Clafoutis cu mere (Flaugnarde)

Clafoutis cu mere (Flaugnarde)

Un desert foarte fin si gustos, de fapt este ca o clatita mare cu mere, dar ceva mai frageda si aromata. Un mare plus a retetei este ca se face repede si simplu, chiar va recomand s-o incercati.

Eu am mai improvizat putin si am turnat peste ea un Sos Anglaise si nu a fost rau deloc, ba chiar a facut-o si mai deosebita. Puteti s-o serviti ca atare sau cu inghetata de vanilie, iaurt cu fructe, o dulceata aromata, etc.

Ingrediente

Faina alba
100 g
Zahar
100 g
Sare
0.25 lingurite
Oua
4 buc
Lapte
300 ml
Rom
3 linguri
optional - dar il puteti inlocui cu orice lichior, brendy
Stafide
0.5 pahare
Mere
4 buc
Zeama de lamaie
50 ml
zeama de la o lamaie

Pasi de urmat

1

Pregatim mai intai aluatul - o chestie utila de stiut, se poate face si ceva din timp si lasat la frigider, de ex.peste noapte si dimineata faceti prajitura.

Intr-un bol amestecat faina cu zaharul si sarea.

2

Adaugati ouale si amestecati bine cu mixerul.

3

Turnati laptele, mixati bine si lasati aluatul sa se odihneasca 20-30 minute.

4

In acest timp puneti stafidele la inmuiat cu romul.

Chestia cu stafidele si alcoolul se poate face la fel din timp, dar puteti si sa nu adaugati alcool in desert.

5

Apoi curatati si feliati subtire merele(important sa le feliati cat mai subtire sa fie mai fragede si sa reauseasca sa se coaca).

Le amestecati cu zeama de lamaie, sa nu-si schimbe culoarea.

6

Apoi adaugati stafidele scurse de rom(acesta se toarna in aluat).

7

Ungeti o forma cu unt/ulei si o presarati cu faina sau pesmet(eu nu am facut nimic, ca am pus-o intr-o tava de silicon).

Puneti in ea merele cu stafide si turnati deasupra aluatul.

8

Si puneti tava la cuptor preincalzit la 180 grade, lasati 40 de minute.

9

Dupa ce il scoateti veti observa ca se va mai lasa, asa si este normal sa fie.

Lasati-l sa se racoreasca bine.

10

Apoi il puteti servi pudrat deasupra cu zahar pudra pe langa inghetata, sos de vanilie, iaurt sau o dulceata aromata.

11

Eu am facut jumate din cantitate de Sos Anglaise -preparat cu lapte si am adaugat in galbenusurile batute 1 lingura de amidon sa fie putin mai gros sosul.

12

L-am turnat asa fierbinte peste prajitura.

13

Apoi l-am feliat si servit - bineinteles va pastrati putin sos sa mai adaugati pe parcurs la fiecare in farfurie, daca va place.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

tiki
tiki 23 oct 2013, 12:33

Woowwwwww ,wowwwww,ce bine arata!!!  Esti nemaipomenita Lena. Ne uimesti zilnic. In clipa asta fac Oladiila cu varza. Urmeaza si aceasta. Abia astept. De pe acuma 10 stele. Pupici.

Ana.
Ana. 24 oct 2013, 09:45

Buna! 

Eu am o dilema aici, mie numi plac stafidele, nu pun nici roma daca nu vreau sa le adaog la prajitura sau amestec romul cu merele???

Multumesc :)

lena
Elena (lena) Ana. 24 oct 2013, 10:35

Obligatorii sunt merele si aluatul in reteta, restul se pun dupa gust si preferinte.

Tanybbelle
Tanybbelle 25 oct 2013, 08:20

Foarte delicioasa aceasta prajitura, am mancat-o cu inghetata :) Merci mult de idei, esti geniala :)

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 25 oct 2013, 20:08

Gata s-a notat si aceasta reteta in caiet. Super gustoasa. Ce sa-ti mai spun eu Lena... laudele sunt de prisos. Te pup.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
victo
Victoria Stanciu (victo) 26 oct 2013, 16:30

As dori sa stiu cam ce dimensiuni trebuie sa aibe tava? Multumesc

tiki
tiki 26 oct 2013, 16:47

Tava trebuie sa fie cam de 28 cm diagonala. Eu o am de 24 cm si e ok cu aceleeasi cantitati.

victo
Victoria Stanciu (victo) 26 oct 2013, 17:29

Multumesc!

victo
Victoria Stanciu (victo) 26 oct 2013, 22:31

Buna! Am facut Clafoutis cu mere si a iesit o bunatate,super bunatate.Saptamana care vine voi face oladii cu varza.Multumesc Lena pentru minunatele retete

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 27 oct 2013, 23:52

Cit de lichida este consistenta aluatului? Pt ca al meu era foarte foarte lichid, si nu s-a copt solid. S-a brinzit. I-am adaugat extract de vanilie si nuci in loc de stafide. 

lena
Elena (lena) Monica (MonicaP888) 28 oct 2013, 08:47

Este ca un aluat de clatite mai gros.

victo
Victoria Stanciu (victo) 28 oct 2013, 11:49

Mie mi-a iesit aluatul cam suptire,ca sa iasa mai gros cred ca mai trbuie adaugata mai multa faina decat se specifica in reteta.A iesit super buna, tava s-a golit foarte repede si cred ca v-a trebui sa dublez cantitatile

Nota mea pentru reteta:
MonicaP888
Monica (MonicaP888) 28 oct 2013, 14:02

Mda. E clar ca nu m-am descurcat bine cu cantitatile de solide. Mi-a fost greu sa-mi dau seama ce inseamna 100 de grame. Eu lucrez cu cups, 1/2 cups, 1/3 cups, linguri, lingurite. N-am cum sa masor exact 100de grame.

tiki
tiki 28 oct 2013, 17:55

Buna Monica. Draga mea, daca ai o nelamurire mergi pe Internet explorer, si  intrebi acolo ce doresti.  Deci 1 lingura (de supa, cu care mananci) de faina rasa are 15 gr si cu varf 25 gr. Deci cu 4 linguri cu varf rezolvai.  Zaharul tos: 1 lingura rasa 25 gr, cu varf 30.  (zaharul praf alt gramaj)  ATENTIE: fiecare  ingredient,condiment cu gramajul lui. Sigur, nu este perfect, dar daca toate le faci cu lingura , e ok.

tiki
tiki 29 oct 2013, 20:29

Am ajuns. Foarte buna aceasta tarta. Stafidele eu le-am bagat in lichior de oua ca numai asa ceva am. Da si eu am pus faina mai multa ca era prea subtire. Nu are cum sa fie groasa la 300 lapte si 100 faina si ouale tot lichide.!!!  Am gustat cu zahar deasupra, buna, cu inghetata si mai buna si cu crema si mai si mai buna. Excelenta .Dar in total am mancat cam o felie sa nu credeti ca trei. Vezi Lena crema ce subtire e.? Dar buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 29 oct 2013, 20:32

Nu faina tine prajitura, da ouale si este bine aluatul - dar fiecare face cum crede mai bine, oricum iese bine.

De crema ti-am raspuns, vezi pasul 11, citeste atent ce am scris de amidon.

Ma bucur ca ti-a placut!

tiki
tiki 29 oct 2013, 21:16

Imi fac mea culpa, ca vazand ca ai scris ca ai facut jumatate de cantitate Sos A....am dat clik sa vad reteta si nu am mai citit ce ai scris aici. Scuze.Si eu cred ca ar fi iesit si cu aluat mai subtire,dar cum ai raspuns la Monica ca trebuie sa fie ca un aluat de clatite mai gros, si al meu nu era deloc gros,de aceea am adaugat. Cand mai fac,o sa respect reteta. Noapte buna si pupici.

Macrina
Macrina 31 oct 2013, 14:00

Pot inlocui merele cu banane? Mi-a adus cineva vreo 2 kile si as face ceva din ele.

lena
Elena (lena) 31 oct 2013, 14:56

Da, merg foarte bine si bananele.

Macrina
Macrina 01 nov 2013, 08:26

Is suparata leoarca! Nu s-a copt cum trebuie.In loc sa-mi ascult instinctul si s-o mai las vreo 10 min,am scos prajitura la exact 40 min. Era tare frumos rumenita,nu va mai povestesc ce arome mi-au invadat casa,dar....cand am taiat-o am avut o surpriza neplacuta .Aluatul era intre copt si necopt. 

Anyway...daca nu azi,maine sigur o mai incerc o data.Nu ma las asa usor!

Daana
Daana 05 nov 2013, 17:25

Eu am facut-o dar fara glazura si a iesit o nebunie . S-a mancat cu MARE pofta si placere . Multumesc Lena

Daana
Daana 08 nov 2013, 16:47

Am facut-o si eu dar tara sos...a iesit mortal . S-a mancat imediat, cu MARE placere . Multumim Lena

Jana
Jana 15 mai 2014, 15:44

Multumesc mult, Lena! S-a copt bine si sosul o completeaza perfect. La mine e galben sosul deoarece am pus oua de casa. 

O intrebare doar: pentru galbenusuri e suficient timpul de preparare? Hranesc la san si nu am voie sa mananc oua crude. Multumesc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 15 mai 2014, 16:33

Da, este suficient, fara grija, toata lumea asa il mananca deci cred ca este destul de studiat subiectul. Si din cate stiu problematice sunt albusurile crude, nu galbenusurile.

Daniela  b
Daniela b 12 sep 2014, 01:36

L-am facut astazi la cina,vreau sa spun ca sa primit de minune,la inceput eram cam sceptica,mi se parea ca consistenza este prea lichida,totushi nu am schimbat nimic, o bunatate....turnat cu sosul Anglaise a devenit unul dintre dulciurile iubite a prietenului meu

nicma
nicma 04 apr 2015, 19:52

Este o reteta excelenta, foarte rapida, in special daca e folosita o razatoare electrica si alte ustensile menite sa  usureze munca si sa scurteze timpul petrecut in bucatarie(Curatator legume si feliator mere- pentru a putea fii ulterior rase in razatoarea electrica) .

Am facut desertul acesta de doua ori si nu mi-a luat mai mult de 1o min. pregatirea efectiva, numai ca trebuie asteptat 30 min. pentru aluat.

 
Nota mea pentru reteta:
Sandra86
Sandra (Sandra86) 09 nov 2015, 18:49

Buna Lena, ar merge in loc de sos, smintina dulce ca la tarta cu mere si smintina?

lena
Elena (lena) Sandra (Sandra86) 09 nov 2015, 20:00

Incercati.