Colivă
Abia acum am reușit și eu să gătesc colivă tradițională românească, deși făceam des o variantă de colivă din grâu fiert(ceva mai lichidă și cu alte arome și textură) după rețeta mamei mele din Ucraina. Coliva de mai jos a reușit să mă surprindă din nou, și nu doar pe mine - este ceva mai densă, dar se simt bine în ea boabele de arpacaș și nucile, aromele se potrivesc perfect și neapărat să nu ignorați nuca de cocos(aduce nota finală și de aromă și de consistență).
Eu am montat-o aici cu ajutorul unui inel de la forma de tort(26-28cm diametru), dar puteți să aranjați coliva și în vase mai mici, după necesități și preferințe.
Rețeta de mai jos am găsit-o la Diva în bucătărie, mi s-a părut foarte echilibrată și bine explicată, mă bucur că așa și a fost. Astfel, cu această rețetă de colivă am mai bifat o descoperire delicioasă în bucătăria tradițională românească - foarte simplă, delicioasă și de post.
Ingrediente
●
Arpacaș de grâu
500 g
eu am folosit aici marca Deroni
●
Esență de vanilie
1 lingurita
●
Esență de rom
1 lingurita
●
Coajă de lămâie rasă
1 lingurita
●
Scorțișoară
1 lingurita
●
Fulgi de nucă de cocos
100 g
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o oală cu fund gros, sau tuci, puneți la fiert 2 litri de apă și 1 linguriță de sare.
Puteți pune aici și 1 lingură de ulei, să nu se prindă aluatul de fundul cratiței. Dar dacă o aveți mai bună și cu fund gros, nu se va întâmpla acest lucru.
Pas 2
Până fierbe apa, aveți timp suficient să măsurați arpacașul și să-l spălați bine în 9 ture sau mai mult. Când îl spălați în ultima apă, aceasta ar fi bine să fie cât mai limpede.
Pas 3
Imediat cum fierbe apa din tuci, adăugați în ea arpacașul spălat.
Amestecați bine și când începe să fiarbă din nou, faceți focul mic.
Pas 4
Timpul de fierbere poate varia, dar în 40-50 de minute ar trebui să fie gata.
Aici vedeți cam mijlocul fierberii, mai este ceva apă și este lichidă compoziția. Și nu uitați bineînțeles să mai amestecați în arpacaș pe parcursul fierberii - la început mai puțin, iar când devine mai gros, ceva mai intens.
Pas 5
Aici este arpacașul fiert și gata, observați că a absorbit toată apa și are textură mai densă.
Pas 6
Acum adăugați în el zahărul și amestecați bine. Apoi mai lăsați pe foc încă 10 minute, amestecând periodic.
Pas 7
Închideți focul și cam asta a fost tot procesul de fierbere.
Pas 8
Lăsați această compoziție să se răcească complet timp de 4-5 ore, iar ca să nu formeze crustă deasupra puneți deasupra o folie de plastic/pungă, sau un prosop de bucătărie bine umezit.
Un alt pont bun este - să presărați peste arpacașul fiert din cratiță nucile tocate și lăsați așa să se răcească. În acest caz nu mai puneți folie sau prosop deasupra.
Pas 9
După răcire veți observa că arpacașul este foarte dens și prins, așa și trebuie.
Pas 10
Recomand să tocați nucile nu prea mărunț, să se simtă puțin în textură.
Apoi le adăugați în compoziție, împreună cu esențele de vanilie și rom, coaja de lămâie rasă și scorțișoara. Amestecați bine totul, mai bine cu mâinile, pentru că este o compoziție densă și cu lingura este cam chinuitor.
Pas 11
Puneți inelul de la tavă pe o farfurie plată și adăugați în el coliva.
Pas 12
Presărați și nivelați bine compoziția cu o lingură.
Pas 13
Ornați deasupra cu fulgi de nucă de cocos, niște nuci, puteți folosi și un șablon clasic de colivă presărând pudră de cacao, etc.
Fiindcă coliva noastră a fost de poftă și nu pentru ocazie specială, am mers pe o variantă simplă de ornare, doar cu jumătăți de nuci.
Pas 14
O mai lăsați în frigider măcar încă 2-3 ore să se pătrundă aromele și apoi serviți.
Eu am tăiat-o felii, ca pe un tort, se ține destul de bine și pentru acest tip de servire.
Poftă Bună!
Cantitate:
3500 g
(15-20 porții)
Timp de preparare:
200 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
300 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)