Cartofi cu smantana

Este mancarica de cartofi pe care mi-o facea bunica in copilarie, acum o prepar si singura foarte des(cand nu tin regim :) - reteta foarte simpla, se poate manca ca si garnitura sau ca atare. I-a placut foarte mult si fetitei mele de 18 luni, buna idee de mancarica pentru copilasi.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
ar fi bine sa alegeti cartofi rosii
Smantana
400 g
Ceapa alba
1 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete. Intr-o cratita se pun cartofii, se toarna apa cat sa-i acopere bine si ii puneti la fiert.

2

Cand incep sa fiarba faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si lasati cam 30 de min.

3

Cam peste vreo 20 de min, cand cartofii sunt aproape fierti, incepem sa facem sosul de smantana.

Ceapa se curata si se taie marunt, intr-o tigaie turnati uleiul, adaugati ceapa si o caliti usor.

4

Peste vreo 2 min, adaugati 2 linguri de faina, amestecati si mai lasati cateva minute pana se rumeneste ceapa usor.

5

Acum adaugati smantana si amestecati bine.

6

Faceti focul mic sub sosul de smantana sa fiarba incet - in acest timp se scurge zeama in care au fiert cartofii intr-o fafurie adanca sau cratita mai mica.

7

Cu aceasta supa de cartofi se dizolva un pic sosul de smantana, daca este prea gros. Adaugati cate putin si amestecati  pana obtineti consistenta dorita, cea a unei smantani lichide.

8

Adaugati sosul in cartofi, amestecati bine si sa lasati sa fiarba inca 5 min.

9

Mancarica se mananca mai bine fierbinte sau calda, cartofii reincalziti sunt mai tari de obicei.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

timotei
timotei 02 nov 2016, 02:28

Nota 10  pt aceasta reteta,  exact asa facea mama dar la mine nu aveau gustul asa si astazi privind in reteta ta am vazut unde gresesc, eu totdeauna puneam smintina dulce (pt frisca) dar am vazut ca tu pui smîntîna si e mare diferenta la gust

Poza mea pentru reteta:
Marin RM
Marin RM 01 mar 2016, 21:10

Hmm...Interesant cum vor fi??
Cartofi+smintina+ceapa(maruntita)+marar+gambe de gaina:)mmm...
Din Republica Moldova scriu un mesc!mare...permanetn mi*-a fost util acest site..Bravo...apropo Sotiiei mele permaent ii place ceia e ii fac datorita voua:)si cu pria zi de primavara:)






 

Nota mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 29 mai 2015, 17:46

Mmmm....tocmai ma gindeam sa fac ceva cu smintina ca am cumparat-o si nu o papa nimeni si, cum am procurat si niste piept de pui ma gindesc sa fac o combinatie dintre fricasse de pui si cartofi.Va spun deseara sau miine cum au fost.:-) 

Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 feb 2012, 22:44

Cartofi atat de moi si de gustosi nu am mancat niciodata! Iar sa-i faci e atat de simplu. Mmmmmmmmmmm, ce cina sanatoasa si usoara am avut.

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 ian 2012, 17:52

Bun, bun, bun!

Poza mea pentru reteta:
CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 18 sep 2011, 21:52

kristyXXL Da ai dreptate atunci cind pui in Cartofi cu smantana niste pui e mai bun......depinde de gustul celorlalti

kristyXXL
Cristina Railean (kristyXXL) 11 sep 2011, 20:44

Foarte buni, am preparat o data in aceasta seara repet , dar eu mai pun si piept de pui, caci noi iubim carnita.

CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 17 iul 2011, 22:25

Foarte buna mama o face de multe orisi se primese bun.

Nota mea pentru reteta:
lenusca
lenusca 07 dec 2010, 15:13

Imi plac foarte mult retetele La Lena, imi aduc aminte de mancarurile de la mama de acasa...

Galia
Galia 09 nov 2009, 10:02

Preferatii mei : cartofii cu smantana!!!!

Mare esec pt cei care nu au incercat inca aceasta reteta, asa ca.....incercati-o mai repede!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile