Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara Reteta VIDEO
O reteta de mucenici pufosi simpla si perfecta, este buna si pentru cei care vor sa faca acum mucenici de post - ingredientele se adapteaza cu usurinta pentru ca nu sunt multe si este frumos tot procesul. Sa stiti ca in aceasta reteta de mucenici moldovenesti pufosi va scutesc de impletitul clasic si va propun o varianta care eu zic ca este geniala. Aveti aici straturi pufoase si fragede de aluat cu scortisoara(puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos), acestea absorb foarte bine siropul si mucenicii ies nu doar pufosi dar si foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteti sa colaborati si cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.
Am combinat pentru aceasta reteta de mucenici moldovenesti mai deosebita, o reteta de aluat dospit rapid, interesant pentru ca are in compozitie nu doar drojdie dar si praf de copt. Nu contine oua, doar daca vreti sa-i ungeti deasupra pentru luciu. Laptele simplu il puteti inlocui cu cel de soia sau cu apa, si untul topit cu ulei - in varianta de post.
Deci nu ezitati sa faceti si mucenici pufosi de post dupa indicatiile de mai sus, la fel puteti face Mucenicii Moldovenesti dupa reteta clasica sau Mucenicii Muntenesti fierti, ambele cu VIDEO!
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Lapte
250 ml
in varianta de post puneti lapte vegetal(soia, migdale, cocos) sau apa simpla
●
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
●
Esenta de vanilie
2 lingurite
●
Unt topit
50 ml
sau ulei in varianta de post
●
Scortisoara
40 g
sau nuca de cocos, sau puteti sa nu puneti deloc, doar zahar
●
Coaja rasa de portocala
1 lingurita
sau coaja de lamaie, rom, orice arome va plac
●
Oua
1 buc
optional, pt uns deasupra
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 1 lingura de zahar si drojdia uscata.
Pas 2
Lasati 10-15 minute pana face spuma deasupra si pe urma mai amestecati putin.
Pas 3
Intr-un bol puneti faina si praful de copt, amestecati.
Pas 4
Adaugati acolo laptele cu drojdia, uleiul si 1 lingurita esenta de vanilie.
Pas 5
Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura.
Pas 6
Pana aluatul se aduna si este mai omogen.
Pas 7
Acum presarati putin faina pe masa, scoateti aluatul din bol si il mai framantati 1-2 minute mai activ.
Pas 8
Il puneti inapoi in bol si lasati-l acoperit sa creasca 30-40 de minute.
Pas 9
Dupa acest timp il scoateti iar pe masa, taiati in 12 bucati de marime egala si formati bilute din ele.
Pas 10
Luati pe rand fiecare bila, o intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi.
Ungeti deasupra cu putin unt topit sau ulei simplu.
Pas 11
Presarati 1 lingura de zahar si putina scortisoara.
Daca nu va place scortisoara puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos, cacao, mac, etc.
Pas 13
Taiati ruloul de-a lungul din 2 parti, dar nu taiati complet pana in mijloc - acesta ramane intreg.
Pas 14
Luati primele margini, le rasuciti 1-2 ori.
Pas 15
Si lipiti capetele, asa avem gata prima bucata din 8.
Pas 16
La fel faceti si cu cealalta parte si obtinem un mucenic-chifla frumos, simplu si elegant.
Pas 17
In acelasi mod faceti restul de mucenici.
Pe parcurs le aranjati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt. Lasati 10-15 minute sa creasca in tava, inainte de cuptor.
Pas 18
Pentru un luciu si culoare frumoase le puteti unge cu ou batut inainte sa le puneti in cuptor. In varianta de post sariti peste acest pas.
Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau pana se rumenesc uniform.
Pas 19
Pana mucenicii sunt in cuptor pregatiti repede siropul - fierbeti 1 pahar de apa cu 0.5 pahare de zahar, adaugati coaja de lamaie, vanilie si rom, dupa preferinte.
Pas 20
Mucenicii gata copti, fierbinti, se ung din abundenta cu sirop.
Eu am avut 2 tavi de mucenici si am distribuit uniform siropul sa-mi ajunga pentru ambele ture.
Pas 21
Imediat cat siropul nu s-a uscat presarati nuca maruntita deasupra, sa se lipeasca mai bine de suprafata mucenicilor.
Pas 22
Lasati mucenicii sa se patrunda bine si putin sa se racoreasca, dar va spun sigur ca nu veti avea rabdare...
Sunt foarte moi, fragezi, pufosi si toate straturile de scortisoara se combina perfect cu nuca si siropul. Acesta se insiropeaza bine si repede datorita formei.
Pas 23
Noua ne-au placut foarte mult si cred ca raman preferati pe mult timp inainte.
Pofta Buna!
Cantitate:
12 buc
(12 mucenici, sau 2 tavi de cuptor)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (8 voturi)