Prăjitură "Brownie Light"

Prăjitură "Brownie Light"

Am făcut această prăjitură acum 2 săptămâni și postând rețeta tot mă gândesc s-o repet chiar azi - a fost neașteptat de bună și gustoasă. Deși vedeți la ingrediente că nu avem deloc făină albă în compoziție, nimic grăsimi și totuși este o bunătate, deci se poate mânca și sănătos și gustos.

Coniacul din compoziție puteți să-l înlocuiți cu niște ceai negru/verde sau niște suc de mere, să puteți da și la copii.

Recomand din suflet, chiar și pentru gurmanzii amatori de brownie clasic - sigur veți fi impresionați și de acest brownie light.

Ingrediente

Prune uscate
250 g
   
Coniac
100 ml
sau ceai/suc de mere
Cacao pudră
50 g
eu am folosit cacao neagră Dr.Oetker
Ouă
4 buc
   
Smântână
250 g
eu am pus iaurt
Zahăr
100 g
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Amidon alimentar
1 lingurita
   
Fulgi de ovăz
100 g
sau făină de ovăz gata măcinată
Migdale
50 g
sau nuci, dar puteți și să le omiteți

Pași de urmat

Pas 1

Coniacul îl încălziți și puneți în el 125g de prune uscate tăiate bucătele mici.

Lăsați la o parte.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 1
Pas 2

Într-un robot sau cu blenderul mixați bine cacao cu restul de 125g de prune uscate - să fie ca o cremă moale.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 2
Pas 3

Adăugați la această compoziție ouăle, zahărul, bicarbonatul, smântâna și amidonul. Blendați sau mixați bine amestecul.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 3
Pas 4

Fulgii de ovăz și migdalele se macină bine și se adaugă la restul ingredientelor. Amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 4
Pas 5

Și ultimele, adăugați prunele înmuiate în coniac, amestecați.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția într-o tavă rotundă cam de 28cm diametru - așternută cu hârtie de copt sau dacă este de silicon ca a mea nu trebuie să-i faceți nimic.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 6
Pas 7

Coaceți prăjitura la 200 de grade, cuptor preîncălzit, cam 30-40 de minute, apoi o scoateți și lăsați să se răcească bine.

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 7
Pas 8

Și gata, porționați, savurați și vă bucurați de o siluetă frumoasă:)

Poftă Bună!

Prăjitură "Brownie Light" - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Gabitza
Gabitza 31 May 2012, 16:35

FELICITARI...inca o reteta de nota 10!eu una iti multumesc ..multe retete de aici am invatat sa le gatesc...o zi cat mai plakuta si inspiratie in bucatarie!

victo
Victoria Stanciu (victo) 31 May 2012, 17:48

Super reteta! Imi place cum arata ,cred ca este delicioasa si o voi prepara cu siguranta.Felicitari!

Nota mea pentru rețetă:
soni
soni 01 Jun 2012, 11:17

Am facut-o si eu dar am inlocuit cacaua cu pudra de roscove sa-i pot da si celui mic. A iesit super! Am facut si poza la rezultat. Multumesc Lena!

Poza mea pentru rețetă:
petri
petri 01 Jun 2012, 12:03

hallo lena trebe numai fulgi de ovaz sau putem sa änlocuim si cu faina

lena
Elena (lena) 01 Jun 2012, 14:30

Petri, trebuie fulgi de ovaz sau faina de ovaz - nu am incercat cu faina alba simpla, vezi, poate iese :)

merryy4ever
merryy4ever 03 Jun 2012, 16:57

buna,am facut aceasta prajiturica si mi-a iesit grozava,este foarte buna si are un gust excelent.vi-o recomand.

dani.b85
dani.b85 21 Jan 2014, 10:32

Salutare :D Excelenta reteta, delicioasa compozitia, o singura completare, nu prea e "light" cu 100g zahar pe langa coniacul/sucul folosit, si fructele care sunt dulci si ele, eu am facut aceasta prajitura delicioasa de vreo 5-5 ori pana acum, si prima data am redus din start zaharul la 50g, apoi, chiar si dupa ce am dublat compozitia (ouale tot 4 si 300g smantana, in rest toate dublate) si am pastrat zaharul tot la 50g, a iesit dulce bine, si schimbarea a fost nivelul suprem de "pufosenie" la care a ajuns :) crescuse mai mai sa evadeze din tava, si era pufoasa si gustoasa din cale afara. Deci pt cele care incearca sa reduca zaharul din alimentatia zilnica, recomand calduros reducerea la 50g, este arhisuficient de dulce :) Sa aveti o zi excelenta si multumesc inca o data pt retele excelente!

caty.cris
caty.cris 03 Apr 2014, 22:03

Este delicioasa prajitura! Am inlocuit prunele cu stafide si coacaze deshidratate, iese o minunatie! Multumim pentru retetele minunate!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anca.C
Anca.C 10 Oct 2014, 02:50

Vreau sa întreb : cand pui prunele înmuiate in coniac/ ceai , pui si lichidul adică coniacul/ ceaiul sau numai prunele?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Anca.C 10 Oct 2014, 18:42

Daca nu turnati mult coniac, puteti sa-l puneti si pe el. Dar in mod normal puneti fara alcool.

Anca.C
Anca.C 06 Nov 2015, 01:55

Am facut aceasta prajitura azi si a iesit grozava, eu am folosit făina . E super gustoasa de nota 10, de fapt a fost pt ca nu mai e nimic ramas..))😊

daria26
daria26 02 Sep 2016, 12:40

salut...eu am facut prajiturica...chiar acuma am scos-o din cuptor, dar nu a crescut...mi-a fost frica sa o pun la 200 grade, poate din cauza asta nu a crescut ?? am lasat-o la 190-180 , la inceput crescuse dupa care s-a lasat in jos, cum patesc si la pandispan:( am citit comentariile ca iese o ,,pufosenie''da de unde..mie nu:((( oare ce-am gresit?? cu gradele? eu toate retele de prajituri  care le-am facut Elena de la tine le las la 180 grade, si mi s-a parut mult 200 grade :( cred ca asta a fost cauza..nu stiu...si in cuptor a stat 60 de min...si sa mentionez ca si cand am incercat sa bat cacaoa cu prunele nu-mi iesea, trebuia sa pun si ouale ca era imposibil de mixat...:( nu mi iesea cremoasa...:(nu pot incarca poza ca nu am cablul de date, astept sa se raceasca sa o gust...sper sa iasa ceva pana la urma!!! te pup si mersi de retete...

lena
Elena (lena) daria26 02 Sep 2016, 13:41

Este putin pufoasa din cate tin eu minte, iese asa mai densa ca un Brownie, nu pandispan. Eu zic sa gusti si vezi, s-ar putea sa fie buna totusi.

Compozitia finala a fost foarte densa sau lichida? Poate de la praf de copt, cred ca temperatura nu a fost problema. Eu tin de obicei la 180-200.

daria26
daria26 Elena (lena) 02 Sep 2016, 14:41

Da, este mai densa...e gustoasa, compozitia a fost mai lichida...chiar m-am uitat la pozele tale, si era mult mai densa decat a mea...si nu inteleg motivul, am pus exact ingredientele ca de obicei cantarite pe cantar :d...la inceput mi s-a parut mai ciudat cum la tine se mixau prunele cu -cacaoa, dar la mine imi iesea cacaoa din bol...nu mi se omogeniza deloc...:( poate prunele mai uscate eram...in final...mi-a iesit buna is nici nu e chiar dulce...eu zic ca 100 gr de zahar e bine , chiar nu trebuie sa-l scazi la 5o gr cum scria o doamna mai in sus...e doar parerea mea...mie imi place mai dulce :D....mersi de raspunsuri...cum imi iau cablu pun si poza :D sper sa nu uit:Fd

lena
Elena (lena) daria26 02 Sep 2016, 21:50

Da, sa stii ca eu aici folosesc prune uscate care sunt mai moi, poate asta era problema.

daria26
daria26 31 Oct 2017, 11:08

Salut Lena,

Si daca nu am amidon ce pun? Mersi

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) daria26 31 Oct 2017, 11:10

Merge inlocuit cu putina faina.

daria26
daria26 Butuc Elena (ButucElena922) 31 Oct 2017, 13:01

multumesc