Pârjoale moldovenești

Pârjoale moldovenești

La mine acasă li se spune "pârjoale", la mama acasă sunt "kotlety"(în rusă), aici în România le zice "chiftele" - deci fiecare le numește cum știe, important este că sunt delicioase și nelipsite de la orice masă festivă. Și mai gustoase decât la mama mea nu am mâncat la nimeni, ea este expert și le face la fiecare sărbătoare, mai congelează din ele, așa gata făcute - la orice ocazie are chiftele în congelator.

Cel mai important factor pentru rețeta de chiftele bune este să știți exact ce carne ați dat prin mașina de tocat, nici într-un caz nu se cumpără carne gata tocată, plină de grăsime și de proastă calitate. De obicei punem carne de vită și porc în proporții egale, mama face mai mult cu pulpă de porc, mai nou am învățat să le fac doar din carne de vită/vițel, oricum aveți grijă să știți exact ce carne s-a tocat pentru chiftele. Aici aveți și o rețetă de chiftele cu carne de pui, cam după aceeași metodă.

Modul de gătit la fel poate varia, cele mai bune sunt cele făcute în ulei, vedeți în pași metoda - mai dietetice sunt făcute la cuptor (aveți poză la pasul 8) sau pe tigaie ceramică fără ulei, un pic mai uscate dar la fel de delicioase.

Deci, vă recomand să le încercați neapărat, oricine a gustat din pârjoalele mele au cerut rețeta. Recomand neapărat să vă faceți și rezerve în congelator, sunt foarte utile la musafiri neașteptați sau atunci când nu aveți chef de gătit - își păstrează perfect gustul și textura după decongelare.

Ingrediente

Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
de preferat să fie tocată acasă
Ceapă albă
2 buc
chiar și 3 bucăți dacă sunt mici
Franzelă simplă
100 g
sau 3 linguri de pesmet
Griș de grâu
1 lingura
opțional
Ouă
3 buc
   
Sare
1 lingura
după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea și ceapa se taie bucăți medii, pentru a le da prin mașina de tocat.

Franzela (de preferat să nu fie proaspătă, trebuie una mai uscată și veche) se înmoaie în apă sau lapte.

Pârjoale moldovenești - Pas 1
Pas 2

Se dau toate (carnea, ceapa și pâinea înmuiată și bine scursă) prin mașina de tocat carne.

Aici am folosit pesmet în loc de pâine, l-am pus direct în tocătura de ceapă cu carne.

Se pun într-un bol mai adânc, se adaugă ouăle, grișul, sarea și piperul, apoi se amestecă bine, timp de 10 minute cu mâinile, până observați că s-au încorporat  toate ingredientele. Dacă tocătura este prea tare și uscată mai adăugați ouă, câte unul, după fiecare aveți grijă să verificați dacă tocătura este moale și elastică.

Dacă vi se pare că este prea lichidă, mai amestecați și bateți cu ea de masă/bol de 5-10 ori, să se omogenizeze mai bine.

Pârjoale moldovenești - Pas 2
Pas 3

Formați chiftelele: înmuiați mâinile în apă sau ulei și se ia câte puțină carne tocată (cam de mărimea unei roșii medii, o mână), se frământă bine în mâini, apoi se aruncă dintr-o palmă în alta de 2-3 ori, se formează o bilă, o turtiti și formați pârjoale rotunde sau lunguiete. Le așezați pe un fund sau farfurie unsă cu puțin ulei.

Încălziți bine într-o tigaie uleiul, puneți pârjoalele.

Pârjoale moldovenești - Pas 3
Pas 4

Acoperiți cu capac și lăsați la foc mediu 5-10 minute.

Pârjoale moldovenești - Pas 4
Pas 5

Apoi scoateți capacul și lăsați să se rumenească, le întoarceți pe cealaltă parte și la fel, să se rumenească, dar fără capac. Apoi le scoateți, cu o spatulă de lemn adunați prăjeala lăsată de carne și puneți următoarea tură de chiftele la făcut.

Procedura cu capacul pus la începutul prăjirii va face chiftelele mai moi și pufoase, fragede, recomand neapărat să le aburiți puțin.

Pârjoale moldovenești - Pas 5
Pas 6

Aici le vedeți în tavă teflonată, unsă cu puțin ulei, sau fără ulei.

Le aranjez și le dau la cuptor, acoperite la început opțional cu capac sau folie de aluminiu să se aburească puțin.

Pârjoale moldovenești - Pas 6
Pas 7

Apoi când se rumenesc dedesubt le întoarceți pe cealaltă parte și mai lăsați la cuptor 10 minute.

Dacă nu aveți tigaie teflonată folosiți hârtie de copt, altfel se vor lipi tare de tava și nu le mai întoarceți bine.

Pârjoale moldovenești - Pas 7
Pas 8

Aici cele de la cuptor, puțin mai uscate dar la fel de gustoase.

Pârjoale moldovenești - Pas 8
Pas 9

Aici cele de la tigaie, mai suculente și fragede - aveți grijă să le lăsați la răcorit pe o farfurie, aranjate în maxim 2 straturi. După ce s-au răcit bine le puteți congela, nici într-un caz să nu le puneți calde la congelator sau frigider.

Când le faceți de 2-3 ori veți simți diferența de textură la carne și vă vor ieși chiftele tot mai bune și mai bune, nu recomand să folosiți alte mirodenii, inhibă gustul natural al cărnii și sunt prea aromate.

La carnea de vițel și vită recomand să puneți mai multă ceapă și ouă, să fie mai fragede. Urmați rețeta, recomandările și sigur veți avea cele mai bune pârjoale mâncate vreodată.

Poftă Bună!

Pârjoale moldovenești - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

Dia.Si.
Dia.Si. 24 Aug 2022, 18:47

Am facut reteta întocmai. Foarte bună! Recomand sa încercați reteta asa cum va propune Lena. Cea cu verdeata și usturoi are cu totul alt gust. Dacă le adaugați nu îmbunătățiți reteta, nici nu o stricați - sunt arhicunoscutele parjoale/chiftele, dar nu va veti putea bucura de noul gust. E cu totul altceva. Mulțumesc încă o data pentru rețele simple și gustoase!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LiliaStrîmbanu246
Lilia Strîmbanu (LiliaStrîmbanu246) 15 Jun 2021, 09:50

Wow, cat de gustoase au iesit. Mersi pentru reteta! Am facut fara gris si amestecat cu manutele, cred ca acesta e secretul, transmiti mincarii energia ta!

Nota mea pentru rețetă:
OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 14 Jun 2018, 06:38

Bună Lena. Am trecut la alimentația Low carb si ma intreb cu ce pot inlocui franzela/pesmetul/grisul? Cu faina de cocos/migdale /Semințe de in si ce cantitate raportata la 1 kg de carne?

Aaa si le pot praji in untura sau ulei de cocos? Asta daca vreau prajite la tigaie

Mulțumesc mult

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 14 Jun 2018, 08:09

Eu inlocuiesc pesmetul/grisul cu faina de migdale sau pesmet special low-carb, se vinde in magazinele online.

Si le prajesti cu ulei de cocos, ghee, etc.

foodexplorer
Lony (foodexplorer) 10 Jan 2017, 11:31

Draga Lena, iti multumesc foarte mult pt calitatea retelor afisate! Eu ma trag din Piatra Neamt (familia). Mi-au iesit gustoase parjoalele. Amanuntele si explicatiile sint atit de clare! Orice caut sa fac din retetele afisate, imi iese foarte bine! Multumesc din tot sufletul! Complimente calduroase

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lony (foodexplorer) 10 Jan 2017, 11:36

Cu mare placere Lony, sa aveti pofta mare!

Iulia cretu
iulia (Iulia cretu) 11 Nov 2015, 17:02

Super bune dar eu pun si 3 4 catei de usturoi

Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:49

Bune pirjoalele au iesit ! Lena multumesc de receta ,Mami de pici pitici am urmat si sfaturile tale sa stii ca imi place, merci ca ai scris ! Pupici dulci la toti !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anysik
Anysik 21 Jan 2014, 01:04

Draga autoare a acestui site,

Pe scurt vreu sa te felicit pentru claritatea cu care ne expui fiecare reteta in parte!

Imi face o mare placere sa urmaresc pasii descrisi de tine, alaturi de pozele cat se poate de potrivite.

Cat despre gustul mancarurilor propuse de tine, "Jos palaria". Sunt exact pe gustul meu si a intregii familii.

Bravo!

PS: Cred ca o sa renunt la a-mi mai scrie propria carte de bucate pt ca e deja a ta foarte buna!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 12 Nov 2013, 13:11

Buna. E foarte ok ideea cu capacul. Au iesit asa moi , sa tot mananci. De data asta am facut mai multe si le congelez (ca duminica vin in Bucuresti). Am respectat reteta intru totul. Le-am facut numai in tigaie din lipsa de timp,dar data viitoare voi face numai in cuptor (stiu cum ies ca am mai facut). Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 30 Aug 2012, 12:22

Multumesc mult de sfaturi, trebuie de incercat si asa!

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 30 Aug 2012, 09:41

Lena draga, ai mare dreptate in privinta carnii: cel mai bine e sa cumparam bucata intreaga si s-o tocam acasa, fiindca numai asa suntem siguri de ceea ce punem in farfurie! Cu privire la reteta, o sa-ti spun cum fac si eu chiftelutele si atat sotul cat si micutii mei nu lasa nicio farama! In afara de carne, paine inmuiata, ceapa, sare, piper si oua, eu mai pun si 2-3 catei de usturoi pisati bine si muuuulta verdeata - marar si patrunjel si ca sa iasa mai pufoase, fie pun un cartof ras pe razatoarea cea mai fina, fie adaug putin bicarbonat de sodiu. Dupa ce le framant bine de tot, formez mingiute de marime potrivita, le dau putin prin faina si apoi le turtesc nitel. Am observat ca atunci cand le dau prin faina isi pastreaza foarte bine forma, nu se prind niciun pic de tigaie, iar uleiul ramane curat si nu se arde pana ce termin de prajit toate chiftelutele. Daca incercati vreodata varianta asa si va place, dati-mi de stire ca sa mandresc si eu.....

Arată toate comentariile