Gulas cu carne de porc

Gulas cu carne de porc

Gulaşul cu carne de porc este asemănător cu Guiaşul Unguresc.

Gulaş, guiaş – cum se pronunţă în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulaşului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluştele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină.

Tot la variabile ar intra şi forma de agregare (supă sau tocăniţă). Eu optez pentru tocăniţă.

Această tocaniţă este foarte bună facută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experienţă pentru că am mâncat, făcută la ceaun in aer liber.

Merită să incercaţi!

Ingrediente

Pulpa de porc/vita
500 g
se pot folosi si costite,eu de aceasta data am folosit costita
Costita afumata de porc
250 g
Cartofi rosii
500 g
Unt
50 g
Ceapa alba
2 buc
2 bucati mai mari sau 3 mai mici
Morcovi
2 buc
Ardei gras
2 buc
Usturoi
2 buc
2 catei
Boia dulce
1 lingurita
optional puteti pune si o lingurita de boia iute
Rosii decojite
150 g
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
o legatura
Sare
1 lingurita
dupa gust
Piper
1 lingurita
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Mi-am pregatit ingredientele.

 

Gulas cu carne de porc - Pas 1
Pas 2

Topim cubul de unt si se amesteca cu uleiul de floarea-soarelui.

Carnea de porc se taie cuburi mari si se pune la prajit.

Gulas cu carne de porc - Pas 2
Pas 3

Se adauga costita afumata, taiata bastonase.

Gulas cu carne de porc - Pas 3
Pas 4

Cand carnea capata culoarea aurie, se soate intr-un castron.

Gulas cu carne de porc - Pas 4
Pas 5

In grasimea ramasa, se caleste ceapa, morcovul taiat feliute, sare, piper si usturoiul tocat sau zdrobit.

Gulas cu carne de porc - Pas 5
Pas 6

Cand usturoiul s-a inmuiat se adauga rosile decojite.Am folosit din conserva gata taiate bucatele.

Gulas cu carne de porc - Pas 6
Pas 7

Adaugam si ardeiul gras tocat cubulete.

Gulas cu carne de porc - Pas 7
Pas 8

Apoi punem si carnea cu frunzele de dafin.

Se acopera totul cu apa si se lasa la fiert.

Gulas cu carne de porc - Pas 8
Pas 9

Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii cubulete si se mai lasa max 20 min.

Pana cand s-au fiert cartofii si carnea.

Se condimenteaza cu boiaua de ardei dulce sau picanta.

Gulas cu carne de porc - Pas 9
Pas 10

La sfarsit se pune patrunjel verde si se serveste cu muraturi.

Serviti cald!

Sa aveti pofta mare!

Gulas cu carne de porc - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 80 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 10 Feb 2011, 10:18

Aveai dreptate ca seamana mult mancaricile noastre, vezi ca eu prajeala cu rosii o pun mai la urma, ca sa nu se intareasca cartofii si sa fiarba mai repede. Dar cand fac fara cartofi, numai gulasul, la fel pun prajeala cu carnea impreuna la fiert.

Ellena
Elena (Ellena) 10 Feb 2011, 15:43

Mersi de sfat Lena. Acum am pus asa ca aveam rosile gata fierte sin conserva,iar cartofii de aici cu siguranta nu se intaresc, sunt f.diferiti de cei din Romania.

Nu pot face cartofi prajiti aici decat cumparati congelati, pentru ca se inmoaie f.mult si nu mai intelegi nimic de ei!

freakydr
Anca (freakydr) 26 Feb 2011, 09:53

aaaaaahhhhh nebunie de reteta ! Daca iti mai aduci aminte Lena , te-am rugat acum ceva timp sa postezi daca ai ceva reteta de Gulas ! De fiecare daca cand ajung in Ungaria sau in Austria pur si simplu nu ma pot abtine sa nu mananc gulas ! Asa ca si sfat pt Ellena , ai putea sa pui si niste galuste micute daca o faci Gulas supa , iar ca sa fie picanta exista o pasta de ardei "Eros pista" se numeste , o gasesti la Kaufland - ii schimba gustul foarte mult ! 

Multumesc ca ai postat reteta asta !

Ellena
Elena (Ellena) 26 Feb 2011, 13:22

Mersi pentru sfat  Freakydr am sa tin cont!

hanna
hanna 11 Oct 2013, 15:32

se  poate face si cu ceafa de porc?

lena
Elena (lena) hanna 11 Oct 2013, 17:18

De ce nu? Merge orice carne va place.

hanna
hanna 11 Oct 2013, 18:49

rezultatul!

Poza mea pentru reteta:
IDanutzza
IDanutzza 24 Jan 2014, 17:02

asta e prima rețetă încercată de pe site :D a fost absolut delicioasă și laudată!!!! Pregătită pentru tata și e mai cunoscător decât mine.

Mulțumim !!!

Poza mea pentru reteta:
ionica02
ionica02 18 Nov 2014, 17:22

lena ai niste retete fabuloase nemaipomenite si explici totul pas cu pas sunt foarte incantata de rezultate multumim esti o scumpa!!!! :*

 
 
Nota mea pentru reteta: