Melci cu crema de vanilie si stafide

Melci cu crema de vanilie si stafide

O reteta la care m-a provocat sora mea, mi-a zis ca ii este pofta si intreba daca stiu reteta de melci cu stafide si vanilie. Ei, nu stiam eu chiar perfect, dar am invatat, m-am inspirat din mai multe surse si a iesit ceea ce vedeti in poza. Melcii au fost deliciosi, pufosi, aromati, deci merita facuti.

Din aceste cantitati ies 2 tavi mari de melci sau 3 mai mici un pic, daca vreti sa faceti cantitate mai mica reglati reteta corespunzator.

Eu am incercat sa mai lucrez o data reteta, sa fac anumite schimbari in ea, dar tot aceasta varianta ramane mai buna si mai frumoasa. Sigur puteti inlocui crema de vanilie cu o crema din branza+oua+zahar+vanilie - ar fi si mai repede chiar.

Si inca ceva, melcii ies si mai gustosi(dar putin lipiciosi) daca ii ungeti si insiropati cu siropul de lapte. Cat sunt proaspeti merg si fara el, dar a 2-a zi cei cu sirop au fost si mai buni, cei simpli erau buni dar nu asa fragezi. Deci faceti cum va place si prefera cei pt care gatiti.

Semipreparate

500 ml
1 portie, facuta din timp si racita

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
600 g
Zahar
100 g
+50g pt siropul de lapte
Lapte praf
20 g
Sare
0.5 lingurite
Apa calda
260 ml
Drojdie proaspata
42 g
1 cub, sau 20g drojdie uscata
Oua
2 buc
+ 1 ou pt uns melcii
Unt
40 g
topit si racit
Stafide
100 g
puneti dupa preferinta
Lapte
100 ml
pt sirop

Pasi de urmat

1

Pregatiti crema de vanilie macar cu cateva ore inainte, sau chiar de pe o zi pe alt - sa aiba timp sa se raceasca bine.

Eu am pregatit-o repede, la microunde, dar faceti oricare reteta preferata.

2

Cand crema e gata ne apucam de reteta.

Dizolvam drojdia in apa calda.

3

Faina se amesteca cu zaharul(100g), laptele praf si sarea.

4

Apoi adaugati la faina drojdia dizolvata, ouale, si untul topit.

5

Amestecati bine aluatul cu o spatula sau lingura pana se prinde.

6

Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si il mai framantati 5-10 minute.

7

Se muta inapoi in bol si lasati sa creasca aproximativ 1 ora.

8

Cam asa arata aluatul meu crescut.

9

Il scoateti din bol, putin aplatizati cu faina si intindeti o foaie cam de 5mm grosime, de preferat in forma unui patrat.

Se unge foaia uniform cu crema de vanilie pregatita anterior.

10

Presarati si stafidele.

11

Rulati foaia cat mai strans.

12

Taiati felii rulada, cam de 1 cm grosime.

13

Mutati aceste felii-melci pe tava asternuta cu hartie de copt. Cu un cutit le mai desfaceti putin marginile.

Aveti grija sa lasati loc intre ele, vor creste destul de mult.

14

Le ungeti cu ou batut si lasati cam 15 minute sa se odihneasca.

In acest timp preincalziti cuptorul la 180 de grade si dupa odihnit puneti melcii la cuptor pt 30-40 de minute.

15

In acest timp faceti siropul de lapte(si vanilie daca vreti) - fierbeti laptele si dizolvati in el 50g de zahar.

16

Cand sunt rumeniti si frumosi ii scoateti din cuptor si ungeti bine cu siropul de lapte.

Eu chiar i-as scalda in sirop, ca sa absoarba din el mai bine, sa fie cat mai fragezi.

Lasati sa se raceasca bine.

17

Aici vedeti in stanga melcii unsi cu sirop si cei simpli, neunsi. Diferenta la vedere nu e mare dar este la gustul de mai tarziu.

Pufosi si gustosi oricum sunt.

18

Aveti mare grija, sunt foarte pacatosi - nu prea te poti opri din mancatul lor :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 20 bucati
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 10 nov 2015, 13:25

Hahaha. Rad ca ma gandeam chiar zilele trecute la ceva asemanator si n-am mai facut demult. " Cuib de viespi." se cheama.  Seamana, si-s tare buni. Pupici.

Miriam084
Miriam084 12 nov 2015, 15:13

Buna! Ma interesează daca chiar asa se numeste crema pe care ai specificat-o mai sus,la ingrediente...o sa merg la cump diseară si vreau sa stiu daca chiar asa scrie pe plic sau ce sa caut mai exact?( ce marca ai fol si ma gândesc ca ai facut crema folosindu-te de instructiunile de pe ambalaj, nu?) Multumesc!

lena
Elena (lena) 13 nov 2015, 11:31

Nu este la plic, dati click pe denumire si veti vedea reteta ei, e o crema simpla, de casa, cu lapte si galbenusuri...

MashaL
MashaL 13 nov 2015, 22:12

Abia le-am scos din cuptor si trecut prin sirop, deja miine cind se vor raci voi gusta din ele . Arata foarte bine , mi sa umplut toata casa de un miros de aluat dospit si vanilie . La mine  sa incorporat mai multa faina cam 100 gr, cred ca faina era din aceea care inmoaie, in rest foarte usor de facut. 

MashaL
MashaL 16 nov 2015, 22:22

Foarte gustoase. Atentie la copt ca sa nu sa se usuce prea tare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 16 nov 2015, 22:27

Apropo un mod de a incalzi copturile care am invatat de la bunica mea si a le face pufoase ca proaspete este; intr-un ceaun pun putina apa sa fiarba apoi cu un capac mic astup apa din ceaun dupa pun copturile pe capac atitea cite am nevoie apoi astup ceaunul cu capacul lui si las 2 min sa stea asa apoi sunt numai bune de servit ca si cum sunt abia scoase din cuptor, incercati si va veti convinge 

timotei
timotei 17 nov 2015, 09:00

MashaL asa stiu si eu mai ales cu painea carei un pik mai aspra .

MashaL
MashaL 17 nov 2015, 10:23

timotei cu piine nu am incercat dar tot e o ideie buna 

tiki
tiki 18 nov 2015, 16:26

Masha, pai nu se umezesc ? Si capacul cum il pui,cu tortita-n apa? Am zis sa nu intreb si sa vad eu cu o felie de paine, ca nu-i bai daca se strica, dar mai bine raspunde-mi. Multumesc.

MashaL
MashaL 20 nov 2015, 00:22

tiki tortita nu se pune in apa, il pui normal de preferat nu rotund bombat dar drept, pur si simplu astupi apa ca aburii oricum isi vor gasi loc ca sa iasa prin parti. Si da nu se umezesc dar de la aburi se face puhave, desigur nu le lasi tare mult ca nu este nevoie. Incerci si imi spui daca iti place metoda de la strabuneii nostri care nu foloseau microwave...

Steli
Steli 27 nov 2015, 19:08

Oare merg cu crema ganache?

lena
Elena (lena) Steli 27 nov 2015, 20:21

Nu prea cred, se va topi si va curge. Mai bine cu budinca de ciocolata.

Cristina H.
Cristina H. 03 dec 2015, 16:13

Buna, Lena! Pot sa fac aceasta reteta si fata laptele praf? Nu sunt in Romania acum si aici nu am gasit :(. Sau pot sa-l inlocuiesc cu altceva? 

Multumesc!

lena
Elena (lena) Cristina H. 03 dec 2015, 16:35

Da, cred ca merge si fara lapte praf.

Cristina H.
Cristina H. 04 dec 2015, 10:46

Da. Ai dreptate :). Au iesit deliciosi! 

Lena esti geniala! Multumim pentru toate retetele minunate! Esti un mega ajutor in bucatarie la mine :).

Nota mea pentru reteta:
Cristina catu
Cristina catu 11 dec 2015, 02:49

Foarte bune si delicioase!!!multumesc mult pebtru reteta!!

Florya
Florya 27 ian 2016, 18:35

Buna! Am pregatit de 2 ori acești melci cu vanilie, sunt de vis... mulțumesc pentru rețeta!

Nota mea pentru reteta:
tasicuta
tasicuta 29 feb 2016, 17:15

Este o reteta super si usor de facut. Toate retetele tale au rezultate 100% . 

Poza mea pentru reteta:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 13 mar 2016, 14:41

Buna Lena!

Spune-mi te rog frumos cantitatile de braza+oua+zahar + vanilie de care spuneai mai sus.

lena
Elena (lena) 13 mar 2016, 14:45

Nu am cantitati exacte, depinde si de cat de lichida este branza de vaci, cat de dulce va place. Adaugati oua asa ca sa fie compozitia ca o smantana groasa, zahar, arome si stafide dupa gust.

Emanuela0809
Emanuela (Emanuela0809) 12 nov 2016, 00:10

Mulțumesc pentru rețetă. Extraordinar de buni.cu sirop. Printre rețetele mele preferate.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mihaelamantoc
Mihaela Mantoc (mihaelamantoc) 04 nov 2017, 18:26

Eu am improvizat, am făcut și cu nuci și cu arahide... Lena ești super... Ador rețetele tale, pana acum toate mi-au reușit

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 13 nov 2018, 20:26

Îi fac deja a doua oară! Sunt perfecți! De data aceasta am improvizat un pic cu crema si siropul. In crema am adăugat 250 g de brânză (ricotta)iar in sirop am adăugat o linguriță de scorțișoară. Perfecte de savurat cu un ceai bun Earl Grey!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: