Pasca cu ciocolata

Cine ma intreba de o reteta de pasca?

Cred ca aceasta pasca va satisface toate gusturile, v-am prezentat mai detaliat procesul si veti face sigur o bunatate - asa cum m-a si asigurat una din fetele de pe forum - Gabriela29sv (Multumesc Gabi din suflet pentru reteta, a iesit o minunatenie de pasca!). Gabi a pus reteta la discutia despre retetele de familie si poza de acolo m-a convins din prima sa o incerc de Paste. Mi-a facut un "click" in creier (stiti voi senzatia:) si tot asteptam o ocazie s-o incerc sa vedeti si voi reteta.

Asadar, pasca este delicioasa, ciocolatoasa, buna, buna rau de tot - banala descriere dar sincera... Sigur o veti face si ca o simpla prajitura sau tort, merge adaptata perfect - dar ca o pasca cred ca ar fi o adevarata delectare de sarbatori pentru toata familia.

Va sugerez si o alta Reteta de pasca simpla, fara aluat, prezentata la fel de Gabriela29sv, foarte detaliat, cu poze pe pasi in rubrica de Retete utilizatori.

Gabi te pup si multumesc mult pentru retetele tale, foarte bune si delicioase!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 pah
paharul de 200ml
Zahar
2 pah
1 pahar pentru aluat, 1 pt umplutura si plus 4 linguri de zahar pt glazura.
Oua
3 buc
1 ou pt blat si 2 pt umplutura
Lapte
0.5 pah
Unt
200 g
+ 2 linguri pt glazura si untul sa fie moale, la temperatura camerei
Branza de vaci
500 g
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Cacao pudra
4 linguri
2 pt blat si 2 pt glazura
Esenta de vanilie
2 buc
una pt blat si alta pt branza

Pasi de urmat

1

Facem primul blatul de cacao:

Intr-un bol se amesteca 100g de unt moale cu 1 pahar de zahar. Mixati compozitia cu un tel sau mixerul.

2

Apoi adaugati 1 ou si amestecati bine pana devine o compozitie mai cremoasa.

3

Acum adaugati jumatatea de pahar de lapte, amestecati bine.

4

Adaugati faina amestecata cu praful de copt - mixati bine.

5

Si ultimele sunt vanilia si praful de cacao - 2 linguri, amestecati bine - acesta va fi blatul maro, de ciocolata pentru pasca. Va fi un aluat mai lichid, ca pentru chec sau o smantana mai groasa.

6

Intr-un bol sau robot puneti branza de vaci, 2 galbenusuri, 1 pahar de zahar, 100g de unt moale si vanilie.

7

Daca ati pus in robot, dati la puterea medie si mixati ingredientele - daca puneti in bol, amestecati cu un mixer sau tel.

8

Daca va iese compozitia de branza mai lichida adaugati 2 linguri de gris si mai amestecati putin.

9

Bateti albusurile de la cele 2 oua (galbenusurile le-am pus in branza) spuma tare.

10

Amestecati compozitia de branza cu albusurile batute spuma, mai bine o faceti cu o paleta, cu miscari de sus in jos.

11

Pentru pasca folositi o tava rotunda adanca, de preferat cu peretii detasabili (eu am folosit una simpla, cea cu peretii detasabili facea alta treaba:). Asterneti la fundul tavii o bucata de hartie de copt, vedeti metoda prezentata de mine intr-o alta postare. Ungeti bine hartia si peretii tavii cu unt.

Peretii tavii din afara trebuie acoperiti cu folie de aluminiu  - am facut aceste borduri din folia de aluminiu impaturita in 2-3 straturi si le-am prins usor de bordurile tavii.

12

Turnati jumatate din blatul de cacao in tava - cu o lingura il intindeti pe tot fundul tavii si putin il ridicati si pe pereti, cam 1 cm.

13

Apoi turnati umplutura de branza.

14

Si acum partea care pe mine un pic m-a bulversat - dar sa stiti ca este in regula.

Luati cu o lingura cate putin din restul de aluat de cacao si puneti deasupra peste umplutura de branza. Fiindca la mine umplutura totusi a fost mai lichida mi-a fost mai greu sa intind aluatul maro pe branza, credeam ca gata - aici am dat in bara cu pasca.

Dar cu putin rabdare, am pus tot blatul maro cum am putut - l-am distribuit cat de cat egal cu  lingura peste tot si apoi cu un cutit, incet, l-am intins pe toata suprafata. Observati ca mi-a iesit susul la prajitura mai zebrat.

15

Dar, dupa ce s-a copt observati ca nu prea se observa, deci este pur si simplu un specific de montat pasca - asa ca nu va speriati si faceti totul atent si cu grija.

Deci, coaceti pasca la foc mic - 150 grade - cam 1 ora. Testati blatul de deasupra cu scobitoarea.

Dupa acest timp scoateti pasca din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

16

Dupa ce s-a racit trebuie scoasa hartia de copt si aranjata frumos pasca pe un platou sau farfurie. Eu asa fac - Rastorn pasca pe un fund mai mare, scot hartia de copt.

17

Si apoi o intorc/rastorn inapoi pe farfuria sau platoul pregatit.

18

Pregatim glazura - intr-o cratita amestecati 4 linguri de zahar cu 3 linguri apa, 2 linguri cacao si 2 linguri de unt.

Puneti pe foc si cand se dizolva toate ingredientele si incepe sa fiarba usor compozitia - faceti focul mic si lasati putin pana se ingroasa ca un aluat de clatite.

19

Turnati aceasta compozitie peste pasca, lasati 10-15 minute asa pe masa, apoi dati prajitura la frigider pentru 2-3 ore minim.

20

Dupa acest timp o taiati si savurati cu toata familia, este chiar delicioasa si merita incercata obligatoriu.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 57

gabriela29sv
gabriela29sv 03 mai 2016, 19:54

Draga Dana, ma bucur mult ca ti-a placut aceasta reteta, eu o pregatesc in fiecare an de Pasti iar familia si prietenii o adora. Cu drag o imbratisare pentru o concetateana de-a mea ;)

Danaups
Danaups 03 mai 2016, 12:11

Hristos a inviat!

Draga Lena si draga Gabi Sv (si eu sunt din Suceava) va multumesc enorm pentru ca ati postat o reteta fara aluat de framantat. Imi plac dulciurile, dar le prefer pe cele  tip tarta, iar cele cu aluat nu le prea diger, asa incat le evit. :))

Am facut si eu acesta reteta si a iesit o minune. Deja s-a terminat! Pentru sambata mai intentionez sa fac doua tavi ca vreau sa duc si la biserica de pomana una.

Eu locuiesc in Italia si regimul meu alimentar este vegetarian, fara lactoza si fara glutine. Am adaptat aceasta reteta si doresc acum sa las un feedback si cateva precizari pentru cine se afla intr-o situatie asemanatoare.

De la Auchan/Eselunga am cumparat faina fara glutine si lapte cu continut redus de lactoza. In loc de unt am pus ulei de floarea soarelui.

 Ouale le-am cumparat de la o ferma agricola.

Ca si branza am folosit ricotta de capra: are o textura cremoasa, zerul l-am scurs si mi-a iesit superb (ca si cum avea si smantana compozitia, asa cremoasa era). Am adaugat in compozitia de branza 4 linguri rase de gris, stafide, coaja de lamaie, esente si ouale aferente retetei.

PS: atat de mult i-a placut domnului meu reteta, incat mi-a zis ca vrea sa invete si el sa o faca!!! Mentionez ca el este obisnuit ca eu sa fac saptamanal ceva dulce tip tarta/tort. :))

Va imbratisez si sa aveti o Saptamana Luminata cu spor,

Doamne ajuta!

Dana

oanny
oanny 27 apr 2016, 10:21

eu vreau sa fac umplutura cu smantana, in locul celei de branza. umplutura de la alta reteta de pasca cu smantana. dar o sa incerc, vedem ce iese; o sa coc intai in pic blatul, apoi adaug smantana

adela la la
adela la la 22 apr 2014, 11:29

De paste am facut aceasta pasca dulce si a iesit super gustos!!! Sunt tentata sa incerc tot mai multe retete de lalena

Poza mea pentru reteta:
Lilica
Lilica 17 apr 2014, 21:38

Am incercat reteta si a iesit perfect,am pus mai multa cacao ca asa imi place mie. 

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 17 apr 2012, 16:27

Hristos a Inviat! Ce ma bucur Lena ca aceasta reteta place la multa lume.Am facut-o si eu ca de fiecare Paste si e foarte apreciata mereu de musafiri.

Uite o foto cu pasca cu ciocolata,in spatele ei fiind pasca fara aluat,foarte buna si ea ;)

Poza mea pentru reteta:
elen is
elen is 23 nov 2011, 11:16

Buna Lena,

Desi ma inspir din retetele tale de mult timp nu am scris pana acum. A cesta reteta este minunata. Prima data am incercat-o de Paste dar acum o fac la orice ocazie. Ieri a fost ziua mea iar invitatii au fost incantati de acest desert . Multumesc pentru retete. Te pup.

Nota mea pentru reteta:
natalina
miki (natalina) 11 mai 2011, 17:02

cea mai buna pasca care am mancat-o vreodata!!!!am facuc-o pt Paste si ieri am mai facut una!numai ca intalnesc o mica prb: pe cand o scot din tava,ramane pe hartia de copt sa se raceasca si asa cum nu patrunde aerul la stratul de jos,se formeaza condensat,adica se abureste si se aseaza,adica stratul de sus maro e pufos,iar de jos e umed si lasat,asa tb?in rest e super-super bunamerci pt retete!!!

Nota mea pentru reteta:
piedra
piedra 02 mai 2011, 21:55

in seara aceasta am facut pasca pentru a doua oara . Am facut-o la Pasti si am avut niste musafiri foarte simandicosi , care au adus pasti si cozonaci de lasuper laboratoare de cofatarie. Cand au mancat aceasta pasca au fost foarte incantati. Au spus ca e combinatie foarte fina . Nu as fi scris nimic , dar nu am vazut nici un comentariu al cuiva cre sa o mai fi facut si nu as vrea sa va descurajati citind comentariul doamnei Aurelia. Pasca aceasta e cea mai fina pasca cu ciocolata pe cre am facut-o sau gustat-o vreodata . Maine duc si la servici. Va scriu impresi colegilor mei. Incercati-o cu toata increderea . Ingredientul principaal pe care Lena a uitat sa-l mentioneze sa care daca lipseste nu are cum sa iasa , este DRAGOSTEA PENTRU CEI PENTRU CARE GATESTI.

Nota mea pentru reteta:
gabi-ta
gabi-ta 18 apr 2011, 22:02

Multumesc de reteta,acum sunt intr-o dilema,mi-am ptregatit ingredientele pentru tortul Krem a la krem dar si asta e o nebunie.Nu stiu care o sa-l fac.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile