Chec cu prune și scorțișoară

Chec cu prune și scorțișoară

O combinație perfectă și un chec foarte reușit, textură, gust, culoare - totul a fost după placul nostru. Eu data viitoare aș încerca să nu pun scorțișoară, dar numai pentru a experimenta. Prunele sunt fructele perfecte pentru așa tip de dulciuri, capătă o culoare și un gust parcă mai bun decât când sunt proaspete. Și aici am avut prunele cam acre și tari, dar în chec au fost perfecte.

Ingrediente

Ouă
3 buc
   
Zahăr
200 g
   
Unt
140 g
unt topit și răcorit
Făină
250 g
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Prune
300 g
aici am în vedere prunele deja curățate de sâmburi, cu tot cu sâmburi ar fi vreo 400-450g

Pași de urmat

Pas 1

Prunele se spală, se scot sâmburii și se taie cubulețe.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 1
Pas 2

Ouăle se mixează bine cu zahărul apoi se adaugă câte puțin untul topit, amestecați bine.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina, sarea, scorțișoara și praful de copt, amestecați bine cu mixerul sau telul să nu fie cocoloașe.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 3
Pas 4

La urmă se adaugă prunele, amestecați încet cu o spatulă.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt și o dați la cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 35-40 de minute.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 5
Pas 6

Când checul e rumenit și a trecut testul scobitorii, îl scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă direct cam 20 de minute. Apoi îl scoateți din tavă cu tot cu hârtie și lăsați să se răcească complet pe un prosop.

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 6
Pas 7

Îl puteți servi cald (atunci este mai sfărâmicios și fraged) sau rece (se taie și se ține mult mai bine).

Poftă Bună!

Chec cu prune și scorțișoară - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)
Colecții: Chec-uri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ETA
ETA 20 Jul 2015, 00:25

Voi încerca neaparat aceasta reteta! Îmi plac prunele in deosebi in prăjituri, e așa cum spui tu, au o aroma deosebita după coacere! Multumim si revin cu poze îndată ce o testez, deocamdată astept sa se răcorească puțin afara ca e prea cald in apartament si nu îmi permit sa coc...😀 Multumim Lena!

marieta
marieta 20 Jul 2015, 09:47

Bunã ,ce pot sã fac sã nu se lase fructele jos ? Eu am încercat de multe ori sã pun frute la alte retete si pãtesc asta .Mutumesc, îmi plac foarte mult retetele tale.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) marieta 20 Jul 2015, 11:45

Trebuie adaugata yn pic mai multa faina, sa fie aluatul mai dens, gros si tine fructele sus.

marieta
marieta 20 Jul 2015, 12:20

Multumesc ,o sã încerc.

Melanie
Melanie 21 Jul 2015, 09:57

Aceasta este o reteta pe care chiar mi-o doream pt ca bunica mea facea ceva de genul asta, eu fiind o mare consumatoare de prune! Sper ca intr-o zi vei posta si o reteta de galuste cu prune! Eu am facut din amintiri galuste cu prune dar nu sunt foarte multumita de ce a iesit! 

andi
andi 21 Jul 2015, 16:36

Super!Am folosit prune congelate.Cred ca scortisoara nu trebuie sa lipseasca.

Nota mea pentru rețetă:
cdianac
cdianac 26 Jul 2015, 10:21

Am facut ieri acest chec (portie dubla) ca sa-i dau fetitei mele in tabara. Cautam ceva nou, racoros, delicios si usor de facut. Aceasta reteta a indeplinit toate cerintele mele :)

Este un chec deosebit, parfumat de scortisoara, acrisor de la prune, cu o textura minunata! Eu am taiat prunele putin mai mici si am fost mai "generoasa" cu scortisoara...linguritele folosite au avut varf! Motiv pentru care a iesit un pic mai inchis la culoare decat al tau. Dar rezultatul a fost peste asteptari, pitica a fost super-incantata de acest chec. Cu siguranta am sa il mai fac, merita!

P.S. La cantitatile date in reteta, fructele nu se duc la fund, stau exact acolo unde trebuie :)

MULTUMESC Lena pentru inca o reteta minunata!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 26 Jul 2015, 12:10

Arata super! Multumesc de comentariu si poze, pofta buna!

aury
aury 31 Jul 2015, 23:07

Tocmai l-am scos din cuptor si l-am gustat. E absolut delicios si cred ca scortisoara se "asorteaza" minunat cu prunele( ca la crumble). Multumim de reteta!

MashaL
MashaL 31 Aug 2015, 19:31

Foarte foarte gustos!! O aroma de prune si scorțișoară dulce si puțin acrisor e ceea ce mi-am dorit. Fac pentru prima data cake din fructe obișnuim cu fructe uscate, semințe si ciocolata dar iată ca si cu fructe e foarte gustos. Multumesc pu rețeta Draga Lena!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 31 Aug 2015, 19:37

Am topit untul direct in tava pe aragaz si cind sa răcit l-am turnat in ouăle bătute după nu am spălat Tavaua dar am presurat putina făina si checul nu mi sa lipit deloc si foarte ușor l-am scos ( asta o fac ca sa evit procesul de a pune hiirtie de copt ca greu se aseaza) l-am copt la 170 de grade la început apoi ultimele minute i-am ridicat Temp si nu mia crăpat ... Sper sa ajute cuiva mica mea experiența. Multumesc 

Cezara34
Cezara34 07 Sep 2015, 11:59

Se poate înlocui untul cu ulei? Merci

lena
Elena (lena) Cezara34 07 Sep 2015, 12:59

Se poate si ulei.

Melanie
Melanie 30 Sep 2015, 18:05

A venit randul acestei retete. Am facut-o in mare graba am si uitat sa fac poza - sunt la capitolul curatenie generala si nu- mi vad capul de treaba😀 Desertul este fff bun, eu nu as renunta la scortisoara! Merci pt reteta, imi aminteste de bunica!

Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 10 Nov 2020, 14:47

De foarte multe ori am pregatit acest minunant chec din toate punctele de vedere: bun si aromat, rapid de preparat, ingrediente la indemana oricui! De data aceasta, nu a crescut foarte bine ( probabil pentru ca am folosit mai putin praf de copt, mai multe prune caci le ador si in loc de unt, am folosit frisca batuta ...), dar e gustul e divin! Ca o mica paranteza, mie imi place maxim si textura. Multumim pentru reteta si explicatii! O dupa-masa cu mult soare!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: