Prajitura (Sarlota) de mere fara oua

O reteta foarte interesanta pe care am testat-o si  toti cine au gustat mi-au zis ca este buna, iar dupa ce le-am spus ce ingrediente are, au replicat - " Pai atunci este f.buna!". A trebuit s-o refac, pentru ca la prima incercare am folosit un ulei cu miros specific si s-a simtit, va recomand sa folositi ulei f.rafinat sau un ulei fara miros.

Nu este prajitura super sofisticata cu nu stiu ce arome si creme, este pufoasa, usoara si  f.simpla. Merge perfect la un ceai, pentru copii(mai ales pt cei care sunt alergici la oua), fetita mea a papat-o f.bine - un prim indicator ca este in regula. Si pana la urma ce coptura cu mere poate sa nu fie buna...

Si inca ceva... este prima coptura preparata in noua mea bucatarie si noul  cuptor - am zis sa fac ceva f.repede si sa nu-mi fie mila de ingrediente daca cumva nu voi regla bine cuptorul - pana la urma a fost totul bine.

Deci va recomand s-o incercati neaparat.

Ingrediente

Mere
5 buc
Gris
1 pah
de 250ml
Faina alba calitate superioara
1 pah
de 250ml
Zahar
1 pah
de 250ml
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Data viitoare as incerca cu praf de copt, daca facei voi sa-mi spuneti cum este.
Ulei de floarea soarelui
0.5 pah
ulei f. rafinat sau unul fara miros
Lapte batut/Iaurt/Chefir
1 pah
de 250ml
Unt
1 lingurite
pentru uns tava - sau ungeti cu ulei si presarati pesmet/faina

Pasi de urmat

1

Ungeti tava cu unt/ulei si presarati putin pesmet sau faina.

Eu am folosit o tava de 28 cm diametru cu peretii detasabili. Daca folositi o tava mai mare sau mai mica, micsorati respectiv ingredientele.

2

Merele le spalati, curatati si taiati cubulete.

3

Amestecati ingredientele uscate - faina, grisul, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

4

Apoi adaugati uleiul si amestecati bine cu o lingura.

5

Apoi urmeaza iaurtul, amestecati bine cu un tel sau lingura, sa nu fie cocoloase.

6

Aluatul astfel preparat se toarna peste mere si se intinde uniform pe toata suprafata.

7

Sarlota puteti s-o coaceti in 2 moduri:

1. 20 de min la temperatura de 220 grade - atunci se face mai maronie la culoare, dar este mai rapida.

2. 10 min la 220 grade apoi inca 20 de min la 180 grade - asa am facut eu, in acest caz este usor maronie deasupra si mai alba inauntru.

8

Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se racoreasca bine.

Se serveste cu un pic de zahar pudra vanilat  sau scortisoara.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

Pashutza25
Pashutza25 13 iul 2016, 12:43

Si sarlota mea e foarte gustoasa dar cu o mica schimbare am pus piersici in lok de mere ca nu le aveam

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
deyutzky
deyutzky 10 aug 2015, 11:12

Am venit si cu poza. Am uitat sa precizez ca am incercat-o cu praf de copt. Am pus un pliculet si a iesit tare pufoasa.

Poza mea pentru reteta:
deyutzky
deyutzky 27 iun 2015, 22:31

Tocmai am scos si eu prajitura din cuptor, este o bunatateeee de pufosenie!!! Eu am inlocuit merele cu cirese, pentru ca tot e sezonul lor. E prima data cand fac o prajitura cu gris si imi place la nebunie cum a iesit. Iti multumesc pentru toate retetele delicioase cu care ne incanti. Pupici 

sonycica
Sofia (sonycica) 25 oct 2013, 15:31

am incercat si eu sa fac prajitura asta, a iesit minunat, chiar daca am avut gris doar 100g, am completat cu faina, e delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 04 iul 2012, 12:23

Draga Lena aici gasesti cele mai minunate recete si in plus sunt delicioase si e important ca ies reusite. Am incercat si aceasta prajitura si uite ce mi-a iesit. Eu am mai adaugat in aluat si zahar vanilat un plic, peste mere am presurat scortisoara si le-am stropit cu putin rum dupa ce am turnat aluatul am mai pus si jumatati de abricosi mijlocii putin le-am apasat si dupa ce s-a copt deasupra am turnat glazura de ciocolata si mi-a iesit o tarta minunata de ziua fiului meu. Pentru glazura, se topeste pe bain-marie 200g ciocolata si frisca lichida 60ml si se pune peste prajitura. Toata familia am savurat-o cu placere. Lena esti o dulce iti multumim pentru deliciosul ce ne alinti. Te pupam.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 17 nov 2010, 20:42

Foarte rapid de preparată şi gustoasă.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 15 nov 2010, 21:38

immm , imi plac retetele cu mere foarte mult si alta inca  ,ca e ieftina si sigurat buna numa bine venita pt buzunarul nostru am sa o fac si eu

Nota mea pentru reteta:
dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 15 nov 2010, 18:09

Eu nu am cuptor care arata cate grade sunt....deci cum ar trebui sau cat trebuie s-o las la copt?

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 15 nov 2010, 16:13

O noua reteta e buna venita,mereu astept noutati de la tine,imi place mult cum le explici! Lena pt retete!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 15 nov 2010, 13:23

Tinand cont de ingrediente, o s-o incerc chiar in aceasta seara. Sunt sigura ca va iesi buna.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile