Chiftele de linte, de post

Chiftele de linte, de post

Renunțasem o perioadă să fac chiftele de linte, întotdeauna îmi ieșeau prea moi, nu-și țineau forma și aveau consistența ciudată.

Această rețetă mi s-a părut deosebită pentru că lintea se hidratează, nu se fierbe, și cu această ocazie chiftelele se lucrează foarte bine, își țin forma și au consistență mai densă. La gust la fel sunt bune, servite cu o salată sau într-un sandviș sunt perfecte.

Ingrediente

Linte verde/maro
1 pahar
pahar de 250-300ml
Ceapă albă
1 buc
   
Pesmet
3 linguri
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Sare
1 lingurita
puneți după gust, opțional puteți adăuga și jumătate de linguriță de oregano
Ulei de măsline
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți lintea într-un bol și adăugați apă, aproximativ 1 litru.

Lăsați să se hidrateze timp de 8-10 ore, cel mai bine peste noapte. În acest timp își va tripla volumul, așa că aveți grijă să fie apă multă în bol.

Chiftele de linte, de post - Pas 1
Pas 2

Scurgeți apa și treceți lintea și ceapa prin mașina de tocat carne.

Chiftele de linte, de post - Pas 2
Pas 3

Adăugați pesmetul, usturoiul pisat și sarea.

Chiftele de linte, de post - Pas 3
Pas 4

Amestecați și lăsați la o parte 10 minute, să se pătrundă aromele.

Chiftele de linte, de post - Pas 4
Pas 5

Încîngiți bine o tigaie cu puțin ulei.

Formați chiftelele și le puneți la rumenit pe foc mediu.

Chiftele de linte, de post - Pas 5
Pas 6

Le întoarceți și pe partea cealaltă.

În așa fel formați și prăjiți toate chiftelele.

Chiftele de linte, de post - Pas 6
Pas 7

Serviți cu orice garnitură preferată sau cu salată.

Dacă le faceți mai plate vor fi perfecte pentru sandviș.

Poftă Bună!

Chiftele de linte, de post - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 480 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 14 Mar 2014, 18:21

chiar imi era gandul la asa ceva si cred ca merg bine si la cuptor. o intrebare:pot sa dau lintea in robotul de bucatarie? caci nu am masina de tocat carnea

lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 14 Mar 2014, 20:12

Merge si cu blenderul/robotul, daca marunteste bine.

kristincikk
kristincikk 15 Mar 2014, 14:19

Eu am incercat reteta doar ca nu am folosit linte ( nu am in casa) ci naut  si le-am copt in rola. S-au primit foarte bune, fetita mea care e cam mofturoasa a mincat 4 pirjoale. Merci pentru idei, chiar daca mai modific retetele  

gratiela
gratiela 21 Mar 2014, 17:52

buna Lena! multumesc frumos ptr reteta aveam in casa linte si nu stiam cum sa o pregatesc a venit la fix reteta ,gustul minunat deosebit.... multam ptr ideee

Sorana
Sorana 23 Mar 2014, 16:05

buna lena! chiftelutele se prajesc in ulei sau pur si simplu in tigaie? cred ca sunt delicioas dar nu stiu cum sa le prajesc 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 23 Mar 2014, 22:04

Recititi pasul 5.

Sorana
Sorana 23 Mar 2014, 23:08

... retetele postate de tine sunt minunate....am gatiti foarte multe dintre ele si...imi place ca am adus un " aer " nou bucatariei mele, plin de mirosuri " delicioase ", iar ai mei sunt mai mult decat incantati 

maduu92
maduu92 18 Nov 2014, 20:32

Buna Lena! Pot folosi linte rosie? Multumesc!

lena
Elena (lena) maduu92 18 Nov 2014, 20:39

Cred ca da.

tiki
tiki 17 Feb 2015, 23:31

Buna. Deoarece maine este o zi mare de post Miercurea Cenusii, la catolici (incepe Postul Pastelui), am facut aceste chiftele. Wow, wow, grozave. Nici nu-ti dai seama ca nu sunt din carne. NEMAIPOMENITE.  Le-am cam prajit, dar...ok,ok. Am mai pus o tura de linte la muiat si mai fac si maine. Eu am adaugat si putin piper. Atat. Multumesc de reteta. Pupici. Nota 100.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 19 Feb 2015, 17:19

Buna. Tura 2. Deci....no coment. De data aceasta am pus si oregano, fr.patrunjel si piper. Nu-s mai asa bronzate. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
roxana12
roxana12 22 Feb 2015, 07:10

deci lintea nu se fierbe?

lena
Elena (lena) roxana12 22 Feb 2015, 07:14

Nu se fierbe.

Irka01
Irka01 11 Mar 2015, 21:31

Oare se va primi la fel de gustoase daca nu pun usturoi?

lena
Elena (lena) Irka01 11 Mar 2015, 21:43

Nu chiar la fel, dar tot bune :)

tiki
tiki 12 Mar 2015, 08:31

Buna. Am congelat aceste chiftele si  cand postesc scot cateva si am facut si acel sos de soia de la chiftelutele cu sos dulce-acrisor.  Wow ce bunatate.

io4n4
io4n4 28 Nov 2015, 20:05

Aceeași surpriză mi-au oferit-o chiftelele din mazăre uscată. Boabele de mazăre se hidratează câteva ore, se strecoară de apă, se dau prin mixer (eu adaug doar ceapă verde și puțin usturoi în mixer), se sărează după gust și se prăjesc în ulei. 

Rețetă de la un prieten din Madagascar 

AlisaStr
AlisaStr 04 Jan 2016, 14:39

Minunată reţetă, mulţumesc! 

Poza mea pentru rețetă:
AlisaStr
AlisaStr 05 Jan 2016, 15:44

Am pus din greşeală o poză cu mine.  Iată chifteluţele... 

Poza mea pentru rețetă:
StellaS
StellaS 30 Mar 2016, 20:35

Multumesc!!!!! Foarte gustoase   ce a iesit a fost peste asteptarile mele - nu credeam ca ne vor placea, dar.... am primit aprecieri de la cei mai mari carnivori  Multumim pentru toate retetele tale - sunt super 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 31 Mar 2016, 22:33

Ma bucur mult, sa aveti pofta mare si multumesc de comentarii!

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 11 Aug 2016, 17:47

Eh, am dat un pic gres in sensul ca nu sm scotocit casa parintilor ca sa dau peste masina de tocat carne. Drept urmare, compozitia mea a fost facut cu un mini robotel tip blender. Nu recomand, caci se leaga mult mai greu din cauza texturii. Deci m-am chinuit putin, am mai pus pesmet, cred ca au iesit mai seci decat originalul din aceasta reteta, dar chiar si asa au fost delicioase. Buuun, bun! Si de post, si gustos. Multumim faimoasei Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
arissa
arissa 30 Jun 2017, 18:37

Buna Lena,daca vreau sa le fac la cuptor, tot cu lintea hidratata sau trebuie fiarta ?

lena
Elena (lena) 30 Jun 2017, 18:42

La fel, doar hidratate.

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 24 Feb 2018, 19:52

Foarte bune chifteluțele! Au devenit deja preferatele mele. Dintre toate chiftelele vegane acestea se aseamănă foarte mult cu cele din carne. După același principiu se fac și Falafel - chifteluțe arăbești din năut. Și deși am mâncat gata preparate, nu am avut curaj să le fac, gândindu-mă că nu am eu o rețetă corectă și că năutul nefiert în prealabil poate fi greu digerabil. Dar acum, după ce le-am făcut pe acestea din linte le voi face și pe cele din năut. Poate ni le pregătești și tu?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) EmiliAna Vatra (AngyT) 26 Feb 2018, 13:18

Am tot avut incercari cu Falafelul, singura problema este ca nu sunt asa bune la cuptor, doar prajite in ulei au textura mai buna si mult mai gustoase. Dar nu ma las batuta 🧐😉

eduardu
Eduardu (eduardu) 17 Mar 2018, 13:45

Numai cuvinte de lauda am pentru aceste chiftelute! Nu-mi imaginam ca pot iesi atat de bune din linte! Si la gust se aseamana cu cele din carne. Gustos! Multumim!!!

Poza mea pentru rețetă:
DanMarian361
Dan Marian (DanMarian361) 10 Apr 2019, 11:51

Excelenta. Eu am mai adaugat masline si patrunjel verde, tocate marunt.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Rodica-Lavinia
Rodica-Lavinia 10 Jul 2019, 18:43

Foarte gustoase,am mai adăugat 1/2 condimente arăbești.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
anadanculesei983
ana danculesei (anadanculesei983) 22 Dec 2019, 14:45

Foarte bune aceste chiftele! Eu am mărunțit lintea la robot și compoziția a ieșit foarte sfărâmicioasă. Am adăugat încă vreo 5 linguri de pesmet și tot nu se lega suficient ca sa pot forma chiftele. Dar am rezolvat problema prin adăugarea unui jumătate de avocado. Le-am copt in cuptor. Delicioase și foarte sățioase

Poza mea pentru rețetă:
AndreeaVornicu949
Andreea Vornicu (AndreeaVornicu949) 28 Mar 2020, 22:45

buna. cu ce as putea inlocui pesmetul? merg fulgi de porumb sfaramati sau gris?

lena
Elena (lena) Andreea Vornicu (AndreeaVornicu949) 30 Mar 2020, 17:02

Da, mai bine cu fulgi de porumb maruntiti.😉

CatalinMihai860
Catalin Mihai (CatalinMihai860) 14 Apr 2020, 02:31

Lintea nu trebuie fiarta inainte? In reteta nu am vazut scris.

lena
Elena (lena) Catalin Mihai (CatalinMihai860) 14 Apr 2020, 07:28

Nu trebuie

CatalinMihai860
Catalin Mihai (CatalinMihai860) Elena (lena) 14 Apr 2020, 14:07

Multumesc! :)

CarmenPetran179
Carmen Petran (CarmenPetran179) 11 Dec 2020, 23:20

Merge si cu linte rosie??

lena
Elena (lena) Carmen Petran (CarmenPetran179) 11 Dec 2020, 23:31

Cred ca da.

Mihaela 2
Mihaela Lamba (Mihaela 2) 24 Mar 2021, 23:01

Superbe!

GEORGIANAgeorgiana250
georgiana (GEORGIANAgeorgiana250) 31 Mar 2021, 13:11

Foarte bune.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
RusuNarcisa119
Narcisa Rusu (RusuNarcisa119) 10 Jun 2024, 21:02

Pot folosi gris in loc de pesmet?

lena
Elena (lena) Narcisa Rusu (RusuNarcisa119) 11 Jun 2024, 10:27

Nu cred, dar puteti incerca.