Draniki cu cartofi

Draniki cu cartofi

O mancare traditionala polonezo-ucraineana, am invatat sa le fac cand mergeam la bunica in vizita, in Ucraina. Sunt niste placintutze cu cartofi, care se fac foarte repede si se mananca si mai repede :)

Sunt delicioase cu mujdei, smantana sau iaurt - recomand sa le incercati, sigur o sa va placa.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
Oua
2 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml

Pasi de urmat

1

Cartofii se curata si se spala.

2

Se dau prin razatoare medie.

3

Peste cartofi se adauga 2 oua, sare, piper.

4

Apoi adaugati 2 linguri de faina.

5

Amestecati bine compozitia cu o lingura sau chiar cu mainile, sa fie uniform distribuite toate ingredientele.

6

Acum incepeti sa le prajiti: incalziti uleiul in tigaie si cu o lingura luati cate putin amestec de cartofi.

Cand puneti cartofii le turtiti putin ca sa aiba forma rotunda si plata, ca niste clatite.

7

Le prajiti la foc mediu, sa fie rumene pe ambele parti.

8

Cand sunt gata, le scoateti pe niste servetele de hartie, sa se scurga uleiul bine.

9

Sunt foarte bune calde - cu mujdei, smantana sau iaurt.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Mihaela
Mihaela 01 iun 2009, 12:39

Buna Lena.. si eu le-am facut, dar nu le stiam originea, si nici  ce denumire au... Numai ca eu le-am pus  putin usturoi, si patrunjel sau marar....

Sunt foarte delicioase, si f bune....

lena
Elena (lena) 01 iun 2009, 13:08

Aha, eu le mai pun uneori si morcov ras sau ceapa taiata marunt - dar reteta originala este numa cu cartofi

Mihaela
Mihaela 01 iun 2009, 14:28

Rodica83
Rodica (Rodica83) 03 iun 2009, 15:45

foarte buni, doar ca s-au oxidat cartofii foarte repede si culoarea nu mai era aceeasi :(

lena
Elena (lena) 03 iun 2009, 16:28

Daca nu reusiti sa-i prajiti pana se oxideaza, atunci faceti din jumatate de kg de cartofi

alinutza85
alinutza85 23 iun 2009, 22:07

Super buni!!!

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 09 nov 2009, 09:59

Deliciosi!

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 13 ian 2010, 09:19

hm  cunosc reteta ..la noi in ardeal se numeste  tocin .... sunt foarte bune

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 13 ian 2010, 09:21

scuza-ma ca-ti scriu aici com, dar vreau sa te intreb de ce nu pot sa-mi pun o poza la contul meu...zice ca nu gaseste pagina ...oare de ce ? ahh si inca ceva .... sunt tare insistenta, sper sa nu te superi....cand vor avea retetele pagini printabila? 

lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 13 ian 2010, 09:39

Nici o problema, doar pe viitor te astept pe forum cu intrebari ce nu tin de reteta. De poza, cred ca este prea mare dimensiunea pozei, micsoreaz-o si mai incearca o data, daca nu merge imi scrii pe forum si rezolvam. De retete printabile - prpmit ca vor fi in 2-3 luni, mai dureaza pt ca este cam ocupat programatorul site-ului.

Lavi
Lavi 02 sep 2010, 10:29

eu mai adaug si branza rasa (cand nu le fac de post), marar, ceapa, ciuperci tocate marunt si ies foarte bune...........merg cu sos de smantana si usturoi!

Nota mea pentru reteta:
nona
nona nona (nona) 19 oct 2010, 11:15

buna lena , la noi in bucovina se numesc tocini

intradevar sunt f buni cu putin zahar si smantana deasupra

TatianaD
TatianaD 16 feb 2011, 14:40

Lena, Multumesc frumos Nu ma asteptam sa iasa chiar atat de buni !!! Acum imi pare rau ca nu am avut mai mult de 1 kg de cartofi :-)) Sunt surprinzatori de deliciosi, acesti Draniki !!! Super!!!

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 16 iun 2011, 04:08

Reteta delicioasa!!! bunica mi le facea cand eram mica :) Daca le vreti crocante,stoarceti cartofii dupa ce se rad si puneti doar ou(fara faina)

Nota mea pentru reteta:
cristina.qrl
cristina.qrl 31 mar 2012, 16:12

I-am preparat si eu astazi - si mi-au iesit excelenti 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 26 iul 2012, 22:25

ah!tocini!si la suceava tot asa se numesc!super super bun!si mama facea,si erau gata mintenas!puteti sa mai incercati cu branza de oaie,sau orice alta branza va place,si puteti incerca si la cuptor.de la mama invatasem sa storc cartofii,dar si ea punea ou si putina faina,din oki,si de post fara oua si branza!simplu si delicios,si eu fac de multe ori

Nota mea pentru reteta:
carmiyna
carmiyna 10 oct 2012, 09:29

Super buni....am adaugat un pic de praf de usturoi in compozitie!

Nota mea pentru reteta:
stefang
Stefan (stefang) 20 nov 2012, 03:51

Am facut cont pentru a-ti putea multumi, Lena.

De cateva luni, micutza mea familie este incantata de ce bunatati face tata :) Si cand intra in bucatarie sunt cu laptopul pe masa, mai fac un pic de scroll, si ghici ce site este pe ecran :)

Reteta asta a fost parte a copilariei mele, mama mea, originara din Bucovina de nord, care nu mai este parte a Romaniei acum, ne-o tot facea. Am mai mancat in SUA acum cativa ani (erau gata facute, inghetate si le puneai direct la prajit) dar nu aveau acelasi gust. Cu reteta ta simpla si buna am simtit din nou aerul copilariei mele. Multumim, Lena !

Parca imi aduc aminte ca mama mea mai facea ceva similar cu mere rase, sau combinatie intre mere si cartofi, nu pot sa-mi aduc aminte, eram prea mic iar ea nu mai este sa-mi raspunda la intrebari ... Ai idee de asa ceva ?

Eu am pus si branza telemea in compozitie, si am mancat-o cu zahar, ca in copilarie. O bunatate !!!

Nota mea pentru reteta:
Dumitru.Elena
Dumitru.Elena 26 ian 2013, 21:18

Nu pot sa aduc decat cuvinte de lauda. Eu am adaugat si o ceapa si da un gust bun,bun!!!  Deci recomand. Asa ceva am mancat cand am fost in concediu in Bucovina, in Vicovul de Sus mai exact. Ei mananca cu smantana inculcita cu zahar. Pt ei este considerat desert.

Poza mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 07 mar 2013, 17:07

Ah, astea sint  Latkes, jewish food!  Exceptionale ! Se maninca in special de Hanukkah.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 19 mar 2013, 22:44

eu le-am facut asta seara, dar am adaugat putzin usturoi, patrunjel shi al treilea ou.
s-au primit foarte gustoshi ca nici n-am reushit sa le fac o poza. 
eu ii faceam inainte din piureu de cartofi, dar asha is mai rapizi shi parca shi mai gustoshi. 
ms mult Lena!!!

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 11 iul 2013, 16:25

Astazi am pregatit si aceasta reteta minunata. Fiului meu i-au placut foarte mult. Multumesc din nou. 

Poza mea pentru reteta:
stelutica
stelutica 22 nov 2013, 18:10

Imi amintesc cu drag de anii copilariei mele,cand mergeam la bunicii mei in Suceava si cu drag ne pregatea acesti minunati "tocini" asa le spun in partea bucovinei si turnam intens smantana pe ei...doamne cat sunt de buni....am sa fac si eu ..de f multa vreme nu am mai facut...dar,datorita tie draga mea Lena ii voi prepara din nou...sunt deliciosi!!!!!

timotei
timotei 20 iul 2014, 09:00

Copii mei au zis ca is mai buni acesti dreaniki decît cartofii pai de la MC Donals

Poza mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 08 oct 2017, 21:33

Minunate sunt,Lena,o cina perfecta!

Usor de facut si foarte gustoase👏👏👏

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 nov 2017, 15:50

Am folosit doar jumate din cantitate, strict pt o masa. Si au fost garnitura pt pieptul de pui la tava.

Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 nov 2017, 15:52

Ups, uite si poza: draniki cu piept de pui.

Poza mea pentru reteta:
AnytaAnytaM359
Anyta M (AnytaAnytaM359) 22 feb 2018, 20:05

Mmm delicioase

Poza mea pentru reteta:
DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 13 dec 2018, 23:54

dar daca fara oua ce putem adauga in ele sunt pe regim si ma gindesc daca ar iesi ceva daca le pun smintina sau ulei sau iaurt sau unt si le coc...:)

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 14 dec 2018, 04:26

Puneti doar faina, daca le vreti fara oua.