Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Nota 5 (8 voturi)
*****

       In fiecare an pe 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor Mucenici (Vedeti aici detalii mai multe) si de fiecare data tot zic sa fac niste mucenici si pentru site. Anul acesta voi pune reteta de Mucenici moldovenesti, fiindca am o slabiciune cu copturile din aluat dospit si sunt parca si mai frumosi. Mucenicii muntenesti ii gasiti pe multe site-uri in diverse metode, doar dati o cautare pe google.

Reteta pe care demult planificam s-o incerc am luat-o de pe site-ul Gourmandine.ro, unul din cele mai bune din blogosfera. De fapt ce m-a corupt mai mult a fost faptul ca aluatul pot sa-l fac si la masina de paine, deci am fost si comoda :) (apropo la cine intreba despre masina de paine, functia aceasta de aluat dospit este superba, numai pt ea as recomanda sa v-o luati). Puteti sa faceti si fara masina de paine, voi da detaliile in pasi.

Deci, despre respectivii mucenici moldovenesti - mi-au iesit perfecti, s-au mancat f.repede de toti membrii familiei si musafirii care i-am avut. Aromati, moi......cred ca va dati seama, nu au cum sa iasa altfel:)

Precizare: din aceasta cantitate de ingrediente ies 20 de bucati, daca faceti 40 asa cum se face de obicei in ziua respectiva - ca sa mai dati si de pomana - faceti cantitate dubla.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
550 g
Drojdie instant
1 buc
1 plic
Lapte
125 ml
laptele sa fie cald, nu fierbinte - sau apa in post Va mai trebuie 3 linguri de lapte pt uns mucenicii
Zahar
150 g
Oua
1 buc
plus 1 galbenus pt uns - in post nu puneti oul
Unt
80 g
in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare
1 lingurite
Miere
2 linguri
Nuca taiata marunt
100 g
sau macinata
Apa
125 ml
se amesteca cu laptele

Pasi de urmat

1

Acum va dau varianta cu aluatul la masina de paine, mai jos va spun cum faceti simplu in bol.

Deci, in cuva masinii turnati laptele cald si 125 ml de apa calda. Apoi untul topit la microunde.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 1
2

Urmeaza ouale si zaharul.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 2
3

Drojdia uscata.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 3
4

Si ultimele sunt faina si sarea. Setati masina la program de aluat dospit si lasati sa-si faca treaba.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 4
5

Vedeti aici un pas intermediar din procesul de framantare.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 5
6

In timp ce aluatul se lucreaza si creste macinati nucile.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 6
7

Observati ce frumos a crescut aluatul, aici am uitat sa fac poza cand era mai infoiat - vroiam sa-l scot si un pic s-a dezumflat.

Acum despre cum sa faceti aluatul fara masina de paine: intr-un bol puneti faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Adaugati oul, untul, laptele si apa si framantati cam 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Apoi il lasati sa creasca cam 1 ora intr-un bol acoperit cu prosop.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 7
8

Dupa toate astea incepem procesul de formare a mucenicilor.

Aluatul se scoate pe masa presarata cu putin faina, il framantati usor ca sa-l uniformizati.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 8
9

Apoi il impartiti in 20 de bucati egale. Daca va plac mai mari puteti sa faceti asa si respectiv mai putine.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 9
10

Din fiecare bucata intindeti pe masa presarata cu putina faina (la mine a fost putin lipicios aluatul), cate un rulou lung si subtire.

Si acum un mic truc invatat de la bunica cand ma invata sa fac colaci: ca sa fie colacii mai frumosi, rulourile mai ferme la impletit, dupa ce le-ati rulat si indoiat cum vedeti in poza - le invartiti bine marginile una in dreapta alta in stanga. Abia dupa asta incepeti sa le impletiti si vedeti ca va fi o impletitura mai frumoasa.

Sper ca m-ati inteles, oricum vedeti mai bine atunci cand le lucrati.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 10
11

Impletiti ruloul.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 11
12

Prindeti capetele, sa fie ca un mic colac.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 12
13

Apoi acest colac il impletiti sa va iasa forma de 8.

Observatie: Desi in poza par mari colaceii si rulourile (le-am facut de aproape sa vedeti detaliile), sa stiti ca in realitate sunt cam cat o palma. Dupa ce cresc se fac de dimensiunea exact cat trebuie.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 13
14

Le puneti intr-o tava de cuptor, optional asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu ulei. Lasati mucenicii sa creasca 1 ora in tava intr-un loc cald.

Nu am poza ca ei dospiti pt ca mi s-a descarcat bateria la aparatul foto, oricum au crescut f.bine si frumos.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 14
15

Dupa acest timp, le ungeti cu galbenusul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si le dati la cuptor la 180-200 grade, temperatura medie - si lasati pana se rumenesc frumos.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 15
16

Cat sunt fierbinti le insiropati (cu o pensula sau scufundati in sirop) si ungeti cu miere.

Eu nu prea le am cu copturile insiropate si am sarit acest pas - pt sirop va trebuie 300ml apa+150g zahar+arome de vanilie si rom(se fierb putin si se lasa la racit)+coaja rasa de lamaie(se adauga in siropul mai racorit).

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 16
17

Apoi imediat le presarati cu nuca din abundenta.

Sunt buni si reci si calzi, cu orice bautura va place sau asa simpli.

Pofta Buna!

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 17
Cantitate: 20 buc ()
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

janin (04 March 2011, 14:11)

superrr Lena....chiar ma gandeam la o retata de Sfintisori ,( a functionat telepatia, probabil )...voi incerca sa-i fac zilele acestea ! Multumesc mult mult!

gabriela29sv
*****
gabriela29sv (04 March 2011, 14:12)

Ia uite-i pe frumusei....   Foarte frumosi ti-au iesit,felicitari !!! O sa fac si eu pe 9 martie, ca in fiecare an...

*****
Emma (04 March 2011, 14:26)

Absolut superbi! Nu am facut niciodata, dar incerc precis anul acesta. Multumesc, Lena!

daya (04 March 2011, 17:08)

Super reteta o voi incerca cu siguranta.

gabygunhy (04 March 2011, 18:38)

Sant foarte buni eu reteta asta o fac demult de pe Gourmandine.ro sant cei mai deliciosi mucenici.Eu mai fac si in timpul anului dar le schimb forma.

Felicitari Lena ti-au iesit super

miniraton (04 March 2011, 20:40)

arata minunat si siguuur sunt deliciosi.

mrsgvoinea
mrsgvoinea (06 March 2011, 11:26)

arata superb! voi incerca reteta, miercuri! daca imi iese bine postez fotografii...

mrsgvoinea
mrsgvoinea (06 March 2011, 11:26)

10, cu felicitari!

Lavi
*****
Lavi (07 March 2011, 09:06)

maine fac si eu sfintisori, si trebuie sa impart pentru ca bunicii mei nu mai sunt si e bine sa dai de pomana sfintisori!

nota 10 Lena!

o reteta minunata

michaela (07 March 2011, 14:14)

Aeata superb! Si eu fac aproape dupa aceasi reteta; o sa postez fotografii. Nota 10!

carmenbella
carmenbella (07 March 2011, 16:45)

Sunt frumosi arata bine,dar cum fac in fiecare an,caci sunt din moldova,din mosi stramosi se fac de post si se ung cu miere de albine,cum ai precizat.Acum fiecare le face cum vrea.

carmenbella
carmenbella (07 March 2011, 16:52)

as vrea sa te rog cv,imi poti spune dak se pot posta retete cu foto pe site caci am o manie de a le face poza, cand abia scot  mancarea sau prajiturile din cuptor.

lena
lena (07 March 2011, 16:57)

Carmenbella, daca le-ai facut si poze pe pasi poti sa le pui in rubrica "Retetele Voastre" - editezi retetele folosind butonul "retetele mele" de langa cel cu datele contului tau din dreapta sus a siteului.

Daca ai doar poza de prezentare, fetele le pun pe forum la rubrica "Reteta Ta" - acolo alegi tematica.

olena (09 March 2011, 14:06)

superrrrrrrr Lena!!!!!!! Chiar acum fac sfintisorii, sper sa-mi reuseasca. merci pentru reteta!

estelita (10 March 2011, 10:32)

Da iti multumesc mult lena e o receta foarte reusita.....esti foarte bravo....succese si in viitor

DUMITRA
DUMITRA (31 March 2011, 17:53)

ceea ce nu am inteles la aceasta reteta este faptul ca : trebuie sa pun 125 de ml lapte si 125 ml apa impteuna?sau 125 ml lapte la reteta asta si 125 la reteta de post?ajutor

lena
lena (31 March 2011, 17:55)

Dumitra,  la reteta de post se pun 250 ml de apa, aici se pun combinat lapte cu apa - in total 250 ml de lichid.

DUMITRA
DUMITRA (31 March 2011, 18:07)

Multumesc din suflet pt ajutor si pentru ca imi sunteti de mare ajutor in bucatarie.

camelia dobre
camelia dobre (08 March 2012, 21:19)

 fff deliciosi , este mult de munca la ei dar rezultatul este pe masura, ingredientele nu se pupa cu pasi de urmat la ml ;)

camelia dobre
camelia dobre (08 March 2012, 21:20)

 cam asa mi-au iesit mie

Nina-Andreea
Nina-Andreea (09 March 2012, 17:02)

Iată-i și pe ai mei, dar fără nucă. Puțin diferiți,  nu mi-ai ieșit chiar perfect, dar pentru prima dată e destul de bine, zic eu.

gabriela29sv
gabriela29sv (21 March 2012, 11:25)

Eu am facut de doua ori luna aceasta,atat de buni sunt ;).Si uite asa mi-au iesit mie ...

Kincsem (13 August 2012, 21:24)

 Mucenicii facuti de mine :)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=402975803062877&set=a.431825190177938.118850.100000513831479&type=3&theater

Kincsem (13 August 2012, 21:26)

 Acum am observat ca pot sa atasez si poza :)

Anisoara89
Anisoara89 (26 November 2012, 18:19)

 Sunt super gustosi, m-am indragostit, mai ales ca aluatul il putem face si in mashina de piine... Si din asa aluat se poate de facut si multe alte prajiturele, este foarte fin si pufos 

Multumesc mult Lena 

cor-y
cor-y (09 March 2013, 20:08)

pai si varianta clasica unde este???

lena
lena (09 March 2013, 20:20)

Varianta cu mucenicii fierti in apa(muntenesti) nu este pe site, o gasesti sigur pe multe altele daca dai o cautare pe google.

cor-y
cor-y (09 March 2013, 20:35)

Nu ma refeream la cei fierti, ca nu-mi plac;  vroiam aceiasi reteta dar facuta in mod clasic, adica manual,  daca se putea. Se respecta aceleasi  indicatii, sau sunt alti pasi de urmat?

lena
lena (09 March 2013, 21:05)

Citeste pasul 7!

cor-y
cor-y (09 March 2013, 21:14)

ms. o sa incerc si eu sa fac. acum am gasit alta reteta pe net, dar sincer, nu stiu ce o sa iasa ca mi se pare tare aiurea,oi vedea eu ce iese.... o seara placuta

Hanelore (11 March 2013, 22:21)

 Iata si mucenicii mei! Sunt mai micuti dar foarte gustosi! Sunt facuti manual ;)

Lara (07 March 2014, 23:01)

 Se apropie 9 martie si anul acesta...deci dam un search rapid de retete de mucenici :)

Ce nu inteleg din aceasta reteta: in descrierea ingredientelor nu apare apa, la pasul 1 scrii ca adaugi si 125 de ml apa la cei 125 ml lapte, iar apoi raspunzi cuiva ca reta trebuie sa contina 300 ml lichid (apa sau apa lapte), insa nu prea iese calculul...125 125=250, nu 300...

deeecii...? :) nu de alta dar chiar mi-am propus sa fac mucenici anul asta, iar reteta ta imi place, doar ca m-am blocat la partea cu lichidele...:)

 

 

 

 

ele (08 March 2014, 14:25)

inainte de toate pace tie!

Doresc sa-ti spun ca la reteta de post nu ai dat explicatiile bune, iar o persoana neexperimentata se poate incurca rau de tot si sa nu-i iasa nimic!!!!!!

Adauga ca drojdia se dizolva, nu se pune pur si simplu in vas!!!!!

 

Lara (08 March 2014, 14:57)

 eu cred ca se refera la drojdie praf, la pliculet, care nu se dizolva...cel putin nu in masina de facut paine...dar despre lichide tot nu m-am lamurit...:) o sa incerc cu 300 ml si...vedem pe parcurs :)

 

 

lena
lena (08 March 2014, 15:10)

Lara, am scris eu gresit in comentariu, urmeaza reteta si va fi bine, chiar daca pui un pic mai mult lichid nu-i vei strica.

Ele, scrie la ingrediente "Drojdie Instant" - care nu se dizolva, se pune direct in faina. Mai putine semne de exclamatie si mai multa atentie va rog.

deeaeva (08 March 2014, 16:08)

 Daca ii facem de post, cu ce ii ungem inainte sa ii bagam in cuptor? La reteta scrie cu ou, dar nu folosesc. Ii las asa?

lena
lena (08 March 2014, 16:11)

Nu ii ungi cu nimic, dar dupa ce le scoti din cuptor le ungi cu putina miere sau sirop mai gros de zahar si ii treci prin nuci maruntite, sau nuca de cocos.

deeaeva (08 March 2014, 16:11)

 Multumesc mult pentru raspuns! Sa dea domnul sa iasa!

*****
Oachi (08 March 2014, 16:27)

Deja prima runda ii am in tava la crescut, iar aluatul a iesit excelent la masina de paine. Miroase ademenitor si abia astept sa ii si degust :) revin mai tarziu si cu impresii despre gust....

 Excelenta reteta! Eu am facut portie dubla, ca s-au anuntat multi la etapa degustare :))

Revin cu impresii si dupa ce ii degustam, cu sa fara cele 40 de paharele :))

 

 

 

deeaeva (08 March 2014, 16:53)

 Cam cat trebuie sa stea la cuptor? Scuze ca bombardez cu intrebari, dar e prima oara cand fac. 

lena
lena (08 March 2014, 16:59)

Daca este bine preincalzit cuptorul, mai mult de 25 de minute n-ar trebui sa-i tineti. Dar vedeti sa se rumneneasca uniform.

Cristinamel (08 March 2014, 17:49)

 dac nu am drodjdie instant pot folosi din ce aobisnuita?

daca da cat si cum va rog, e prima oara cand incerc

 

lena
lena (08 March 2014, 19:28)

Da, o dizolvi in putin lapte cald si folosesti la fel.

Lara (08 March 2014, 20:33)

Am aproximat bine apa, au iesit deliciosi :) Multumesc pt reteta si sfaturi, o primavara frumoasa!

 

 

biancadiana (09 March 2014, 11:19)

 STIU CA SUNA AIUREA DAR II INSIROPEZ CU SIROP SI APOI CU MIERE SAU DOAR CU UNA DIN ELE VA MULTUMESC.

lena
lena (09 March 2014, 17:19)

Sau cu amandoua, sau cu una din ele - cum va place.

Diadiana (09 March 2014, 17:40)

 Ah ce rau imi pare, mi-au iesit putin tari:(  am consultat lista cu ingrediente, am citit rapid instructiunile de preparare,  si fiindca nu am observat ca trebuie pus si apa nu doar lapte am cam dat-o in bara. Totusi, din experienta, vazand ca este destul de tare aluatul am pus ceva apa, dar cred ca maxim jumatate fata de cat am observat mai devreme ca trebuia. Sunt totusi foarte gustosi, si noroc cu siropul ca i-a mai inmuiat. 

*****
titel (09 March 2014, 19:20)

 titel

Am preparat dupa reteta si vreau sa spun ca au iesit fantastici. Daca se respecta proportiile rezultatul este garantat 100%. Multumesc pentru reteta. O primavara fericita!

 

 

 

*****
Marynela (09 March 2014, 22:17)

Au iesit foarte aromati si gustosi , mai ales asa  insiropati ! multumesc pt reteta  , tineti-o tot asa    nota :

biancadiana (10 March 2014, 10:56)

 uitati si mucenici mei frumosi :) multumesc pentru reteta este extraordinara au iesit deliciosi.

Adriana Teo
*****
Adriana Teo (10 March 2014, 20:31)

 Eu am facut astazi mucenicii(dupa reteta ta) pentru ca ieri am fost invitati la un gratarel.Am facut aluatul manual si am injumatatit cantitatile pentru ca iubitului meu nu ii plac.Au iesit deliciosi!Am livrat chiar si la domiciliu unei amice :P

*****
Hanelore (10 March 2014, 22:57)

 Anul acesta i-am facut din nou!!! Deliciosi! Am facut portie dubla!!!!!

Adriana Teo
Adriana Teo (12 March 2014, 13:50)

 Am uitat sa spun ca trucul cu invartitul marginilor in sensuri opuse e chiar super.Acum cand vad mucenici "normali" mi se par uratei.Ca cei din poza.

vali77 (15 March 2014, 10:21)

buna Lena, multumesc pentru reteta incerc sa fac mucenici chiar acum. 2 observatii am: daca adaogi apa atunci apa ar trebui adugata la ingrediente; a doua observatie este ca 125ml lapte si 125ml apa fac 250ml lichid iar in unul din comentarii mentionezi o cantitate totala de lichd de 300ml.

lena
lena (15 March 2014, 12:13)

Vali, am scris mai jos ca am gresit in acel comentariu, dar ca sa nu mai avem discutii am corectat si acolo.

vali77 (15 March 2014, 15:03)

Lena, am vazut al doilea comentariu mai tarziu :) pentru faina mea 300ml lichid a mers perfect. Au iesit super buni si aratosi. Multumesc.

Choupette (22 March 2014, 14:17)

Buna. La ingrediente ar trebui trecuti si cei 125 ml de apa. Nu se subintelege ca trebuie pus 125 ml lapte si 125 ml apa. Eu am pus doar 125 ml lapte si cred ca din aceasta cauza nu a crescut aluatul deloc. Sper sa fie utila informatia pe viitor pentru cei care vor incerca aceasta reteta.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena