Prăjitură cu rubarbă

Prăjitură cu rubarbă

Eeee, ce să vă spun? Aceasta este prăjitura preferată familiei mele. Când întreb copiii ce prăjitură să le fac, chiar și iarna când nu se găsește rubarbă, (de la noi) îmi cer acest lucru. Cred că în fiecare an (adică în vreo 3-4 luni), o fac de 10 ori. Până acum am făcut-o de 4 ori. Este o prăjitură care se face foarte ușor, este răcoroasă, gustoasă și destul de aspectoasă. Cred că majoritatea dintre dvs. o știți, dar poate sunt mai tinerele care vor să vadă cum se face.

Ingrediente

Margarină
140 g
   
Zahăr
310 g
   
Ouă
4 buc
   
Făină albă
250 g
   
Lapte
100 ml
   
Praf de copt
1 buc
   
Rubarbă
750 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Rubarbă poate fi mai multă sau mai puțină, depinde de tavă, de preferințe. Sunt unele mai groase, altele mai subțiri. Deci, se spală rubarba și se curăță. Se spală din nou.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 1
Pas 2

Se taie pătrățele.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 2
Pas 3

Margarina se freacă cu 140 gr. de zahăr cu o lingură de lemn.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 3
Pas 4

Se adaugă gălbenușurile pe rând câte unu.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 4
Pas 5

Apoi se pune făina și se alternează cu laptele.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 5
Pas 6

Deci, făină, lapte, mesteci, iarăși făină, lapte. Mesteci cu lingura de lemn.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 6
Pas 7

Trebuie să iasă un aluat ca o cremă-smântână mai groasă, care se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, sau unsă cu ulei și făină. Tava mea are 25/35 cm.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 7
Pas 8

Se pune peste aluat rubarba tăiată pătrățele una lângă alta.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 8
Pas 9

Se introduce la cuptor și se lasă aprox. 30 min. să se coacă cam de trei sfert. Între timp se bat albușurile tare cu telul sau mixerul.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 9
Pas 10

Mie îmi place să bat cu telul, deoarece albușurile cresc mai mult, decât cu mixerul care numai amestecă. După ce albușurile sunt bătute bine se adaugă și restul de 170 gr. de zahăr, și se continuă bătutul până se întăresc din nou.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 10
Pas 11

 Cam așa trebuie să arate albușurile bătute.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 11
Pas 12

Se scoate tava din cuptor, trebuie să fie deasupra puțin roz. și se pun cu lingura albușurile bătute.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 12
Pas 13

Se întind bine albușurile peste rubarbă și se dă din nou la cuptor, la foc mic numai să se usuce albușurile.

Prăjitură cu rubarbă - Pas 13
Pas 14

Să prindă o crustă ușor roz. Puteți lăsa și ușa deschisă, numai să se usuce nu să se și coloreze.(roz).

Prăjitură cu rubarbă - Pas 14
Pas 15

Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească, apoi o tăiați bucăți cum vă plac și se servesc cu mare plăcere.

Vă doresc: POFTĂ BUNĂ!

Prăjitură cu rubarbă - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 21 May 2014, 09:22

Ce retete interesante Sanda!

Eu am vazut rubarba pe la Metro, se gaseste si pe la piata in sezon?

tiki
tiki 21 May 2014, 11:55

La multi ani Lena draga, sa fii sanatoasa si sa ai putere sa ne incanti si in viitor cu retetele tale frumoase. Ieri am incaruntit mai tare ca de 3 ori cand sa postez reteta aceea de ciorba imi disparea totul Am vrut sa renunt, dar m-am gandit sa "sparg" odata ouale de acolo. Hahaha. Da,aici la noi e plina piata de rabarba (unii ii spun rubarbar, rabarbura). Si eu am vazut la supermarketuri rabarba, dar acuma iau din piata.(mai exact am si o prietena cu gradina si-mi aduce).Compotul iara este f.bun. Pupici.

timotei
timotei 21 May 2014, 18:48

Tiki vad totdeauna in store  rubarba da ma intrebam cine mai gateste din betele aceste,da vad ca tu ai facut si prajitura si inca  si compot faci.Bravo tie 

tiki
tiki 21 May 2014, 21:59

Da,Timotei,aici la noi se face. Se si spune ca este o plata a Ardealului, ea provenind din Asia si America de Nord. (vezi ce documentata sunt?.Hahaha). Poate asa si este, ca eu am dat radacina si in Bucuresti si in Constanta si nu s-a prins. Are numai 16 kcal/100 gr.a petiolului. Este f. bogata in vitamine,mai ales in Vit.C, fosfor, potasiu, Meg, Zn. Se acresc si ciorbele cu ea, la fel ca si cu agrisele. M-as bucura daca ai incerca ca precis nu o sa regreti. Compotul e o minune,dar eu nu prea fac ca trebuie sa pun zahar, si....hahahaha. Numai bine.

timotei
timotei 22 May 2014, 04:03

Am sa incerc sa  incerc sa acresc ciorba ,caci nu am  borsh acru,am incercat sa fac stareru  pt a umple borsh ,tot de la Lena de pe site,si nu sa primit da cu asta am sa incerc si am sati spun daca imi plac.Thank u pt informatie.

mihaela123
mihaela123 24 Aug 2014, 14:30

Se poate folosi unt in loc de margarina? Nu radeti de mine, sunt noua in ale prajituritului...

tiki
tiki 24 Aug 2014, 14:39

Hahaha. Rad ca eram chiar aici. Normal ca se poate folosi, chiar e mai bun, dar am zis de margarina ca e mai ieftina. O sa va placa precis. Succes si poate postezi si o poza.

mihaela123
mihaela123 24 Aug 2014, 14:53

Multumesc mult!

ETA
ETA 02 May 2015, 15:07

Super prajitura! Ador rubarba, am făcut- o azi, dar cu 100 ml lapte, aluatul era prea vascos, așa ca am mai adăugat cam 100 ml lapte călduț, iar in loc de praf de copt am pus jumatate plic de drojdie uscata! Poate data viitoare presar puțin zahăr deasupra rubarbei, sa fie mai dulce un pic. Așa e puțin acrisoara, dar super răcoritoare!

Poza mea pentru rețetă:
ETA
ETA 02 May 2015, 15:07

tiki
tiki 02 May 2015, 18:35

Buna  ETA. Ma bucur ca ti-a iesit si placut. Si eu mai adaug lapte daca e nevoie, Depinde si de faina. Felicitari.

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 11 May 2016, 19:16

noi nu mai consumam marga de 15 ani;este cancerigena;

am o reteta cu :o cana pe treisfert de ulei, una de lapte acru sau iuart;una de zahar, doua oua , praf de copt, doua cani de faina;

se face un alyat ca de chec'

se poate pune albusul batu deasupra; eu nu despart ouale;

fac aluatul cu ouale intregi

se  toarna in tava, apoi se pune rabarbarul trecut prin faina, ca sa nu cada jos; apoi inca o parte de aluat;

este f racoroasa

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 11 May 2016, 19:18

asta ese reteta ce o fac cu fel de fel de fructe

tiki
tiki 12 May 2016, 12:33

Multumesc pentru reteta. Nici eu  nu mai folosesc margarina ci unt. Dar am scris reteta asa cum o am. Si am mai facut si cu ouale intregi dar pusa toata coca jos apoi rabarbara deasupra, nu la mijloc. Oricum ai face sunt bune.(mai alta schimbare la logare?)