Ardei umpluți

Ardei umpluți

Rețetă clasică de ardei umpluți, poate cu mici personalizări, dar eu cred că sunt reușite. Foarte simplu de preparat, chiar și pentru începători.

Ingrediente

Ceapă albă
2 buc
sau praz
Morcovi
2 buc
   
Pastă de tomate
3 linguri
   
Orez
200 g
   
Carne tocată de porc
1 kg
sau carne de vită, sau amestec
Ardei gras
1 kg
   
Foi de viță de vie
30 buc
am pus mai mult, pentru că de obicei se mai rup
Costiță afumată de porc
500 g
   
Mărar verde
5 buc
o legătură
Roșii cubulețe din conservă de 300g
300 g
sau cel mai bine bulion de casă
Sare
1 lingura
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Cimbru uscat
0.5 lingurite
dacă vă place

Pași de urmat

Pas 1

Curățați, spălați și tăiați mărunt ceapa.

Ardei umpluți - Pas 1
Pas 2

Apoi curățați, spălați și dați prin răzătoare morcovii. Într-o tigaie turnați puțin ulei și puneți la călit ceapa și morcovii(se pun împreună).

Ardei umpluți - Pas 2
Pas 3

Când se înmoaie ușor legumele(nu trebuie să fie rumene, doar să lăsa ușor) se adaugă pasta de tomate(sau câteva linguri de bulion de casă). Amestecați bine, mai lăsați 2 min și stingeți focul.

Ardei umpluți - Pas 3
Pas 4

Peste legume puneți orezul spălat.

Ardei umpluți - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați carnea tocată, piper, sare, cimbru, alte mirodenii preferate și amestecați bine ca să fie o compoziție omogenă.

Ardei umpluți - Pas 5
Pas 6

Pregătiți ardeii: spălați și curățați atent de cotor(iarna eu folosesc ardei congelați). Spălați foile de viță de vie și le opăriți cu apă fiartă(iarna cumpăr foi de viță de vie în saramură și le spăl bine).

Ardei umpluți - Pas 6
Pas 7

Umpleți ardeii cu compoziția de orez, carne și legume - le aranjați atent într-o cărată de fontă sau ceaun. Printre ardei puneți bucățele de costiță afumată și sărmăluțe făcute din foile de vie.

Ardei umpluți - Pas 7
Pas 8

După ce ați umplut toți ardeii, umpleți spațiile goale între ei și stratul superior tot din sărmăluțe - se vor fierbe mai bine, nu va ieși umplutura din ardei. Dacă nu vreți să vă complicați cu sărmălele de viță de vie, puteți să nu puneți.

Ardei umpluți - Pas 8
Pas 9

Peste sărmăle turnați roșii cubulețe, aranjați firele de mărar verde(sau uscat).

Ardei umpluți - Pas 9
Pas 10

Turnați apă clocotită, atât cât să acopere sărmălele și puneți la fiert 1 oră la foc mediu și 1 oră la foc foarte mic(se coc și sunt mult mai bune).

Ardei umpluți - Pas 10
Pas 11

După ce s-au copt bine, le lăsați puțin să se răcorească, le serviți calde cu smântână și bucățele mici de costiță.

Poftă Bună!

Ardei umpluți - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții sănătoase)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

naciualina
alina naciu (naciualina) 03 Feb 2009, 18:13

si asta trebuie incercata

anemary
anemary 29 Jul 2010, 13:04

foarte buna reteta tot timpu ne ajuti cu retete clasice nu te lasa ajutane in continuare

Lavi
Lavi 14 Sep 2010, 08:55

reteta asta o fac in VAS ROMAN si iese delicioasa..............mai combin asa: ardei, rosii, dovlecei,toate umplute si  sarmalute in foi de vita

Nota mea pentru rețetă:
anemary
anemary 14 Sep 2010, 18:02
anemary
anemary 14 Sep 2010, 18:03

da intotdeauna mancarea gatita in vas roman este cea mai buna si gatita la cuptor e delicioasa

amalia80
amalia80 26 Sep 2010, 18:30

Ardeiul umplut se acopera cu o felie mare de rosie pentru a nu se usca compozitia. Eu fierb ardeii in oala sub presiune in putina apa, cam 150 ml. Cand sunt gata raman doar cu un sos dulce, de la ardeii fierti si de la rosiile cubulete (pe care el pun si eu).

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) amalia80 29 Feb 2020, 19:59

Buna Amalia!

Cam cat timp a-i fierbeti sub presiune , de la momentul in care s-a ridicat supapa?

Soțului nu-i place cand a-i fierb asa acoperiți cu apă in oala normală,  dar in cocota nu am incercat niciodata sa-i fierb 

Multumesc anticipat!

leoaica
leoaica 17 May 2011, 16:15

baietelului meu ii plac enorm ardeii umpluti. de data aceasta i-am pregatit dupa reteta ta, in combinatie cu sarmalute din foaie de vita. au iesit deliciosi.

felicitari, Lena! 

Nota mea pentru rețetă:
sandy
sandy 26 Jun 2011, 12:22

azi fac si eu ardei umpluti dar din pacate fara sarmalute ca nu am foi de vita aici unde sunt eu si nici nu am gasit in magazine la spanioli asa ca fara....si eu ii fierb la foc intai dar spre final imi place sa ii bag la cuptor sa se rumenesca putin...mmmmm si cu "smantana "(ca la noi in tara nu este ,dar am inlocuit-0 cu un iaurt mai gros).sper vreodata sa pot face si eu reteta ta intreaga si cu sarmale ,poate cand voi ajunge in tara .va pupic dulceeee

Cori
Cori 10 Jan 2012, 18:04

Foarte buni ardeii umpluti, nu am incercat asa si cu sarmalute, dar este o idee buna, 2 in 1

Poza mea pentru rețetă:
Geea
Geea 01 Apr 2012, 19:07

Ardeii umpluti sunt preperatii mei. Eu mai umplu si dovlecei , ceapa , vinete si rosii. Astazi am facut doar cu ardei. ceapa si stevie. Ii servim cu iaurt gras.

Poza mea pentru rețetă:
motanika
motanika 14 Nov 2012, 13:39

mmm o minkarika foarte gustoasa !!

Poza mea pentru rețetă:
motanika
motanika 14 Nov 2012, 13:41

si varianta ku sarmalute  (inainte de fierbere)

Poza mea pentru rețetă:
Alionka
Alionka 23 Aug 2013, 18:15

Buna Lena, nu stii vreo metoda de conservare a ardeilor pe iarna astfel incit iarna sa-i scoatem din borcan si sa-i umplem???? 

lena
Elena (lena) Alionka 26 Aug 2013, 10:56

Alionka mama mea le facea inainte la borcan intr-un fel de saramura cu otet(daca vrei o sa intreb si caut reteta) eu de vreo 5 ani le pun la congelator cruzi si sunt perfecti pt umplut la iarna. Ce-i drept am un congelator mare, dedicat numa pt conservare.

Alionka
Alionka 26 Aug 2013, 12:16

Mersi de propunere, eu insa nu prefer consevele in otet, am sa incerc sa congelez ardeii clocotiti.

lena
Elena (lena) 26 Aug 2013, 15:06

Am intrebat-o azi pe matusa mea cum le face - opareste ardeii, ii aranajeaza in borcane de 3l si toarna apa fierbinte in care a oparit ardeii in borcan, adauga 3 pastile de aspirina(cate 1 la 1 litru de volum borcan) si pune capacele metalice.

Pentru congelare nu le oparesc, le pun asa cruzi direct l;a congelator.

Alionka
Alionka 27 Aug 2013, 08:31

Mersi!!!  Foarte interesanta metoda are matusa ta, hmmmm, se poate de incercat. 

tiki
tiki 23 Sep 2013, 10:06

Buna Alionka.Am intrat aici sa vad cum fac altii ardeii si asa te-am vazut. Si daca nu e prea tarziu iti raspund. Desi sunt inca pe piata in clipa asta eu fac din borcan ca mai am de anul trecut.Sa-ti spun cum fac si de 10 ani,deoarece nu am loc in congelator. Deci cumperi ardei cum vrei ca marime(eu aleg mai mici sa nu pun asa multa umplutura),ii speli cureti bine cotorul nervurile dinauntru cu o lingurita si ii speli din nou.In fiecare ardei pui1 lingurita de sare mare si-l agiti (ca apa in sticla,pui mana pe "gura" ardeiului si scuturi ca sarea sa acopere si peretii lui).Pui toti ardeii intr-un vas,plastic,metal cum vrei unul peste altul,si ii lasi pana a doua zi. Scad pana la jumatatea vasului,A doua zi daca vrei poti sa le schimb locul,ca cei de deasupra sa ajunga dedesupt sa se moaie si ei,dar nu e neaparat.S-a intamplat sa-i las si 2 zile ca nu am avut timp.Si apoi ii pun in borcane de 700 gr, cu filet.Cum? Bag 2 in 1.Il strang pe 1 si-l introduc in altul sa castig loc.Intr-un borcan mie imi intra 12-14,si  mi-e suficient ptr.o mancare. Si torn peste apa rece sarata.La 1 L apa 1 lingura sare,dar eu nu masor niciodata si fac o saratura mare.Cand am nevoie sa-i gatesc ii scot si-i pun in apa,pe care o schimb de cateva ori ( si gust din marginea unui putin sa vad daca mai e sarat) si ii lassi de azi pe maine. GATA,nici aspirina,nici opareala.Nimic.Si ii pui in camara,pivnita unde ai loc. Se tin si 2 ani.Se mai intampla sa ai cateodata si cativa moi,nu stiu dece,dar ca la castraveti. Merg maine sa iau ca nu am ajuns sa pun.E f.simplu desi am scris mult. Eu totdeauna pun cam 10 borcane gandindu-ma sa am 1/luna si totdeauna imi raman.Acuma depinde de cati mancati. Succes in continuare.

tiki
tiki 14 Nov 2013, 18:29

Buna seara. Eu fac f.des ardei umpluti, dar nu exact asa. Acuma am respectat reteta si am fost f.incantata de rezultat. In viitor tot asa voi face. Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
AliceK
AliceK 26 Feb 2014, 00:35

Cat se lasa pe foc? Pe mine asta ma intereseaza...Mersi. 

lena
Elena (lena) AliceK 26 Feb 2014, 11:18

Cititi reteta si pasul 10 daca va intereseaza.

tiki
tiki 26 Feb 2014, 15:41

Alice. cand consideri ca ar fi gata, scoti cu ajutorul unei linguri (gaurite),un ardei si o bucatica de costita. Cu un cutit tai putin din fiecare si cu ajutorul unei furculite, gusti. Daca ti se pare ca nu e gata, e cam tare ceva,mai lasi putin pe foc,daca nu, nu. Sa aveti pofta buna.

Alina Heering
Alina Heering 19 Mar 2015, 18:53

Buna Lena 😊. Aici nu gasesc frunza de vita de vie 😞. Cu ce asi putea sa acopar ardeii?? Multumesc frumos pentru raspuns 😘. O seara frumoasa

lena
Elena (lena) Alina Heering 19 Mar 2015, 20:06

Poti sa-i lasi cotoarele de la ardei si le pui inapoi dupa ce-l umpli. Sau faci capac din alte legume.

Cel mai simplu ar fi sa faci din varza oparita sarmalute, am auzit ca se poate si din frunze de nuc oparite, stevie, frunze de sfecla, etc.

leoaica
leoaica 30 May 2015, 10:24

Alina, eu pun ca si capac la ardeii umpluti felii de rosii.

Am gatit si eu aceasta reteta, ardeii ies deliciosi! :)

EEllena
EEllena 30 Jun 2015, 20:35

Buna Lena!

Uleiul in care au fost calite legumele si carnea, este de floarea soarelui sau de masline sau n-are importanta? Nu am calit niciodata carnea inainte de a umple ardeii, insa cred ca este si mai parfumata compozitia, asa cum ai procedat tu! 

 

lena
Elena (lena) EEllena 30 Jun 2015, 22:26

Aici este ulei de f.soarelui si nu am calit carnea, vedeti mai atent reteta.

EEllena
EEllena 01 Jul 2015, 13:20

oops... sorry, n-am fost atenta! 

Multumesc, Lena !!! 

Elenushk
Elenushk 23 Dec 2015, 23:31

Oare se poate folosi si orez din ala plic (prefiert)? Nu va fi mult 1ora pt el?Mersi!

lena
Elena (lena) Elenushk 24 Dec 2015, 05:58

Se poate folosi, nu va fi mult 1ora.

Pashutza25
Pashutza25 13 Jul 2016, 12:50

Niciodata nu am pus atita carne in ardeii umpluti dar de acum incolo doar asa ii voi face.o bunatate tot sa maninci si sa maninci.mersi de retete

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 15 Oct 2017, 14:20

Ardei umpluti si sos dulce. Un pranz delicios pt o zi de duminica.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: