Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor

O rețetă de friptură foarte rapidă, simplă și cu siguranță de succes la orice masă, fie ea de sărbătoare sau pentru familie. Carnea de porc se poate înlocui cu orice carne preferați, este bună și pentru cei care preferă fripturile mai slabe, fără prăjeală și multă grăsime. Mi-a plăcut mult procesul și rezultatul - friptură fragedă, sosul aromat, bun de combinat cu orice garnitură.

Ingrediente

Carne de porc
1.5 kg
eu am folosit mușchiuleț, dar merge și pulpă, ceafă sau file
Usturoi (cățeii)
6 buc
   
Bulion de roșii
200 ml
Puteți folosi pastă de ardei/roșii, diluată cu puțină apă
Ulei
3 linguri
   
Sare, piper
1 lingurita
după preferință și gust
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se taie felii cam de grosimea unui deget. Puteți s-o bateți puțin ca s-o frăgeziți, apoi crestați puțin pe margini ca să nu se încovoaie la copt.

La mine nu a fost cazul, mușchiulețul este destul de fraged și fără operațiunile de mai sus.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Aranjați feliile de carne în tava de cuptor (nu se unge tava cu ulei).

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 2
Pas 3

Presărați puțină sare și piper peste carne.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Pisați usturoiul și îl puneți într-un bol mic și adânc.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Turnați uleiul câte puțin în usturoi, adăugați un pic de sare și îl amestecați ca la maioneză, să se încorporeze și să se facă pastă albă.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați bulionul și restul de mirodenii, amestecați bine.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Turnați cam 100-150ml de apă în această compoziție să fie ca un sos puțin mai diluat.

Potriviți de sare după gust și amestecați bine.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Îl turnați peste carne.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 8
Pas 9

Îl distribuiți uniform pe toată carnea.

Dacă aveți mai multă carne pregătiți mai mult sos, așa ca acesta să acopere complet carnea.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 1 oră și jumătate.

Prima oră acoperiți tava cu un capac sau bucată de folie de aluminiu. Ultimele 30 de minute scoateți capacul.

La urmă verificați carnea să fie moale și gătită, dacă e încă tare o lăsați la cuptor cât e nevoie. Sosul nu va lăsa carnea să se usuce și se va găti în voie.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată la final.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Serviți fierbinte cu orice garnitură preferată și murături.

Poftă Bună!

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 14 Dec 2015, 13:15

Buna. Vad ca tot suntem prietene, ca telepatia functioneaza. Maine vine "mirele",hahaha, ptr. 6 ore !!! si l-am intrebat ce vrea de papa? Ca am putina vita, pui, si o buc.de cotlet (muschi spun altii !!! ) de porc. Si a zis sa-i fac  porcul. Asa ca reteta a picat taman la tanc. Doamne, cateodata parca ma speriu cand ma gandesc la ceva si imediat primesc sfaturi. Pupici mii si mii.

lena
Elena (lena) tiki 14 Dec 2015, 13:17

Pai da, la moi telepatia retetelor functioneaza :)

Spor la treaba si nu uita sa bifezi notificarile :)

tiki
tiki 14 Dec 2015, 20:25

Am bifat inainte de a incepe  sa scriu, si chiar de aceea am intrat sa vad daca a scris cineva dupa mine, ca nu am primit decat reteta ta noua. Si nimic. Nu mi-ai aparut  nici tu !!!!.  Acuma unde-ti scriu vad ca e bifat. Probabil bifand la inceput ramane tot asa la mine? Dupa notificari e un semn de intrebare care ramane tot acolo.Asa trebuie?

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 14 Dec 2015, 22:26

tiki, semnul de intrebare este doar pentru a afisa o explicatie cand pui cursorul mouse-ului deasupra, spune ca daca e bifat vei primi notificari pe email cand altcineva mai posteaza comentarii la aceasta reteta.

tiki
tiki 15 Dec 2015, 06:58

Buna. Multumesc frumos Domnu Igor, acuma punand cursorul, pe semnul intrebarii, mi-a aparut si explicatia. Ieri nu. Si mi-au aparut si em. la Nasturi, Pirojki,  Varza calita....Deci sper sa fie in regula. Probabil apar mai  tarziu.Toate sunt la 2,32, si vad aici ca-s mai repede. Dar ma bucur si inca o data multumesc si D-voastra pentru tot ce faceti pentru a putea vedea dibacia si maiestria Lenei. Sarbatori fericite.

Iosipitsa
Iosipitsa 15 Dec 2015, 13:40

Mama' da bine suna reteta asta! Cred ca am sa o incerc! :)

tiki
tiki 15 Dec 2015, 14:52

Parolista, nu ? Dupa cum am spus,vazut, placut, facut. F faina si buna aceasta reteta. Si si simplu de executat. Neavand asa multa carne de porc, am facut si cu pui. Nemaipomenita. Am pus si boia dulce si iute, dar probabil cam putina de frica, si nu a piscat deloc. Pacat. O s-o mai repet precis ca e tare buna. Sa faceti cu incredere ca nu veti regreta. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ION
ION 15 Dec 2015, 16:57

  Lena dragă,nu ne-am conversat până acum,dar uite că s-a ivit ocazia și te întreb direct: cum să cadă căldura pe tavă ? De sus în jos...de jos în sus...din laterale...Am un cuptor mai performant și m-ai băgat efectiv în ceață. Deci...? Am o splendoare de Bosch,în care-mi prind urechile dacă nu mi se spune exact ce și cum. Multumesc pentru înțelegere. Altfel,sunt mai mult decât mândru că te-am descoperit.

lena
Elena (lena) ION 16 Dec 2015, 09:18

Buna Ion, deci despre cuptor -si al meu e smeker dar are setat de 5 ani caldura sa vina de sus si jos si nu am schimbat nimic intre timp.

Mai folosesc ventilatorul, dar f.rar :)

ValeriuNegomireanu964
Valeriu Negomireanu (ValeriuNegomireanu964) Elena (lena) 24 Dec 2016, 10:28

De ce f rar?

lena
Elena (lena) Valeriu Negomireanu (ValeriuNegomireanu964) 24 Dec 2016, 10:37

Le ia prea repede si daca nu sunt cu ochii pe cuptor usuca carnea.

ValeriuNegomireanu964
Valeriu Negomireanu (ValeriuNegomireanu964) Elena (lena) 24 Dec 2016, 14:24

Scuze, eu gandesc altfel...prin temperatura mai inalta, ventilatorul scurteaza timpul de coacere, astfel carnea isi pastreaza sucurile si e mai frageda, Pt masurarea timpului exista ceasuri de bucatarie, de 20 de ani ma folosesc....

Cristina H.
Cristina H. 17 Dec 2015, 12:30

Interesanta reteta. Carnea iese foarte frageda si cu un gust nemaipomenit de la sosul de usturoi. Noi am servit cu piure de cartofi si cu salata de varza. Super bun! :)   Multumim!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 23 Dec 2015, 08:33

Am facut azi aceasta carne . La unul din baietii mei ia placut foarte tare la celalalt nu ia placut iar mie asa si asa. Am sa încerc data viitoare sa pun mai putin usturoi.

Pisina
Cristina (Pisina) 29 Dec 2015, 08:57

Foarte buna friptura! Am servit la masa de Craciun cu piure de mazare! Multumim pentru reteta, merita repetata nu numai cu ocazii speciale

Nota mea pentru rețetă:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:22

Foarte bine a iesit. mersi

Nota mea pentru rețetă:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:24

Am facut pentru Craciun

Poza mea pentru rețetă:
CătălinaBrie-Bonchiş781
Cătălina Brie-Bonchiş (CătălinaBrie-Bonchiş781) 17 Sep 2016, 16:38

Super reteta!!! Multumesc!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Florin S.
Florin S. 20 Sep 2016, 16:49

Superb.Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
adrianutza
adrianutza 15 Dec 2016, 20:35

Buna searaLena,am urmărit toate cele 3 live-uri ,ai fost la înălțime felicitări,bineinteles nu am reușit să câștig nici un premiu,pt ca eu vedeam totul cu întârziere,dar nu-i bai.Altceva vroiam sa te întreb:ai făcut această reteta si in live ,dar ai dat carnea de porc si prin faina,aici nu văd că o dai prin faina,ce mă sfătuiește?Sărbători fericite alături de familie 😘

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) adrianutza 16 Dec 2016, 10:56

Prin faina am dat Puiul Marengo, aceasta este reteta din prima zi de Live, fara faina.

Nota nu trebuia pusa, pentru ca nu ati incercat reteta :)

MarianaȘerban879
Mariana Șerban (MarianaȘerban879) 29 Dec 2016, 23:31

Simplu si gustos...multumesc, 5 stelute din partea mea.

georgidunca
georgidunca 01 Jan 2017, 15:40

Delicioasă si usor de preparat. Multumesc pentru reteta.

Nota mea pentru rețetă:
MarianaȘerban879
Mariana Șerban (MarianaȘerban879) 20 Jan 2017, 14:22

Eu am mai  adaugat condimente pentru friptura de porc, cimbru si foi de dafin si am pus si cativa cartofi taiati cubulete. A iesit ceva grozav!

Nota mea pentru rețetă:
MarianMarian375
Marian Marian (MarianMarian375) 05 May 2017, 19:44

A iesit exact ca aici, iar gustul este exact ca acela de la Debarcader Eforie Nord!!!

Stefy3
Stefy3 07 Oct 2017, 18:30

Este a treia oara cand prepar aceasta reteta,carnea foarte frageda si delicioasa!

Multumim,Lena:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ChirițăMihaiSorin558
Chiriță Sorin (ChirițăMihaiSorin558) 30 Oct 2017, 10:36

 Delicioasa ! 

Nota mea pentru rețetă:
ilusmladen
Elena Mladen (ilusmladen) 28 Dec 2017, 14:48

se lasa la cuptor si muschiuletul 1 ora si jumatate??? nu e cam mult pt muschiluet???? 

lena
Elena (lena) Elena Mladen (ilusmladen) 28 Dec 2017, 15:35

Depinde de porc, putetilasa si mai putin.

ilusmladen
Elena Mladen (ilusmladen) Elena (lena) 31 Dec 2017, 14:44

multumesc ... da e adevarat depinde de carne  .. asa e... AN NOU FERICIT va doresc !!!!

DanRaduHassuck734
Dan Hassuck (DanRaduHassuck734) 31 Dec 2017, 16:12

AM PUS LA CUPTOR CF RETEI,ASTEPT SA VAD CE V-A IESI!

ilusmladen
Elena Mladen (ilusmladen) 01 Jan 2018, 02:23

AN NOU FERICIT!!! am facut aceasta friptura.... ce sa zic ... cuscrii spanioli au fost impresionati .... multumesc pt reteta !!!! 

AvramVasile383
Avram Vasile (AvramVasile383) 23 Jan 2018, 12:36

Un pahar de vin rosu in toata compozitia,  cred ca o face si mai delicata.

lena
Elena (lena) Avram Vasile (AvramVasile383) 23 Jan 2018, 12:46

Va schimba culoarea, trebuie de testat :)

Florica Istrati
Florica Istrati 12 Feb 2018, 15:42

Tot cu muschiulet am facut, a iesit foarte gustoasa, s-a pastrat moale in interior, eu am tinut-o o ora jumate, si de frica sa nu se usuce, am adaugat inca putina apa, de vreo 2-3 ori. Cu garnitura de linte si salata de radacinoase.

Nota mea pentru rețetă:
ElizaMuntean384
Eliza Muntean (ElizaMuntean384) 06 Apr 2018, 19:41

Mi-a fost mereu teama de friptura de porc, imi iesea mereu prea tare carnea. Pana am facut reteta asta. A iesit cea mai buna si mai frageda friptura de porc pe care am gustat-o! Eu am folosit cotlet, am batut putin feliile cu ciocanul de snitele si le-am lasat peste noapte in tava la marinat cu toate ingredientele. A iesit ceva incredibil! Multumesc mult pentru reteta.

Vdtonline407
Vdtonline407 23 Dec 2018, 13:37

exact reteta pe care o cautam.Multumesc Frumos!! 

Adelina

Baronesse
Baronesse 17 Nov 2019, 18:02

eram limitata de timp, si am zis sa incerc aceasta reteta la tigaie. am respectat reteta, cu exceptia ca am pus-o intr-o tigaie acoperita, si nu la cuptor. a iesit bine, carnea are un gust f bun, nu se simte bulionul , doar mirodeniile.multumesc de reteta!

irinutam
irinutam 09 Feb 2020, 22:19

Delicioasa aceasta friptura! Frageda si aromata! Am facut-o din ceafa de porc. A fost pe placul intregii familii. Multumim mult, draga Lena pentru excelenta reteta 😊!

Nota mea pentru rețetă:
BazarBazar642
Bazar Bazar (BazarBazar642) 25 Aug 2022, 20:36

Se poate folosi și cotletul de porc?

lena
Elena (lena) Bazar Bazar (BazarBazar642) 25 Aug 2022, 20:57

Sigur.😉

BazarBazar642
Bazar Bazar (BazarBazar642) Elena (lena) 26 Aug 2022, 14:57

Mulțumesc!

BANKOK
BANKOK 12 Mar 2024, 11:38

Buna ,am facut aseara aceasta reteta,o reteta foarte usor de gatit si foarte delicioasa,merge de minune cu piure sau paste

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) BANKOK 12 Mar 2024, 16:43

Ma bucur mult ca va place, multumesc de mesaj!🙏🏻👍