Maioneza rapida in 5 minute(simpla si de post)

Ultima reteta rapida saptamana asta, promit :)

De fapt este inca o utilizare geniala a metodei de incorporare a uleiului in lapte(folosita la Retetele de crema de ciocolata) - de data asta pentru a face o super maioneza - rapida, delicioasa, usoara.

Se poate face si cu lapte simplu, de vaca - sau in varianta de post cu lapte de soia - aici in poze am facut chiar de post. Niciodata nu as fi crezut ca pot face asa o maioneza vegetariana simpla si mai buna la gust decat cea cu oua. Singura regula de respectat este sa fie proportia de lapte-ulei de 1:2 si sa fie de aceeasi temperatura ambele.

Pentru cei mai putin curajosi dar curiosi, puteti veni la Atelierul de sambata, o facem impreuna si o degustati.

Ingrediente

Lapte
1 pah
simplu sau de soia
Ulei de floarea soarelui
2 pah
fara miros
Lamaie
0.5 buc
zeama de la ea
Mustar
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

In cana de la blender, sau un vas mai adanc, masurati si turnati 1 pahar de lapte si 2 pahare de ulei.

2

Introduceti blenderul pana la fundul vasului si ii dati drumul. Nu-l ridicati deloc vreo 2 minute, blendati pe loc.

3

Apoi incet-incet incepeti sa-l ridicati, tot incorporand de jos in sus uleiul si laptele.

4

Va iese o emulsie care este inca ceva mai lichida.

Adaugati zeama de lamaie si din nou mixati cu blenderul - veti observa cum maioneza imediat se mai ingroasa.

5

Puneti mustarul si sarea, blendati si mai potriviti dupa gust daca este nevoie.

6

Asa mi-a iesit maioneza cu lapte de soia, cea cu lapte simplu iese putin mai groasa.

7

Fiindca este foarte pufoasa si usoara la gust merge folosita si ca un sos la orice chiftele vegetale, sau smantana de post.

Eu am zis ca de alta nu mai fac de acum incolo - colesterol mai putin, eforturi si ingrediente minime - in plus f.rapida!

Pofta Buna!

Cantitate: 350 g ()
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 2 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Karen (03 December 2012, 12:56)

Multumesc Lena! chiar vroiam sa te intreb daca nu cumva ,,crema de ciocolata,, se poate face si maioneza,ma gandeam ca zaharul acela leaga altfel....mi-a fost frica sa incerc.Esti nemaipomenita!  

 

sechirconatalia (03 December 2012, 19:12)

Am facut-o imediat!!!! chear nu m- am asteptat....cremoasa, fina si sanatoasa! mersi, Lena! Am facut-o cu lapte de vaca, intr-adevar iese grosuta si foarte buna! trebuie numaidecit sa incerc si ciocolata, daca are o textura la fel de pufoasa e minunat!

arissa (03 December 2012, 20:27)

Scuze, vreau sa te intreb ce putere are mixerul tau.Trebuie unul de putere mai mare?Al meu are 600w.Multumesc anticipat.

lena
lena (03 December 2012, 20:27)

Al meu are 700W, deci sigur merge si al tau.

deutza27
deutza27 (04 December 2012, 17:03)

Eu am folosit un blender de 300 W. S-a incins dupa 30 de sec (desi este de firma)si a trebuit folosit cu intermitente. Crema a iesit super in schimb.Si la maio si la praji. Toti au bagat mana-n foc , ca are unt :) . Dar pana am pus lamaia am zis ca nu se leaga. Multumim mult!!!

 

Cori
Cori (04 December 2012, 17:08)

A, super si ce simplu!!! Trebuie neaparat sa-mi cumpar si eu un mixer vetical, vad ca face treaba buna. Mersi pentru reteta, Lena!

Karen (08 December 2012, 03:48)

Cam cu intarziere postez comentariul(nu e frumos din partea mea) desi am facut maioneza la prima ora dimineata, atat eram de curioasa/pofticioasa.deci am mancat la micul dejun paste cu ton , masline si evident delicioasa maioneza.Ieri am facut ciupercile la cuptor(tot de la tine) si cu maioneza ....sotul zicea despre maioneza ca e MAGICA ,ne-a placut la nebunie.sa nu mai spun cat e de buna peste cartofi fierti,verdeturi si masline sau castraveti acri.Lena toata aprecierea pentru munca ta! PS dau retetele tale si la cei de aici(NZ) care se blocheaza cand le spun si mai ales cand gusta.Pacat ca nu mai ai si varianta in engleza,avem si multe familii de rusi aici :) TE PUPAM

m4r1n4 (18 December 2012, 14:45)

salut, lena. ca si la celelalte retete pe care le-am urmat, rezultatul este uimitor a iesit foarte tare doar cu lapte de soia, ulei si zeama de lamaie (chiar ma miram de ce spui ca este mai lichida) dar s-a inmuiat cand am pus sarea. oricum, este de tinut minte si de recomandat si altora. iti doresc sarbatori cat mai frumoase!

Lianulia (23 March 2013, 19:31)

 Spun si eu ce ai auzit de la multi, "sa ne traiesti"! Maioneza asta e incredibila! 

Albinuta
Albinuta (06 April 2013, 00:57)

Simplu, usor, bun! .....Intr-adevar, pana sa adaug lamaia, maioneza parea ca nu se leaga. Am facut conopida cu maioneza si a avut mare success! 

Alionka
Alionka (14 June 2013, 17:09)

La mine a ramas lichida, poate ca am pus putina zeama de lamiie? 

lena
lena (14 June 2013, 17:13)

Da, zeama de lamaie o leaga mai bine.

Ninete
Ninete (27 June 2013, 02:44)

 Si eu am invatat sa fac aceata maioneza la un curs de bucatari.... e foarte indicata deoarece nu contine ou....!!Eu o fac fara lamaie sau mustar...in schimb ai pun 1-2 catei de usturoi( acum depinde la ce o folosesti)!!! App.daca iese prea lichida se mai adauga ulei si viceversa!!!! Fiumiu imi spune ca e cea mai buna maioneza !!!!!!!

Vali-Mihaela (09 July 2013, 22:50)

 Draga Lena, aceasta maioneza este absolut senzationala,dar nu am reusit sa o prepar decat in varianta de post,ceea ce oricum este minunat pentru ca in post meniul era mai saracacios.De ce oare nu imi iese deloc cu lapte de vaca? Am incercat si cu lapte pasteurizat si nepasteurizat si nu am avut succes cu niciunul, desi am folosit acelasi blender ca si in varianta de post. Maioneza cu lapte de soia a iesit perfecta:fina, cremoasa si foarte rapida;nu am avut nevoie de lamaie pentru a o intari, ci doar pentru a-i da un plus de savoare. Te rog, spune-mi parerea ta despre cum ar trebui sa pregatesc maioneza cu lapte de vaca.Am citit comentariul de mai sus si am  adaugat ulei, dar rezultatul a fost acelasi.

Vali-Mihaela (09 July 2013, 22:53)

 Am uitat sa specific faptul ca am folosit zeama de la o jumatate de lamaie.

lena
lena (09 July 2013, 22:57)

Ciudat, la mine anume asta de post iese mai greu, dar cea cu lapte de vaca fara nici o problema. Nu stiu cu ce pot sa te ajut...

Cori
Cori (14 July 2013, 11:45)

Este extraordinara, am facut-o de o gramada de ori. E delicioasa, o mananci si goala

Elena BM
Elena BM (20 December 2013, 21:54)

 Fac deja a doua oara varianta de post, e minunata, muuuult mai gustoasa ca cea cumparata !!! 

zvetly (02 January 2014, 17:52)

Azi am facut si eu maioneza cu lapte de vaca, e foarte buna si usor de preparat. Multumesc mult pentru reteta. Nu voi mai cumpara maioneza de azi inainte.

Vali-Mihaela (06 January 2014, 22:46)

Felicitari Lenei pentru reteta si tuturor acelora carora le reuseste maioneza cu orice tip de lapte. Eu am renuntat la a mai incerca cu laptele de vaca, dar reusesc perfect cu laptele de soia "Joya" . Ii dau gust cu lamaie, mustar si un praf de sare si totul este minunat. In cateva secunde obtin o maioneza delicioasa pe care eu o folosesc si in zilele de post, dar nu numai.Nimeni nu isi da seama ca este de post. Este o reteta de nota 100!!!

 

Daniela B.
Daniela B. (02 March 2014, 00:26)

 Am lapte fiert, oare ar merge sa incerc? Mersi

 

 

Vali-Mihaela (02 March 2014, 18:39)

Incearca, dar nu inainte de a-l lasa la temperatura camerei alaturi de ulei 7-8 ore. Cel mai bine sa le lasi peste noapte in bucatarie. Si asigura-te ca ai un aparat de mixat foarte puternic.

Nicoleta O (10 March 2014, 15:02)

Duminica am facut o masa cu prietenii...vreau sa spun ca maioneza de post a facut furori!!!Am facut salata de vinete si salata boeuf fara carne...s-au topit pur si simplu!!! Imi ramasese un pic de maioneza...au lichidat-o cu paineSa stii ca nu a fost nevoie sa tin blenderul pe fundul vasului 2 minute la inceput...in cateva secunde a inceput sa se ingroase... a iesit beton!

mary h (25 March 2014, 20:00)

 Am gasit azi reteta ta de maioneza si am facut-o.A iesit foarte buna ,nici nu stiam de combinatia asta .E extraordinar ,e chiar mai buna si mult mai sanatoasa decat maioneza cu galbenus de ou.felicitari,ai un talent deosebit.Multumesc.

sara33 (10 April 2014, 09:28)

 buna Lena! vroiam sa te intreb dak as putea reusii aceasta mayo cu robotul , in vasul de framantat? mi s-a stricat mixerul vertical, si pana duminik nu-mi iau altul...si as vrea sa o incerc . crema de ciocolata am facut-o dar cu mixerul vertical cand ink mai traia...a iesit super.

lena
lena (10 April 2014, 11:41)

Nu cred ca iese, dar poti incerca.

sara33 (10 April 2014, 15:25)

 merci pt rasp rapid! o sa vad c fac, pupici!

elenadumitru372 (11 April 2014, 12:42)

LAPTELE PASTEURIZAT DIN COMERTE BUN SAU LAPTE DE VACA FIERT SI RACIT?

lena
lena (11 April 2014, 13:50)

Amandoua sunt bune.

sara33 (15 April 2014, 08:25)

 buna lena!n-am mai apucat sa fac maioneza dar cu prima okzie o fac ! luasem de la vecina si mixerul plongeant sa o fac dar nu am mai avut timp , duminica mi-am serbat aniversarea si am avut multe de facut ! oricum multumesc frumos pt toate rasp rapide ! pupici

Caramela (01 May 2014, 07:36)

Oare cu lapte de cocos iese??

lena
lena (03 May 2014, 08:43)

Poate si iese, dar nu stiu cum ar fi gustul maionezei.

delfysis
delfysis (23 May 2014, 12:32)

buna Lena, azi am incercat maioneza si m-am minunat cand am vazut ce repede s-a facut . Am pus lapte normal si a iesit super pufoasa .  Merci mult !

laura99 (10 July 2014, 22:16)

laptele trebuie sa fie la temperatura camerei sau nu are importanta?

lena
lena (10 July 2014, 22:36)

Nu are importanta.

Nikolll (16 July 2014, 14:53)

Buna Lena. Vreau sa incerc si eu super reteta de maioneza, doar ca nu am blender vertical, am un blender ca o cana si cu acele cutite la fundul canii. Crezi ca am sorti de izbanda?

lena
lena (16 July 2014, 15:18)

 Poti incerca, dar nu sunt sigura.

costey (04 November 2014, 16:29)

 cum sa fie de post daca are lapte vaca?

lena
lena (04 November 2014, 16:56)
Da cititi atent si vedeti de ce este de post...
Ionela B A (04 December 2014, 14:50)

 Bună ! Sunt foarte mulțumită pentru tot ce faci cu acest site. Eu nu mă pricep deloc la bucătărie și faptul că ai poze și explici pas cu pas totul, m-a ajutat foarte mult și am mai învățat câte ceva. Maioneza asta am făcut chiar azi - am pus puțin oțet în loc de lămâie - e tot acid și a ieșit foarte bună ! :D

 

 

gabika (07 December 2014, 10:46)

 Lena esti o minune la casa omului:). Am facut maioneza cu lapte de soia si mi-a iesit perfect,  ca sa nu mai spun cat de mult imi place! I-am adaugat  putin usturoi si folosit-o ca sos la o salata de creveti! Yummy!

ElenaT (10 December 2014, 15:10)

  Am încercat și eu azi maioneza. Am făcuto cu muștar de casa făcut tot de mine. Mi-a ieșit frumoasa, dar ca parca nu-i ajunge vreo aroma. Ma gândesc ce as putea sa-i pun s-o condimentez, fără usturoi (soțului nu-i place).
Maioneza a ieșit cam vârtoasa, cum as putea s-o fac mai lichida/cremoasa? Sa pun mai putin suc de lămâie sau mai mult ulei?
Lena, mulțumim mult pentru rețete! Deseori ma inspir din ele și-mi ușurează cercetările în ale gătitului. Succese în toate!

lena
lena (10 December 2014, 16:54)

Daca nu tineti post merge amestecata cu iaurt sau smantana. Eu mai adaug ierburi - busuioc, patrunjel, oregano-toate uscate.

Lichida o faceti la fel cu iaurt, smantana, un pic de lapte.

ElenaT (10 December 2014, 22:49)

 Multumesc mult Lena! asa voi face.

Steli (27 December 2014, 17:04)

Lena, felicitari pentru munca ta!

Vreau sa te intreb daca aceasta maioneza poate fi utilizata la reteta "File de peste cu cascaval, la cuptor".

Multumesc.

 

 

lena
lena (27 December 2014, 17:06)
Da, merge folosita si acolo.
Steli (27 December 2014, 17:12)

 Multumesc pentru raspunsul prompt.

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

Un An Nou cu sanatate, noroc  si putere de munca!

 

obezel (30 December 2014, 22:05)

  A iesit SUPERRRR!!!!! Nici nu-mi vine sa cred ca este adevarat! Anul trecut mi-a spus cumnata mea de reteta ta si nici nu am vrut sa aud......cu toate ca eu cautam o maioneza fara ou....am gasit-o pe cea din cartofi darrr nu am fost prea multumita....cea din pufuleti mi se parea prea urita dupa un timp isi schimba culoarea.....etc. Iti multumesc din suflet !!!!!! Iti doresc sa ai o viata plina de realizari ,sa fi sanatoasa si mereu bucuroasa asa cum am fost eu astazi si m-am rugat sa-ti dea Dumnezeu tot ceea ce-ti doresti !!!!!

obezel (30 December 2014, 22:08)

 

 

 
Adymagique (12 February 2015, 10:38)

Buna, sunt  ff incantata de acest site, ma inspir des de aici, imi  este foarte util; sunt retete accesibile ca pret  si  pregatire; in plus, faptul ca sunt experimentate si  fotografiate pas cu  pas ajuta ff mult;

Am gasit reteta aceasta si vreau sa o fac-sunt  uimita ca nu se taie combinatia de lapte cu lamaie, dar cred ca din cauza ca este mixat bine uleiul cu  laptele, apoi se adauga lamaia; eu  o sa o incerc cu un mixer normal pt ca  nu am blender, sa vad ce-mi iese; imi place ff  mult sosul de maioneza cu aroma de usturoi, dar o  evit--acesta ma incanta ca  este mai dietetica.

Lena,  multumesc pentru tot!

Sabinuta (26 March 2015, 23:49)
Buna, ajuta- ma te rog . Deci am facut aceasta maioneza cu lapte de vaca si mi- a iesit foarte bine, dar acum in post am incercat din laptele de soia de 2 ori si mi sa primit lichid, nu se ingroasa .Am tinut si la temperatura camerei si lamiie mai multa am adaugat si ulei si nimik nu imi esea decit lichid. Oare depinde de laptele de soia?
lena
lena (27 March 2015, 21:26)

Da, cred ca nu era chiar de soia laptele. De obicei cumpar laptele de soia Inedit (are compozitia cea mai simpla si buna) sau il fac in casa, la aparat special de lapte vegetarian.

Sabinuta (28 March 2015, 09:23)
Multumesc, o sa caut alt producator de soia ; )
lianna (08 April 2015, 22:48)

 Am facut din lapte   de soia facut in casa. E nemaipomenita nici nu zici ca nu are oua. Am pus turmeric si a devenit galbuie. E super , Nu s-a taiat a devenit groasa si cu mustarul nu ziceai ca nu are oua. bravo Lena, iti multumim.