Papanasi fierți cu brânză

Papanasi fierți cu brânză

Nu știu cum de am putut uita de această mâncare a copilăriei mele, la noi acasă li se mai spun "colțunași leneși", dar sunt aceiași papanași cu brânză, doar că fără pesmet deasupra. Rețeta de papanași fierți este foarte simplă, dar rezultatul final depinde mult de textura brânzei de vaci - recomand neapărat să alegeți brânza de vaci bine scursă și grunjoasă, nicidecum una moale și cremoasă. Oricum această recomandare este valabilă și la papanașii clasici, cei prăjiți.

Eu le fac fără zahăr și așa se pot servi cu smântână simpli, sau cu niște dulceață deasupra, în acest caz devin desert și în ambele variante sunt absolut delicioși, efectiv se topesc în gură. Le puteți bineînțeles trece prin pesmet prăjit, ca la rețeta de găluște cu prune, dar noi le preferăm așa, cu unt, smântână și dulceață.

Ingrediente

Brânză de vaci
500 g
neapărat alegeți brânza de vaci grunjoasă și bine scursă de zer
Sare
0.5 lingurite
   
Ou
1 buc
   
Făină albă
200 g
ar putea varia, în funcție de textura brânzei
Smântână
200 g
pentru servit, și optional dulceață preferată
Unt
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

După cum vă spuneam mai sus, aveți mare grijă de care brânză folosiți în rețetă - aceasta trebuie să fie bine scursă de zer și grunjoasă, ca în poză.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 1
Pas 2

Adăugați la brânză 1 ou și sarea, amestecați puțin cu o spatulă.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 2
Pas 3

Apoi puneți făina și iarăși amestecați cu spatula.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 3
Pas 4

Dacă aluatul devine așa ca în poză, ferm și grunjos - este bine. Dacă rămâne în continuare lichid și lipicios mai adăugați puțină făină.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 4
Pas 5

Dați la o parte lingura și continuați să-l mai frământați cu mâinile, până devine uniform și observați în poza - nu se lipește de mâini.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 5
Pas 6

Puneți pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 2-3 părți.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 6
Pas 7

Fiecare bucată se modelează în formă de baghetă subțire și lungă. Apoi tăiați din aceasta felii de aproximativ 7-10mm.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 7
Pas 8

Optional, puteți să mai turtiți ușor aceste bucățele cu degetele, să fie ovale ceva mai neuniforme.

La fel formați și restul papanașilor, le puteți lăsa pe masă sau puneți pe o tavă mai mare.

Bineînțeles, nu uitați să vă ajutați cu făină pe masă în tot procesul de lucru.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 8
Pas 9

Acum puneți la fiert o oală mare de 3-5 litri cu apă și 1 lingură mare de sare.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 9
Pas 10

Când începe să fiarbă bine apa, adăugați în ea jumătate din cantitatea de papanași.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 10
Pas 11

În aproximativ 5 minute aceștia se vor ridica la suprafața apei, și acum e momentul să le scoateți din oală.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 11
Pas 12

Le luați atent cu o spatulă sau spumieră și puneți într-un bol.

În apa fierbinte rămasă puneți cealaltă tură de papanași și fierbeți la fel.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 12
Pas 13

Bolul sau farfuria în care scot papanașii fierți, prefer să o ung cu puțin ulei, dar este optional. Peste papanașii fierbinți puneți jumătate din unt și scuturați puțin bolul, să se topească și distribuie uniform.

Nu amestecați papanașii cât sunt fierbinți cu lingura sau spatula - sunt foarte fragezi și riscați să-i faceți zdrențe! După ce se mai răcesc puțin, devin mai fermi și mult mai ușor de manevrat.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 13
Pas 14

Când fierbe și a 2-a tură de papanași, o adăugați peste prima tură din bol, puneți restul de unt și iarăși scuturați atent.

Lăsați 5 minute până se topește untul și papanașii ușor se răcoresc, apoi puteți deja să-i mai amestecați atent cu o spatulă sau lingură.

Papanasi fierți cu brânză - Pas 14
Pas 15

Se pot servi simpli cu smântână, sau cu smântână și dulceață, ca papanașii clasici.

Noi mai întâi mâncăm o mică porție doar cu smântână, apoi adăugăm în restul dulceață - sunt perfect de fragezi, gustoși și rapizi.

Poftă Bună!

Papanasi fierți cu brânză - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 800 g (4 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

IulianaGrosu742
Iuliana Grosu (IulianaGrosu742) 27 Aug 2020, 16:53

Am făcut de proba sa vad daca ne plac. Sunt senzaționali. Se fac repede si sunt foarte foarte buni! Multumim Elena pt toate retetele care te impartasesti!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Iuliana Grosu (IulianaGrosu742) 27 Aug 2020, 17:10

Cu drag!🤗

EllavonHeizer864
Ella von Heizer (EllavonHeizer864) 24 Sep 2020, 10:04

Sau se pot tavali prin pesmet fript. Sunt mortali!

Roxana
Roxana 29 Aug 2021, 18:28

De vis! Eu nu am cuvinte sa descriu cat de buni sunt acesti papanasi. I-am pregatit din doar 300 gr de branza de vaci; i-am servit cu frisca, smantana sau gemuri diferite ( dupa gusturile fiecaruia ). Categoric fac parte din meniul nostru incepand de astazi. Multumesc, Lena, si pentru aceasta minunatie de reteta si explicatii! O duminica frumoasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: