Oladii rusești

Oladii rusești

Oladiile sunt un fel de combinație între clătite și pancakes-uri - ceva mai elastice, dar în același timp groase și ușor pufoase. În familie la noi se fac de când mă știu, un mare "minus" la ele este că se prăjesc în ulei, una din cauze de ce le făceam mai rar, respectiv nu le-am pus nici pe site.

De la un timp am găsit pe un forum rusesc rețeta de mai jos, și am încercat să nu pun mult ulei, doar să ung tigaia cu pensula. Ne-au plăcut f.mult, sunt moi, pufoase și elastice ca niște clătite - și bineînțeles nu sunt uleioase!

Recomand să le încercați, se fac repede, dispar și mai repede - servite cu smântână și niște gem sau aici în poză Coacăze conservate cu zahăr.

Ingrediente

Chefir
500 ml
sau lapte bătut/iaurt/sana
Ouă
1 buc
   
Zahăr
3 linguri
   
Sare
1 lingurita
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 3 linguri de oțet
Apă clocotită
100 ml
   
Făină albă calitate superioară
4 pahare
de 250ml

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol se măsoară jumate de litru de chefir și se bate 1 ou.

Oladii rusești - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați sarea, zahărul, bicarbonatul stins și amestecați bine cu telul compoziția.

Oladii rusești - Pas 2
Pas 3

Se adaugă făina, amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Oladii rusești - Pas 3
Pas 4

Trebuie să vă iasă un aluat ca smântâna mai groasă.

Oladii rusești - Pas 4
Pas 5

Se fierbe apa și se toarnă 100ml în aluat, amestecând repede.

Oladii rusești - Pas 5
Pas 6

Aluatul se mai subțiază puțin, dar aveți grijă - dacă iese prea lichid mai adăugați 3-4 linguri de făină.

Trebuie să fie ca o smântână mai subțire, dar nici ca un aluat de clătite.

De obicei dacă îl faceți mai dens și oladiile ies mai groase, dar și ceva mai grele.

Oladii rusești - Pas 6
Pas 7

Încălziți bine tigaia, o ungeți cu puțin ulei și mai lăsați 1-2 minute.

Oladii rusești - Pas 7
Pas 8

Turnați câte 1 lingură de aluat în tigaie și le coaceți la foc mediu spre mic, când observați că fac mici bule de aer la suprafață și nu mai este aluatul umed deasupra - le întoarceți pe partea cealaltă.

Oladii rusești - Pas 8
Pas 9

Se rumenesc bine pe ambele părți.

Oladii rusești - Pas 9
Pas 10

Apoi se pun într-o farfurie una peste alta - până le faceți pe toate celelalte se mai aburesc între ele și sunt mai fragede.

Oladii rusești - Pas 10
Pas 11

Și gata, se servesc calde cu smântână, miere, gem, etc.

Poftă Bună!

Oladii rusești - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ralucutza15
ralucutza15 07 Sep 2012, 23:25

Ce diametru are tigaia ta de ai pus asa multe odata? Si nu curge alatul sa se lipasca unele de altele? Nu am prea inteles pasul asta. Ca si clatitele si pancakes se fac cate una in tigaie si aici apar la un moment dat vreo6. Mersi

lena
Elena (lena) ralucutza15 07 Sep 2012, 23:51

Da, scuze, am uitat sa spun ca se toarna cate o lingura de aluat si tigaia mea are cam 30cm diametru. Sunt mici, de asta si incap atatea.

sarian
sarian 08 Sep 2012, 02:25

Bunica mea era nemţoaică din Rusia(strămoşii ei au fost aduşi la Curte de către Ţarul Petru cel Mare) şi făcea aceste minunăţii a căror reţetă ne-ai dat-o. Bunica a plecat în  W. Germany unde a şi murit şi nu aveam reţeta. Ea făcea tot felul de preparate ruseşti gustoase mai erau şi pelimenâ, cu latine nu ştiu cum se scrie şi vareniki. mulţumesc pentru toate bunătăţile pe care le prezinţi şi foarte fotogenic, adică arată excelent!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 08 Sep 2012, 08:16

Vezi ca este pe site si reteta de Pelemeni, vareniki sunt cam la fel - doar ca difera umplutura si forma putin.

sarian
sarian 08 Sep 2012, 12:41

спасибо intru acum. 

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 09 Sep 2012, 10:58

lena, as dori sa te intreb daca ai incercat vreodata sa faci clatite cu faina de ovaz, hrisca si din alte crupe?

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 11 Sep 2012, 20:22

Elena, cu ovaz stiu sigur ca-s bune, este si pe site reteta, de celelalte mai te joci cu proportiile, pui cate putin, apoi gasesti cantitatea ideala in reteta la mixurile de faina.

Eve
Ca? Evelina (Eve) 07 Feb 2013, 14:23

numai ce le-am pregatit,foarte bune!!pentru receta!!!

Poza mea pentru rețetă:
oxana tirziu
oxana tirziu 29 Sep 2013, 16:36

sunt gustoase!!!!!! Sau primit exact cum sunt prezentate. Usor de gătit și nu sunt uleioase. Mulțumesc mult pentru receta! 

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 13 Oct 2013, 12:26

Buna. Cum le-am facut, cum au disparut. Noroc ca am reusit sa fac poza. Mie mi-au placut mai mult cu smantana. Simplu de facut, moi pufoase, ce mai...excelente. Le-am pus in tigaie cu un polonic mic,si mi-au intrat cate 5. A mers repede. Multumesc mult pentru tot. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
viki-viorica
viki-viorica 10 Sep 2014, 13:55

Sunt desertul copilariei noastre,foarte bune!!de cite ori le fac imi aduc de strabunica....

Nota mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 22 Mar 2015, 21:50

Lena, apa clocotita, fierbinte, imediad de pe foc sau racorita????

lena
Elena (lena) Daniela (Daniela B) 23 Mar 2015, 09:05

Imediat de pe foc.

ninha884
ninha884 Elena (lena) 23 Mar 2018, 12:56

Lena la ce foloseste pasul asta? Nu inteleg rostul apei calde in reteta? Ce reactie se intampla?

Daniela B
Daniela (Daniela B) 24 Mar 2015, 19:39

Multumesc, neaparat o sa incerc!!!

Gafenco Ana
Gafenco Ana 22 Apr 2015, 10:28

La moment nu am avut bicarbonat de sodiu dar sa primit si fara...Multumesc de receta este foarte buna!!!

Egen
Egen 13 May 2015, 21:59

Varianta pentru cei ce nu mananca lactate este sa folositi in loc de chefir lapte de cocos din comertz sau preparat acasa. E din ala cremos. Daca nu aveti atunci merge si cu bors acru. Ies foarte gustoase in ambele cazuri. 

Lenuta25
Lenuta25 22 Oct 2016, 11:19

E o placere sa gatesc retetele tale😃😃😃

Poza mea pentru rețetă:
Michelle33
Michelle33 20 Mar 2017, 00:16

Delicioase !

Poza mea pentru rețetă:
LiliaDarii
Darii Lilia (LiliaDarii) 16 Jun 2018, 08:17

Foarte gustoase😋recomand.

Nota mea pentru rețetă:
LuciaGlogojeanu954
Lucia Glogojeanu (LuciaGlogojeanu954) 07 Feb 2019, 00:45

Apa se pune asa fierbinte?

lena
Elena (lena) Lucia Glogojeanu (LuciaGlogojeanu954) 07 Feb 2019, 03:37

Da, se toarna direct.

Irina87
Irina87 08 May 2019, 11:14

Este obligatoriu sa punem apa? Eu fac reteta fără apă și ma gândesc sa încerc și cu apa.... Ce rol are apa?...

lena
Elena (lena) Irina87 08 May 2019, 11:15

Sincera sa fiu nici eu nu vad mare diferenta, dar multi spun ca le face mai pufoase si mai cu gauri.

Irina87
Irina87 Elena (lena) 08 May 2019, 11:26

Mulțumesc

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 12:25

Gustoase👍

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 14:47

Buna Lena..vreau sa întreb soda nu se stinge cu chefirul și dacă nu e prea mult trei linguri de oțet?

lena
Elena (lena) Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 14:52

Se stinge dar nu suficient, otetul e bine.

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) Elena (lena) 28 Aug 2019, 15:01

Ok ms mult,ador rețetele tale și felul în care explici pas cu pas..la fiecare zi de naștere fac pentru familie tortul cu miere și smintina din rețetele tale și sunt foarte mulțumiți.

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 17 Jan 2020, 15:12

Foarte bune... la mama in Moldova se fac fara zahar, soda nu se stinge in otet dar direct in chefir, si nu se pune apa.

Si cum zici tu Lena, nu prea faceam des rețeta din cauza ca se punea prea mult ulei. Insa dupa rețeta asta is mai bune, mai sănătoase si desigur s-au topit de pe farfurie 😘😘

Apropo, pe tigaie anti-aderenta se poate si fara sa ungi deloc cu ulei 😉

Nota mea pentru rețetă: