Sirop de trandafiri
Trandafirii de dulceata au fost primii plantati in gradina noastra, fiindca imi doream foarte mult sa ne bucuram de aroma lor si in bucatarie. Asa, dupa 3 ani reusesc sa pregatesc in sezon cateva borcane mici de Dulceata de trandafiri, in special pentru cozonaci(este absolut fantastic cozonacul cu nuca si dulceata de trandafiri!).
Iar anul trecut am pregatit de test cateva sticle de sirop din trandafiri, am zis sa vad mai intai in timpul anului cum va fi primit de familie. Pot sa va spun ca a fost un succes absolut, copiii preferau de fiecare data limonada cu trandafiri, in locul celei clasice, sau aromate cu alte siropuri de fructe. Culoarea, aroma, gustul - toate sunt perfecte si deosebite, as zice ca merita chiar sa mai pun in gradina inca vreo 2-3 butasi de trandafiri pentru a pregati putin mai mult din acest sirop deosebit.
Eu culeg deocamdata petale de pe 2 trandafiri, nu sunt multe, dar imi ajunge pentru familia noastra - putin si de dulceata, dar si de sirop de trandafiri.
Ingrediente
●
Petale de trandafiri
150 g
sunt suficiente 100-150g de petale pentru o tura de sirop
●
Sare de lamaie
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Fiindca am doar 2 butasi de trandafiri deocamdata, eu culeg florile timp de o saptamana si le pastrez la frigider in punga pana adun cantitate mai mare.
Aveti grija sa le scuturati de eventuale musculite si alte insecte.
Pas 2
Apoi separ atent petalele si le pun intr-un bol, aici in poza sunt exact 150g.
Eu nu spal petalele de trandafiri, doar am grija in aceasta etapa sa fie curate si uscate, fara frunze si insecte.
Pas 3
Intr-o cratita fierb 500ml de apa cu 1kg de zahar si 1 lingurita sare de lamaie. Amestecati bine sa se dizolve complet zaharul.
Turnati acest sirop fierbinte peste trandafiri si amestecati atent.
Am incercat sa inlocuiesc sarea de lamaie cu zeama de lamaie, dar aceasta nu-i pastreaza asa bine culoarea.
Pas 4
Acum lasati sa se racoreasca complet la temperatura camerei(sau la rece) si lasati sa se macereze timp de 20-24 de ore.
Asa siropul va prelua culoarea si aroma din petale.
Pas 5
Dupa acest timp treceti siropul prin sita.
Pas 6
In petalele ramase dupa scurs adaugati 300ml de apa si puneti la fiert intr-o cratita.
Lasati sa mai fiarba 10-15 minute la foc mic, sa scoatem din ele culoarea si ultima aroma.
Pas 7
Si iarasi le treceti prin sita, observati ca sunt mai decolorate si stoarse bine.
Pas 8
Amestecati in cratita ambele siropuri - din prima si a 2-a tura scursa. Puneti pe foc si fiti pe faza cand incepe sa fiarba.
In aceasta etapa deja trebuie sa aveti pregatite sticlele sau borcanele pentru sirop - spalate si uscate bine.
Pas 9
Imediat cum incepe sa fiarba, turnati siropul in sticle si inchideti ermetic.
Nu recomand sa-l fierbeti mult, altfel isi pierde din aroma si culoare.
Pas 10
Din cantitatile de mai sus am obtinut aproximativ 2 litri de sirop.
Am lasat sa se raceasca, apoi am lipit etichete si l-am depozitat in debara.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 l
(aproximativ 4 sticle de 500ml)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
600 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)