Prajitura (Sarlota) de mere fara oua

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua

O reteta foarte interesanta pe care am testat-o si toti cine au gustat mi-au zis ca este buna, iar dupa ce le-am spus ce ingrediente are, au replicat - " Pai atunci este f.buna!". A trebuit s-o refac, pentru ca la prima incercare am folosit un ulei cu miros specific si s-a simtit, va recomand sa folositi ulei f.rafinat sau un ulei fara miros.

Nu este prajitura super sofisticata cu nu stiu ce arome si creme, este pufoasa, usoara si f.simpla. Merge perfect la un ceai, pentru copii(mai ales pt cei care sunt alergici la oua), fetita mea a papat-o f.bine - un prim indicator ca este in regula. Si pana la urma ce coptura cu mere poate sa nu fie buna...

Si inca ceva... este prima coptura preparata in noua mea bucatarie si noul cuptor - am zis sa fac ceva f.repede si sa nu-mi fie mila de ingrediente daca cumva nu voi regla bine cuptorul - pana la urma a fost totul bine.

Deci va recomand s-o incercati neaparat.

Ingrediente

Mere
5 buc
Gris
1 pahar
de 250ml
Faina alba calitate superioara
1 pahar
de 250ml
Zahar
1 pahar
de 250ml
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Data viitoare as incerca cu praf de copt, daca facei voi sa-mi spuneti cum este.
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
ulei f. rafinat sau unul fara miros
Lapte batut/iaurt/chefir
1 pahar
de 250ml
Unt
1 lingurita
pentru uns tava - sau ungeti cu ulei si presarati pesmet/faina

Pasi de urmat

Pas 1

Ungeti tava cu unt/ulei si presarati putin pesmet sau faina.

Eu am folosit o tava de 28 cm diametru cu peretii detasabili. Daca folositi o tava mai mare sau mai mica, micsorati respectiv ingredientele.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 1
Pas 2

Merele le spalati, curatati si taiati cubulete.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 2
Pas 3

Amestecati ingredientele uscate - faina, grisul, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati uleiul si amestecati bine cu o lingura.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 4
Pas 5

Apoi urmeaza iaurtul, amestecati bine cu un tel sau lingura, sa nu fie cocoloase.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 5
Pas 6

Aluatul astfel preparat se toarna peste mere si se intinde uniform pe toata suprafata.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 6
Pas 7

Sarlota puteti s-o coaceti in 2 moduri:

1. 20 de min la temperatura de 220 grade - atunci se face mai maronie la culoare, dar este mai rapida.

2. 10 min la 220 grade apoi inca 20 de min la 180 grade - asa am facut eu, in acest caz este usor maronie deasupra si mai alba inauntru.

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 7
Pas 8

Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se racoreasca bine.

Se serveste cu un pic de zahar pudra vanilat  sau scortisoara.

Pofta Buna!

Prajitura (Sarlota) de mere fara oua - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

simona balazs
SIMONA BALAZS (simona balazs) 15 Nov 2010, 12:20

vreau sa va spun ca desi sunt bucatar de meserie,imi place tot timpu sa stiu ceva nou.am facut pizza cu ananas si sunca de pui ,reteta luata de aici,si a iesit foarte gustoasa,si familia mea a fost ft multumita.va multumesc ca existati.chiar daca sunt bucatar de meserie,orice sfat sau orice idee,este bine venita.cu stima SIMONA

Emma
Emma 15 Nov 2010, 13:23

Tinand cont de ingrediente, o s-o incerc chiar in aceasta seara. Sunt sigura ca va iesi buna.

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 15 Nov 2010, 16:13

O noua reteta e buna venita,mereu astept noutati de la tine,imi place mult cum le explici! Lena pt retete!

Nota mea pentru reteta:
amelittat
amelittat 15 Nov 2010, 17:36

esti o minunata Lena, tot ceea ce faci este extraordinar de bun, eu cum sunt vegetariana, am testat multe din retetele tale cu legume si au iesit f bine, urmeaza sa testez aceasta prajitura care imi face cu ochiul si cred ca e f gustoasa....;iti doresc o zi minunata si astept retete  noi....... poate testezi o reteta de baigli pana la craciun si o postezi......;doamne ajuta

dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 15 Nov 2010, 18:09

Eu nu am cuptor care arata cate grade sunt....deci cum ar trebui sau cat trebuie s-o las la copt?

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 15 Nov 2010, 21:38

immm , imi plac retetele cu mere foarte mult si alta inca  ,ca e ieftina si sigurat buna numa bine venita pt buzunarul nostru am sa o fac si eu

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 15 Nov 2010, 22:23

Bicarbonatul inchide la culoare putin blatul dar este mai bun decat praful de copt la acest aluat.

Lavi
Lavi 16 Nov 2010, 08:25

interesanta reteta, si foarte simpla!

''blatul'' nu este sfaramicios de la gris?

lena
Elena (lena) Lavi 16 Nov 2010, 09:53

Nu este sfaramicios, este ca un pandispan - se poate adapta si la alte retete, cu alte fructe.

mihaelamirzac
mihaelamirzac 16 Nov 2010, 17:02
Eu nu am cuptor care sa imi indice temperatura ,atunci cum proce dez?

Pot sa o fac si in altfel de tava?Are vreo importanta?

lena
Elena (lena) mihaelamirzac 16 Nov 2010, 17:06

La cuptor fara indicator de temperatura, pui la un foc mediu pana se rumeneste apoi faci focul mic si lasi inca 10-5 min. Poti sa faci in orice tava ai, doar ai grija sa fie cat de cat de aceeasi dimensiune.

Elena.M
Elena (Elena.M) 16 Nov 2010, 18:27

Buna seara,tuturor.Am o mare rugaminte lena la tine.Te rog sa ne postezi cateva retete de post macar saptamana asta,deoarece eu nu tin tot posstul integral.te pup.si promit ca voi face reteta aceasta saptamana viitoare.va pup.

Lavi
Lavi 16 Nov 2010, 21:22

Elena.M , poti consulta subiectul RETETE DE POST, il gasesti in stanga sus.

bocsa
gabriela (bocsa) 16 Nov 2010, 21:44

Am facut si eu astazi aceasta placinta.Fiindca imi place aroma de scortisoara, cand am pus merele le-am mestecat putin cu scortisoara.A iesit super buna.Am mancat-o la cina cu lapte fiert.

Emma
Emma 17 Nov 2010, 14:14

Am facut si eu sarlota aseara. Nu aveam rabdare sa se raceasca! A fost foarte bună! Mi-au iesit 12 felii ca de tort, cu un gust minunat, fin și aromat. Multumesc, Lena!

claudia1976
claudia1976 17 Nov 2010, 20:42

Foarte rapid de preparată şi gustoasă.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 19 Nov 2010, 22:07

cred ca am s-o incerc aceasta prajitura pt duminica si o sa va spun cum a iesit ca mi sa pare ieftina si gustoasa

nona
nona nona (nona) 20 Nov 2010, 14:28

buna lena, acum am bagat prajitura la cuptor

trebuia sa dublez cantitatile fiindaca am tava mai mare , dar vedem la urma ce iese, !

o sa-ti las un mesaj cum a iesit fiindca la tine arata exceptiona

stii ce te rog poate vii  cu o reteta de tort diplomat , te rog ff mult!

te pup si bafta!

nona
nona nona (nona) 20 Nov 2010, 16:48

buna din nou

am gustat prajitura , este delicioasa , mi-a iesit fff bine si cu pref de copt si cu apa minerala, nici nu pot sa va spun cat este de buna, msc lena!...............................................

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 20 Nov 2010, 20:41

super gustoasa mi-a iesit  nici nu am crezut si am facuto cu praf de copt aveti nota

claudia1976
claudia1976 21 Nov 2010, 08:27

Intentionez să o fac si eu maine. Merele se pun direct in tava unsă şi tapetată ? Am inteles bine ? Se omogenizează de la sine sau trebuie intoarsa tava ? Eu fac o prajitura asemănătoare cu mere, nucă, 6 linguri de zahăr, 6 de făină şi 6 ouă, dar întorc prăjitura după ce o scot din cuptor astfel ca blatul e dedesupt iar merele sunt deasupra... .

Issa
Issa 04 Jul 2012, 12:23

Draga Lena aici gasesti cele mai minunate recete si in plus sunt delicioase si e important ca ies reusite. Am incercat si aceasta prajitura si uite ce mi-a iesit. Eu am mai adaugat in aluat si zahar vanilat un plic, peste mere am presurat scortisoara si le-am stropit cu putin rum dupa ce am turnat aluatul am mai pus si jumatati de abricosi mijlocii putin le-am apasat si dupa ce s-a copt deasupra am turnat glazura de ciocolata si mi-a iesit o tarta minunata de ziua fiului meu. Pentru glazura, se topeste pe bain-marie 200g ciocolata si frisca lichida 60ml si se pune peste prajitura. Toata familia am savurat-o cu placere. Lena esti o dulce iti multumim pentru deliciosul ce ne alinti. Te pupam.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 04 Jul 2012, 12:30

Issa, foarte bune idei, si cu caisele si cu glazura!

La multi ani fiului si o zi buna!

Issa
Issa 14 Jul 2012, 14:50

Mersi mult

sonycica
Sofia (sonycica) 25 Oct 2013, 15:31

am incercat si eu sa fac prajitura asta, a iesit minunat, chiar daca am avut gris doar 100g, am completat cu faina, e delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Taniussha
Taniussha 05 Feb 2015, 21:25

Salutare Lena, vreau să spun ca este un deliciu, am facut atit de multe prajituri de pe acest sait, că nici nu le mai știu numărul...pupici, seară frumoasă în continuare...
P.S. îmi plac la nebunie rețetele tale.
 

deyutzky
deyutzky 27 Jun 2015, 22:31

Tocmai am scos si eu prajitura din cuptor, este o bunatateeee de pufosenie!!! Eu am inlocuit merele cu cirese, pentru ca tot e sezonul lor. E prima data cand fac o prajitura cu gris si imi place la nebunie cum a iesit. Iti multumesc pentru toate retetele delicioase cu care ne incanti. Pupici 

deyutzky
deyutzky 10 Aug 2015, 11:12

Am venit si cu poza. Am uitat sa precizez ca am incercat-o cu praf de copt. Am pus un pliculet si a iesit tare pufoasa.

Poza mea pentru reteta:
Pashutza25
Pashutza25 13 Jul 2016, 12:43

Si sarlota mea e foarte gustoasa dar cu o mica schimbare am pus piersici in lok de mere ca nu le aveam

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElaineAndreas455
Elaine Andreas (ElaineAndreas455) 18 Oct 2016, 12:44

buna ,in loc de gris ce putem folosi ?

lena
Elena (lena) Elaine Andreas (ElaineAndreas455) 18 Oct 2016, 12:49

Incercati faina.

OxanaGureu585
Oxana Gureu (OxanaGureu585) 08 Jul 2017, 09:11

In loc de iaurt se piate adauga lapte

Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 04 Oct 2017, 13:03

Am gatit-o pentru fetita mea si am pus putina scortisoara deasupra ☺. Multumim pentru retete.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: