Paine din faina integrala

Paine din faina integrala

Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.

Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.

Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.

Ingrediente

Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
Faina alba calitate superioara
150 g
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pregatiti ingredientele pentru paine.

2

Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.

Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.

3

Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.

4

Urmeaza faina alba.

5

Si ultima faina integrala.

6

Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.

7

Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.

8

Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.

9

Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.

10

Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.

11

Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.

12

Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.

Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.

13

Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.

14

Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.

Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.

15

Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 bucati (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

AndreeaDI
AndreeaDI 14 sep 2020, 18:50

O reteta simpla, delicioasa, usor de urmat si realizat.  Rareori las recenzii, dar sunt super fericita ca v-am gasit. De mult cautam o reteta de paine faina integrala care sa ne placa si pe care s-o prepar repede, fara emotii ca iasa sau nu. Din prima a iesit, aromata si delicioasa, exact la ce te astepti de la o  paine integrala care tine chiar si o saptamana la loc uscat si racoros (nu frigider). Multumim D-a Lena, numai bine. Andreea 

Nota mea pentru reteta:
Maria H
Maria H 25 mai 2020, 21:47

E prima reteta de paine incercata. A iesit exact ca in reteta. Am adaugat doar putine seminte deasupra pentru aspect. Inainte de a baga tavile la cuptor, am lasat la dospit aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Am copt la 200 de grade pt 45 de minute. Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 apr 2020, 22:27

Am făcut azi această rețetă ,este fte gustoasă și puhavă !

O pot face și cu maia în loc de drojdie?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 apr 2020, 23:21

Sigur!🤗

PetrisorAnaMaria725
Petrisor Ana Maria (PetrisorAnaMaria725) 21 apr 2020, 00:13

.

Poza mea pentru reteta:
RRaluca
RRaluca 03 oct 2018, 16:12

Minunata!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tiby
Tiby 26 ian 2018, 01:41

Mi-a placut reteta, salutari din Argentina, am facut doua, una in forma de cozonca si aceasta impletita in forma de colac. Ce am adaugat a fost seminte de dovleac, floarea soarelui si mac. O sa urc poza cu produsul final! Multumesc pentru ca faceti ca Romania sa fie mai aproape, se simte in aer, mirosul e incredibil. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tiby 26 ian 2018, 08:24

Cu mare drag, sa le savurati cu placere! 😉

Andrada 33
Andrada 33 15 nov 2016, 13:12

Asta este painica mea,foarte bine a iesit si am imbunatatit-o cu fulgi de ovaz,tarate si seminte de in.Gustul nu il stiu inca ca e la racit dar sigur este foarte gustoasa.multumesc de reteta

Poza mea pentru reteta:
DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 03 aug 2016, 23:42

Minunata reteta, eu am improvizat putin pentru ca nu am avut suficienta faina integrala si am mai pus faina graham ca sa completez. Foarte buna! Ma speriasem ca nu crestea la inceput, dospitul a durat mai mult decat la painea alba preponderent. O minunatie, abia astept sa fac maiaua mentionata in alta reteta si sa trec la copt franzele. Multumiri, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Bruneta88
Bruneta88 15 mai 2015, 11:10

Mie nu mi-a iesit si nu stiu de ce... a crescut inainte sa o pun in cuptor,dar cand am scos-o ...nu e pufoasa,e cleioasa chiar :(

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 oct 2014, 12:32

Buna. Vazand comentariile, aproape ca mi-a fost frica sa ma apuc, dar....nu inteleg !!!. Nu am avut nici o problema la aluat. A fost totul ok. Ramanand insa cam alba deasupra, am dat drumul la grill si s-a cam prajit , dar a fost f.buna. Adevarat ca si la mine coaja a ramas cam tare, dar imediat am umezit-o si totul a fost in regula. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile