Colțunași Chinezești

Colțunași Chinezești

Ușor, ușor colecția mea de rețete chinezești începe să crească, culmea este că niciodată nu aș fi crezut că voi fi amatoare de bucătărie chinezească. Dar vă asigur că este suficient să gustați o singură dată dintr-o mâncare chinezească bine gătită, și deveniți dependent de acel gust complet și deosebit. După multe experimente am reușit să aduc la bun sfârșit și rețeta de colțunași chinezești, sunt extraordinar de buni și cu succes la toată lumea, chiar și copii!

Anume în varianta de mai jos, colțunașii chinezești mi se par cei mai buni, deși variante sunt extraordinar de multe, eu vă recomand să începeți cu o rețetă de bază bună și apoi să experimentați.

Ingrediente

Faina alba
450 g
   
Sare
2.5 lingurite
   
Oua
1 buc
   
Ulei
3 linguri
   
Apa clocotita
250 ml
fierbinte
Carne de porc tocata
650 g
se poate înlocui cu carne de pui
Usturoi (catei)
3 buc
   
Ghimbir ras
1 lingurita
sau ghimbir uscat pudră
Amidon alimentar
1 lingura
   
Sos de soia
5 linguri
plus încă puțin sos de soia pentru servire
Vin de orez
2 linguri
   
Ceapa verde
2 buc
   
Piper negru macinat
0.5 lingurite
dacă aveți, puteți pune și puțin piper Sichuan măcinat
Ulei
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi vom pregăti Aluatul pentru Colțunașii Chinezești:

Deci, într-un bol puneți 450g de făină și 0.5 linguriță de sare, amestecați.

Colțunași Chinezești - Pas 1
Pas 2

Adăugați 1 ou și 3 linguri de ulei, amestecați acestea cu făina folosind o furculiță, să se facă ca niște franjuri.

Colțunași Chinezești - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați treptat 250ml de apă clocotită fierbinte și amestecați repede, la fel cu furculița, până se încorporează toată.

Colțunași Chinezești - Pas 3
Pas 4

Apoi atent începeți să amestecați aluatul cu mâinile, inițial este puțin mai fierbinte, dar treptat se răcește și îl puteți lucra ușor.

Încă un aspect - poate să vă pară la început că aluatul ar mai avea nevoie de apă, dar recomand să nu o adăugați, el se înmoaie repede și devine perfect cu cantitățile de mai sus.

Colțunași Chinezești - Pas 4
Pas 5

Îl scoateți și pe masă, să-l frământați cât mai bine până devine uniform și neted, deloc lipicios.

Are textura de plastilină moale și ușor de lucrat.

Colțunași Chinezești - Pas 5
Pas 6

Lăsați bila de aluat 10 minute să se odihnească în bol, puteți să-l acoperiți cu o pungă, să nu se usuce la suprafață.

Colțunași Chinezești - Pas 6
Pas 7

După 10 minute îl tăiați în 2 bucăți și modelați din ele 2 bile uniforme.

Lăsați iarăși pe masă 10 minute la odihnit.

Colțunași Chinezești - Pas 7
Pas 8

În acest timp pregătiți Umplutura pentru Colțunași Chinezești:

- puneți carnea tocată într-un bol, adăugați 3 căței de usturoi pisat, ghimbirul ras, 1 lingură de amidon, 5 linguri sos de soia, 2 linguri vin de orez și partea albă tocată de la cele 2 fire de ceapă verde.

Colțunași Chinezești - Pas 8
Pas 9

- amestecați totul bine cu mâinile, nu uitați să adăugați aici și 2 lingurițe de sare, împreună cu piperul negru măcinat.

Colțunași Chinezești - Pas 9
Pas 10

Începem să Modelăm Colțunașii.

Fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul într-o foaie mare și subțire de 2-3mm grosime. Vă ajutați cu puțină făină pe masă cât întindeți foaia.

Colțunași Chinezești - Pas 10
Pas 11

Cu un pahar mare tăiați cercuri din aluat.

Resturile rămase după tăiat le adunați într-un nou aluat, lăsați să se odihnească și iarăși îl întindeți pentru a modela alți colțunași.

Colțunași Chinezești - Pas 11
Pas 12

Pe fiecare cerc puneți câte 1 linguriță din umplutura cu carne.

Colțunași Chinezești - Pas 12
Pas 13

Fiecare colțunaș se modelează astfel:

- mai întâi lipiți/ciupiți sus marginile între ele;

Colțunași Chinezești - Pas 13
Pas 14

- acum coborând pe fiecare latură din față în jos, faceți o îndoitură și o lipiți de marginea opusă, din spate;

Colțunași Chinezești - Pas 14
Pas 15

- iarăși faceți o îndoitură și o lipiți de latura din spate;

Colțunași Chinezești - Pas 15
Pas 16

- repetați aceleași mișcări pe latura cealaltă și observați cum ar trebui să arate colțunașul la final.

Dacă din pozele mele și instrucțiuni nu vă dați seama exact ce trebuie să faceți, pe Youtube găsiți o mulțime de video-uri cum să modelați colțunașii chinezești.

Colțunași Chinezești - Pas 16
Pas 17

Astfel modelați toți colțunașii și pe parcurs le aranjați într-o tavă mare presărată cu făină la bază.

Colțunași Chinezești - Pas 17
Pas 18

Acum a venit timpul final să Gătim Colțunașii:

Colțunașii se pot găti simplu la aburi, îi țineți aproximativ 30 de minute și apoi serviți.

Nouă ne place mult mai mult metoda prăjirii combinată cu aburi. Pentru aceasta căliți câteva linguri de ulei într-o tigaie, puneți colțunașii la prăjit cu partea bombată în jos.

Colțunași Chinezești - Pas 18
Pas 19

Când încep să se rumenească frumos le întoarceți pe lateral, așa ca marginile să fie lipite de tigaie - observați poza.

Colțunași Chinezești - Pas 19
Pas 20

Și repede turnați în tigaie 100ml de apă clocotită fierbinte.

Colțunași Chinezești - Pas 20
Pas 21

Imediat puneți capacul și lăsați colțunașii să fiarbă la foc mediu timp de 4-5 minute.

Colțunași Chinezești - Pas 21
Pas 22

Ridicați capacul, scoateți colțunașii pe un platou și puteți pune o altă tură la prăjit-gătit.

Noi le facem în 2 tigăi mari simultan și merge mai repede treaba.

Colțunași Chinezești - Pas 22
Pas 23

Le serviți neapărat cu sos simplu de soia sau cu sos pentru colțunași pregătit astfel:

- amestecați într-un bol mic 4 linguri sos de soia, 4 linguri oțet de orez/vin, 2 lingurițe ulei de susan, 1 cățel de usturoi pisat și 1 fir de ceapă verde tocată fin.

În plus, vă recomand aici Uleiul picant aromat chinezesc, este minunat și se potrivește perfect cu colțunașii.

Extraordinar de buni și deosebiți, recomand!

Poftă Bună!

Colțunași Chinezești - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

CristinaMonicaMarinescu806
Cristina Monica Marinescu (CristinaMonicaMarinescu806) 24 Mar 2021, 20:05

Se poate inlocui faina alba cu faina de orez sau de hrisca? De asemenea carnea se poate inlocui cu ciuperci sau carne alba? Intreb mai ales pentru diabetici.

lena
Elena (lena) Cristina Monica Marinescu (CristinaMonicaMarinescu806) 24 Mar 2021, 20:17

Umplutura sigur se poate inlocui, dar cu faina nu stiu. Puteti incerca, dar cu siguranta vor fi alte proportii...

AnetteMaria246
Maria Anette (AnetteMaria246) 08 Oct 2022, 11:52

Buna ziua!

Dacă dorim sa facem cantitate mai mică (jumătate), cum procedam la aluat (având in vedere ca se folosește doar un ou) ?

Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Maria Anette (AnetteMaria246) 08 Oct 2022, 13:55

Agitati oul bine cu firculita si puneti jumatate din el in aluat.😉