Supa-crema de linte cu crutoane

Supa-crema de linte cu crutoane

Eu sunt mai traditionalista in mancarurile pe care le fac, dar si deschisa la ceva nou si ce imi place mult. Supele-crema le consideram pana nu demult interesante dar parca nu asa senzationale ca o ciorba. Ei, acum se pare ca mi-am schimbat complet parerea - am avut niste experiente si momente cand a trebuit sa epxerimentez diverse tipuri de supe-crema si gata - am devenit fana si deja le fac periodic.

Cel mai mare avantaj si succes le au la copii, le papa bine din orice le-ai face, chiar si din legume pe care asa in mod normal nici nu se uita la ele in farfurie. Sofia efectiv a devorat aceasta supa, mai ales cu crutoanele aromate care i-au dat si aroma si consistenta interesanta.

In plus sunt bune in post si dieta, fiind foarte satioase si tin de foame mai mult decat o supa sau ciorba simpla - asa recomanda nutritionistii.

Deci eu zic ca este alegerea perfecta dupa mancarurile grele de Sarbatori -acum trecem in faza de revigorare, detoxifiere a organismului.

Supa de linte este foarte fina, sa nu spuneti ca nu aveti linte, se gaseste deja in orice plafar, magazin sau supermarket mai bunicel. Daca nu aveti, folositi fasole, cam aceeasi supa am facut si cu fasole, a fost la fel de delicioasa.

Ingrediente

Linte rosie
200 g
Ceapa alba
2 buc
Radacina de telina
100 g
este optional
Morcovi
1 buc
Ardei gras rosu
1 buc
Ulei de floarea soarelui
20 g
Boia ardei dulce
1 lingurita
Patrunjel uscat
1 lingurita
Pasta de tomate
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Aici lintea rosie pe care am luat-o de la un magazin cu specific oriental. Se gaseste si la alte magazine, plafaruri, dar daca nu gasiti folositi si alte tipuri de linte sau fasole alba.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 1
Pas 2

Lintea se spala bine in cateva ape.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 2
Pas 3

Turnati cam 2 litri de apa peste ea, puneti 1 ceapa taiata bucati mai mari si bucatile de radacina de telina. Lasati sa fiarba la foc mic cam 30-40 de minute.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 3
Pas 4

In acest timp calim legumele celelalte pentru o aroma si culoare in plus la supa.

Deci, in putin ulei caliti 1 ceapa, morcovul si ardeiul - taiate bucati chiar si mai mari (oricum se vor da prin blender, deci chiar nu trebuie sa va faceti griji de estetica taierii legumelor).

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 4
Pas 5

Se adauga 2 linguri de pasta de rosii cand se inmoaie putin legumele calite - amestecati si mai lasati 2 minute.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 5
Pas 6

Dupa ce a fiert lintea se adauga legumele calite si se mai lasa la fiert 10-15 minute.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 6
Pas 7

Adaugati boia de ardei la supa, amestecati.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 7
Pas 8

Blendati bine toata compozitia, sa fie cat mai fina si omogena.

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 8
Pas 9

Potriviti de sare si adaugati patrunjelul uscat.  Daca vreti, puteti regla aici si consistenta supei, daca o vreti mai lichida adaugati apa clocotita pana va place cum este. Si gata!

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 9
Pas 10

Se serveste calda cu crutoane de paine simpla sau neagra.

Este neasteptat de buna si foarte aromata. Recomand sa incercati neaparat.

Pofta Buna!

 

Supa-crema de linte cu crutoane - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 l (5-6 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 06 Jan 2012, 08:33

Este o mancare usoara ce poate fi consumata de toate persoanele. Merita a fi preparata si consumata.Este delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 06 Jan 2012, 09:30

dUPA SARBATORII ESTE CEA M-AI BUNA .

costica
costica 07 Jan 2012, 00:53

excelent bravo (sotul e fericit cu asa sotie)

Elena.M
Elena (Elena.M) 07 Jan 2012, 19:11

Lena,am o intrebare.Eu am linte verde,sotul nu a gasit linte rosie si a cumparat asa.Intrebarea mea este daca schimba in vre-un fel gustul,aspectul.Pot face si cu linte verde??Ce as putea schimba?Recunosc ca nu am mancat niciodata linte si de aceea te intreb.Nu stiu care este diferenta intre culorile lintei.Mersi.

lena
Elena (lena) Elena (Elena.M) 07 Jan 2012, 23:48

Elena, nici o diferenta de gust, doar putin la culoare si poate la timpul de fierbere.

AMV
Adriana (AMV) 08 Jan 2012, 16:58

Hmmmm, delicioasa. Eu o faceam altfel, am incercat si varianta ta si a iesit excelenta. Crutoane nu am mai facut, a fost destul de satioasa si asa. Cat pe ce sa nu apuc sa ii fac poza :)

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 08 Jan 2012, 19:39

Am facut reteta chiar din prima zi cind a aparut pe site. Nu aveam linte si am facut-o cu fasole alba. A iesit delicioasa, cu siguranta o mai fac.

vicusha
vicusha 17 Jan 2012, 15:40

In sfirsit am reusit sa incarc poza, imi dadea eroare de fiecare data nu stiu de ce

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AMV
Adriana (AMV) 19 Feb 2012, 00:26

Ce e bun, se repeta, nu-i asa ? De data asta am avut si un fel de crutoane.

AMV
Adriana (AMV) 19 Feb 2012, 00:28

Uitasem ce e mai important, dovada ! 

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 23 Jun 2012, 13:56

de data aceasta am facut cu linte, intr-adevar e foarte fina, pur si simplu delicioasa

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 14 Oct 2012, 10:49

Incercat, gustat, mancat.....delicios! Eu faceam dupa reteta bunicii o supa-crema de cartofi cu smantana si crutoane (doar taiate cubulete foarte mici de paine si uscate la cuptor) si pana acum asta era supa noastra preferata. Dar crutoanele facute dupa metoda ta sunt  incomparabile la gust, iar supa de linte intra de acum in lista preferatelor.

Lianulia
Lianulia 21 Dec 2012, 15:12

Foarte buna! 

meral
meral 18 Jan 2013, 14:05

i tarile orientale lintea rosie este folosita la supa si este nemaiponenita iar din lintea verde se face tocana sau un soi de ciorba mai grosa cu fidea se aseamana cu ciorba de fasole din zona moldovei;

tiki
tiki 07 Dec 2013, 22:07

Buna. Dupa atatea zile de "bucatareala" credeam ca fac o pauza . Dar probabil e un hobby si tot  in bucatarie am ajuns. E,eu nu pot spune Lena ca tine ca imi plac mai mult supele-crema decat ciorbele. Wowww,cand ma gandesc la cea.....a la grec.,mama-mama. Eu am facut cu linte verde ca asa ceva am avut in casa. Buna,dar cireasa,(sau ciresele ),sunt crutoanele aromate. Vreau sa fac si din fasole. Multumesc.

Poza mea pentru reteta:
georgette
georgette 26 Jan 2014, 23:23

Am facut astazi supa si confirm ca e super buna si satioasa. Si in plus se face foarte repede.

Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 13 Oct 2014, 04:43

Am facut si eu supa crema si a iesit buna, nu pot sa zic ca e preferata familiei noastre dar cu siguranta am s-o mai fac. Se face usor si e foarte satioasa. Multumesc Lena pentru reteta !

camelica
camelica 15 Feb 2015, 20:27

Am incercat: foarte buna, merita 5 stelute

Nota mea pentru reteta:
Denisa I
Denisa I 19 Feb 2015, 19:23

Dupa ce s-a fiert lintea , ai scos ceapa si telina afara sau le-ai blendat impreuna cu legumele?

lena
Elena (lena) Denisa I 21 Feb 2015, 22:41

Nu le-am scos, se blendeaza impreuna.

Silviasylvya
Silviasylvya 25 Mar 2015, 17:26

Am încercat mai multe retete, asta e pur si simplu extraordinara!!! O voi face mereu, o ador! Mersi pt rețeta! 100 de stele!

Nota mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 22 Apr 2015, 15:10

o reteta simpla si delicioasa! eu am facut cu linte verde, insa voi incerca si cu cea rosie. crutoanele sunt foarte gustoase! multumesc ptr. idee.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 23 Jun 2015, 21:20

Gatesc aceasta reteta ori de cate ori vreau sa impresionez oaspetii, este foarte delicioasa, satioasa si chiar pe placul carnivorilor 

Nota mea pentru reteta:
alinutza1
alinutza1 27 Aug 2015, 18:16

foarte delicioaasa,multumesc mult Lena

Poza mea pentru reteta:
Andreea89
Andreea89 22 Sep 2015, 21:35

Lintea trebuie cumva lasata sa se inmoaie inainte ca fasolea? Sau se poate pune direct la fiert :-d

lena
Elena (lena) Andreea89 22 Sep 2015, 21:39

Se pune direct, fierbe f.repede :)

Andreea89
Andreea89 23 Sep 2015, 10:26

Multumesc :-)

stiuca
stiuca 23 Sep 2015, 17:13

Fetelor ,ce rol are paprica ? Doar sa dea culoare ,asa ca de ce estew nevoie de paprica daca se pune pasta de rosii,si un pic de culoare iasa si de la moprcov ,m-ai ales daca este putin calit.Scuze este doar UN PUNCT DE VEDERE >

Paula K
Paula K 03 Mar 2016, 14:31

Vai, este minunata!!! Eu la sfarsit am adaugat niste busuioc proaspat pe care l-am blenduit impreuna cu supa si niste maghiran uscat pt ca n-am avut patrunjel. Este prima oara cand fac, dar este absolut delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
Gogoshika
Gogoshika 25 Apr 2016, 20:40

Superbă! Piticuta mea tocmai a devorat o farfurie plină-plină!

Mulțumim pentru inspirație!

Nota mea pentru reteta:
RalucaDumitrescu693
Raluca Dumitrescu (RalucaDumitrescu693) 14 Jun 2016, 20:24

Am incercat si eu sa fac dar mi-a iesit mult prea lichida.nu stiu unde am gresit intrucat am respectat cantitatile :(.doar radacina de telina nu am pus. Oricum voi mai incerca :)

timotei
timotei 05 Jul 2016, 22:01

Eu fac si cu mazare supa aceasta. Numai ca eu fierb mazarea in oase care unde si unde este o bucatica de carne pe ele, si la urma pun usturoi👍👍. 

AndreeaCatalina866
Andreea Catalina (AndreeaCatalina866) 06 Nov 2016, 20:51

Super buna! Am facut-o in seara asta,pentru cina! Mie nu prea-mi place telina,nici cruda si nici in mancare,dar in combinatie cu lintea e chiar buna! Felicitari si mi-a iesit si consistenta potrivita,nu am respectat neaparat cantitatile dar combinatia de legume si etapele in care e gatita,cred ca face diferenta.La cat mai multe retete!

lena
Elena (lena) Andreea Catalina (AndreeaCatalina866) 07 Nov 2016, 09:42

Mutumesc Andreea!

Irina black
Irina black 10 Nov 2016, 23:30

Buna Lena,

ai facut vreodata supa de chimen?

lena
Elena (lena) Irina black 11 Nov 2016, 09:02

Nu am incercat, nu prea sunt adepta chimenului, dar ar fi o idee :)

tiki
tiki Elena (lena) 11 Nov 2016, 11:40

Ooo, eu fac f. des, si-mi place tare mult. Daca doriti v-o scriu deseara.

Irina black
Irina black 16 Nov 2016, 01:39

Daaa, eu vreau!!! E mai mult o supa de vara, insa merge si acum.

tiki
tiki 16 Nov 2016, 08:57

Nu stiu daca am voie sa scriu aici. Mai este oare Forum ? Lena peste vreo 2 zile sterge. Eu o fac extrem de simplu. Sunt din Ardeal si o facem cu rantas. Deci: Intr-o oala pui putin ulei, cand e fierbinte adaugi 2 linguri de faina, mesteci si 2 linguri de chimen (seminte nu macinat).Lasi pana se face putin maro faina si adaugi cam 1,5 - 2 litri de apa fierbine. Atentie ca firbe si sa nu te stropesti. Adaugi si 1 ceapa curatata-intreaga. Si mesteci putin,apoi,lasi la foc mic vreo 30 minute. O strecori. In ea poti baga galuste sau oua posate (fierte in apa). Neaparat cu crutoane de paine prajita. Atat.GATA. Sa aveti pofta. Pupici. (Acuma am pe soba in kukta o ciorba de fasole boabe, ca daca nu faceam si eu azi, Ramane pe vineri ca e de post).

lena
Elena (lena) tiki 16 Nov 2016, 09:28

Merci de reteta Sanda, forumul nu mai este dar voi lasa reteta aici, nu o sterg ca poate ma apuc si eu sa incerc ciorba de chimen.

tiki
tiki Elena (lena) 16 Nov 2016, 11:01

Hahaha. Asta da reteta. Dar sa stii ca merge asa dupa zile mai "incarcate"., dupa sarbatori. Pupici.

DanielaDaniela866
Daniela Daniela (DanielaDaniela866) 26 Mar 2017, 17:47

Ooo doamne....este super buna, eu am pus un catel de usturoi si tot atat ghimbir , la călit, am dres cu zeama de la fiert lintea. Unde a fiert lintea eu am mai pus si 1 ligurita de chimen. Super, super buna. Doamne ajuta. Pofta buna.

Nota mea pentru reteta:
RalucaAlina279
Raluca Alina (RalucaAlina279) 07 Sep 2017, 20:26

Cea mai buna!!!!!multumesc

Poza mea pentru reteta:
N
Natalia Chiriac (N) 09 Feb 2018, 14:07

Am rămas uimită de gust💐 multumesc lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Paulina Stan
Paulina Stan 19 Jul 2018, 15:11

Buna! S-ar potrivi oare lintea rosie cu rosiile ?..vreau sa fac o combinatie de supa crema de linte cu supa crema de rosii..imi pare ca ar trebui sa fie bun..dar, tot mai bine intreb ))

lena
Elena (lena) Paulina Stan 20 Jul 2018, 15:24

Sigur nu o stricati :)

Andreea D.
Andreea D. 17 Nov 2018, 14:32

Buna dragelor!Am pregatit si eu azi aceasta supa crema si mi-a iesit delicioasa.Am adaugat in plus 1/4 lingurita piper alb si nu am pus ardeiul gras rosu, dar gustul a fost divin!Multumim Lalena pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
DanaAdriana316
Dana Adriana (DanaAdriana316) 06 Aug 2022, 01:24

Am gatit si eu supa crema de linte ,a iesit foarte gustoasa ! Multumesc ptr. reteta ! 

Nota mea pentru reteta:
RalucaGridnev549
Raluca Gridnev (RalucaGridnev549) 26 Dec 2023, 09:56

Minunata rețetă. In post merge și mai bine

Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 15 May 2024, 18:50

Delicioasă!

Poza mea pentru reteta: