Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post)

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post)

Sa revin la vorba de la reteta trecuta - cine a spus ca mancarea de post nu este gustoasa.....? - poate fi gustoasa si inca cum... cu acest chec sunt sigura ca toata lumea va tine post. Este foarte simplu de preparat, in schimb delicios si foarte ciocolatos, chiar nu ma gandeam ca as putea sa realizez asa un chec cu aceste ingrediente.

Are textura buna, densa, gust intens de cacao - nucile si prunele ii dau nota finala - de culoare nu mai spun - aparatul meu foto a luat-o razna de tot, m-am chinuit si l-am gadilat mult pana am prins macar o poza care sa aduca cat de cat la realitate culoare lui intens maronie.

A, si am uitat sa va spun ca in acest chec ingredientul de baza este grisul...... dap, ce nu se mai inventeaza si ma bucur mult ca se poate varia asa de bine mancarea - chiar renuntand si la ceva colesterol.

Ingrediente

Gris de grau
180 g
Zahar
210 g
Esenta de vanilie
1 buc
Apa
250 ml
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Cacao pudra
30 g
alegeti cacao de calitate buna
Faina alba calitate superioara
100 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Nuci
0.5 pahare
le taiati putin, dar nu foarte marunt
Prune uscate
0.5 pahare
puteti folosi si stafide sau visine/cirese confiate - orice fructe uscate preferati - dar va spun ca prunele se "pupa" cel mai bine cu acest tip de chec

Pasi de urmat

Pas 1

Amestecati grisul cu zahar si esenta de vanilie, adaugati apa, amestecati si lasati toata compozitia 2-3 ore - sa se umfle bine grisul.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati uleiul, amestecati bine cu telul.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 2
Pas 3

Apoi urmeaza cacao trecuta printr-o sita sa nu fie cocoloase. Amestecati bine.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 3
Pas 4

Adaugati faina amestecata cu praf de copt si trecuta prin sita, amestecati bine.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 4
Pas 5

Si ultimele sunt prunele si nucile. Trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, dar curgatoare - cand il turnati cu lingura, 2-3 secunde isi tine forma.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 5
Pas 6

Asterneti cu hartie de copt o tava de chec si turnati aluatul in tava. Dati la cuptorul incalzit la 180-200 de grade - pentru 40-45 de minute pana trece testul scobitorii.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 6
Pas 7

Aici checul gata, dupa ce il scoateti din cuptor lasati-l 10 minute in tava.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 7
Pas 8

Apoi il rasturnati usor pe un fund si lasati inca vreo 15 minute pe o parte. Dupa acest timp il puneti normal pe un fund si lasati sa se raceasca complet.

Atentie! Daca il taiati cald se faramiteaza, rece se taie perfect.

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 8
Pas 9

Si aici mult chinuita poza, chiar nu inteleg cum de aparatul foto nu a putut nicicum sa-i arate culoare originala - imi tot facea un roscat din ala oribil care nicicum nu era culoarea chec-ului.

Vi-l recomand cu incredere, sa-l incercati neaparat.

Pofta Buna!

Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post) - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Natali
Natali 23 Mar 2011, 20:59

Checul e intr--adevar deosebit la gust, nici nu zici ca e de post!

Pentru culori naturale la poze, incearca sa faci pozele fara blitz. Ai niste geamuri asa de mari, prin care intra atita lumina, plus peretii albi si mobila partial alba, e pacat sa nu profiti de asa conditii bune pt. foto. Eu, apropo, ma chinui cu cearsafuri, sa fac fundaluri albe :))
Ia sa incerci sa faci poza in bucatarie, cit mai aproape de geam, si neaparat fara blitz. Sint sigura ca va iesi mult mai natural in privinta culorilor.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 23 Mar 2011, 21:01

Natalia crede-ma ca am facut de toate, peste 30 de poze si fara blitz si cu lumina, si la geam - nu stiu ce avea, oricum aratau oribil pozele - cred ca nu i-a palcut acest contrast cu maro

Natali
Natali 23 Mar 2011, 21:08

inseamna ca trebuia sa umbli la white balance, cel mai probabil..

lena
Elena (lena) 23 Mar 2011, 21:19

Ehhh, eu si White balanace... - am luat acest aparat anume pt ca scria ca le face bine pe modul automat - fara sa intervin eu in setari - doar la poze mai deosebite. Sunt eu mai comoda aici

Ellena
Elena (Ellena) 23 Mar 2011, 23:36

Arata f.bine checul, imi plac retele de post! Eu nu prea am lumina cand fac pozele la retete. Fac cu lumina aprinsa si setez "macro" la aparat si imi ies cat de cat bine  

elena-es
elena-es 24 Mar 2011, 09:37

multumim din suflet pt retetele delicioase,mie imi sunt de mare ajutor desi nu pot sa gatesc zilnic,

multumesc  mult

elena moga
elena moga 24 Mar 2011, 10:22

Superrr..chiar azi il fac ! Multumesc Lena!

Clarutza
Clarutza 24 Mar 2011, 21:03

Checul arata super!Am sa-l fac cat de curand si am sa va zic cum a iesit.Felicitari Lena!

Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 30 Mar 2011, 22:10

L-am facut azi, dar fara prune, doar cu nuci si am pus numai jumatate din cantitatea de cacao,oricum a iesit destul de ciocolatos.E bun, nici n-as fi zis ca e fara oua sau unt..Voi incerca sa-l fac si fara cacao,sotul nu mananca cu cacao,si pe post de blat pentru o prajitura de post cu crema,poate imi dai, Lena vreo idee de crema de post, dar fara margaina sau frisca artificiala.Multumesc pentru reteta.

lena
Elena (lena) 30 Mar 2011, 22:12

Da, sa stii ca am acum un tort de post, pe care tot tin sa-l pun pe site - este fara cacao, blat alb si pufos, cu crema de piersici, ce zici, v-ar place?

crismi
crismi 31 Mar 2011, 11:48

Abia astept.

Veronika
Veronika 17 Apr 2011, 19:35

Lena am facut azi acest chec, e foarte foarte gustos, la maxim, cu toate ca cind il pregateam imi era frica ca n-o sa iasa, dar a iesit perfect.... multumesc din suflet pentru retetele tale de exceptie.

lena
Elena (lena) 17 Apr 2011, 19:40

Super Veronika, sa va fie de bine si ma bucur din suflet ca ti-a iesit si v-a placut.

cristyana
cristyana 09 Apr 2013, 09:41

doresc sa fac si eu acest chec,arata minunat, insa as vrea sa intreb cum se pun prunele, taiate sau intregi?cantitatile sunt pt unul singur?

multumesc.

lena
Elena (lena) cristyana 09 Apr 2013, 11:20

Da, se pun taiate si iese un chec din aceste ingrediente.

cristyana
cristyana 12 Apr 2013, 21:43

multumesc frumos.il voi face cu siguranta.

cristyana
cristyana 14 Apr 2013, 08:52

L-am facut si a iesit foarte gustos si aratos.am pus cantitatile duble pt ca erau multi care ar fi trebuit sa manance si nu a ramas nimic.multumim Lena pentru retetele ce ni le impartasesti!

AlinaDrg
AlinaDrg 26 Nov 2014, 00:36

Vai de mine ce putere de convingere ai!!!modul in care faci reclama ma face sa saliveeez,i-l fac si eu pt weekend,merci pt reteta

Nota mea pentru reteta:
camelica
camelica 16 Feb 2015, 13:40

Am facut aceasta reteta astazi.Foarte buna! Multumim

Nota mea pentru reteta:
AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 18:38

Dupa ce este copt de ce se intoarce checul pe o parte ?

Sunt novice in ale gatitului de aceea intreb ...

Multumesc.

lena
Elena (lena) Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 18:42

Daca lasati in tava se va aburi si umezi. Daca il scoateti s-ar putea in manevrari sa se lase, de asta se intoarce putin pe o parte, sa "respire" si raceasca in acelasi timp :)

AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) Elena (lena) 09 Mar 2017, 20:23

Sarut mana.Tocmai l-am pus la cuptor :)

AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 22:08

Am pus stafide si coacaze negre neavand prune uscate.             A iesit grozav !                                                                       Multumesc Elena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FulgusorFulguta267
FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:32

Buna ziua. Mulțumesc pentru rețetele gustoase. Am făcut de 2 ori acet chec si a iesit absolut delicios. Acum vreau sa adaptez rețeta pentru bebe. As putea folosi in loc de cacao pudra de roscove si sirop de artar in loc de zahar? Va iesi ceva?

Dacă da, la sirop cat ar trebui sa adaug?

Menționez ca am sirop grad A.

Mulțumesc anticipat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:37

Merge de adaptat, siropul il puneti in functie de cat de dulce va place, nu prea l-am folosit.

Anca Paula 1725
Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 11:46

Buna,

Am facut si eu acest chec. Este excelent la gust, chiar si sotului eu i-a placut, care nu este adeptul acestui tip de praji. Insa ce ma nelamureste este de ce este asa sfaramicios? Am respectat toata reteta.

lena
Elena (lena) Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 12:06

Este asa sfaramicios pentru ca nu contine oua 🤓

MariaTimuBica912
Bica Maria (MariaTimuBica912) 06 Feb 2018, 17:37

Abia astept sa fac acet chec. Arata senzational! Am facut ceva asemanator ....improvizez , de obicei

Cr?i?a
Cr?i?a 18 Jun 2018, 20:30

Prunele tb sa fie neapărat uscate?

Multumesc!

lena
Elena (lena) Cr?i?a 18 Jun 2018, 21:14

Da, uscate.