Prăjitura Greta Garbo
Această rețetă de prăjitură îmi tot dădea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, că era sigur s-o încerc mai demult. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, mai are și alte 2 mari calități:
- este o prăjitură de casă adevărată și iese cantitate foarte generoasă la efort relativ redus;
- se poate lua/servi cu ușurință, fiindcă glazura este f. uscată și nelipicioasă, perfectă pentru a lua la serviciu și a servi colegii, de exemplu :)
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
600 g
●
Unt
300 g
+ 1 lingură de unt pt glazură
●
Ouă
1 buc
+ 2 gălbenușuri
●
Smântână
2 linguri
am în vedere smântână acră/fermentată
●
Gem de caise
450 g
de prune, sau orice alt gem mai gros
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Laptele cald se amestecă cu drojdia și 1 lingură de zahăr.
Deasupra presărați 1-2 linguri de făină.
Pas 2
Lăsați la cald 10-15 minute bolul și observați că începe să crească.
Aceasta va fi maiaua.
Pas 3
Într-un alt bol mai mare puneți făina, adăugați maiaua crescută, oul și cele 2 gălbenușuri, untul moale, smântâna și câte un praf de zahăr și sare.
Pas 4
Frământați bine până nu se mai lipește de mâini.
Pas 5
Îl puneți într-un bol și lăsați să dospească acoperit, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Pas 6
Apoi îl tăiați în 3 bucăți egale și formați niște bile de aluat, lăsați 5 minute să se odihnească.
Pas 7
În acest timp pregătim umplutura de nucă:
- amestecați într-un bol nuca, mărunțită bine în robot, cu zahărul pudră, opțional puteți adăuga și coajă rasă de lămâie.
Pas 8
Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se așterne cu hârtie de copt.
Întindeți prima foaie de aluat așa ca să acopere perfect toată suprafața tăvii.
Pas 9
O ungeți cu jumătate din cantitatea de gem.
Pas 10
Turnați jumătate din umplutură și o distribuiți uniform pe toată foaia.
Pas 11
Întindeți a 2-a foaie, o puneți peste prima(cea cu umplutura de gem și nuci).
Iarăși o ungeți cu restul de gem și puneți cantitatea de umplutură de nuci rămasă.
Pas 12
Întindeți și a 3-a foaie, o puneți peste primele 2.
Important de știut: foile de aluat se rulează pe sucitor apoi se derulează atent în tavă.
Întepați din loc în loc cu furculița și o puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.
Pas 13
Când prăjitura este aproape coaptă se face glazura de cacao:
- într-o cratiță mică turnați 3 linguri de apă, adăugați 6 linguri de zahăr, 1 lingură mare de cacao și unt cât o nucă.
- topiți totul la foc mic.
Pas 14
Când prăjitura se rumenește faceți testul cu scobitoarea, dacă iese bine și curată, e gata.
Pas 15
Imediat, cât prăjitura e fierbinte turnați glazura peste ea și lăsați să se răcească complet.
Pas 16
Când prăjitura s-a răcit, glazura ar trebui să se întărească și usuce.
Atunci o porționați bucățele mici și aranjați pe platou.
Pas 17
Foarte comod de mâncat cu mâinile, fără farfurii și furculițe - glazura nu se lipește și prăjitura are o textură destul de fermă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (6 voturi)