Rata la cuptor cu portocale

Rata la cuptor cu portocale

Deci in primul rand, pentru aceasta reteta minunata si "sofisticata" aveti nevoie de: 1 bucata rata intreaga, 1 portocala si putin piper cu sare. Am scris repede asta pentru ca sa nu va sperie titlul pompos, pe mine chiar ma bloca combinatia si ziceam ca aceasta rata cu portocale este prea complicata si de fitze.

Pana a venit cheful si curajul sa ma joc putin in bucatarie si am gatit-o anume asa, in cel mai simplu mod posibil. A fost un succes enorm de la prima bucatica, de atunci o fac periodic si o devoram efectiv cu totii. Aroma de portocala este foarte fina si se pupa perfect cu coaja crocanta si gustul minunat al carnii de rata coapta.

Nu aveti nevoie de sosuri speciale, rata avand pielea mai grasa face o crusta super-delicioasa si crocanta, dar carnea ramane frageda, tot secretul este s-o gatiti cu cateva recomandari generale si simple.

Ingrediente

Rata intreaga
1 buc
rata mea a fost aproximativ de 2kg
Portocale
1 buc
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Va recomand in primul rand sa curatati bine rata de impuritati si o spalati insistent pe toate partile.

Taiati varfurile ascutite de la aripi, nu recomand sa le puneti in cuptor - in primul rand se usuca de tot si nu aveti ce manca de pe ele, si sa vedeti ce forma va avea rata coapta cu aceste varfuri arse si ridicate ca niste tzepi :)

Deci taiate fara mila si puse la vreo supa, eventual pastrate la congelator si puneti printre sarmale cand fierb(dau gust fain).

Rata la cuptor cu portocale - Pas 1
Pas 2

Si neaparat taiati/scoateti atent cu un cutit glandele de grasime de pe coada, sunt chiar in capatul cozii de la spate.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 2
Pas 3

Pe o farfurie radeti coaja de la o portocala bine spalata cu apa fierbinte(puteti bineinteles lua si portocala bio, netratata).

Nu insistati mult pe partea mai deschisa, ne trebuie doar suprafata subtire portocalie.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 3
Pas 4

La coaja de portocala adaugati 1 lingura de sare, jumate de lingurita piper macinat si amestecati bine.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 4
Pas 5

Cu aceasta combinatie de arome ungeti rata pe toate partile, chiar si pe interior.

Se poate lasa rata la marinat cateva ore sau peste noapte, daca aveti timp. Eu o fac si imediat cand ma grabesc, oricum e buna tare.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 5
Pas 6

Portocala ramasa(dupa ce i-ati ras coaja) se taie in 5-6 bucati mari si le bagati in burta de la rata.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 6
Pas 7

Prindeti burta cu cateva scobitori sa se inchida bine. Oricum in timpul coacerii se desface, dar mai tine aromele si aburii inauntru.

Observati ca am pus rata intr-o tava compacta de cuptor, atat cat sa incapa perfect. Daca luati tava mare, zeama  si grasimea se intind pe toata tava, ard si rezultatul e putin altfel.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 7
Pas 8

Acoperiti tava cu capac, folie de aluminiu sau punga de copt si o dati in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 1 ora.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 8
Pas 9

Dupa 1 ora scoateti folia de pe tava si folosind pensula ungeti rata cu zeama si grasimea din tava.

Puneti inapoi in cuptor pentru inca 30 de minute.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 9
Pas 10

La fiecare 10 minute o mai ungeti deasupra cu zeama si grasimea lasata.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 10
Pas 11

La final obtinem o piele rumenita, crocanta si uniform coapta - e perfecta, nu-i asa?

Dupa cuptor o lasati vreo 15 minute in tava sa se tempereze, racoreasca.

Rata la cuptor cu portocale - Pas 11
Pas 12

Noi am servit-o cu salata fresh de legume si un orez cu lamaie. Este perfecta si cu niste cartofi piure sau copti, dupa preferinte.

Pofta Buna!

Rata la cuptor cu portocale - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4-6 persoane)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

andi
andi 13 Dec 2018, 14:00

Culmea coincidentei. Tot astazi am primit un mail de la alt site. Foarte interesant de citit, ti-l redirectionez, sper sa ajunga. Asta nu inseamna ca reteta nu e interesanta, ca95% din retetele tale.Cu drag, Andi..

RoscaNeamtuAda412
Ada Rosca Neamtu (RoscaNeamtuAda412) 19 Dec 2018, 16:25

merge cu rata de tara ?

lena
Elena (lena) Ada Rosca Neamtu (RoscaNeamtuAda412) 19 Dec 2018, 16:35

Merge, dar o tineti putin mai mult sub folie, daca e mai batrana :)