Pasca cu ciocolata

Cine ma intreba de o reteta de pasca?

Cred ca aceasta pasca va satisface toate gusturile, v-am prezentat mai detaliat procesul si veti face sigur o bunatate - asa cum m-a si asigurat una din fetele de pe forum - Gabriela29sv (Multumesc Gabi din suflet pentru reteta, a iesit o minunatenie de pasca!). Gabi a pus reteta la discutia despre retetele de familie si poza de acolo m-a convins din prima sa o incerc de Paste. Mi-a facut un "click" in creier (stiti voi senzatia:) si tot asteptam o ocazie s-o incerc sa vedeti si voi reteta.

Asadar, pasca este delicioasa, ciocolatoasa, buna, buna rau de tot - banala descriere dar sincera... Sigur o veti face si ca o simpla prajitura sau tort, merge adaptata perfect - dar ca o pasca cred ca ar fi o adevarata delectare de sarbatori pentru toata familia.

Va sugerez si o alta Reteta de pasca simpla, fara aluat, prezentata la fel de Gabriela29sv, foarte detaliat, cu poze pe pasi in rubrica de Retete utilizatori.

Gabi te pup si multumesc mult pentru retetele tale, foarte bune si delicioase!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 pah
paharul de 200ml
Zahar
2 pah
1 pahar pentru aluat, 1 pt umplutura si plus 4 linguri de zahar pt glazura.
Oua
3 buc
1 ou pt blat si 2 pt umplutura
Lapte
0.5 pah
Unt
200 g
+ 2 linguri pt glazura si untul sa fie moale, la temperatura camerei
Branza de vaci
500 g
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Cacao pudra
4 linguri
2 pt blat si 2 pt glazura
Esenta de vanilie
2 buc
una pt blat si alta pt branza

Pasi de urmat

1

Facem primul blatul de cacao:

Intr-un bol se amesteca 100g de unt moale cu 1 pahar de zahar. Mixati compozitia cu un tel sau mixerul.

2

Apoi adaugati 1 ou si amestecati bine pana devine o compozitie mai cremoasa.

3

Acum adaugati jumatatea de pahar de lapte, amestecati bine.

4

Adaugati faina amestecata cu praful de copt - mixati bine.

5

Si ultimele sunt vanilia si praful de cacao - 2 linguri, amestecati bine - acesta va fi blatul maro, de ciocolata pentru pasca. Va fi un aluat mai lichid, ca pentru chec sau o smantana mai groasa.

6

Intr-un bol sau robot puneti branza de vaci, 2 galbenusuri, 1 pahar de zahar, 100g de unt moale si vanilie.

7

Daca ati pus in robot, dati la puterea medie si mixati ingredientele - daca puneti in bol, amestecati cu un mixer sau tel.

8

Daca va iese compozitia de branza mai lichida adaugati 2 linguri de gris si mai amestecati putin.

9

Bateti albusurile de la cele 2 oua (galbenusurile le-am pus in branza) spuma tare.

10

Amestecati compozitia de branza cu albusurile batute spuma, mai bine o faceti cu o paleta, cu miscari de sus in jos.

11

Pentru pasca folositi o tava rotunda adanca, de preferat cu peretii detasabili (eu am folosit una simpla, cea cu peretii detasabili facea alta treaba:). Asterneti la fundul tavii o bucata de hartie de copt, vedeti metoda prezentata de mine intr-o alta postare. Ungeti bine hartia si peretii tavii cu unt.

Peretii tavii din afara trebuie acoperiti cu folie de aluminiu  - am facut aceste borduri din folia de aluminiu impaturita in 2-3 straturi si le-am prins usor de bordurile tavii.

12

Turnati jumatate din blatul de cacao in tava - cu o lingura il intindeti pe tot fundul tavii si putin il ridicati si pe pereti, cam 1 cm.

13

Apoi turnati umplutura de branza.

14

Si acum partea care pe mine un pic m-a bulversat - dar sa stiti ca este in regula.

Luati cu o lingura cate putin din restul de aluat de cacao si puneti deasupra peste umplutura de branza. Fiindca la mine umplutura totusi a fost mai lichida mi-a fost mai greu sa intind aluatul maro pe branza, credeam ca gata - aici am dat in bara cu pasca.

Dar cu putin rabdare, am pus tot blatul maro cum am putut - l-am distribuit cat de cat egal cu  lingura peste tot si apoi cu un cutit, incet, l-am intins pe toata suprafata. Observati ca mi-a iesit susul la prajitura mai zebrat.

15

Dar, dupa ce s-a copt observati ca nu prea se observa, deci este pur si simplu un specific de montat pasca - asa ca nu va speriati si faceti totul atent si cu grija.

Deci, coaceti pasca la foc mic - 150 grade - cam 1 ora. Testati blatul de deasupra cu scobitoarea.

Dupa acest timp scoateti pasca din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

16

Dupa ce s-a racit trebuie scoasa hartia de copt si aranjata frumos pasca pe un platou sau farfurie. Eu asa fac - Rastorn pasca pe un fund mai mare, scot hartia de copt.

17

Si apoi o intorc/rastorn inapoi pe farfuria sau platoul pregatit.

18

Pregatim glazura - intr-o cratita amestecati 4 linguri de zahar cu 3 linguri apa, 2 linguri cacao si 2 linguri de unt.

Puneti pe foc si cand se dizolva toate ingredientele si incepe sa fiarba usor compozitia - faceti focul mic si lasati putin pana se ingroasa ca un aluat de clatite.

19

Turnati aceasta compozitie peste pasca, lasati 10-15 minute asa pe masa, apoi dati prajitura la frigider pentru 2-3 ore minim.

20

Dupa acest timp o taiati si savurati cu toata familia, este chiar delicioasa si merita incercata obligatoriu.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

gabidari
gabriela (gabidari) 17 apr 2011, 19:05

nu am cuvinte....banuiesc ca e deosebita....bravo....

Nota mea pentru reteta:
lenor
Elena (lenor) 17 apr 2011, 22:43

Arata super! Sigur o fac de Pasti - cea simpla doar cu branza parca nu e asa spectaculoasa! Multumim de reteta si pregatiri placute de Paste! Si, de maine, sunt la Sala Dalles la Targul de Pasti! Va astept la Standul Tupperware, la parter, pana vineri, intre orele 10,00 - 20,00 - intrarea libera!

nona
nona nona (nona) 18 apr 2011, 08:17

buna lena, este deosebita aceasta pasca, cu siguranta o fac. multumim pt fiecare reteta pe care o postezi . multe din ele le-am facut chiar daca in ultimul timp nu am avut timp sa mai comentez. esti o minune. iti urez un paste fericit si sanatate alaturi de familia ta si cei dragi tie. te pup

miha76
miha76 18 apr 2011, 08:23

super bine arata................tuturor gospodinelor spor la treaba............si sa va bucurati din plin de sarbatoarea INVIERII !

gabriela29sv
gabriela29sv 18 apr 2011, 09:45

Draga Lena, ma bucur din tot sufletul ca ti-a placut reteta mea de pasca cu ciocolata si sper ca o vei incerca si pe cealalta fara aluat (te asigur ,pe tine cat si pe celelalte gospodine, ca e delicioasa  ) .Multumesc mult pentru aprecieri  , mi-ai umplut inima de bucurie si mi-ai facut o zi frumoasa. Iti doresc tie si tuturor gospodinelor sa aveti parte de tot ce e mai bun in lume, pace si lumina in suflet, iar toate bucatele pentru masa de Pasti sa va iasa exact asa cum va doriti . Paste Fericit !

Nota mea pentru reteta:
scumpy65
scumpy65 18 apr 2011, 11:26

Draga Lena ,se pare ca esti uimitoare in ale bucatariei.Duminica fiind Floriile si totodata si ziua mea,m-am apucat de vineri si am facut :totul diplomat,toba de pui si rulada invelita cu cascaval.Toate au iesit excelente.Am avut cu ce ma lauda datorita tie.Multumesc pentru minunatele retete!!!Si aceasta minunata pasca o voi incerca cu siguranta.O saptamana excelenta!!!

Emma
Emma 18 apr 2011, 15:24

Multumim mult si sarbatori fericite impreuna cu toata familia!

Nota mea pentru reteta:
gabi-ta
gabi-ta 18 apr 2011, 22:02

Multumesc de reteta,acum sunt intr-o dilema,mi-am ptregatit ingredientele pentru tortul Krem a la krem dar si asta e o nebunie.Nu stiu care o sa-l fac.

 

 

Nota mea pentru reteta:
gabi-ta
gabi-ta 18 apr 2011, 22:04

Super pasca,acum sunt intr-o dilema,ce sa fac de Paste,Tortul Krem a la krem sau pasca

 

gabi-ta
gabi-ta 18 apr 2011, 22:05

Sorry ptr repetitie,am crezut ca nu sunt logata....si...ok

Paste fericit tuturor! Si retete delicioase!

crina
Paula (crina) 18 apr 2011, 22:15

Excelent , excelent .......O fac si pe asta !!!!!!      Multumesc mult de tot   !!!! 

crystyna08
crystyna08 20 apr 2011, 19:11

Daca tot o laudati asa de tare am sa o fac si eu...dupa va povestesc !..pupici.

Veronika
Veronika 26 apr 2011, 15:00

Buna Lena, am facut aceasta reteta, rezultatul: excelent fooooarte gustos. Mersi mult pentru retete si te felicit din suflet cu Sfintele Sarbatori de Pasti.

Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 26 apr 2011, 15:01

multumesc mult de reteta! am facut-o si toata familia a ramas incintata.

Nota mea pentru reteta:
popescuaureliaiulia
popescuaureliaiulia 01 mai 2011, 17:46

este o reteta costisitoare si nereusita.am investit timp si bani intro porcarie care nu avea nici un aspect doar gust.am servito in familie nu cu musafirii ca mas fi facut de ris deoarece am mincato cu lingurita blatul nu a stat lipit de brinza nici de frica credetima ca nu spun povesti mai ales ca am facut o scoala de bucatari e adevarat nu de cofetari dar pot spune ca am notiuni elementare de bucatarie.este un esec total.sincer ias da nota 2 cu felicitari mai ales ca am fost extrem de furioasa ca nu am putut sa o pun pe masa in ziua de paste.ar fi fost o rusine

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 01 mai 2011, 17:55

Aurelia, imi pare rau - un comentariu foarte pompos si furios - dar daca ai facut si scoala de bucatari chiar nu inteleg ce nu avea sa-ti iasa - reteta este cam banala, singura problema cu blatul am explicat-o destul de bine. Posibil ca ai ales branza prea lichida. Eu zic in loc sa fii furioasa sa incerci sa intelegi de ce nu ti-a iesit, asta ar face un bucatar bun si profesionist.

piedra
piedra 02 mai 2011, 21:55

in seara aceasta am facut pasca pentru a doua oara . Am facut-o la Pasti si am avut niste musafiri foarte simandicosi , care au adus pasti si cozonaci de lasuper laboratoare de cofatarie. Cand au mancat aceasta pasca au fost foarte incantati. Au spus ca e combinatie foarte fina . Nu as fi scris nimic , dar nu am vazut nici un comentariu al cuiva cre sa o mai fi facut si nu as vrea sa va descurajati citind comentariul doamnei Aurelia. Pasca aceasta e cea mai fina pasca cu ciocolata pe cre am facut-o sau gustat-o vreodata . Maine duc si la servici. Va scriu impresi colegilor mei. Incercati-o cu toata increderea . Ingredientul principaal pe care Lena a uitat sa-l mentioneze sa care daca lipseste nu are cum sa iasa , este DRAGOSTEA PENTRU CEI PENTRU CARE GATESTI.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 03 mai 2011, 09:56

Piedra, multumesc de comentariu - chiar asteptam parerea si altor utilizatori care au incercat Pasca. Ai perfecta dreptate - mult depinde de reusita unei retete - de la alegerea ingredientelor pana la mana si dispozitia celui care o face. Doar reteta nu este suficient, si un bucatar bun intelege asta. Te pup si multumesc mult de interventie

natalina
miki (natalina) 11 mai 2011, 17:02

cea mai buna pasca care am mancat-o vreodata!!!!am facuc-o pt Paste si ieri am mai facut una!numai ca intalnesc o mica prb: pe cand o scot din tava,ramane pe hartia de copt sa se raceasca si asa cum nu patrunde aerul la stratul de jos,se formeaza condensat,adica se abureste si se aseaza,adica stratul de sus maro e pufos,iar de jos e umed si lasat,asa tb?in rest e super-super bunamerci pt retete!!!

Nota mea pentru reteta:
piedra
piedra 12 mai 2011, 12:24

am patit si eu ca Natalia. Trebuie sa pui pasca pe un fund de lemn care absoarbe umezeala si sa rupi hartia de copt de-a  lungul unui diametru.

natalina
miki (natalina) 12 mai 2011, 16:57

multumesc pt sfat,piedra.Voi incerca,ca nu ma las de aceasta pasca.La cat de delicioasa e,nu trebuie sa astept Pastele,vine ca o prajitura fff buna

elen is
elen is 23 nov 2011, 11:16

Buna Lena,

Desi ma inspir din retetele tale de mult timp nu am scris pana acum. A cesta reteta este minunata. Prima data am incercat-o de Paste dar acum o fac la orice ocazie. Ieri a fost ziua mea iar invitatii au fost incantati de acest desert . Multumesc pentru retete. Te pup.

 

 

 

Nota mea pentru reteta:
lescuta
lescuta 16 feb 2012, 17:53

 

marcu cecilia-magdalena
cecilia-magdalena marcu (marcu cecilia-magdalena) 09 apr 2012, 18:43

chiar cautam o reteta de pasca si uite k am gasit-o.Deabia astept s-o prepar de Paste

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 17 apr 2012, 16:13

Nu stiu exact ce e ca e pasca ca e prajitura, dar foarte buna a fost, nu a mai ramas nici o firimitura. Pe scurt neam-neam, a fost usor de facut, si mai usoar de papat .

gabriela29sv
gabriela29sv 17 apr 2012, 16:27

Hristos a Inviat! Ce ma bucur Lena ca aceasta reteta place la multa lume.Am facut-o si eu ca de fiecare Paste si e foarte apreciata mereu de musafiri.

Uite o foto cu pasca cu ciocolata,in spatele ei fiind pasca fara aluat,foarte buna si ea ;)

Poza mea pentru reteta:
lennusika
lennusika 17 apr 2012, 21:47

Saramana si Hristos a inviat.....ador aceasta pasca... am facut-o de multe ori cat am fost in Romania ,mi-a iesit din prima si a iesit si tare buna, dar acuma am o problema numai sunt in Romania  sunt in Danemarca si  nu am gasit branza de vaci as putea sa o inlocuiesc cu branzica Philadelphia ?

gabriela29sv
gabriela29sv 17 apr 2012, 23:20

Lennusika si eu sunt departe de casa, in Franta si fac branza de vaci acasa cu lapte de vaca la cutie(rosie) cu 3,5 % grasime,imi iese f bine.Reteta o gasesti pe site-ul Lenei.Numai bine si spor la gatit ;)

lennusika
lennusika 17 apr 2012, 23:56

multumesc tare mult gabriela pentru sfat ....nu am facut niciodata branzica de casa...dar am sa incerc si sunt sigura ca o sa imi iasa tare buna deoarece este foarte simplu  de facut, dar dureaza ceva zile.... iti multumesc inca o data ...pupic dulce...:

gabriela29sv
gabriela29sv 18 apr 2012, 00:07

cu mare placere lennusika, sunt bucuroasa sa impart retete,sfaturi cu toata lumea...curaj pentru facut branza,e tare simplu si buna...o sa fii mandra de tine ;).pupici

tatinela
tatinela 19 aug 2013, 12:26

o fac pentru a doua oara si mi se primeste ft moale,cind ii pun glazura se lasa tare,de ce?

 

lena
Elena (lena) 21 aug 2013, 08:22

Nu am inteles intrebarea, ce se primeste moale si cum adica se lasa tare?

tatinela
tatinela 22 aug 2013, 14:52

adica prajitura se primeste foarte moale,in rola creste bine iar cind o scot se lasa si isi pierde tot aspectul..plus la asta cind am taiat-o era si putin cruda,oare trebuia s-o mai tin in rola?am tinut-o o ora si vreo 10 min si mi s-a parut ca e de ajuns cu toate ca cind faceam proba cu scobitoarea tot inca nu iesea curata!!!prajitura e delicioasa ca gust,a placut tuturor,insa as vrea sa se primeasca ca la tine,sa arate frumos!

lena
Elena (lena) 23 aug 2013, 16:28

Poate pui branza de vaci mai moale si nu se tine bine? Adauga inca vreo 2-3 linguri de gris sa se tina bine.

tatinela
tatinela 23 aug 2013, 22:25

am pus brinza de casa,chiar ft tare...nustiu de ce...imi pare rau pentru ca prajitura e super gustoasa!

Dana D
Dana D 06 mar 2014, 11:05

In compozitia de branza se poate adauga un plic de budinca de vanilie (Dr. Oetker, eventual), care ii va da un gust mai rafinat si va rezolva problema consistentei.

Foarte faine retete, multumesc!

Geno83
Geno83 06 apr 2014, 09:24

Am facut si eu aceasta pasca,e gustoasa de altfel ca orice dulce,mai mancasem inainte facuta de o tusica de a mea dar mult mai reusita..sincer mie nu mi-a iesit la fel de aspectuoasa ca in poza de mai sus si branza parca nu e legata,cand tai o felie se sfarama toata..am urmat pasii exact ca mai sus,nu am magimix si am amestecat cu un mixer...sau posibil am mai citing pe alte bloguri si spun ca in aluatul cu branza se Pune faina...

Lilica
Lilica 17 apr 2014, 21:38

Am incercat reteta si a iesit perfect,am pus mai multa cacao ca asa imi place mie. 

Poza mea pentru reteta:
Lilica
Lilica 17 apr 2014, 21:46

Este calda inca , dar n-am rezistat sa nu o gust.Cu branza de casa am facut-o si nu am pus gris sau faina, dar era scoapta bine si nu avea zer. Daca este branza moale sloboade apa si de aceea ramane cruda.

adela la la
adela la la 22 apr 2014, 11:29

De paste am facut aceasta pasca dulce si a iesit super gustos!!! Sunt tentata sa incerc tot mai multe retete de lalena

Poza mea pentru reteta:
piedra
piedra 26 apr 2014, 18:50

Am facut din nou aceasta minunata pasca. Doar ca in loc de glazura am pus crema ganache calduta. A iesit dementiala. Am recomandat site-ul tuturor celor ce au laudat-o.

 

vasileveronica
vasileveronica 26 oct 2014, 18:08

Delicioasssssa! Data viitoare cred ca am sa pun si stafide in compozitia de branza.Nu a mai ramas nimic de poze....

 

Alina Heering
Alina Heering 02 apr 2015, 15:03

Buna Lena 😊. In Germania NU se gaseste branza de vaci proaspata 😞. Ce imi recomanzi pentru inlocuire?? Te rog mult,duminica este Pastele aici si creau sa impresionez 😊. Multumesc anticipat 😘😘

lena
Elena (lena) 03 apr 2015, 14:40

Mda, sigur nu se gaseste nimic asemanator, stiu ca prin magazinele rusesti din Germania se gaseste branzica, se numeste "Π’Π²ΠΎΡ€ΠΎΠ³".

Sau il faci acasa, din lapte batut/iaurt sau kefir - ai reteta pe site. Pt ca nu ai timp de asteptare sa se acreasca laptele faci direct din iaurt de comert.

elena clinciu
elena clinciu 10 apr 2015, 20:09

Schichtkäse, are grasime doar de 10% insa sta foarte bine.O gasiti la Edeka, Marktkauf poate şi alte magazine.De la Landliebe sau Südmilch.

oanny
oanny 11 apr 2015, 13:16

Buna! Spune mi te rog la glazura, cat inseamna 2 linguri de unt? Trebuie topit? Multumesc!

lena
Elena (lena) 11 apr 2015, 13:18

Am mentionat la ingrediente, trebuie sa fie moale, cred ca ar fi vreo 30 de grame.

oanny
oanny 11 apr 2015, 14:48

Ok.multumesc tare mult, abia am oprit focul, sper sa fie ok, pt ca am avut niste branza de la lidl si era cam moale.de mirosit, miroase super, abia astept sa o gust.

Danaups
Danaups 25 mar 2016, 23:28

Bun gasit,

Eu locuiesc in Italia. Am doua intrebari:

-Se poate face si cu ricotta?

-in loc de unt pot folosi ulei si in ce cantitati?

 

Multumesc anticipat si felicitari pentru toate retetele vegetariene.

Dana

 

 

 

 

lena
Elena (lena) 26 mar 2016, 16:02

Cred ca puteti folosi ricotta, de unt - mai bine il omiteti unde puteti, prea mult ulei nu va merge. Puneti poate 50ml dar nu tot.

oanny
oanny 26 apr 2016, 13:09

Buna ziua,

Vreau sa reincerc reteta, deoarece anul trecut am facut-o si in noaptea de inviere am nascut si nu m-am putut bucura de ea. As vrea sa fac blatul de ciocolata, dar deasupra sa fac umplutura cu smantana. Credeti va iesi bine?

 

Nota mea pentru reteta:
anca2015
anca2015 26 apr 2016, 21:40

Am facut-o pt pasti anul trecut si a iesit extraordinara. Ft fina si cu un gust minunat.

Am mai facut-o de atunci o data. Dar partea cu branza a iesit sfaramicioasa. Nu mai era fina si se destrama la taiere.

Cum trebuie sa aleg branza? Multumesc

lena
Elena (lena) 27 apr 2016, 09:59

Cel mai bine sa alegeti branza sa fie moale dar nu foarte lichida. Nu luati branza foarte uscata si seaca.

lena
Elena (lena) 27 apr 2016, 10:02

Oanny, dupa ce ati copt prajitura puteti sa-i faceti ce vreti. Merge bine si crema de smantana deasupra in loc de glazura.

oanny
oanny 27 apr 2016, 10:21

eu vreau sa fac umplutura cu smantana, in locul celei de branza. umplutura de la alta reteta de pasca cu smantana. dar o sa incerc, vedem ce iese; o sa coc intai in pic blatul, apoi adaug smantana

Danaups
Danaups 03 mai 2016, 12:11

Hristos a inviat!

Draga Lena si draga Gabi Sv (si eu sunt din Suceava) va multumesc enorm pentru ca ati postat o reteta fara aluat de framantat. Imi plac dulciurile, dar le prefer pe cele  tip tarta, iar cele cu aluat nu le prea diger, asa incat le evit. :))

Am facut si eu acesta reteta si a iesit o minune. Deja s-a terminat! Pentru sambata mai intentionez sa fac doua tavi ca vreau sa duc si la biserica de pomana una.

Eu locuiesc in Italia si regimul meu alimentar este vegetarian, fara lactoza si fara glutine. Am adaptat aceasta reteta si doresc acum sa las un feedback si cateva precizari pentru cine se afla intr-o situatie asemanatoare.

De la Auchan/Eselunga am cumparat faina fara glutine si lapte cu continut redus de lactoza. In loc de unt am pus ulei de floarea soarelui.

 Ouale le-am cumparat de la o ferma agricola.

Ca si branza am folosit ricotta de capra: are o textura cremoasa, zerul l-am scurs si mi-a iesit superb (ca si cum avea si smantana compozitia, asa cremoasa era). Am adaugat in compozitia de branza 4 linguri rase de gris, stafide, coaja de lamaie, esente si ouale aferente retetei.

PS: atat de mult i-a placut domnului meu reteta, incat mi-a zis ca vrea sa invete si el sa o faca!!! Mentionez ca el este obisnuit ca eu sa fac saptamanal ceva dulce tip tarta/tort. :))

Va imbratisez si sa aveti o Saptamana Luminata cu spor,

Doamne ajuta!

Dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gabriela29sv
gabriela29sv 03 mai 2016, 19:54

Draga Dana, ma bucur mult ca ti-a placut aceasta reteta, eu o pregatesc in fiecare an de Pasti iar familia si prietenii o adora. Cu drag o imbratisare pentru o concetateana de-a mea ;)