Biscuiți cu "moni"

Biscuiți cu "moni"

Biscuiții cu "moni"(adică cu bicarbonat de amoniu) sunt cele mai populare fursecuri în regiunea unde am copilărit. De Crăciun, Paște și Hram se fac obligatoriu de orice gospodină care se stimează - sigur din cauza faptului că sunt deosebit de gustoase și fragede, dar și se păstrează bine, chiar 2-3 săptămâni(se fac chiar mai buni după ce stau). Dacă veniți pe la noi prin sat de sărbători, sigur nu pleacă nici un musafir fără un pachet mic cu biscuiți de casă și principalii sunt aceștia - cu moni.

La gust sunt excepționali, foarte fragezi, aromați și crocanți, merg perfect cu o cană de lapte sau ceai. Eu de fiecare Crăciun am o nostalgie după ei și obligatoriu îi fac, parcă sunt acasă la părinți și în copilărie.

Dacă îmi mai rămân îi transform repede în Salam de biscuiți delicios.

Ingrediente

Unt
200 g
mama îi făcea cu untură sau margarină
Ouă
3 buc
   
Smântână
180 g
de preferat smântână mai grasă
Zahăr
250 g
plus câteva linguri de zahăr pentru ornat
Lapte
4 linguri
   
Bicarbonat de amoniu
25 g
eu am pus 14g, pentru că atât am avut
Esență de vanilie
2 buc
   
Făină albă calitate superioară
700 g
   
Nuci măcinate
100 g
pentru ornat, este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată bicarb. de amoniu pe care l-am găsit eu - mai sunt cele de la Dr.Oetker, sigur o să le găsiți de vânzare.

Recomand să folosiți anume b.de amoniu pentru că face biscuiții deosebit de fragezi, chiar sunt diferiți de cei preparați cu praf de copt.

Biscuiți cu "moni" - Pas 1
Pas 2

Topiți untul și îl lăsați să se răcorească puțin.

Biscuiți cu "moni" - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mai adânc bateți ouăle cu zahăr.

Biscuiți cu "moni" - Pas 3
Pas 4

Adăugați untul și smântâna, amestecați.

Biscuiți cu "moni" - Pas 4
Pas 5

Puneți bicarbonatul de amoniu într-o cană mică, adăugați peste el 4 linguri de lapte cald, amestecați bine și observați că va începe să facă o spumă fină.

Îl turnați peste ingredientele din bol și amestecați.

Biscuiți cu "moni" - Pas 5
Pas 6

Nu uitați să adăugați esența de vanilie și la final încorporați făina.

Biscuiți cu "moni" - Pas 6
Pas 7

Trebuie să vă iasă un aluat moale dar ferm și foarte puțin lipicios, îl scoateți pe masa presărată cu făină și îl uniformizați puțin.

Biscuiți cu "moni" - Pas 7
Pas 8

Formați din el 2 bile de aluat și lăsați să se odihnească 5 minute.

Biscuiți cu "moni" - Pas 8
Pas 9

Întindeți prima bilă de aluat. grosimea foii nu trebuie să fie mai subțire de grosimea degetului, cam 7-8mm.

Prima bilă am ornat-o cu zahăr, am presărat zahăr deasupra și l-am presat puțin în aluat cu făcălețul., mare grijă să nu faceți foaia prea subțire.

Biscuiți cu "moni" - Pas 9
Pas 10

Apoi cu furculița am făcut dungi pe foaie, pentru frumusețe :)

Biscuiți cu "moni" - Pas 10
Pas 11

Și am tăiat foaia în diverse figuri cu un cuțit sau tăietor de biscuiți.

Se pot decupa și diverse forme, flori, stele, etc.

Biscuiți cu "moni" - Pas 11
Pas 12

A 2-a bilă am presărat-o cu nuci și zahăr, la fel le-am presat în foaie.

Nu se mai fac ornamente cu furculița ca vor sări nucile.

Biscuiți cu "moni" - Pas 12
Pas 13

Astea cu nuci le-am decupat în diverse forme.

Biscuiți cu "moni" - Pas 13
Pas 14

Biscuiții astfel formați se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt și se coc timp de 20-30 minute la 200 grade.

Biscuiți cu "moni" - Pas 14
Pas 15

Vor crește frumos la copt și vor lăsa miros de amoniac, este normal.

Orice coaceți cu bicarbonat de amoniu are miros de amoniu la copt și cât sunt calde, după ce s-au răcit gazul se evaporă complet din ele și sunt gata de servit.

Biscuiți cu "moni" - Pas 15
Pas 16

Așa arată biscuiții ornați cu zahăr după copt.

Biscuiți cu "moni" - Pas 16
Pas 17

Și o secțiune, să vedeți cât de fragezi sunt.

Biscuiți cu "moni" - Pas 17
Pas 18

Chiar vi-i recomand cu mare plăcere, sunt cei mai de suflet biscuiți ai mei cu un miros și gust ca la mama și bunica.

Poftă Bună!

Biscuiți cu "moni" - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un platou mare)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

hanna
hanna 11 Dec 2013, 14:43

ms mult pt retete bune ...

 si un buchet mai altfel pentru tine din partea mea,cu drag!

Poza mea pentru rețetă:
rho
rho 11 Dec 2013, 23:24

buna lena abia astept sa fac biscuiti  astea ......azi am facut placinta ci branza si stafide de la tine a iesti fff buna le-am dat gata pe italience cand au gustato le-am zis ca iau retete de la tine au spus ca sunt minunate ....multumesc mult iti doresc numai bine 

Luri
Luri 12 Dec 2013, 00:04

Lena, ai incercat vreodata cu praf de copt? Aicu eu nu am nici o sansa sa gasesc bicarbonat de amoniu, doar de sodiu..Asa ca te intreb daca stii cum ies cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu.. Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 12 Dec 2013, 08:19

Buna. Hanna,am admirat splendidul "buchet",si chiar ma intrebam cum e montat? Frumos tare. Lena te rog sa-mi spui cum pastrezi mai mult timp acesti biscuiti? In ce adica? Punga de hartie, naylon, caserola,inchisi,deschisi. ???Multumesc. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 12 Dec 2013, 08:32

Luri, nu i-am facut niciodata cu praf de copt, poti sa incerci, sigur nu vor fi la fel de fagezi, dar vor fi buni.

lena
Elena (lena) 12 Dec 2013, 08:32

Tiki, mama ii tinea in cutii de carton, eu in casolete de plastic ermetic inchise.

violeta.nuky
violeta.nuky 13 Dec 2013, 17:01

Lena,am vrut sa fac acesti biscuiti,dar am un dubiu referitor la bicarbonatul de amoniu.Am cumparat un pliculet,citesc instructiunile si zice ca 7 gr se folosesc la 500 gr.faina.Tu ai scris 25 gr.Nu e cam mult sa pun cca.4 pliculete?Astept un raspuns pentru a presta acesti biscuiti.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 13 Dec 2013, 17:03

Pune 2 plicuri, va fi de ajuns.

Ana74
Ana74 15 Dec 2013, 00:35

Lena,

caut aceasta reteta inca de pe cand ieram studenta. Fetele de la nord nu prea impartasesc secretele din bucatarie. Tu iesti o exceptie si vreau sa-ti multumesc pentru tot ce faci. Sunt departe de casa dar incerc sa prepar in fiecare zi cate ceva din bucataria basarabeana. Si ma bucur ca familia mea o apreciaza mult. Datorita tie, mesele noastre de sarbatori amintesc sarbatorile din Moldova.

Multumesc din suflet si mult succes in continuare.

lena
Elena (lena) 15 Dec 2013, 00:44

Cu mare placere Ana! Ma bucur mult de aprecierea si comentariul tau!

violeta.nuky
violeta.nuky 15 Dec 2013, 13:49

Multumesc Lalena.Revin cu impresii dupa ce-i fac.Cu stima, Violeta

p.s.am constatat ca un plic este gol.Tu cum pastrezi amoniu?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 15 Dec 2013, 16:27

In sertarul de mirodenii, chiar in plicurile in care-l cumpar.

Oana David
Oana David 20 Dec 2013, 14:35

Multumesc de reteta! Biscuitii mei au iesit ceva mai deformati, dar s-au topit rapid.... asa ca nu am poze.... Extrem de fragezi!

timotei
timotei 24 Jan 2014, 01:04

Oana si ai mei au iesit deformati si pe linga aceasta a cazut foarte multa nuca jos,a trebuit cind liam pus in tava sa mai pun o data nuca pe ele.La gust sunt foarte buni dar aspectul ma da de gol.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 24 Jan 2014, 10:08

Da, nuca trebuia mai bine presata cu facaletul in aluat, sau poti sa-i ungi cu putin ou si presari nuca cu zahar.

Se deformeaza de obicei daca este mai putina faina sau calitatea bicarbonatului de amoniu(asta-i parerea mamei mele). Anume aceasta reteta mie imi place ca biscuitii nu se deformeaza tare, da, nu-si pastreaza forma perfecta dar totusi se tin bine. Aveam o reteta la care biscuitii se faceau turte plate dupa coacere.

timotei
timotei 24 Jan 2014, 11:39

Mutumesc Lena,da oricum ni mam suparat ca sint foarte gustosi.Ma gindesc ca la mine ar mai fi trebuit sa adaug un pic de faina caci cind intindeam foaia am presarat faina sa nu se lipeasca de masa

Nota mea pentru rețetă:
violeta.nuky
violeta.nuky 07 Jul 2014, 16:57

Le-a venit randul.In primul rand, coca a cerut mai multa faine si cu cat framantam usor cu atat se inmuia.Nu-mi explic de ce.Aluatul nu sta ferm ca la tine drept pentru care l-am pus in frigider putin.O sa vad daca o sa pot intinde coca.Cu stima, Violeta

violeta.nuky
violeta.nuky 07 Jul 2014, 21:29

Gata,am facut biscuitii.Dupa ce am tinut coca la frigider cca 30 minute,s-a modelat foarte bine,coca intarindu-se putin.Au iesit fff buni.Multam mult pentru reteta.Cu stima, Violeta

MashaL
MashaL 28 Sep 2015, 17:42

Salut! Am facut si eu acesti biscuiti mi s-au primit bine nu mi s-au delatat,gustosi doar ca am o intrebare referitor la faptul ca erau prea sfarimiciosi cind muscai din ei ,spune-mi te rog asa sunt ei de obicei sau eu i-am facut prea grosi sau am pus prea mult amoniu.?

denilu
denilu 19 Jul 2016, 16:17

Buna, Lena! Am si eu o intrebare. Daca ii fac cu margarina, o topesc ca pe unt sau o las sa fie moale, la temperatura camerei? Multumesc.

lena
Elena (lena) denilu 19 Jul 2016, 16:21

O topesti la fel ca untul.

Daniela B.
Daniela B. 23 Jan 2017, 14:14

Sunt extrem de delicioase mmmmmmm..... Mulțumesc pt receta perfecta!!!

Nota mea pentru rețetă:
Daniela B.
Daniela B. 23 Jan 2017, 14:17

Sau bucurat și copiii de ele, apoi au zis că sunt foarte delicioase

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Daniela B. 23 Jan 2017, 16:36

O, ce frumos, pofta mare sa aveti!