Clafoutis cu mere (Flaugnarde)

Clafoutis cu mere (Flaugnarde)

Un desert foarte fin și gustos, de fapt este ca o clătită mare cu mere, dar ceva mai fragedă și aromată. Un mare plus al rețetei este că se face repede și simplu, chiar vă recomand s-o încercați.

Eu am mai improvizat puțin și am turnat peste ea un Sos Anglaise și nu a fost rău deloc, ba chiar a făcut-o și mai deosebită. Puteți s-o serviți ca atare sau cu înghețată de vanilie, iaurt cu fructe, o dulceață aromată, etc.

Ingrediente

Făină albă
100 g
   
Zahăr
100 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Ouă
4 buc
   
Lapte
300 ml
   
Rom
3 linguri
opțional - dar îl puteți înlocui cu orice lichior, brandy
Stafide
0.5 pahare
   
Mere
4 buc
   
Zeamă de lămâie
50 ml
zeamă de la o lămâie

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim mai întâi aluatul - o chestie utilă de știut, se poate face și ceva din timp și lăsat la frigider, de ex. peste noapte și dimineața faceți prăjitura.

Într-un bol amestecați făina cu zahărul și sarea.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 1
Pas 2

Adăugați ouăle și amestecați bine cu mixerul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 2
Pas 3

Turnați laptele, mixați bine și lăsați aluatul să se odihnească 20-30 minute.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 3
Pas 4

În acest timp puneți stafidele la înmuiat cu romul.

Chestia cu stafidele și alcoolul se poate face la fel din timp, dar puteți și să nu adăugați alcool în desert.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 4
Pas 5

Apoi curățați și feliați subțire merele (important să le feliați cât mai subțire să fie mai fragede și să reușească să se coacă).

Le amestecați cu zeama de lămâie, să nu-și schimbe culoarea.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați stafidele scurse de rom (acesta se toarnă în aluat).

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 6
Pas 7

Ungeți o formă cu unt/ulei și o presărați cu făină sau pesmet (eu nu am făcut nimic, că am pus-o într-o tavă de silicon).

Puneți în ea merele cu stafide și turnați deasupra aluatul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 7
Pas 8

Și puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade, lăsați 40 de minute.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 8
Pas 9

După ce îl scoateți veți observa că se va mai lăsa, așa și este normal să fie.

Lăsați-l să se răcorească bine.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 9
Pas 10

Apoi îl puteți servi pudrat deasupra cu zahăr pudră pe lângă înghețată, sos de vanilie, iaurt sau o dulceață aromată.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 10
Pas 11

Eu am făcut jumătate din cantitatea de Sos Anglaise - preparat cu lapte și am adăugat în gălbenușurile bătute 1 lingură de amidon să fie puțin mai gros sosul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 11
Pas 12

L-am turnat așa fierbinte peste prăjitură.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 12
Pas 13

Apoi l-am feliat și servit - bineînțeles vă păstrați puțin sos să mai adăugați pe parcurs la fiecare în farfurie, dacă vă place.

Poftă Bună!

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 23 Oct 2013, 12:33

Woowwwwww ,wowwwww,ce bine arata!!!  Esti nemaipomenita Lena. Ne uimesti zilnic. In clipa asta fac Oladiila cu varza. Urmeaza si aceasta. Abia astept. De pe acuma 10 stele. Pupici.

Ana.
Ana. 24 Oct 2013, 09:45

Buna! 

Eu am o dilema aici, mie numi plac stafidele, nu pun nici roma daca nu vreau sa le adaog la prajitura sau amestec romul cu merele???

Multumesc :)

lena
Elena (lena) Ana. 24 Oct 2013, 10:35

Obligatorii sunt merele si aluatul in reteta, restul se pun dupa gust si preferinte.

Tanybbelle
Tanybbelle 25 Oct 2013, 08:20

Foarte delicioasa aceasta prajitura, am mancat-o cu inghetata :) Merci mult de idei, esti geniala :)

Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 25 Oct 2013, 20:08

Gata s-a notat si aceasta reteta in caiet. Super gustoasa. Ce sa-ti mai spun eu Lena... laudele sunt de prisos. Te pup.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
victo
Victoria Stanciu (victo) 26 Oct 2013, 16:30

As dori sa stiu cam ce dimensiuni trebuie sa aibe tava? Multumesc

tiki
tiki 26 Oct 2013, 16:47

Tava trebuie sa fie cam de 28 cm diagonala. Eu o am de 24 cm si e ok cu aceleeasi cantitati.

victo
Victoria Stanciu (victo) 26 Oct 2013, 17:29

Multumesc!

victo
Victoria Stanciu (victo) 26 Oct 2013, 22:31

Buna! Am facut Clafoutis cu mere si a iesit o bunatate,super bunatate.Saptamana care vine voi face oladii cu varza.Multumesc Lena pentru minunatele retete

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 27 Oct 2013, 23:52

Cit de lichida este consistenta aluatului? Pt ca al meu era foarte foarte lichid, si nu s-a copt solid. S-a brinzit. I-am adaugat extract de vanilie si nuci in loc de stafide. 

lena
Elena (lena) Monica (MonicaP888) 28 Oct 2013, 08:47

Este ca un aluat de clatite mai gros.

victo
Victoria Stanciu (victo) 28 Oct 2013, 11:49

Mie mi-a iesit aluatul cam suptire,ca sa iasa mai gros cred ca mai trbuie adaugata mai multa faina decat se specifica in reteta.A iesit super buna, tava s-a golit foarte repede si cred ca v-a trebui sa dublez cantitatile

Nota mea pentru rețetă:
MonicaP888
Monica (MonicaP888) 28 Oct 2013, 14:02

Mda. E clar ca nu m-am descurcat bine cu cantitatile de solide. Mi-a fost greu sa-mi dau seama ce inseamna 100 de grame. Eu lucrez cu cups, 1/2 cups, 1/3 cups, linguri, lingurite. N-am cum sa masor exact 100de grame.

tiki
tiki 28 Oct 2013, 17:55

Buna Monica. Draga mea, daca ai o nelamurire mergi pe Internet explorer, si  intrebi acolo ce doresti.  Deci 1 lingura (de supa, cu care mananci) de faina rasa are 15 gr si cu varf 25 gr. Deci cu 4 linguri cu varf rezolvai.  Zaharul tos: 1 lingura rasa 25 gr, cu varf 30.  (zaharul praf alt gramaj)  ATENTIE: fiecare  ingredient,condiment cu gramajul lui. Sigur, nu este perfect, dar daca toate le faci cu lingura , e ok.

tiki
tiki 29 Oct 2013, 20:29

Am ajuns. Foarte buna aceasta tarta. Stafidele eu le-am bagat in lichior de oua ca numai asa ceva am. Da si eu am pus faina mai multa ca era prea subtire. Nu are cum sa fie groasa la 300 lapte si 100 faina si ouale tot lichide.!!!  Am gustat cu zahar deasupra, buna, cu inghetata si mai buna si cu crema si mai si mai buna. Excelenta .Dar in total am mancat cam o felie sa nu credeti ca trei. Vezi Lena crema ce subtire e.? Dar buna.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 29 Oct 2013, 20:32

Nu faina tine prajitura, da ouale si este bine aluatul - dar fiecare face cum crede mai bine, oricum iese bine.

De crema ti-am raspuns, vezi pasul 11, citeste atent ce am scris de amidon.

Ma bucur ca ti-a placut!

tiki
tiki 29 Oct 2013, 21:16

Imi fac mea culpa, ca vazand ca ai scris ca ai facut jumatate de cantitate Sos A....am dat clik sa vad reteta si nu am mai citit ce ai scris aici. Scuze.Si eu cred ca ar fi iesit si cu aluat mai subtire,dar cum ai raspuns la Monica ca trebuie sa fie ca un aluat de clatite mai gros, si al meu nu era deloc gros,de aceea am adaugat. Cand mai fac,o sa respect reteta. Noapte buna si pupici.

Macrina
Macrina 31 Oct 2013, 14:00

Pot inlocui merele cu banane? Mi-a adus cineva vreo 2 kile si as face ceva din ele.

lena
Elena (lena) 31 Oct 2013, 14:56

Da, merg foarte bine si bananele.

Macrina
Macrina 01 Nov 2013, 08:26

Is suparata leoarca! Nu s-a copt cum trebuie.In loc sa-mi ascult instinctul si s-o mai las vreo 10 min,am scos prajitura la exact 40 min. Era tare frumos rumenita,nu va mai povestesc ce arome mi-au invadat casa,dar....cand am taiat-o am avut o surpriza neplacuta .Aluatul era intre copt si necopt. 

Anyway...daca nu azi,maine sigur o mai incerc o data.Nu ma las asa usor!

Daana
Daana 05 Nov 2013, 17:25

Eu am facut-o dar fara glazura si a iesit o nebunie . S-a mancat cu MARE pofta si placere . Multumesc Lena

Daana
Daana 08 Nov 2013, 16:47

Am facut-o si eu dar tara sos...a iesit mortal . S-a mancat imediat, cu MARE placere . Multumim Lena

Jana
Jana 15 May 2014, 15:44

Multumesc mult, Lena! S-a copt bine si sosul o completeaza perfect. La mine e galben sosul deoarece am pus oua de casa. 

O intrebare doar: pentru galbenusuri e suficient timpul de preparare? Hranesc la san si nu am voie sa mananc oua crude. Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Jana 15 May 2014, 16:33

Da, este suficient, fara grija, toata lumea asa il mananca deci cred ca este destul de studiat subiectul. Si din cate stiu problematice sunt albusurile crude, nu galbenusurile.

Daniela  b
Daniela b 12 Sep 2014, 01:36

L-am facut astazi la cina,vreau sa spun ca sa primit de minune,la inceput eram cam sceptica,mi se parea ca consistenza este prea lichida,totushi nu am schimbat nimic, o bunatate....turnat cu sosul Anglaise a devenit unul dintre dulciurile iubite a prietenului meu

nicma
nicma 04 Apr 2015, 19:52

Este o reteta excelenta, foarte rapida, in special daca e folosita o razatoare electrica si alte ustensile menite sa  usureze munca si sa scurteze timpul petrecut in bucatarie(Curatator legume si feliator mere- pentru a putea fii ulterior rase in razatoarea electrica) .

Am facut desertul acesta de doua ori si nu mi-a luat mai mult de 1o min. pregatirea efectiva, numai ca trebuie asteptat 30 min. pentru aluat.

 
Nota mea pentru rețetă:
Sandra86
Sandra (Sandra86) 09 Nov 2015, 18:49

Buna Lena, ar merge in loc de sos, smintina dulce ca la tarta cu mere si smintina?

lena
Elena (lena) Sandra (Sandra86) 09 Nov 2015, 20:00

Incercati.