sa verific de ce nu primesti newsletter Elena

Referitor la drojdie, poti sa folosesti si proaspata bineinteles - doar ca eu nu intotdeauna am in frigider si nu prea am chef de fiecare data cand fac ceva sa fug numai dupa drojdie, asta uscata este mai la indemana si se pastreaza mai mult timp si mai bine - imi iau o punga mai mare si tot folosesc din ea cand am nevoie. In plus, din ce am mai observat, drojdia uscata mai repede se "misca" - ridica mai repede aluatul.

lena
Elena (lena) 07 Feb 2011, 13:40

Ellena, tava mea este de 28cm diametru, pentru placinta asta merge si una de cuptor  - eu am aruncat o parte din aluat (ei, nu foarte mult) pentru ca a fost in plus si nu aveam chef sa mai fac ceva cu el.

Elena.M
Elena (Elena.M) 07 Feb 2011, 13:42

Acum am primit -mail si cu comentariul tau si cu reteta ta.Multumesc si pt informatiile date.Eu folosesc drojdie numai de la Pakmaya,am sa cumpar si uscata si voi vedea si eu diferentele.Multumesc inca odata.te pup.

etinc3lle
luminita (etinc3lle) 07 Feb 2011, 13:50

buna lena. cred ca e super placinta, as vrea sa o fac si eu, dar as vrea sa te intreb: portocala se pune cu tot cu suc? sau se scurge? daca as folosi tava de aragaz ar merge? sau e prea mare? 

lena
Elena (lena) luminita (etinc3lle) 07 Feb 2011, 15:48

Tava de aragaz este buna, sucul nu l-am scurs, desi mi se parea ca poate sa-l scurg - am zis sa fac dupa reteta. Si sa stii ca este bine, desi umplutura este mai lichida, restul de suc intra putin in aluat si face placinta mai frageda si aromata.

hanna
hanna 07 Feb 2011, 15:55

am facut placinta,e gustoasa si aromata doar unpic amara din cauza coajei de portocale

gabriela29sv
gabriela29sv 07 Feb 2011, 16:18

Cum stii tu sa ne aduci doar retete alese ...  O s-o fac cat de curand ,ca tot e sezonul portocalelor

Nota mea pentru rețetă:
spiriduena
elena (spiriduena) 07 Feb 2011, 16:28

da,toate retetele tale sunt super ,am facut multe din ele ,acum fac painea cu lapte.As fi vrut sa particip si eu la concurs dar nu pot ,cand vreau sa incarc poza ami da eroare si nu mai pot sa fac nimic ,ma poti ajuta te rog.multumesc

Nota mea pentru rețetă:
ELLA
ELLA 08 Feb 2011, 09:46

Buna dimi. Nu pot face si cu margarina   ?     Multumesc.

lena
Elena (lena) ELLA 08 Feb 2011, 09:48

Se poate si cu margarina.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 08 Feb 2011, 13:55

arata f f bine

Nota mea pentru rețetă:
misfire
misfire 08 Feb 2011, 21:00

Acum am placinta in cuptor... Nu stiu ce va iesi pentru ca am impresia ca aluatul nu mi-a iesit cum trebuie. Nu am reusit sa intind foaia cu sucitorul, se tot rupea... asa ca am intins-o cu mana intr-un vas de iena mai mare. A fost o adevarata aventura sa pun foaia de deasupra dar am reusit din trei bucati lipite. Cred ca aluatul va fi foarte fraged din cauza untului. Data viitoare am sa incerc sa o fac cu atuatul de la placinta cu mere si am sa scurg si zeama de la portocale. Va tin la curent cu ce a iesit!

Multumesc pentru retetele minunate. Am incercat mai multe si pana acum mi-au iesit toate. Sper sa iasa si asta desi m-a speriat aluatul... Numai bine!

Nota mea pentru rețetă:
misfire
misfire 09 Feb 2011, 10:15

Revin cu rezultatul: a iesit dementiala! Foaia este foarte gustoasa iar compozitia este foarte aromata si buna. Nimeni (am adus la serviciu si am dat la colegi) nu s-a plans ca e amara... tocamai coaja o face are aromata!

Multumesc din nou pentru reteta!

Nota mea pentru rețetă:
Elena.M
Elena (Elena.M) 09 Feb 2011, 13:11

Am facut aseara aceasta prajitura!!E super buna.Numai ca greseala mea a fost ca nu trebuia sa pun toate cojile de la cele 2 portocale,pt ca a iesit un pic amara.Dar este foarte aromata,mi-a placut mult.Si familiei bineinteles.Numai ca mi-a mai ramas o mica bucatica si astazi si nu am pus-o la frigider Lena.A stat in bucatarie si sa pastrat ok.Sunt multumita de aceasta placinta.O recomand tuturor.

TaniaB
Tatiana (TaniaB) 10 Feb 2011, 20:05

Am facut si eu aceasta placinta si a iesit din prima super buna!!! asa cel putin mi-au spus apropiatii desi mi-a parut putin amaruie ...

TaniaB
Tatiana (TaniaB) 10 Feb 2011, 20:07

apropo se poate pune oare si alt tip de umplutura cred ca nu va fi mai putin gustoasa...ce crezi?

lena
Elena (lena) Tatiana (TaniaB) 10 Feb 2011, 20:10

Sigur ca merge si cu alta umplutura

cristincic
cristincic 11 Feb 2011, 10:59

arata foarte bine,cred ca e foarte gustoasa,trebuie incercata!!!

Nota mea pentru rețetă:
marydmn
marydmn 17 Feb 2011, 15:33

e buna placinta, a facut-o sora mea si a iesit. Daca pui toate portocalele cu coarja iese mai amara, ea a preferat sa puna si fara coarja si a iesit super. E buna reteta!!

nusica
nusica 16 Mar 2011, 10:45

Daca o faci cu margarina,de post,ce poti pune in locul laptelui?Ma tenteaza s-o fac acum,in post,multumesc

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) nusica 16 Mar 2011, 10:49

Nusica, buna idee - inlocuieste laptele normal cu lapte de soia sau orez. Nu cred ca va fi mare diferenta, dar sigur obtii o prajitura mai deosebita, ceea ce este mai greu in post, dar nu imposbil.

nusica
nusica 16 Mar 2011, 10:58

Multumesc,Lena;nu radeti de mine,dar,exista si lapte de orez,sau e zeama rezultata din orezul fiert?

lena
Elena (lena) nusica 16 Mar 2011, 11:09

Laptele de orez este un fel de bautura care se pregateste din orez fiert - se fierbe orezul (de obicei se recomanda orez integral), se blendeaza cu 500-600 ml de apa (la 1 cana de orez fiert), se trece printr-o sita mai fina, se amesteca cu ceva de indulcit - miere, zahar, infulcitori, etc. Se pot adauga si ceva arome - vanilie, rom, migdale - dar este optional.

nusica
nusica 16 Mar 2011, 15:26

Multumesc,Lena,mie imi place tare mult orezul,am sa incerc si acest lapte ,am auzit ca exista si prajiturele de orez,cred,cu faina provenita din macinarea orezului pe post de faina de  grau.Imi plac "chinezariile"

vio2011
vio2011 17 Jul 2011, 19:17

trebuie sa fie deosebita....mai ales pt musafirii curiosi si pofticiosi...mmmmm.....

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Dec 2011, 18:28

Pentru Craciun am zis sa fac o placinta aparte, nu tot cu dovleac sau mere. Cea cu portocale e chiar speciala, cu aroma cojii de portocala. Iar aluatul este si fel foarte fain. Mersiiii  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
piticmic
piticmic 01 Feb 2012, 14:46

pot inlocui untul cu margarina ? Multumesc

lena
Elena (lena) piticmic 01 Feb 2012, 15:22

SIgur ca poti

Dianna
Diana Pascal (Dianna) 11 Feb 2012, 22:23

Am facut aceasta prajitura astazi, si umplutura aceea a fst cam moale, si nu am reusit sa tai placinta, plus ca mi s.a lipit si aluatul de tava, insa a fst apreciata de familie  .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
madalina21
madalina21 22 Oct 2012, 10:20

De senzatie placinta! Nu am avut rabdare sa se raceasca si am mancat din ea fierbinte! Aluatul foarte bun!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 29 Dec 2013, 23:37

Buna. Nu am mancat niciodata o prajitura cu portocale. Daca dati de aceasta reteta sa o faceti neaparat ca nu veti regreta. E nemaipomenita Aromata, putin amara,exact cum trebuie (eu am pus 4 portocale mai mici si coaja numai de la 1)Multumesc pentru reteta..

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
TanDi
TanDi 02 Feb 2014, 11:26

Eu am facut o mare gafa la aceasta placinta si nu stiu unde am gresit. Deci ambele blaturi mi s-au cam umflat si nu mi-a trecut prin cap sa ii prind marginile foarte bine, motiv din care blatul de sus s-a strans si imi fierbe sosul de portocale inauntru. Cred ca a intrat cam toata umplutura in blatul de jos (desi parandu-mi mai lichida am presarat putin cu gris). Imi ies 2 blaturi lipite insiropate foarte bine. O mai pot salva cumva oare?

lena
Elena (lena) TanDi 02 Feb 2014, 15:45

Nu, dar nu cred ca ai stricat-o rau de tot. Va arata nu chiar bine dar buna , mai ales rece sigur trebuie sa fie.

Cred ca ai avut portocalele mai suculente si umplutura mai lichida.

TanDi
TanDi 02 Feb 2014, 19:45

Am lasat-o sa se raceasca de tot si dupa ce am portionat-o mi-am dat seama ca nu am uniformizat aluatul foarte bine, umplutura scurgandu-se intr-o parte. Dupa ce s-a racit m-am bucurat ca nu am aruncat-o, este buna, aromata. Alta data voi atrage atentia mai mult ca aluatul sa aiba grosime uniforma. Merci mult pt sfaturi !

Melanie
Melanie 11 Feb 2015, 21:02

Am folosit rețeta acestui aluat pt o placinta cu mere si o tarta cu dulceața de caise. Ambele au fost mâncate imediat. Voi încerca si cu portocale negreșit însă "degustătorii profesioniști din casa mea" ( adică băieții) prefera merele si nu am avut încă curaj. Am vrut sa postez comentariul pt cine ar vrea sa încerce alte umpluturi. Lena, spune-mu te rog crezi ca ar merge si cu o crema se ciocolata/ vanilie/ lapte sau budinca? Întrebarea e din partea soțului. Mulțumesc mult pt tot ce faci! Îmi ești de mare ajutor!

lena
Elena (lena) Melanie 11 Feb 2015, 22:10

Merge cu orice umplutura va place, important este sa nu curga cand taiati placinta.

Melanie
Melanie 12 Feb 2015, 12:50

Mulțumesc frumos! Încerc si revin cu impresii.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 18 Mar 2015, 20:41

buna tare si foarte rapid de preparat. Am folosit ambele portocalele cu coaja, am ales soi cu coaja groasa si a iesit super bun 

LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 18 Jan 2019, 22:31

Dulce - amarui. Data viitoare curat coaja.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: