Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Una din cele mai populare mâncăruri dar nu înțeleg de ce pe internet am găsit rețete care prezentau mai mult un terci, dar nu legume sotate și întregi cât de cât. Și cum nu am mai insistat cu căutatul, am zis să o fac după capul meu, de fapt vedeam rezultatul perfect în minte și am reușit să-l fac exact așa cum îmi trebuia (folosindu-mă și din ce am mai învățat la cursurile de bucătari despre proprietățile legumelor și timpii de fierbere).

Deci, mi-a ieșit o bunătate, chiar și la cei mai mofturoși în a legumelor cred că le-ar place. Așa că folosiți acest sezon de legume naturale și delicioase și faceți un ghiveci (eu nu planificam să gătesc, dar mergând prin piața de legume și văzând toată varietatea am început să salivez de acolo la ce vroiam să fac cu ele:)

Ingrediente

Fasole galbena pastai
200 g
   
Conopida
300 g
   
Dovlecei
1 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Vinete
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapa alba
2 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Pasta de tomate
2 linguri
eu am pus din sosul meu magic pentru mâncăruri
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.25 lingurite
puneți și sarea și piperul după gust

Pași de urmat

Pas 1

Fiindcă nu toate legumele se prelucrează termic în același fel și același timp, le-am grupat cât de cât și vedeți în pași cum le-am pregătit pentru ghiveci.

Aici în poza vedeți fasolea curățată și spălată, ruptă bucăți medii. Conopida tăiată bucăți mici și spălată.

Ghiveci de legume - Pas 1
Pas 2

Dovleceii, vinetele și ardeii se spală, curăța și se taie bucăți mai măricele. Nu am poză cu morcovii, cartofii și ceapa - aceștia se curăță și se spală.

Ghiveci de legume - Pas 2
Pas 3

Păstăile se fierb 3 minute în apă cu sare.

Ghiveci de legume - Pas 3
Pas 4

Și imediat se scot într-un vas cu apă rece (ca să oprim procesul de gătire, legumele să fie al dente).

Ghiveci de legume - Pas 4
Pas 5

La fel se fierbe conopida, 3 minute și se scoate într-un vas cu apă rece.

Ghiveci de legume - Pas 5
Pas 6

Încingeți ulei într-o tigaie și căliți pe foc iute dovleceii. Când sunt gata, adică ușor rumeni, îi scoateți într-o farfurie, dar nu le scoateți cu tot cu ulei, acesta îl lăsați în tigaie.

Ghiveci de legume - Pas 6
Pas 7

În uleiul în care ați călit dovlecelul, adăugați ardeii și la fel - căliți până se rumenesc ușor și scoateți din ulei.

Repetați procedura și cu vinetele.

Ghiveci de legume - Pas 7
Pas 8

Aici vedeți acest amestec de legume călite, le-am pus într-un bol mai adânc în care voi amesteca ghiveciul la final.

Ghiveci de legume - Pas 8
Pas 9

Și mai avem puțină treabă la plită și gata :)

Morcovii tăiați rondele se călesc într-o altă tigaie cu puțin ulei.

Ghiveci de legume - Pas 9
Pas 10

Peste vreo 5 minute adăugați ceapa tăiată julien - amestecați și lăsați să se călească vreo 10 minute.

Ghiveci de legume - Pas 10
Pas 11

Adăugați pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.

Ghiveci de legume - Pas 11
Pas 12

Și acum momentul final - toate legumele se amestecă.

La dovlecei, vinete și ardei adăugați păstăile și conopida (scoase din apă).

Ghiveci de legume - Pas 12
Pas 13

Apoi adăugați cartofii tăiați cubulețe.

Ghiveci de legume - Pas 13
Pas 14

Și ultima serie de legume: amestecul de morcovi și ceapă.

Puneți puțină sare (restul sărați după ce scoateți ghiveciul din cuptor), piperul. Amestecați bine toate legumele, dar atent să nu le faceți terci.

Ghiveci de legume - Pas 14
Pas 15

Mutăți toată compoziția într-o tavă de cuptor adâncă.

Ghiveci de legume - Pas 15
Pas 16

Puneți deasupra o folie de aluminiu și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru 1 oră.

După acest timp, încercați cartofii dacă sunt gata, dacă nu - mai lăsați cât este nevoie.

Ghiveci de legume - Pas 16
Pas 17

Este delicios și cald și rece, ca mâncare sau ca o garnitură.

Poftă Bună!

Ghiveci de legume - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

popanda
Andreea Popescu (popanda) 07 Oct 2011, 08:29

F bine arata bv asa fac si eu ghiveciul nu pot renunta la calit si mai adaug frunze de dafin vreo 3asa ca e puternic mirosul de dafin multumim de ideii!

Nota mea pentru rețetă:
nadia77
nadia77 07 Oct 2011, 09:38

Bun ghiveciul.L-am facut si eu,dar pentru iarna,pus in borcane capsate si sterilizate .Desi nu ma omor cu legumele adunate toate intr-un singur fel,mi-a iesit o bunatate de ghiveci pt iarna.Pupici.

lyly
liliana (lyly) 07 Oct 2011, 10:37

Buna treaba ! O sa incerc si eu aceasta reteta.

Un sfarsit de saptamana minunat!

olguta
olguta 07 Oct 2011, 21:41

Eu fac doua variante de ghiveci:

1. ghiveci din vinete - ceapa, morcov, rosii, ardei, vinete

2. ghiveci din dovlecei - ceapa, morcov, rosii, ardei si dovlecei

Imi place insa ideea cu canopida. Inca ma mai gindesc in privinta pastailor si a cartofilor

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 08 Oct 2011, 17:39

Olguta, astea de care spui tu sunt mai moldovenesti, le fac si eu - le numesc "tocana". Dar ghiveciul traditional romanesc se face cu cat mai multe legume, aici in reteta mergeau chiar si ciuperci, dar n-am avut.

mita
mita 09 Oct 2011, 19:55

Folia de aluminiu la cuptor nu pre e buna .............

lena
Elena (lena) 09 Oct 2011, 19:56

De ce?

mita
mita 15 Oct 2011, 17:40

La temperaturi ridicate ionii de aluminiu trec in alimente.Are efecte nocive si agraveaza diferite boli si cum gasim aluminiu in alimente E173 macar sa nu mai adaugam si noi,desigur asta     e parerea mea.Salutari.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 Jan 2012, 23:27

O garnitura excelenta pentru o zi obisnuita. Gustul este intens si aromat. Legumele se patrund si se creaza un dans al gusturilor de toamna care mai de care. Mi-a placut enorm!

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 09 Mar 2012, 21:53

Foarte bun!

Poza mea pentru rețetă:
imacandi
imacandi 18 May 2012, 14:30

cred ca se confunda prea des notiunea de dietetic cu cea de post.

tiki
tiki 21 Aug 2013, 21:49

Azi am facut si eu o portie sanatoasa de ghiveci. Eu nu am pus atatea ingrediente,dar ceea ce m-a mirat Lena la tine,e faptul ca pui pasta de tomate si nu rosii !!! Eu am pus si orez fiert separat , la fel cartofi fierti, asa ca la cuptor am lasat vreo 30 minute si a fost excelent. Eu faceam tot  pe aragaz. Si am ornat cu putina verdeata. Multumesc si ma gandesc ca esti in concediu ca iti simt lipsa. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Marghiolita
Marghiolita 18 Dec 2013, 11:34

Foarte buna reteta si bine explicate etapele ! Eu înlocuiesc uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline (mai putin colesterol), si conopida cu brocoli, iar ca ardei gras pun si verde si galben si gogosar rosu, sa fie mai colorat ! Si mai adaug si o mâna de mazare (de la cutie!) si doi catei de usturoi. În privinta foliei de aluminiu, sincera sa fiu, cred ca daca nu intra in contact cu legumele, nu pune vreo problema. Eu folosesc cratita de inox, cu capac de sticla termorezistenta, dar trebuie avut grija sa nu aiba elemente (mânere) de ebonita (sau plastic !). Se mai pot folosi castroane sau tavi de Yena cu capac. 

Nota mea pentru rețetă:
steffania
steffania 07 Jan 2014, 17:47

cel mai bun ghiveci pe care l-am mancat pana acum..cu ghiveciul asta dau clasa la toate gospodinelemersi Lena!

andra6monica
andra6monica 19 Aug 2014, 17:33

Foarte buna, aratoasa si exact asa cum zici nu se borsesc toate, am mai adaugat niste verdeata deasupra, excelent. Nu m-am gandit sa- fac la cuptor. Multumesc !

Nota mea pentru rețetă:
andra6monica
andra6monica 19 Aug 2014, 17:50

Poza mea pentru rețetă:
nicma
nicma 24 Jun 2015, 13:32

Foarte buna reteta. E cel mai gustos ghiveci mancat vreodata.

Nota mea pentru rețetă:
Cats
Cats 13 Jul 2015, 15:50

Foarte bun ghiveciul, tocmai l-am facut, de exceptie! Am adaugat si ciuperci, le-am pus crude, taiate in bucati, odata cu cartofii.

Nota mea pentru rețetă:
Irina black
Irina black 29 Sep 2015, 16:50

E minunat, cu greu te poti opri din mancat! Eu am pus si soia texturata, dupa ce am hidratat-o (soia e foarte indicata femeilor la menopauza). 

ina91
ina (ina91) 20 Mar 2020, 20:11

Multumesc frumos de reteta, a iesit foarte bun

Nota mea pentru rețetă:
MirelaPirvu989
Mirela Pirvu (MirelaPirvu989) 25 Nov 2020, 03:28

Va urmaresc cu placere retetele, de citva timp, Tot ce fac dupa retetele dvs.  iese deosebit de bun. Va multumesc frumos! Am folosite mai multe retete, printre care si ghiveciul de legume, e nemaipomenit! Sanatate multa si succes pe mai departe, va transmit din Canada! 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mirela Pirvu (MirelaPirvu989) 25 Nov 2020, 07:09

Multumesc si eu pentru mesaj! Cu mare drag si sa aveti pofta buna!🤗