Din retetele bunicii: Placinte "tropotite" cu cartofi

L
Din retetele bunicii: Placinte "tropotite" cu cartofi

Multumita Lenei, am scotocit prin calculcator, dupa niste poze cu placinte de la mama mea de acasa. Pozele cred ca au vre-un an si ceva. Nu sunt de cea mai buna calitate, dar deocamdata nu am altele.

Mama mea face doua feluri de placinte. Alea cu branza, varza, visini.. sunt placinte impaturite, in stilul in care probabil l-ati mai vazut.

Dar mai face si placinte '' tropotite'', metoda fiind mai rar intalnita. Cel putin pana anul acesta chiar am crezut ca e unica, preluata de la bunica.Nu stiu de ce le zice "tropotite", nu am gasit o explicatie logica in DEX, dar o avem in suflet :)

Placintele bunicii, acum ale mamei, sunt delicioase. Din punct de vedere caloric e mai bine sa nu va intrebati cum sunt. Dar chiar si asa, nu ma pot abtine de la ele. Eu le fac mai rar. Dar cand mergem acasa, oricat de scurta ar fi vizita, nu trece niciodata fara placinte tropotite facute de mama. Pentru ca mama a prins secretul bunicii si ni l-a transmis si noua, si nepoatelor, si poate il va transmite si stranepoatelor. Reteta nu e fixa, pentru ca e facuta mereu dupa cum se "simte"aluatul. Promit ca atunci cand merg acasa, sa fac poze mai bune si sa mai schimb pe aici, ici cole cate ceva.

Ingrediente

Apa
500 g
cat cuprinde
Faina alba de grau
1 kg
cantitate aproximativa
Bicarbonat de sodiu
1 buc
varf de cutit
Cartofi albi/galbeni
10 buc
cartofi mari
Ceapa
1 buc
Ulei de floarea soarelui
100 g

Pasi de urmat

1

Primii pasi vor fi descrisi aici, mai lung un pic. Mai important mi se pare cum se va face placinta propriu zisa. Dar o sa mentionez desigur si despre aluat si cartofi.

Deci: 

Inainte de toate pregatim cartofii pentru placinte. Cartofii se fierb in coaja, se curata si se paseaza. Eu ii curat rapid cand sunt fierbinti, pentru ca se paseaza mai usor si nu ies asa cleiosi.

Tai ceapa marunt si o calesc in ulei, pana devine rumena. Dupa ce am pasat cartofii, adaug ceapa prajita cu tot cu ulei. Amestec bine. Cand amestecul s-a racit, formez din cartof niste bile, cam de 6-7 cm diametrul ( cred ca la fel ca mingile de badminton) ( arata ca in poza)

 

Pregatim aluatul.

Pun faina, la mijloc pun sarea si bicarbonatul.
Adaug apa cate un pic si framant, pana iese un aluat elastic, ca de paine.

Formez 10 bile din el, ( mama zice ca '' adunam aluatul'') si il acoperim cu un prosop, sa se odihneasca putin. Dupa vreo 10 min incepem procesul. Aluatul nu trebuie sa se odihneasca prea mult, ca se intinde aiurea si nu mai ies asa bine.

Si incepe procesul asamblarii placintelor:

2

Se intinde o bucata de aluat, in forma rotunda, cu diametru aproximativ de 20 cm ( cam cat are si tigaia mea)

3

Se unge suprafata cu o pensula inmuiata in ulei ( e mai simplu cand aveti ajutoare care mor de plictiseala pe perioda varicelei si sunt gata sa sara in ajutor)

4

Se indoaie foaia de placinta in doua si se unge din nou cu ulei

5

Se mai indoaie o data in doua, se mai sterge suprafata cu pensula putin si se pune pe triunghiul format, o bila de cartofi.

6

Se unesc varfurile triunghiului sus

7

Se lipesc si partile laterale

8

Se apasa usurel de sus pe aluatul format, pentru a aplatiza "botzul". Dupa care se va apasa usurel cu degetele pana placinta va fi de marimea tigaii ( ca si foaia initiala, dar nu am poza pentru asta)


9

Placintele se prajesc in tigaia cu ulei intins. Periodic le rotim cu o furculita, iar cand e necesar o intoarcem pe partea cealalta si procedam la fel.

Se pun una peste alta pe o farfurie plata, iar cand sunt gata se taie teancul de placinte, in sferturi. Se servesc cu muraturi si cu un pahar de vin.

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 10 bucati
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Comentarii

amelittat
amelittat 25 feb 2011, 21:10

minunate placinte, le facea bunica mea si cu varza si cu verdeturi stevie, marar,  branza de burduf ,super bune.....

Natali
Natali 26 feb 2011, 21:46

Interesanta metoda intr-adevar, si cred ca sint foarte bune!

lena
Elena (lena) 27 feb 2011, 09:43

Superbe placintele Lili, chiar ieri le-am facut - toti au infulecat pe rupte.. deci indicator clar :)

Eu ca realizator principal, recunosc ca mi-a iesit aluatul cam tare si mi-a fost mai greu sa le intind, dar noroc ca umplutura de cartofi nu arde si nu sare asa ca celelalte.

Data viitoare incerc sa fie mai bine

Lilicica
Lilia (Lilicica) 27 feb 2011, 13:23

Lena, le-ai si incercat deja, bravo!! Aluatul iese un pic in straturi, ca un mic foietaj. Si mama zice ca uneori ii iese aluatul mai tare. Eu am vrut sa scriu o descriere perfecta a consistentei aluatului, cum am gasit-o o data pe un site: trebuie sa fie la atingere, ca sanul femeii de moale... nu iti mai zic ca dupa aia s-a mai intamplat sa ma si pipai :D ca sa vad daca e buna consistenta aluatului :D 

nicoleta-maria
nicoleta nicoleta-maria (nicoleta-maria) 28 feb 2011, 17:07

superrrrrrrrrr trebuie sa o fac,,,daca pun cozi de ceapa verde cind pun cartofu oare a fi bun

Mari6o
Mari6o 28 mar 2011, 16:24

placinte extraordinare!!!

Nadjma
Nadjma 21 apr 2016, 09:21

Caut o reteta a bunicii de placinta cu marar si branza dulce din zona Hunedoarei....si o alta reteta de crema de lamaie pe baza de unt- daca cineva ma poate ajuta? Multumesc frumos