Draniki cu cartofi

Draniki cu cartofi

O mâncare tradițională polonezo-ucraineană, am învățat să le fac când mergeam la bunica în vizită, în Ucraina. Sunt niște plăcintuțe cu cartofi, care se fac foarte repede și se mănâncă și mai repede :)

Sunt delicioase cu mujdei, smântână sau iaurt - recomand să le încercați, sigur o să vă placă.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
   
Ouă
2 buc
   
Făină albă calitate superioară
2 linguri
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se curăță și se spală.

Draniki cu cartofi - Pas 1
Pas 2

Se dau prin răzătoare medie.

Draniki cu cartofi - Pas 2
Pas 3

Peste cartofi se adaugă 2 ouă, sare, piper.

Draniki cu cartofi - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați 2 linguri de făină.

Draniki cu cartofi - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine compoziția cu o lingură sau chiar cu mâinile, să fie uniform distribuite toate ingredientele.

Draniki cu cartofi - Pas 5
Pas 6

Acum începeți să le prăjiți: încălziți uleiul în tigaie și cu o lingură luați câte puțin amestec de cartofi.

Când puneți cartofii le turtiți puțin ca să aibă forma rotundă și plată, ca niște clătite.

Draniki cu cartofi - Pas 6
Pas 7

Le prăjiți la foc mediu, să fie rumene pe ambele părți.

Draniki cu cartofi - Pas 7
Pas 8

Când sunt gata, le scoateți pe niște servețele de hârtie, să se scurgă uleiul bine.

Draniki cu cartofi - Pas 8
Pas 9

Sunt foarte bune calde - cu mujdei, smântână sau iaurt.

Poftă Bună!

Draniki cu cartofi - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Mihaela
Mihaela 01 Jun 2009, 12:39

Buna Lena.. si eu le-am facut, dar nu le stiam originea, si nici  ce denumire au... Numai ca eu le-am pus  putin usturoi, si patrunjel sau marar....

Sunt foarte delicioase, si f bune....

lena
Elena (lena) 01 Jun 2009, 13:08

Aha, eu le mai pun uneori si morcov ras sau ceapa taiata marunt - dar reteta originala este numa cu cartofi

Mihaela
Mihaela 01 Jun 2009, 14:28

Rodica83
Rodica (Rodica83) 03 Jun 2009, 15:45

foarte buni, doar ca s-au oxidat cartofii foarte repede si culoarea nu mai era aceeasi :(

lena
Elena (lena) 03 Jun 2009, 16:28

Daca nu reusiti sa-i prajiti pana se oxideaza, atunci faceti din jumatate de kg de cartofi

alinutza85
alinutza85 23 Jun 2009, 22:07

Super buni!!!

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 09 Nov 2009, 09:59

Deliciosi!

Nota mea pentru rețetă:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 13 Jan 2010, 09:19

hm  cunosc reteta ..la noi in ardeal se numeste  tocin .... sunt foarte bune

Nota mea pentru rețetă:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 13 Jan 2010, 09:21

scuza-ma ca-ti scriu aici com, dar vreau sa te intreb de ce nu pot sa-mi pun o poza la contul meu...zice ca nu gaseste pagina ...oare de ce ? ahh si inca ceva .... sunt tare insistenta, sper sa nu te superi....cand vor avea retetele pagini printabila? 

lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 13 Jan 2010, 09:39

Nici o problema, doar pe viitor te astept pe forum cu intrebari ce nu tin de reteta. De poza, cred ca este prea mare dimensiunea pozei, micsoreaz-o si mai incearca o data, daca nu merge imi scrii pe forum si rezolvam. De retete printabile - prpmit ca vor fi in 2-3 luni, mai dureaza pt ca este cam ocupat programatorul site-ului.

Lavi
Lavi 02 Sep 2010, 10:29

eu mai adaug si branza rasa (cand nu le fac de post), marar, ceapa, ciuperci tocate marunt si ies foarte bune...........merg cu sos de smantana si usturoi!

Nota mea pentru rețetă:
nona
nona nona (nona) 19 Oct 2010, 11:15

buna lena , la noi in bucovina se numesc tocini

intradevar sunt f buni cu putin zahar si smantana deasupra

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 16 Feb 2011, 14:40

Lena, Multumesc frumos Nu ma asteptam sa iasa chiar atat de buni !!! Acum imi pare rau ca nu am avut mai mult de 1 kg de cartofi :-)) Sunt surprinzatori de deliciosi, acesti Draniki !!! Super!!!

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 16 Jun 2011, 04:08

Reteta delicioasa!!! bunica mi le facea cand eram mica :) Daca le vreti crocante,stoarceti cartofii dupa ce se rad si puneti doar ou(fara faina)

Nota mea pentru rețetă:
cristina.qrl
cristina.qrl 31 Mar 2012, 16:12

I-am preparat si eu astazi - si mi-au iesit excelenti 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 26 Jul 2012, 22:25

ah!tocini!si la suceava tot asa se numesc!super super bun!si mama facea,si erau gata mintenas!puteti sa mai incercati cu branza de oaie,sau orice alta branza va place,si puteti incerca si la cuptor.de la mama invatasem sa storc cartofii,dar si ea punea ou si putina faina,din oki,si de post fara oua si branza!simplu si delicios,si eu fac de multe ori

Nota mea pentru rețetă:
carmiyna
carmiyna 10 Oct 2012, 09:29

Super buni....am adaugat un pic de praf de usturoi in compozitie!

Nota mea pentru rețetă:
stefang
Stefan (stefang) 20 Nov 2012, 03:51

Am facut cont pentru a-ti putea multumi, Lena.

De cateva luni, micutza mea familie este incantata de ce bunatati face tata :) Si cand intra in bucatarie sunt cu laptopul pe masa, mai fac un pic de scroll, si ghici ce site este pe ecran :)

Reteta asta a fost parte a copilariei mele, mama mea, originara din Bucovina de nord, care nu mai este parte a Romaniei acum, ne-o tot facea. Am mai mancat in SUA acum cativa ani (erau gata facute, inghetate si le puneai direct la prajit) dar nu aveau acelasi gust. Cu reteta ta simpla si buna am simtit din nou aerul copilariei mele. Multumim, Lena !

Parca imi aduc aminte ca mama mea mai facea ceva similar cu mere rase, sau combinatie intre mere si cartofi, nu pot sa-mi aduc aminte, eram prea mic iar ea nu mai este sa-mi raspunda la intrebari ... Ai idee de asa ceva ?

Eu am pus si branza telemea in compozitie, si am mancat-o cu zahar, ca in copilarie. O bunatate !!!

Nota mea pentru rețetă:
Dumitru.Elena
Dumitru.Elena 26 Jan 2013, 21:18

Nu pot sa aduc decat cuvinte de lauda. Eu am adaugat si o ceapa si da un gust bun,bun!!!  Deci recomand. Asa ceva am mancat cand am fost in concediu in Bucovina, in Vicovul de Sus mai exact. Ei mananca cu smantana inculcita cu zahar. Pt ei este considerat desert.

Poza mea pentru rețetă:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 07 Mar 2013, 17:07

Ah, astea sint  Latkes, jewish food!  Exceptionale ! Se maninca in special de Hanukkah.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 19 Mar 2013, 22:44

eu le-am facut asta seara, dar am adaugat putzin usturoi, patrunjel shi al treilea ou.
s-au primit foarte gustoshi ca nici n-am reushit sa le fac o poza. 
eu ii faceam inainte din piureu de cartofi, dar asha is mai rapizi shi parca shi mai gustoshi. 
ms mult Lena!!!

Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 11 Jul 2013, 16:25

Astazi am pregatit si aceasta reteta minunata. Fiului meu i-au placut foarte mult. Multumesc din nou. 

Poza mea pentru rețetă:
stelutica
stelutica 22 Nov 2013, 18:10

Imi amintesc cu drag de anii copilariei mele,cand mergeam la bunicii mei in Suceava si cu drag ne pregatea acesti minunati "tocini" asa le spun in partea bucovinei si turnam intens smantana pe ei...doamne cat sunt de buni....am sa fac si eu ..de f multa vreme nu am mai facut...dar,datorita tie draga mea Lena ii voi prepara din nou...sunt deliciosi!!!!!

timotei
timotei 20 Jul 2014, 09:00

Copii mei au zis ca is mai buni acesti dreaniki decît cartofii pai de la MC Donals

Poza mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 08 Oct 2017, 21:33

Minunate sunt,Lena,o cina perfecta!

Usor de facut si foarte gustoase👏👏👏

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 Nov 2017, 15:50

Am folosit doar jumate din cantitate, strict pt o masa. Si au fost garnitura pt pieptul de pui la tava.

Nota mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 Nov 2017, 15:52

Ups, uite si poza: draniki cu piept de pui.

Poza mea pentru rețetă:
AnytaAnytaM359
Anyta M (AnytaAnytaM359) 22 Feb 2018, 20:05

Mmm delicioase

Poza mea pentru rețetă:
DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 13 Dec 2018, 23:54

dar daca fara oua ce putem adauga in ele sunt pe regim si ma gindesc daca ar iesi ceva daca le pun smintina sau ulei sau iaurt sau unt si le coc...:)

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 14 Dec 2018, 04:26

Puneti doar faina, daca le vreti fara oua.

Geanina R
Geanina R 30 Mar 2020, 18:15

Bună, pot fi gătiți și la cuptor, pe hârtie de copt? Ați încercat?

lena
Elena (lena) Geanina R 30 Mar 2020, 18:16

Nu am incercat, dar cred ca se cam usuca.

AlinaPorumb717
Alina Porumb (AlinaPorumb717) 23 Aug 2024, 08:09

cartofii trebuie storsi de zeama dupa ce ii razalim ca altfel lasa prea multa zeama. ati uitat sa mentionati asta. sau dvostra nu ii stoarceti de zeama?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Alina Porumb (AlinaPorumb717) 23 Aug 2024, 08:38

Depinde de cum va plac, mai fragezi si moi (atunci nu-i stoarceti de zeama), sau mai uscati si crocanti (in acest caz se storc). Noi le preferam moi, asa facea mama si nu le storc de zeama.