Prajitura ruseasca cu branza de vaci

Prajitura ruseasca cu branza de vaci

Nu stiu de ce este anume ruseasca, dar asa o numeste si autoarea retetei, deci asa sa fie. Oricum denumirea nu are importanta, da faptul ca este una din cele mai delicioase prajituri, a fost apreciata de toti membrii familiei - si sa stiti ca se face foarte repede si frumos.

Ar fi ceva asemanator la gust cu un cheescake, dar mai simplu la preparat si mai repede - plus blatul de cacao ....deci cum se zice la restaurantul unde fac practica " Belea!" :)

Ingrediente

Unt
380 g
200g unt mai tare pentru aluat si 180g de unt moale la temperatura camerei
Zahar
300 g
Branza de vaci
500 g
Oua
5 buc
Faina alba calitate superioara
350 g
Cacao pudra
30 g
Budinca de vanilie la plic
1 buc
am pus un plic din acela de la dr.oetker, vedeti poza in pasi
Praf de copt
10 g
adica 1 plic
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

1

Intr-un robot sau blender se pun 200 g de unt taiat bucatele, plus 150g de zahar.

2

Urmeaza sa adaugati faina, 1 ou, cacao si praful de copt.

3

Si lasati blenderul sa-si faca treaba.

4

Trebuie sa va iasa un aluat mai sfaramicios, gen cocoloase sau faramituri.

5

Puneti 2/3 din aluat intr-o tava de cuptor (eu am folosit una cu pereti detasabili de 28cm), distribuiti aluatul pe tot fundul tavii si cam 2 cm pe pereti - presati putin cu degetele.

6

Pentru umplutura trebuie sa va luati niste budinca din comert - cam asa cum este cea de la Dr.Oetker, de vanilie, simpla.

7

Si facem umplutura, la fel in cuva robotului, bineinteles spalat de la coca de aluat :)

Deci se pun 180g unt moale, la temperatura camerei - plus branza de vaci si 150g de zahar.

8

Apoi adaugati 4 oua, budinca de vanilie si esenta de vanilie.

9

Blendati toata compozitia bine, sa fie omogena.

10

Turnati umplutura de branza peste blatul pregatit anterior.

11

Restul de 1/3 de aluat se rupe bucatele si se arunca aleatoriu pe toata suprafara prajiturii, peste branza.

12

O puneti la cuptor pentru 45-50 de minute, la 160-180 de grade.

O lasati pana incepe sa se rumeneasca pe margini - eu am bronzat-o cam mult - deci aveti grija.

13

Lasati sa se raceasca complet, ca sa se prinda bine umplutura de branza.

14

O serviti cu mare placere, sigur va fi o delectare pentru toata familia.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

daya
daya 08 sep 2011, 14:59

super reteta dar daca nu avem robot ce facem?

lena
Elena (lena) daya 08 sep 2011, 16:21

Te descurci tu cumva

Kamessytta
Kamessytta 08 sep 2011, 22:57

Ei, merge si fara robot, cu mana, se framanta ca aluatul de tarta iar crema cu mixerul sau cu lingura de lemn.Suna foarte bine, abia astept sa o incerc.Sa stii Lena ca ai contribuit mult la kg mele in plus dar te iert ca esti foarte draguta si ne dai retete una si una:))))

dana s
dana s 09 sep 2011, 07:19

Lena draga,recomanda-mi o branza de vaci normala,cu care sa pot face o prajitura.In comert se gasesc cateva sortimente,la pungi de 1/2-1 kg.Toate arata ca un conglomerat de "guguloaie".Si la copt se manifesta mizerabil.Nu stiu unde a disparut branza aia de vaci cremoasa,din care faceam placinte,pasca,etc...

lena
Elena (lena) 09 sep 2011, 07:28

Dana, ce paradox - eu nu folosesc deloc branza cremoasa pentru copt (exceptie sunt cheescake-urile si cremele cu branza) - nu-mi place textura si ca-i curge zerul si etc. Dar am 2 preferinte la branza - folosesc Milli la pachetele de 250g (ambalate ca untul), aici in reteta asta a am folosit - pentru chestiile unde branza tre sa fie mai moale si nu crupoasa. Si Napolact la pungile de 500g - pentru placintele unde am nevoie branza sa nu curga si sa nu se topeasca.

Oricum stii ca fiecare gospodina este cu preferintele si retetele ei

dana s
dana s 09 sep 2011, 08:00

Culmea !Si eu folosesc Milli,dar cel cu ambalaj bleu,dietetic (probabil tu il cumperi pe cel albastru,normal).Am incercat sa-l folosesc la copt si grunjurile alea mici devin ca niste pietricele...Poate daca am sa incerc cu pachetul albastru ,sa se comporte altfel la copt...Eu ma gandesc si la faptul ca fiind dietetica,branza aia trebuie sa contina (in plus fata de toate minunile de care mai bine facem abstractie),si un liant,care in lipsa grasimii,care s-o omogenizeze,alfel,ar curge...Am sa incerc si cu Napolact.Multumesc.

Nicole
Nicole 15 sep 2011, 00:09

buna,

bine v-am gasit.

am reusit sa imi fac cont abia dupa 2 retete ale tale puse in practica...prajitura ruseasca si placinta cu prune...pe care le-am mancat!!!

pt mine e un record sa fac in 3 zile 2 prajituri dar m-a motivat faptul ca ai retete ft bune care mi-au iesit din prima (ma bag doar la cele cu nivel de dificultate scazut, lol) si sunt ft clare..

atat sa stii ca eu, la prune le-am pus si putin cognac si a fost bun!

acum ma tot uit ce sa mai fac tot ceva asa usurel ca a cam inceput sa imi placa

facusem si poze sa iti arat dar vad ca nu le pot ridica pe site

puup

Nota mea pentru reteta:
olguta
olguta 07 nov 2011, 21:35

Este de mii de ori mai bun decat cheesecake-urile pe care le-am comandat la cafenele si restaurante. Umplutura este fina, cremoasa. Cei drept, dupa cateva ore la frigider a fost mai gustos. Ai mei, initial s-au aratat sceptici, dar pe urma au mancat pe nerasuflate. Azi, am venit repede de la serviciu pentru a reusi inainte de ora 6 sa mananc o feliuta si surpriza: din jumatate de prajitura, cat am lasat dimineata in frigider, nu a ramas nimic. Merci mult, Lena, pentru ca aduni recete extraordinare, dar in acelasi timp foarte usoare.

P.S. Nu am robot de bucatarie. Atat aluatul, cat si umplutura le-am facut cu mixerul, iar pe alocuri chiar si cu mana

Nota mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 28 mar 2012, 20:56

este foarte buna nici nu zici ca are in compozitie branza

Poza mea pentru reteta:
rodicalivia
Rodica (rodicalivia) 10 nov 2012, 19:35

Eu am folosit cu rezultate f.bune crema de branza Pilos de la Lidl,pret 13 galetusa,iar la promotie 10 ron.E buna si pentru prajituri si pentru a fi mancata ca atare.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 11 nov 2012, 13:04

E foarte foarte delicioasa!!!

Poza mea pentru reteta:
pyty
angy rosieanu (pyty) 13 nov 2012, 13:33

am facut si aceasta prajitura,si este foarte gustoasa,ca de altfel toate retetele de pe acest site.felicitari...

Nota mea pentru reteta:
theodora
theodora 30 nov 2012, 20:48

se adauga praful de budinca in compozitie? nu trebuie facuta budinca cu lapte ??

lena
Elena (lena) theodora 30 nov 2012, 20:50

Da, se adauga in compozitie.

Janeth
Janeth Elena (lena) 22 apr 2017, 19:12

Da, adica praful din plic sau budinca obtinuta?!

lena
Elena (lena) Janeth 22 apr 2017, 20:35

Da, praful.

HDorina
HDorina 15 aug 2013, 16:52

Deci e minunata aceasta prajitura. Am pus in loc de budinca de vanilie, de caramel pt ca de aceea aveam prin casa. Dar ce mai conteaza...e mirifica. Ador retetele tale draga Lena! Si nu numai eu...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nico
nico 11 oct 2014, 11:04

Buna, daca nu avem budinca, putem inlocui cu altceva?

 
 
 
lena
Elena (lena) nico 11 oct 2014, 18:38

Cred ca puteti pune 2-3 linguri de amidon in loc de budinca, nu stiu daca va fi la fel, dar nu va fi mai rau.

nico
nico 16 oct 2014, 01:06

Multumesc

ETA
ETA 16 feb 2016, 23:10

Am facut astăzi aceasta prajitura, a plăcut mult copiilor, am trimis si parinților, au apreciat-o si ei. Se face destul de repede, la copt a trebuit sa astept ceva mai mult, am lăsat- o la foc mic cam o ora jumate, pana s-a rumenit frumos. După ce am scos-o din cuptor s- a lăsat un pic, dar cred ca e normal. Crema de branza e mai moale, fina, dar ferma. Minunata combinatia de branza si cacao! Multumim Lena! Multa sanatate tie si familiei tale!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
florina23
florina23 10 ian 2017, 14:29

Draga Lena, pot pune urda in loc de branza de vaci (probabil, branza proaspata de vaci)? Am niste urda in frigider si ii cautam o intrebuintare... :) Multumesc!

lena
Elena (lena) florina23 10 ian 2017, 14:31

Da, cred ca se poate.

florina23
florina23 Elena (lena) 10 ian 2017, 14:33

Multumesc mult! O sa-ti scriu cum a iesit! Felicitari pentru site, am gatit multe din retetele tale si le-am recomandat si prietenelor! 

C.Bianca
C.Bianca 19 ian 2017, 20:27

Lena,poti oare sa.mi spui dc cand am taiat.o era lichida inauntru si pe dinafara e coapta. Pe margini era ok branza dar la interior e lichida. Amestecul foarte bun. Era putin calduta cand am taiat.o. Mersi

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) C.Bianca 19 ian 2017, 20:42

Cred ca nu ati copt-o bine, mai trebuia tinuta in cuptor.

AnastasiaHirzob771
Anastasia (AnastasiaHirzob771) 27 ian 2018, 19:19

Este prajitura preferată a copiilor mei. Multumesc inca o data, draga Lena! :)

Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 04 dec 2020, 16:35

Desi am preparat de foarte multe ori aceasta prajitura, a venit si randul pozei: e o delicatesa, la propriu! Desi eu nu sunt cel mai mare fan al prajiturilor cu branza dulce ori cheesecake-uri ( prajituri "cremoase" cu branza ), pe aceasta "rusoaica" o devorez la propriu! Multumesc, Lena, pentru reteta! De data aceasta, am adaugat, in plus, 200 grame branza mascarpone ( intrucat ne place cu multa umplutura ) si am redus cantitatea de zahar la jumatate.  Un weekend cat mai frumos!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tetpmeptti11
Tetpmeptti11 09 mar 2021, 16:59

Multumesc frumos ptr reteta . este minunata si eu am redus la aluat zaharul laa jumatate , nu imi plac asa dulci ...Este perfecta ! Mersi Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristinaUrsache421
Cristina Ursache (CristinaUrsache421) 03 apr 2021, 21:39

Este extraordinara această reteta! Mulțumim

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: