Pilaf cu spanac

Pilaf cu spanac

De foarte multe ori am primit întrebări referitor la prepararea pilafului, deși mi se pare cea mai simplă mâncare posibilă, este și cea mai complicată pentru că aici aveți câteva necunoscute. Ingredientul de bază, orezul, este foarte important - dacă vreți pilaf mai cleios, cu zeamă, alegeți boabe rotunde, dacă vreți pilaf bob cu bob și mai uscat vă uitați după orezul lung. Eu sunt undeva la mijloc, îmi place să fie bob cu bob, dar moale și fără zeamă, nu-mi place să-l văd terci.

Timpul de preparare - deși nu durează mult să-l faceți, eu acord multă atenție preparării anterioare, după ce închid focul. Un pilaf perfect este cel care se lasă la umflat încet, fără fierbere multă.

Deci, ar mai fi și apa, restul legumelor care le puneți, modul de preparare efectiv. Dar cea mai mare chestie este să aveți răbdare și rezervă cam de 2 ore pentru a face un pilaf exemplar. Bineînțeles și instrucțiunile corecte :)

Această rețetă am improvizat-o, cam așa fac eu pilaful în general dar mai schimb legumele - spanac, mazăre verde, broccoli, etc. Legumele care rămân neschimbate sunt ceapa și morcovul.

Ingrediente

Orez
2 pahare
1 pahar=250ml
Apa
4 pahare
   
Spanac
500 g
gata opărit și scurs, sau congelat
Morcovi
1 buc
   
Ceapa alba
1 buc
   
Pasta de ardei rosu
1 lingurita
opțional, se poate înlocui și cu pastă de roșii
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
1 lingura
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Spanacul se spală bine, fiecare frunză, se opărește, clătește cu apă rece apoi se scurge bine de apă.

Aveți mai detaliat pașii 1-7  în rețeta de aici.

Pilaf cu spanac - Pas 1
Pas 1

Într-o oală cu fundul gros, sau o tigaie adâncă încălziți uleiul. Adăugați ceapa și morcovul tăiate mărunt și le căliți un pic, amestecând periodic.

Pilaf cu spanac - Pas 1
Pas 3

Când s-au rumenit puțin adăugați pasta de ardei sau roșii, amestecați.

Pilaf cu spanac - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați spanacul tocat mărunt, căliți totul împreună aproximativ 5 minute.

Pilaf cu spanac - Pas 4
Pas 5

În acest timp măsurați și spălați orezul.

Aici am o cană de 500ml, tot cu ea am măsurat și apa. Deci la 500ml de orez am pus 1litru de apă.

Observați că am folosit orez cu bob rotund (de obicei cumpăr RisoScotti Bob Colosal sau Rotund).

Pilaf cu spanac - Pas 5
Pas 6

Adăugați orezul peste legumele călite, amestecați.

Pilaf cu spanac - Pas 6
Pas 7

Apoi turnați apa, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Mai amestecați 1-2 ori în el când începe să se îngroașe, dar după ce ați pus sarea nu mai amestecați deloc.

Pilaf cu spanac - Pas 7
Pas 8

Când începe să fiarbă bine, potriviți de sare, piper(opțional) și faceți focul mic sub cratiță.

Lăsați să fiarbă cam 10 minute, observați că bobul de orez se umflă dar apa încă mai este.

Aici ar fi momentul să închideți focul, când orezul este fiert un pic Al Dente și mai este apă în el.

Pilaf cu spanac - Pas 8
Pas 9

Mai departe urmează fierberea lui "pasivă" - după ce ați stins focul, puneți capacul și lăsați 30-60 de minute fără să amestecați deloc în oală.

Observați după acest timp că orezul absoarbe cam toată apa, dar nu se face terci, va fi bob cu bob, foarte moale și umflat.

Pilaf cu spanac - Pas 9
Pas 10

Serviți cald cu o salată sau fără.

Poftă Bună!

Pilaf cu spanac - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

muscalu
muscalu 13 Mar 2015, 07:47

savaelena
savaelena 14 Mar 2015, 01:52

multumesc foarte mult pentru reteta.

tiki
tiki 16 Mar 2015, 12:31

Buna. F. bun acest pilaf. L-am facut la Peste cu legume in stil marocan. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 18 Mar 2015, 13:55

tare bun. Mai ales ca nu prea stiam acest mod de preparare in care se adauga diferite legume in pilaf la inceput. multumiri de reteta!

Nota mea pentru rețetă:
alina oanca
alina oanca 28 Apr 2015, 18:31

Foarte gustos!! Imi plac retetelr tale ! Felicitari!!

DenisseMihaela758
Denisse Mihaela (DenisseMihaela758) 04 Mar 2017, 15:42

Multumesc frumos pentru reteta. A iesit delicios pilaful cu spanac. 

CiutaCiuta978
Ciuta Ciuta (CiutaCiuta978) 14 Jul 2020, 01:53

Se poate adauga si carne tocata?

Crinu
Crinu 19 Nov 2020, 13:05

Nu știu ce sa spun de cantități.

Pare mult prea putina apa.

Sigur doar 1 litru la 500g de orez?

lena
Elena (lena) Crinu 19 Nov 2020, 13:06

Sigur, daca vreti pilaf bob cu bob si nu terci.

Crinu
Crinu Elena (lena) 19 Nov 2020, 13:10

Pai se lipește de mama focului...

Am focul cât se poate de mic.

Cratiță din fonta și se lipește.

Lichid, nici măcar nu a început sa fiarbă și nu mai are deloc.

lena
Elena (lena) Crinu 19 Nov 2020, 13:25

Ciudat ca la toti a iesit si la dvs nu. Cratita de fonta tot se lipeste, in plus cititi atent pasul 9, orezul nu trebuie fiert in disperare. Ma rog, faceti cum vreti...

lena
Elena (lena) Crinu 19 Nov 2020, 16:12

Multumesc pentru “complimente”, si ca ultim raspuns, (sa fie util si la altii, dvs nu il meritati) - mai sus am mentionat 2 pahare de 250ml de orez, in grame ar fi 440g.

Va rog sa cititi atent ingredientele, pasii si apoi discutam. Este usor sa arunci cu r...t, mai greu sa gandesti constructiv si sa gasesti greseala.