Pâine din făină integrală

Pâine din făină integrală

Știu multă lume care are nostalgia după pâinea de cândva, să fie consistentă, cu miez elastic și gustos - o pâine neagră adevărată ca pe vremuri. Ei, să vă spun că am găsit această rețetă în Cartea de rețete de la Herghelia, am și gustat-o când am fost acolo. Acum am făcut-o după rețetă, un pic am improvizat pt că nu a fost perfect corectă rețeta - și așa am ajuns la pâinea perfectă.

Așa o pâinică bună și dietetică nu prea găsești în comerț, așa că vă recomand cu încredere s-o faceți acasă.

Să nu vă deruteze că într-o poză vedeți 3 tăvi cu pâine, am refăcut rețeta pt că iese prea multă pâine din rețeta de bază. Deci, jos aveți ingredientele pentru 2 pâini medii, de mărimea tăvii de cozonac.

Ingrediente

Făină integrală de grâu
700 g
nu făină neagră - căutați făină de grâu, măciniș integral
Făină albă calitate superioară
150 g
   
Drojdie proaspătă
20 g
1 cub de drojdie
Apă
600 ml
apa să fie caldă, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți ingredientele pentru pâine.

Pâine din făină integrală - Pas 1
Pas 2

Între-un bol turnați 1 pahar din apa pregătită, cubul de drojdie și 2-3 linguri de făină albă.

Amestecați bine cu telul și lăsați 10-15 minute.

Pâine din făină integrală - Pas 2
Pas 3

Apoi turnați restul de apă și sarea, amestecați bine.

Pâine din făină integrală - Pas 3
Pas 4

Urmează făina albă.

Pâine din făină integrală - Pas 4
Pas 5

Și ultima făina integrală.

Pâine din făină integrală - Pas 5
Pas 6

Cu o lingură amestecați toate ingredientele până se prind între ele.

Pâine din făină integrală - Pas 6
Pas 7

Apoi treceți aluatul pe masa de lucru și îl frământați ușor cu mâinile până se uniformizează.

Pâine din făină integrală - Pas 7
Pas 8

Așa arată aluatul gata frământat, nelipicios și uniform.

Pâine din făină integrală - Pas 8
Pas 9

Îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească vreo oră - până își dublează volumul.

Pâine din făină integrală - Pas 9
Pas 10

Aici dospit frumos, îl scoateți din bol și îl mai frământați puțin pentru a uniformiza complet coca.

Pâine din făină integrală - Pas 10
Pas 11

Îl mai lăsați 10 min să se odihnească apoi îl lucrați.

Pâine din făină integrală - Pas 11
Pas 12

Împărțiți aluatul în 2 și formați 2 pâini. Le puneți în tăvile de cozonac unse cu puțin ulei sau așternute cu hârtie de copt - lăsați să crească bine.

Să nu vă deruteze aici 3 pâini - a fost o altă tură dintr-o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 pâini nu aveam poze la pasul 12-13.

Pâine din făină integrală - Pas 12
Pas 13

Apoi puneți pâinea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, să se coacă și rumenească bine. O scoateți din cuptor și lăsați 10 minute în tăvi, așa fierbinte cum este.

Pâine din făină integrală - Pas 13
Pas 14

După acest timp o răsturnați pe un fund și o acoperiți cu un prosop până se răcește complet. Ar fi perfect s-o lăsați 5-6 ore să se odihnească și să o puteți tăia frumos.

Eu de obicei o fac seara și o tai dimineața, așa sunt sigură că și-a luat timpul necesar pentru maturare și răcire.

Pâine din făină integrală - Pas 14
Pas 15

Aici aveți și secțiune, perfectă pentru orice - și pt sandwich-uri, mâncare sau așa simplă - Sofia o mănâncă așa goală fără nimic altceva.

Poftă Bună!

Pâine din făină integrală - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 pâini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

spiriduena
elena (spiriduena) 30 Mar 2011, 21:07

Si daca nu mai punem faina alba? nu iese la fel .

ionelita
ionelita 30 Mar 2011, 21:09

super buna a iesit...am facut deja de cateva ori...

lena
Elena (lena) 30 Mar 2011, 21:18

Elena faina alba se pune pentru a completa painea cu putin gluten, daca nu pui - va fi mai turtita, nu creste bine deloc. Se mai pune direct gluten, in loc de faina alba, dar asta mai pt avansati in ale vegetarienilor.

Ellena
Elena (Ellena) 30 Mar 2011, 21:45

Ce bine arata painile tale Lena! Mult, mult mai sanatoasa decat cea facuta in comert! Nu se compara ce e facut cu mana ta in casa! Felicitari!

Nota mea pentru rețetă:
spiriduena
elena (spiriduena) 30 Mar 2011, 23:41

Clar nu se compara cu cea din comert pe care scrie mare PAINE NEAGRA(sau integrala), iar la ingrediente:faina alba de grau, COLORANTI si pret dublu.

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 31 Mar 2011, 11:51

Confirm ca painea de casa este extrem de buna. Faina integrala se gaseste si la Plafar. Eu de acolo cumpar de obicei.

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 01 Apr 2011, 12:18

Am painea deja in cuptor,multumim de reteta Te rog daca imi poti da vreo idee ..la ce mai pot folosi faina de gluten??

Nota mea pentru rețetă:
Camelia
Camelia 04 Apr 2011, 11:12

Am facut aceasta painica de 2 ori pana acum...iese foarte buna. Baietelul meu dupa ce a gustat-o imi  tot spunea: "Hai sa mai tragem cu ochiul la painica aia buna" cu gandul de a mai manca inca o bucata. Felicitari pentru retete!

Mery75
Mery75 14 May 2011, 21:04

LENA ai putea sa-mi dai si cantitatile pt masina de facut paine? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Mery75 14 May 2011, 21:16

Sunt aceleasi Mery, poate incerci sa micsorezi cantitatea de faina, dar nu cu mult.

Cori
Cori 15 Jan 2012, 21:08

Ce frumoase sunt painicile tale! Foarte sanatoasa painea facuta in casa si sfatuiesc pe toata lumea sa faca. Eu mai bag in ea si ceva seminte de in, fulgi de secara, tarata de grau, miez de seminte, mac ... diverse. Ca sa nu mai zic cum miroase toata casa, asta nu se vede in poza. Super buna

Poza mea pentru rețetă:
innicia
innicia 22 Mar 2012, 13:27

Buna, Lena, am o mica nelamurire: am facut aceasta paine luni, totul a iesit bine, a crescut foarte mult, nu am facut 2 paini mai mici , ci una mai mare rotunda.aseara, adica la 2 zile practic, am sesizat ca miezul parca miroase ceva mai tare a drojdie, a acru, iar azi a devenit si lipicios.drojdie am pus exact ca in reteta.aa, si atunci cand era proaspata, adica a 2 zi, miezul era cam faramicios, nu era elastic.ar trebui sa o tin in frigider, in bucatarie e cam cald, 23grade, sau sa o mananc mai repede?:)))) o paine din asta in mod normal o mancam cam in 7 zile.ar trebui sa pun mai putina drojdie?imi doresc sa o fac mereu, imi place f mult.multumesc pt raspuns.

lena
Elena (lena) innicia 22 Mar 2012, 13:33

Din pacate acum cand este cald painea de casa recomand s-o tineti la frigider. Daca faceti 2, una o congelati proaspata si dupa cand o decongelati este f.buna.

Si totusi sa faci 2 painici mai mici, se coace mai bine in interior si sta mai bine - s-a acrit pentru ca a fost prea groasa si nu s-a copt bine in mijloc. Devine lipicioasa, miroase a acru, stiu cum este, am avut si eu asa situatie.

hanna12
hanna hanna (hanna12) 28 Jul 2012, 18:02

Buna am o problema..nu pot forma painea dupa ce aluatul a crescut. Parca nu e omogenizat. Se desface. practic nu pot forma o bila rotunda pt ca mai apoi sa dau forma painii. Se fac pliuri..cute. o framant iar dar degeaba. Daca o coc asa, nu o pot felia pt ca se desface bucati bucati. 

lena
Elena (lena) 28 Jul 2012, 21:29

Hanna, trebuie sa pui mai multa faina alba, nu-i ajunge gluten si de aia se face asa. Si poate schimbi faina, de multe ori este si asta o cauza.

hanna12
hanna hanna (hanna12) 30 Jul 2012, 12:31

Multumesc..o sa pun mai multa faina alba. Pe cea integrala nu o schimb pt ca iau de la Sano Vita si e buna. Am mai facut si mi-a iesit. Doar ultimile dati am dat-o in bara..  

goodluck
goodluck 10 Sep 2012, 16:09

asi dori si o reteta de paine si pentru masina de paine. De cate ori am incercat nu mi-a reusit.

multumesc

serafima
tcaci (serafima) 28 Jan 2013, 14:06

Pot sa folosesc aceasta reteta pentru paine din faina alba si din faina de porumb? Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 28 Jan 2013, 15:16

Faina alba merge, faina de porumb adaugi cate putin.

Syl
Syl 15 Dec 2013, 17:24

Am facut si eu painica, insa oricat am framantat nu s-a desprins bine de pe maini. Oare ce mi-a lipsit? Am mai pus faina, am bagat-o in cuptor si, cand am scos-o avea o coaja cumplit de tare. Am stropit-o cu apa, ab bagat-o intr-o punga si pana la urma s-a muiat coaja si painea a iesit delicioasa. Insa tare as vrea sa stiu cum sa fac sa se desprinda de pe maini si sa nu iasa coaja atat de tare!

Am fost si eu la Herghelia, am cartea de retete, am facut prima data dupa ea dar nu a iesit cum trebuie. In orice caz multumesc din tot sufletul, chiar si cu problemele pe care le-am expus, continui sa fac painea dupa reteta de mai sus!

lena
Elena (lena) Syl 15 Dec 2013, 17:36

Pai toata chestia cu desprinderea aluatului tine de tipul de faina(la faina de secara niciodata n-o sa fie mainile curate) si de experienta in lucrul cu aluaturi mai ales cele din faina integrala.

Nu trebuie sa framanti aluatul in bol, chiar si asa putin lipicios scoate-l pe masa presarata cu faina si lucreaza-l atent si incet, pe parcurs tot mai pui faina pe masa daca este nevoie, dar nu mult doar atat ca sa nu se lipeasca de maini.

irinabucur2004
irina (irinabucur2004) 20 Jan 2014, 15:45

buna.Pot folosi faina de secara in loc de faina integrala?

lena
Elena (lena) irina (irinabucur2004) 20 Jan 2014, 17:22

Poti dar undeva 30-40% din cantitatea totala - aluatul va fi mai cleios dar cred ca iese painea.

Lidiac
Lidiac 16 Feb 2014, 14:21

Salut Lena,

Am facut si eu aceasta reteta, insa aluatul a stat la dospit cam 6 ore si dupa ce am copt painea, coaja a iesit foarte tare. Ca si gust si miros, painea e minunata, insa nu stiu ce anume am gresit de a iesit coaja tare. Poate imi poti tu spune. Multumesc! O zi frumoasa iti doresc!!

lena
Elena (lena) 17 Feb 2014, 09:35

De obicei din cauza ca este aluatul mai tare, sau faina nu-i chiar buna, sau ai copt-o la temperatura mare si mai mult.

Dar rezolvi treaba asta repede daca ungi painea imediat fierbinte din cuptor cu putina apa si o invelesti in prosop.

tiki
tiki 10 Oct 2014, 12:32

Buna. Vazand comentariile, aproape ca mi-a fost frica sa ma apuc, dar....nu inteleg !!!. Nu am avut nici o problema la aluat. A fost totul ok. Ramanand insa cam alba deasupra, am dat drumul la grill si s-a cam prajit , dar a fost f.buna. Adevarat ca si la mine coaja a ramas cam tare, dar imediat am umezit-o si totul a fost in regula. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
anasstasia
anasstasia 09 Nov 2014, 13:05

As aprecia o reteta pentru faina integrala, fara faina alba si fara adaos de gluten. Accea este o paine cu adevarat sanatoasa. Eu am renuntat definitiv la faina alba de mai bine de 1 an.

anca.gav
anca.gav 21 Nov 2014, 11:49

Buna Lena..am si eu o intrebare..pot sa injumatatesc cantitatile sa fac doar o singura paine???? multumesc aniticipat 

lena
Elena (lena) anca.gav 21 Nov 2014, 11:50

Bineinteles ca poti.

Klark
Klark 07 Jan 2015, 13:02

Painea "perfecta" din toate punctele de vedere este painea facuta DOAR cu faina din macinis integral, fara faina alba si fara drojdie (ci cu plamadeala/maia fermentata din faina cu apa)... 

Ideea nu e sa creasca "mult si frumos" ci este sa fie hranitoare, gustoasa si sanatoasa. Drojdia din comert inhiba anumite enzime si ingreuneaza procesul de digestie. Painea "adevarata" se facea in trecut fara drojdie si fara faina alba...

ioan26
ioan26 Klark 27 Nov 2021, 14:32

Bine punctat si adevarat ceea ce ati acris! Ati incercat sa faceti asa o paine? Eu da si tot mi s-a desfacut, asa cum scria o persoana in comentarii, desi aceasta a folosit si faina alba! Fara faina alba, nu stiu !? Am facut cu faina integrala si maia 30% din cantitatea de faina integrala si am patit la fel. Maiaua era din faina alba!

Bruneta88
Bruneta88 15 May 2015, 11:10

Mie nu mi-a iesit si nu stiu de ce... a crescut inainte sa o pun in cuptor,dar cand am scos-o ...nu e pufoasa,e cleioasa chiar :(

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 15 May 2015, 12:39

Ar fi mai nulte cauze - faina, timpul de coacere si cuptorul...

Bruneta88
Bruneta88 16 May 2015, 00:09

O sa mai încerc. Am folosit faina integrala si faina alba ,in cantitățile recomandate. Cuptorul este electric. Sper sa fie bine data viitoare.

Sabinuta
Sabinuta 23 Jan 2016, 12:36

buna,pot sa inlocuiesc cu drojdie uscata,daca e posibil cit trebuie sa pun?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Sabinuta 23 Jan 2016, 13:46

Se poate si uscata, cam 10-15g

Dia.Si.
Dia.Si. Elena (lena) 15 Jan 2018, 10:44

Pe plicul de drojdie scrie de obicei care este echivalentul in drojdie proaspata. La 7 g drojdie uscata standardarul este 20-25 g drojdie proaspata. Eu cred ca 15 grame este mult prea mult, inseamna 2 plicuri deja. Unul este suficient.

Sabinuta
Sabinuta 23 Jan 2016, 16:33

spuneti-mi va rog ,dar dupa ce o pui la cuptor nu trebuie de uns cu nimik si nici cind o scoatem?

lena
Elena (lena) Sabinuta 23 Jan 2016, 21:31

Puteti unge cu un pic de apa sau ulei, sa fie crusta mai moale.

dorinutz
dorinutz 14 Feb 2016, 18:18

Buna am si eu o intrebare : se poate folosi in loc de drojdie maia? 

lena
Elena (lena) dorinutz 14 Feb 2016, 20:53

Se poate, chiar mai bine.

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 03 Aug 2016, 23:42

Minunata reteta, eu am improvizat putin pentru ca nu am avut suficienta faina integrala si am mai pus faina graham ca sa completez. Foarte buna! Ma speriasem ca nu crestea la inceput, dospitul a durat mai mult decat la painea alba preponderent. O minunatie, abia astept sa fac maiaua mentionata in alta reteta si sa trec la copt franzele. Multumiri, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Andrada 33
Andrada 33 15 Nov 2016, 09:50

Acum am pregatit si eu aluatul e la dospot,arat poza cu ce a iesit mai tarziu

Andrada 33
Andrada 33 15 Nov 2016, 13:12

Asta este painica mea,foarte bine a iesit si am imbunatatit-o cu fulgi de ovaz,tarate si seminte de in.Gustul nu il stiu inca ca e la racit dar sigur este foarte gustoasa.multumesc de reteta

Poza mea pentru rețetă:
ChiraConstantin632
Chira Constantin (ChiraConstantin632) 08 Jan 2017, 21:03

Super! In tava cat se mai lasa la dospit va rog? Si pe ce treapta se coace am cuptor electric? Ms

lena
Elena (lena) Chira Constantin (ChiraConstantin632) 09 Jan 2017, 11:46

Le lasati minim 30 de minute, dar s-ar putea si un pic mai mult, depinde de calitatea drojdiei, temperatura din camera. Trebuie sa-si dubleze volumul.

Tiby
Tiby 26 Jan 2018, 01:41

Mi-a placut reteta, salutari din Argentina, am facut doua, una in forma de cozonca si aceasta impletita in forma de colac. Ce am adaugat a fost seminte de dovleac, floarea soarelui si mac. O sa urc poza cu produsul final! Multumesc pentru ca faceti ca Romania sa fie mai aproape, se simte in aer, mirosul e incredibil. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Tiby 26 Jan 2018, 08:24

Cu mare drag, sa le savurati cu placere! 😉

RRaluca
RRaluca 03 Oct 2018, 16:12

Minunata!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
PetrisorAnaMaria725
Petrisor Ana Maria (PetrisorAnaMaria725) 20 Apr 2020, 22:30

Am incercat astazi reteta, sunt mulțumită, o paine cu un interior foarte pufos si un exterior crocant, am stropit-o cu apa si am tinut-o intr-un prosop

Eu am congelat cea mai mare parte, astfel scot felii cand mancam, se mentin foarte bine asa.

Eu am mai avut nevoie de faina extra, caci aluatul a fost foarte lipicios, dar nu exagerat.

Ma bucur ca am incercat reteta si o saptamana von manca din acesta paine cu siguranță. Mi-a plăcut ca am folosit doar 20 g de drojdie, caci sunt in criza:))

Nota mea pentru rețetă:
PetrisorAnaMaria725
Petrisor Ana Maria (PetrisorAnaMaria725) 21 Apr 2020, 00:13

.

Poza mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 22:27

Am făcut azi această rețetă ,este fte gustoasă și puhavă !

O pot face și cu maia în loc de drojdie?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 23:21

Sigur!🤗

Maria H
Maria H 25 May 2020, 21:47

E prima reteta de paine incercata. A iesit exact ca in reteta. Am adaugat doar putine seminte deasupra pentru aspect. Inainte de a baga tavile la cuptor, am lasat la dospit aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Am copt la 200 de grade pt 45 de minute. Multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AndreeaDI
AndreeaDI 14 Sep 2020, 18:50

O reteta simpla, delicioasa, usor de urmat si realizat.  Rareori las recenzii, dar sunt super fericita ca v-am gasit. De mult cautam o reteta de paine faina integrala care sa ne placa si pe care s-o prepar repede, fara emotii ca iasa sau nu. Din prima a iesit, aromata si delicioasa, exact la ce te astepti de la o  paine integrala care tine chiar si o saptamana la loc uscat si racoros (nu frigider). Multumim D-a Lena, numai bine. Andreea 

Nota mea pentru rețetă:
Alina Lucaciu
Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 12:06

180 -200 grade la cuptor cu ventilatie sau fara?

lena
Elena (lena) Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 14:02

Simplu, fara ventilatie.