Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post)

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post)

Să revin la vorba de la rețeta trecută - cine a spus că mâncarea de post nu este gustoasă.....? - poate fi gustoasă și încă cum... cu acest chec sunt sigură că toată lumea va ține post. Este foarte simplu de preparat, în schimb delicios și foarte ciocolatos, chiar nu mă gândeam că aș putea să realizez așa un chec cu aceste ingrediente.

Are textură bună, densă, gust intens de cacao - nucile și prunele îi dau nota finală - de culoare nu mai spun - aparatul meu foto a luat-o razna de tot, m-am chinuit și l-am gâdilat mult până am prins măcar o poză care să aducă cât de cât la realitate culoarea lui intens maronie.

A, și am uitat să vă spun că în acest chec ingredientul de bază este grișul...... dap, ce nu se mai inventează și mă bucur mult că se poate varia așa de bine mâncarea - chiar renunțând și la ceva colesterol.

Ingrediente

Griș de grâu
180 g
   
Zahăr
210 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Apă
250 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Cacao pudră
30 g
alegeți cacao de calitate bună
Făină albă calitate superioară
100 g
   
Praf de copt
1.5 lingurite
   
Nuci
0.5 pahare
le tăiați puțin, dar nu foarte mărunt
Prune uscate
0.5 pahare
puteți folosi și stafide sau vișine/cireșe confiate - orice fructe uscate preferați - dar vă spun că prunele se "pupă" cel mai bine cu acest tip de chec

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați grișul cu zahăr și esență de vanilie, adăugați apă, amestecați și lăsați toată compoziția 2-3 ore - să se umfle bine grișul.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați uleiul, amestecați bine cu telul.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează cacao trecută printr-o sită să nu fie cocoloașe. Amestecați bine.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 3
Pas 4

Adăugați făina amestecată cu praf de copt și trecută prin sită, amestecați bine.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 4
Pas 5

Și ultimele sunt prunele și nucile. Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă, dar curgătoare - când îl turnați cu lingura, 2-3 secunde își ține forma.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 5
Pas 6

Așterneți cu hârtie de copt o tavă de chec și turnați aluatul în tavă. Dați la cuptorul încălzit la 180-200 de grade - pentru 40-45 de minute până trece testul scobitorii.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 6
Pas 7

Aici checul gata, după ce îl scoateți din cuptor lăsați-l 10 minute în tavă.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 7
Pas 8

Apoi îl răsturnați ușor pe un fund și lăsați încă vreo 15 minute pe o parte. După acest timp îl puneți normal pe un fund și lăsați să se răcească complet.

Atenție! Dacă îl tăiați cald se fărâmițează, rece se taie perfect.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 8
Pas 9

Și aici mult chinuită poza, chiar nu înțeleg cum de aparatul foto nu a putut nicicum să-i arate culoarea originală - îmi tot făcea un roșcat din ăla oribil care nicicum nu era culoarea chec-ului.

Vi-l recomand cu încredere, să-l încercați neapărat.

Poftă Bună!

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Natali
Natali 23 Mar 2011, 20:59

Checul e intr--adevar deosebit la gust, nici nu zici ca e de post!

Pentru culori naturale la poze, incearca sa faci pozele fara blitz. Ai niste geamuri asa de mari, prin care intra atita lumina, plus peretii albi si mobila partial alba, e pacat sa nu profiti de asa conditii bune pt. foto. Eu, apropo, ma chinui cu cearsafuri, sa fac fundaluri albe :))
Ia sa incerci sa faci poza in bucatarie, cit mai aproape de geam, si neaparat fara blitz. Sint sigura ca va iesi mult mai natural in privinta culorilor.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 23 Mar 2011, 21:01

Natalia crede-ma ca am facut de toate, peste 30 de poze si fara blitz si cu lumina, si la geam - nu stiu ce avea, oricum aratau oribil pozele - cred ca nu i-a palcut acest contrast cu maro

Natali
Natali 23 Mar 2011, 21:08

inseamna ca trebuia sa umbli la white balance, cel mai probabil..

lena
Elena (lena) 23 Mar 2011, 21:19

Ehhh, eu si White balanace... - am luat acest aparat anume pt ca scria ca le face bine pe modul automat - fara sa intervin eu in setari - doar la poze mai deosebite. Sunt eu mai comoda aici

Ellena
Elena (Ellena) 23 Mar 2011, 23:36

Arata f.bine checul, imi plac retele de post! Eu nu prea am lumina cand fac pozele la retete. Fac cu lumina aprinsa si setez "macro" la aparat si imi ies cat de cat bine  

elena-es
elena-es 24 Mar 2011, 09:37

multumim din suflet pt retetele delicioase,mie imi sunt de mare ajutor desi nu pot sa gatesc zilnic,

multumesc  mult

elena moga
elena moga 24 Mar 2011, 10:22

Superrr..chiar azi il fac ! Multumesc Lena!

Clarutza
Clarutza 24 Mar 2011, 21:03

Checul arata super!Am sa-l fac cat de curand si am sa va zic cum a iesit.Felicitari Lena!

Nota mea pentru rețetă:
crismi
crismi 30 Mar 2011, 22:10

L-am facut azi, dar fara prune, doar cu nuci si am pus numai jumatate din cantitatea de cacao,oricum a iesit destul de ciocolatos.E bun, nici n-as fi zis ca e fara oua sau unt..Voi incerca sa-l fac si fara cacao,sotul nu mananca cu cacao,si pe post de blat pentru o prajitura de post cu crema,poate imi dai, Lena vreo idee de crema de post, dar fara margaina sau frisca artificiala.Multumesc pentru reteta.

lena
Elena (lena) 30 Mar 2011, 22:12

Da, sa stii ca am acum un tort de post, pe care tot tin sa-l pun pe site - este fara cacao, blat alb si pufos, cu crema de piersici, ce zici, v-ar place?

crismi
crismi 31 Mar 2011, 11:48

Abia astept.

Veronika
Veronika 17 Apr 2011, 19:35

Lena am facut azi acest chec, e foarte foarte gustos, la maxim, cu toate ca cind il pregateam imi era frica ca n-o sa iasa, dar a iesit perfect.... multumesc din suflet pentru retetele tale de exceptie.

lena
Elena (lena) 17 Apr 2011, 19:40

Super Veronika, sa va fie de bine si ma bucur din suflet ca ti-a iesit si v-a placut.

cristyana
cristyana 09 Apr 2013, 09:41

doresc sa fac si eu acest chec,arata minunat, insa as vrea sa intreb cum se pun prunele, taiate sau intregi?cantitatile sunt pt unul singur?

multumesc.

lena
Elena (lena) cristyana 09 Apr 2013, 11:20

Da, se pun taiate si iese un chec din aceste ingrediente.

cristyana
cristyana 12 Apr 2013, 21:43

multumesc frumos.il voi face cu siguranta.

cristyana
cristyana 14 Apr 2013, 08:52

L-am facut si a iesit foarte gustos si aratos.am pus cantitatile duble pt ca erau multi care ar fi trebuit sa manance si nu a ramas nimic.multumim Lena pentru retetele ce ni le impartasesti!

AlinaDrg
AlinaDrg 26 Nov 2014, 00:36

Vai de mine ce putere de convingere ai!!!modul in care faci reclama ma face sa saliveeez,i-l fac si eu pt weekend,merci pt reteta

Nota mea pentru rețetă:
camelica
camelica 16 Feb 2015, 13:40

Am facut aceasta reteta astazi.Foarte buna! Multumim

Nota mea pentru rețetă:
AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 18:38

Dupa ce este copt de ce se intoarce checul pe o parte ?

Sunt novice in ale gatitului de aceea intreb ...

Multumesc.

lena
Elena (lena) Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 18:42

Daca lasati in tava se va aburi si umezi. Daca il scoateti s-ar putea in manevrari sa se lase, de asta se intoarce putin pe o parte, sa "respire" si raceasca in acelasi timp :)

AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) Elena (lena) 09 Mar 2017, 20:23

Sarut mana.Tocmai l-am pus la cuptor :)

AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 22:08

Am pus stafide si coacaze negre neavand prune uscate.             A iesit grozav !                                                                       Multumesc Elena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
FulgusorFulguta267
FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:32

Buna ziua. Mulțumesc pentru rețetele gustoase. Am făcut de 2 ori acet chec si a iesit absolut delicios. Acum vreau sa adaptez rețeta pentru bebe. As putea folosi in loc de cacao pudra de roscove si sirop de artar in loc de zahar? Va iesi ceva?

Dacă da, la sirop cat ar trebui sa adaug?

Menționez ca am sirop grad A.

Mulțumesc anticipat.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:37

Merge de adaptat, siropul il puneti in functie de cat de dulce va place, nu prea l-am folosit.

Anca Paula 1725
Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 11:46

Buna,

Am facut si eu acest chec. Este excelent la gust, chiar si sotului eu i-a placut, care nu este adeptul acestui tip de praji. Insa ce ma nelamureste este de ce este asa sfaramicios? Am respectat toata reteta.

lena
Elena (lena) Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 12:06

Este asa sfaramicios pentru ca nu contine oua 🤓

MariaTimuBica912
Bica Maria (MariaTimuBica912) 06 Feb 2018, 17:37

Abia astept sa fac acet chec. Arata senzational! Am facut ceva asemanator ....improvizez , de obicei

Cr?i?a
Cr?i?a 18 Jun 2018, 20:30

Prunele tb sa fie neapărat uscate?

Multumesc!

lena
Elena (lena) Cr?i?a 18 Jun 2018, 21:14

Da, uscate.