Melci cu cremă de vanilie și stafide

Melci cu cremă de vanilie și stafide

O rețetă la care m-a provocat sora mea, mi-a zis că îi este poftă și întreba dacă știu rețeta de melci cu stafide și vanilie. Ei, nu știam eu chiar perfect, dar am învățat, m-am inspirat din mai multe surse și a ieșit ceea ce vedeți în poză. Melcii au fost delicioși, pufoși, aromați, deci merită făcuți.

Din aceste cantități ies 2 tăvi mari de melci sau 3 mai mici un pic, dacă vreți să faceți cantitate mai mică reglați rețeta corespunzător.

Eu am încercat să mai lucrez o dată rețeta, să fac anumite schimbări în ea, dar tot această variantă rămâne mai bună și mai frumoasă. Sigur puteți înlocui crema de vanilie cu o cremă din brânză+ouă+zahăr+vanilie - ar fi și mai repede chiar.

Și încă ceva, melcii ies și mai gustoși (dar puțin lipicioși) dacă îi ungeți și însiropați cu siropul de lapte. Cât sunt proaspeți merg și fără el, dar a 2-a zi cei cu sirop au fost și mai buni, cei simpli erau buni dar nu așa fragezi. Deci faceți cum vă place și preferă cei pentru care gătiți.

Semipreparate

500 ml
1 porție, făcută din timp și răcită

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
600 g
   
Zahăr
100 g
+50g pentru siropul de lapte
Lapte praf
20 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Apă caldă
260 ml
   
Drojdie proaspătă
42 g
1 cub, sau 20g drojdie uscată
Ouă
2 buc
+ 1 ou pentru uns melcii
Unt
40 g
topit și răcit
Stafide
100 g
puneți după preferință
Lapte
100 ml
pentru sirop

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți crema de vanilie măcar cu câteva ore înainte, sau chiar de pe o zi pe alta - să aibă timp să se răcească bine.

Eu am pregătit-o repede, la microunde, dar faceți oricare rețetă preferată.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 1
Pas 2

Când crema e gata ne apucăm de rețetă.

Dizolvăm drojdia în apă caldă.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 2
Pas 3

Făina se amestecă cu zahărul (100g), laptele praf și sarea.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați la făină drojdia dizolvată, ouăle, și untul topit.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine aluatul cu o spatulă sau lingură până se prinde.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 5
Pas 6

Apoi îl treceți pe masa presărată cu făină și îl mai frământați 5-10 minute.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 6
Pas 7

Se mută înapoi în bol și lăsați să crească aproximativ 1 oră.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 7
Pas 8

Cam așa arată aluatul meu crescut.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 8
Pas 9

Îl scoateți din bol, puțin aplatizați cu făină și întindeți o foaie cam de 5mm grosime, de preferat în forma unui pătrat.

Se unge foaia uniform cu crema de vanilie pregătită anterior.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 9
Pas 10

Presărați și stafidele.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 10
Pas 11

Rulați foaia cât mai strâns.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 11
Pas 12

Tăiați felii rulada, cam de 1 cm grosime.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 12
Pas 13

Mutați aceste felii-melci pe tava așternută cu hârtie de copt. Cu un cuțit le mai desfaceți puțin marginile.

Aveți grijă să lăsați loc între ele, vor crește destul de mult.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 13
Pas 14

Le ungeți cu ou bătut și lăsați cam 15 minute să se odihnească.

În acest timp preîncălziți cuptorul la 180 de grade și după odihnit puneți melcii la cuptor pentru 30-40 de minute.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 14
Pas 15

În acest timp faceți siropul de lapte (și vanilie dacă vreți) - fierbeți laptele și dizolvați în el 50g de zahăr.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 15
Pas 16

Când sunt rumeniți și frumoși îi scoateți din cuptor și ungeți bine cu siropul de lapte.

Eu chiar i-aș scalda în sirop, ca să absoarbă din el mai bine, să fie cât mai fragezi.

Lăsați să se răcească bine.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 16
Pas 17

Aici vedeți în stânga melcii unși cu sirop și cei simpli, neunsi. Diferența la vedere nu e mare dar este la gustul de mai târziu.

Pufoși și gustoși oricum sunt.

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 17
Pas 18

Aveți mare grijă, sunt foarte păcătoși - nu prea te poți opri din mâncatul lor :)

Poftă Bună!

Melci cu cremă de vanilie și stafide - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 360 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 10 Nov 2015, 13:25

Hahaha. Rad ca ma gandeam chiar zilele trecute la ceva asemanator si n-am mai facut demult. " Cuib de viespi." se cheama.  Seamana, si-s tare buni. Pupici.

Miriam084
Miriam084 12 Nov 2015, 15:13

Buna! Ma interesează daca chiar asa se numeste crema pe care ai specificat-o mai sus,la ingrediente...o sa merg la cump diseară si vreau sa stiu daca chiar asa scrie pe plic sau ce sa caut mai exact?( ce marca ai fol si ma gândesc ca ai facut crema folosindu-te de instructiunile de pe ambalaj, nu?) Multumesc!

lena
Elena (lena) 13 Nov 2015, 11:31

Nu este la plic, dati click pe denumire si veti vedea reteta ei, e o crema simpla, de casa, cu lapte si galbenusuri...

MashaL
MashaL 13 Nov 2015, 22:12

Abia le-am scos din cuptor si trecut prin sirop, deja miine cind se vor raci voi gusta din ele . Arata foarte bine , mi sa umplut toata casa de un miros de aluat dospit si vanilie . La mine  sa incorporat mai multa faina cam 100 gr, cred ca faina era din aceea care inmoaie, in rest foarte usor de facut. 

MashaL
MashaL 16 Nov 2015, 22:22

Foarte gustoase. Atentie la copt ca sa nu sa se usuce prea tare.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 16 Nov 2015, 22:27

Apropo un mod de a incalzi copturile care am invatat de la bunica mea si a le face pufoase ca proaspete este; intr-un ceaun pun putina apa sa fiarba apoi cu un capac mic astup apa din ceaun dupa pun copturile pe capac atitea cite am nevoie apoi astup ceaunul cu capacul lui si las 2 min sa stea asa apoi sunt numai bune de servit ca si cum sunt abia scoase din cuptor, incercati si va veti convinge 

timotei
timotei 17 Nov 2015, 09:00

MashaL asa stiu si eu mai ales cu painea carei un pik mai aspra .

MashaL
MashaL 17 Nov 2015, 10:23

timotei cu piine nu am incercat dar tot e o ideie buna 

tiki
tiki 18 Nov 2015, 16:26

Masha, pai nu se umezesc ? Si capacul cum il pui,cu tortita-n apa? Am zis sa nu intreb si sa vad eu cu o felie de paine, ca nu-i bai daca se strica, dar mai bine raspunde-mi. Multumesc.

MashaL
MashaL 20 Nov 2015, 00:22

tiki tortita nu se pune in apa, il pui normal de preferat nu rotund bombat dar drept, pur si simplu astupi apa ca aburii oricum isi vor gasi loc ca sa iasa prin parti. Si da nu se umezesc dar de la aburi se face puhave, desigur nu le lasi tare mult ca nu este nevoie. Incerci si imi spui daca iti place metoda de la strabuneii nostri care nu foloseau microwave...

Steli
Steli 27 Nov 2015, 19:08

Oare merg cu crema ganache?

lena
Elena (lena) Steli 27 Nov 2015, 20:21

Nu prea cred, se va topi si va curge. Mai bine cu budinca de ciocolata.

Cristina H.
Cristina H. 03 Dec 2015, 16:13

Buna, Lena! Pot sa fac aceasta reteta si fata laptele praf? Nu sunt in Romania acum si aici nu am gasit :(. Sau pot sa-l inlocuiesc cu altceva? 

Multumesc!

lena
Elena (lena) Cristina H. 03 Dec 2015, 16:35

Da, cred ca merge si fara lapte praf.

Cristina H.
Cristina H. 04 Dec 2015, 10:46

Da. Ai dreptate :). Au iesit deliciosi! 

Lena esti geniala! Multumim pentru toate retetele minunate! Esti un mega ajutor in bucatarie la mine :).

Nota mea pentru rețetă:
Cristina catu
Cristina catu 11 Dec 2015, 02:49

Foarte bune si delicioase!!!multumesc mult pebtru reteta!!

Florya
Florya 27 Jan 2016, 18:35

Buna! Am pregatit de 2 ori acești melci cu vanilie, sunt de vis... mulțumesc pentru rețeta!

Nota mea pentru rețetă:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:15

Este o reteta super si usor de facut. Toate retetele tale au rezultate 100% . 

Poza mea pentru rețetă:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 13 Mar 2016, 14:41

Buna Lena!

Spune-mi te rog frumos cantitatile de braza+oua+zahar + vanilie de care spuneai mai sus.

lena
Elena (lena) 13 Mar 2016, 14:45

Nu am cantitati exacte, depinde si de cat de lichida este branza de vaci, cat de dulce va place. Adaugati oua asa ca sa fie compozitia ca o smantana groasa, zahar, arome si stafide dupa gust.

Emanuela0809
Emanuela (Emanuela0809) 12 Nov 2016, 00:10

Mulțumesc pentru rețetă. Extraordinar de buni.cu sirop. Printre rețetele mele preferate.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mihaelamantoc
Mihaela Mantoc (mihaelamantoc) 04 Nov 2017, 18:26

Eu am improvizat, am făcut și cu nuci și cu arahide... Lena ești super... Ador rețetele tale, pana acum toate mi-au reușit

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 13 Nov 2018, 20:26

Îi fac deja a doua oară! Sunt perfecți! De data aceasta am improvizat un pic cu crema si siropul. In crema am adăugat 250 g de brânză (ricotta)iar in sirop am adăugat o linguriță de scorțișoară. Perfecte de savurat cu un ceai bun Earl Grey!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DumitracheElena
DumitracheElena 21 Aug 2019, 22:19

Buna, Lena. Poate pare banal dar nu stiu cum sa procedez...ai zis ca ies cam 2 tavi de melci. Merge sa bag la cuptor cele 2 tavi simultan? Melcii din tava de jos se vor face la fel de rumeni? Sau pot astepta pana sunt gata melcii din prima tura ca sa bag a doua tava?

Multumesc mult

lena
Elena (lena) DumitracheElena 21 Aug 2019, 22:38

Mai bine le coaceti pe rand, dar depinde si de calitatea cuptorului....

Roxana
Roxana 18 Nov 2020, 23:17

A sosit si momentul melcilor. :) Este pentru prima data cand ii pregatesc deci aspectul lasa putin de dorit, insa la gust sunt incredibil de buni: super pufosi, aromati, as vrea si mai multa crema, dar nu cred ca as putea rula aluatul ! Am respectat intocmai ingredientele si cantitatile iar rezultatul este exemplar. Cu siguranta, ii voi repeta cat de curand! Multumesc pentru pasii explicati in detaliu! Noapte buna!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 21 Mar 2023, 18:24

super reteta, multumesc Lena! toata lumea a mancat pe nerasuflate, din 15 melci au ramas doar 2. am urmat intocmai reteta si a iesit foarte bine.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ButucElena728
Butuc Elena (ButucElena728) Simion Magda (SimionMagda636) 21 Mar 2023, 19:09

Ma bucur mult, sa va fie de bine!🤗❤️