Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac

O placinta simplu de preparat, super delicioasa, arata foarte bine ca desert la o masa festiva.

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
450 g
O jumatate din aluatul de foietaj din comert.
Dovleac
2 kg
Cantitatea este aproximativa, eu am luat un dovleac intreg.
Zahar
1 pahar
Oua
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Este foarte importanta alegerea unui dovleac bun. In ultimul timp prefer sa iau dovleac de acest soi, are foarte putini samburi, doar in partea aia bombata jos.

Placinta cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Dovleacul se spala, se curata de coaja si samburi, se portioneaza si se da prin razatoare.

 

Placinta cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Intr-o oala/tigaie se pune dovleacul, jumatate de pahar de apa, 1 pahar de zahar si scortisoara daca va place. Se pune la foc mediu, se amesteca din cand in cand.

Placinta cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Se lasa pe foc pana nu scade tot lichidul si dovleacul se moaie bine. Gustati de zahar, daca va place mai dulce mai adaugati putin. Lasati sa se racoreasca.

Placinta cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Ungeti cu ulei o tava plata rotunda, eu am folosit-o pe cea de pizza.

Aluatul de foietaj(dezghetat) il despachetati.

Placinta cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Aluatul de foietaj se pune in tava, se taie marginile care sunt in plus.

Atentie, aluatul nu trebuie intins cu facaletul, se  lasa asa cum este in pachet.

Placinta cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Peste aluat se intinde compozitia de dovleac, atat cat s-o acopere bine. Daca va mai ramane dovleac puteti face strudele cu cealalta jumatate de foietaj, sau il puneti intr-o punga la congelator, pentru o alta tarta.

Placinta cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Din resturile ramase dupa aranjarea aluatului in tigaie, taiati fasii subtiri, de 6-7 mm.

Placinta cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Aranjati astfel fasiile peste dovleac.

Placinta cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Ungeti cu galbenus de ou tarta, inainte s-o puneti la cuptor.

Placinta cu dovleac - Pas 10
Pas 11

Lasati tarta la cuptor 40-50 de min, pana se rumeneste bine deasupra.

Placinta cu dovleac - Pas 11
Pas 12

Inainte de servire o puteti presara cu zahar pudra. Taiati felii si mancati cu mare pofta :) !

Placinta cu dovleac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

alistaal
alistaal 19 Nov 2008, 17:19

Foarte buna reteta! Usor de facut datorita modului cum a fost explicata. Pozele sunt un ajutor in plus. :) Multumim!

Nota mea pentru reteta:
rodica
rodica 02 Feb 2009, 18:22

acum o fac....sa vedem ce iese..

miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 23 Aug 2009, 17:02

iami iami arata super bine,dar ce cust ai da dovleacul?am sa fac de curioasa.ms pt crem a la crem

lena
Elena (lena) Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 23 Aug 2009, 19:12

Dovleacul cred ca seamana mult la gust cu morcovul, are un pic alta consistenta - dar la fel de multe vitamine. Eu zic sa incerci

ramis
Simion (ramis) 27 Oct 2009, 15:36

Astazi am pregatit aceasta placinta si mi-a iesit foarte buna. Este prima data cand gatesc dupa site-ul tau, le-am descoperit saptamana trecuta, atunci m-am si inregistrat.  Merci pt. reteta!

ramis
Simion (ramis) 27 Oct 2009, 15:37

scuze, am uitat sa si votez.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 27 Oct 2009, 15:41

Multumesc Mult!

Karen
Karen 17 Jul 2010, 23:56

Fac si eu placinta cu dovleac de ceva ani... nu am inteles niciodata de ce la toate retetele dovleacul se pune pe foc???(la unele chiar merele!) eu il rad si adaug zahar numai in momentul in care il pun pe foaie.nu lasa ,,apa,, in prajtura ,e ff copt(moale)si e delicios...  oare nu e o munca in plus care nu e necesara???

lena
Elena (lena) Karen 18 Jul 2010, 11:18

Da, sunt de acord ca se poate face si asa, cu dovleac crud - bunica mea il facea anume asa, dar lasa multa apa, de fapt depinde si ce fel de dovleac este. Daca este din ala mai apos atunci mai bine un pic de lasat sa se inmoaie pe foc si sa se evapore apa. Aici este optiunea fiecarei gospodini, mie mi  s-a parut placinta mai buna daca un pic este fiert dovleacul, si nu asa lasa apa la coacere.

amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 10:29

In fiecare an, in postul Craciunului  prepar aceasta placinta delicioasa. Reteta familiei mele este putin diferita, dar va sugerez sa o incercati macar o data. Dovleacul ras si topit cu zahar si putin ulei se amesteca cu o cana de nuci si putin piper.

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 03 Nov 2010, 13:55

Am preparat astazi reteta ta deoarece am gasit la piata un dovlecel micut din soiul prezentat de tine. Intradevar, are mai deloc miez si seminte si mi se pare chiar mai moale decat soiul turcesc cu coaja alba. Gustandu-l am observat ca este foarte dulce, drept pentru care am pus doar 100 grame de zahar si a iesit super.

miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 27 Feb 2011, 11:50

salutare LAENA,pot folosiin loc la umplutura de dovleac morcov,sigur e sooper gustoasa .ms mult poop

Nota mea pentru reteta:
zorele
zorele 21 Oct 2011, 11:06

Am facut si eu reteta aseara, a iesit delicioasa, aproape s-a ras toata tava. Multumin !

Nota mea pentru reteta:
ana333
ana333 24 Dec 2011, 17:05

este placinta preferata,pofta buna......

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 14 Jan 2012, 19:43

Excelenta! Prima placinta cu dovleac pe anul asta. 

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 23 Jan 2012, 19:58

Foarte buna placinta de dovleac. Eu am facut-o pt. prima oara si dupa mama, ca ea asa o face, dar acum vad ce frumoasa e cea facuta de tine. O sa fac si eu asa cu model, atat ca nu am tavita rotunda. 

Poza mea pentru reteta:
Mikyyy
Mikyyy 28 Oct 2012, 23:35

Am facut ieri aceasta reteta si a iesit foarte buna. S-a mancat asa de repede incat maine o sa fac inca una. Felicitari pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 Sep 2013, 20:18

Buna placinta.

Simplu de facut.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Sep 2013, 15:58

Eu am facut pozele si baiatul le-a postat,că eu nu sunt asa experta sa pun 4 în 1,şi de aceea şi comentariul a fost aşa scurt. Daca nu ar fi sa razi dovleacul ar fi gata in 5 minute. F.simplu si gustoasa. Mi-a mai ramas putin dovleac calit si fac niste strudele. Multumesc.

lena
Elena (lena) 30 Sep 2013, 16:05

Foarte frumos, mercik de poze si sa aveti pofta buna!

Iti sugerez sa incerci un robot de bucatarie, face treaba cu rasul/maruntitul dovleacului in 5 secunde si scapi repede. Cu el fac toate umpluturile de mere, dovleac, pt gem, zacusca, legumele in sarmale, etc. Costa moderat si nu-ti trebuie super modele, eu am luat candva unul second hand la 200 lei si sunt foarte multumita.

tiki
tiki 30 Sep 2013, 16:41

Lena draga,am un baiat care mi-a cumparat tot felul de ustensile electice,care sa-mi usureze munca. Si de firma,nu scriu aici care este. Blender,acele 2 "borcane"mare si mic cu cutite, tel de batut albusurile...etc..cred ca asa ai si tu,dar mi s-a parut dovleacul tare si mi-a fost frica sa nu se strice cutitele.Si eu fac gemurile,zacusca, carnea, dar alea mi se par mai moi. Multumesc, dar trebuia sa lucrez si eu ceva la placinta..Voi incerca data viitoare. Pupici.

rov
rov 17 Dec 2013, 23:52

Pare atat de simpla reteta, incat am sarit s-o fac.  Totusi...

1. Sintagma "se curata dovleacul" e destul de neclara pentru o amatoare de bucatareala ca mine. Eu m-am gandit sa scot miezul asa cum as proceda cu un pepene... Adica sa tai dovleacul si sa tai de pe coaja miezul. Am executat aceasta manevra groaznic de dificila de vreo cateva ori pana acum si desi imi place dovleacul si am dovleci de tara, am evitat cat de mult sa-i gatesc pentru ca de fiecare data m-am ranit la degete. Norocul meu de azi a fost ca am avut o prietena in vizita care s-a scandalizat vazand "cat de mult dovleac arunc" si m-a pus sa-l decojesc ca pe legume. Adica... CINE s-ar fi gandit ca un dovleac pe care il tai mai degraba cu toporul se decojeste ATAT de usor cu un banal cutit de legume?? Eu nu...

2. Am avut un dovleac de fix 2 kg. L-am executat la robot. Dupa ce l-am pus pe foc cu zaharul si apa si s-a inmuiat, a ramas mult. Adica de inca 2 ori cat as fi avut nevoie pt placinta. In fine, eu l-am pus pe tot, pentru ca m-a luat prin surprindere fenomenul... In asa fel incat foaia de baza nu s-a copt, iar dovleacul se mananca cu lingurita. :D

Data viitoare, insa...

Nota mea pentru reteta:
miha.ela
miha.ela 24 Dec 2013, 21:37

am 

miha.ela
miha.ela 24 Dec 2013, 21:41

Am facut placinta cu dovleac, a iesit foarte bine si gustoasa,o recomand tuturor.Voi mai face retete de aici ,mi se par usor de facut si delicioase.Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Shyenna
Shyenna 13 Feb 2014, 16:01

Aceasta placinta a iesit foarte delicioasa...iti multumim!!!!

Poza mea pentru reteta:
petite souris
petite souris 23 Oct 2014, 13:05

azi voi incerca si reteta asta...arata super...am pregatit multe din retetele tale lena si au iesit fff bine.revin cu rezultatul..

Nota mea pentru reteta:
taziana
taziana 02 Dec 2014, 18:17

E usor si gustos si sanatos

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
petite souris
petite souris 03 Dec 2014, 12:30

Am uitat sa spun despre rezultat...super a iesit!!!

Poza mea pentru reteta:
stepanenco
stepanenco 11 Dec 2014, 14:39

o reteta foarte usoara. mai ales cind vrei ceva rapid la ceai!!! lena, merci!!!

Poza mea pentru reteta:
Antonia antonescu
Antonia antonescu 30 Nov 2015, 20:55

Am facut si eu reteta .e usor de facut si arata bine.am pus si nuci pisate cu scortisoara

Nota mea pentru reteta:
Antonia antonescu
Antonia antonescu 30 Nov 2015, 21:02

Imi spune si mie cum sa postez si poza aici.?

Antonia antonescu
Antonia antonescu 30 Nov 2015, 21:05

Asa arata placintica mia scoasa din rola.

Poza mea pentru reteta:
RuxandraCristea585
Ruxandra Cristea (RuxandraCristea585) 15 Oct 2016, 16:38

Acuma e in cuptor! Arata divin! Multumesc, Lena! Pupici placintosi! :)

lena
Elena (lena) Ruxandra Cristea (RuxandraCristea585) 15 Oct 2016, 18:11

Ma bucur mult, sa aveti pofta buna!

sanda-anka
sanda (sanda-anka) 02 Nov 2017, 12:58

Foarte uşor si rapid. Eu însă am modificat reteta după mine. Am copt dovleacul in cuptor si apoi l-am pisat cu furculita .oricum a iesit super bună!

Nota mea pentru reteta:
Amane
Ana Maria Preda (Amane) 21 Oct 2018, 18:39

Aluatul de foietaj trebuie sa fie frantuzesc,neaparat.Ca sincer nu ma pricep si oriunde am cautat nu scrie frantuzesc, scrie foar aluat de foietaj.Ms

lena
Elena (lena) Ana Maria Preda (Amane) 21 Oct 2018, 19:09

Este acelasi aluat, pe unele etichete se mai adauga “aluat frantuzesc”.

Amane
Ana Maria Preda (Amane) 21 Oct 2018, 19:12

Ok,inseamna ca am luat ce trebuie!Multumesc

Millina
Millina 24 Oct 2020, 20:21

Draga Lena, cat de tare sa fie focul la cuptor? Mediu sau mic?

lena
Elena (lena) Millina 24 Oct 2020, 20:28

180-200 de grade, temperatura medie.

Millina
Millina Elena (lena) 24 Oct 2020, 21:11

multumesc. a iesit tare buna!

Vivi2109
Vivi2109 25 Oct 2020, 20:10

Unde gasesc aluat frantuzesc in comert, ce firma?!

lena
Elena (lena) Vivi2109 25 Oct 2020, 20:11

Orice aluat de foietaj va place si gasiti.😉

Vivi2109
Vivi2109 25 Oct 2020, 21:01

Mă interesa să aflu dacă există vreun aluat foietaj cu mențiunea "franțuzesc" sau cu unt, că știu bine ce există in comerț, Bella, etc.

lena
Elena (lena) Vivi2109 25 Oct 2020, 21:02

Aluatul de foietaj se mai numeste aluat frantuzesc, unele firme mentioneaza pe eticheta si a doua denumire, dar nu neaparat.