Macrou marinat - rețetă rapidă

Macrou marinat - rețetă rapidă

Pentru noi, macroul marinat (sau scrumbia sărată) este nelipsit în sezonul rece și mai ales de sărbători. E minunat servit așa simplu ca aperitiv, cu măsline și niște solzi de ceapă pe lângă, dacă mai adăugați și niște cartofi copți la cuptor ar fi nebunie curată... V-am arătat anul trecut o metodă bună de marinare în saramură, iar acum am descoperit încă o metodă faină și rapidă de a marina peștele.

Este bun de servit în 2 zile și recomand peștele care rămâne să-l păstrați la congelator. Oricând aveți poftă îl decongelați și sunteți șmecheri, în plus toată procedura de curățare a peștelui se face o singură dată, deci puteți să vă faceți rezerve strategice. Și peștele marinat prin metoda de mai sus se poate congela după ce a stat în saramură, deci alegeți oricare rețetă vă place.

Recomand să luați macrou cât mai mare și gras, fără pete maro, piele ruptă sau miros de vechi. Eu îl iau din Pescăria de cartier, se vinde congelat la bucată și vedeți exact ce cumpărați. În supermarket se vinde la pungi și, sinceră să fiu, de o calitate dubioasă, mic și puturos.

Cantitățile de mai jos sunt pentru 1 pește, dar vă recomand să faceți unul de test și apoi o tură mai serioasă de vreo 5 pești.

Ingrediente

Macrou
1 buc
   
Sare
1 lingura
   
Frunza de dafin
2 buc
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
recomand mix-ul de 5 piperuri, se găsește în magazinele naturiste
Coriandru
5 buc
îl puneți boabe sau măcinat, are o aromă perfectă pentru pește - dar îl puteți omite dacă nu aveți

Pasi de urmat

Pas 1

Fiindcă eu am luat macroul congelat întreg, mai întâi aștept să se dezghețe, apoi tai capul și coada.

Dacă îl luați deja eviscerat-proaspăt, săriți acest pas.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 1
Pas 2

După ce îl curăț bine de intestine, scot și osul mare din mijloc - insistați cu un cuțit bine ascuțit pe mijloc și atent să nu tăiați pielea.

Observați că îmi pun mănuși când curăț peștele - numai așa veți scăpa de mirosul insistent de pe mâini după ce lucrați cu peștele :)

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 2
Pas 3

Acum spăl bine peștele pe toate părțile, curăț insistent cu un cuțit acea peliculă neagră subțire de pe interior.

Apoi îl ștergeți bine cu un prosop de hârtie sau șervețele.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 3
Pas 4

Presărați 1 lingură rasă de sare pe toată suprafața peștelui - ambele fileuri laterale.

Cu degetele distribuiți uniform și masați sarea în carnea de pește.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 4
Pas 5

Presărați peste sare piper negru măcinat, coriandru boabe sau măcinat și frunzele de dafin rupte bucățele mici.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 5
Pas 6

Acum închideți peștele la loc - adică aduceți împreună cele 2 fileuri formate.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 6
Pas 7

Inițial eu am învelit fiecare pește în folie de plastic sau pungă.

Dacă faceți mai mulți pești îi puteți pune pe toți împreună în aceeași pungă. Această pungă o aranjați într-un bol adânc sau cratiță și lăsați la frigider 2 zile.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 7
Pas 8

După acest timp veți observa că peștele lasă apă/zeamă, este normal - de aici și recomandarea să-l țineți într-un vas adânc la frigider.

Eu l-am pus într-o farfurie și m-am trezit cu saramură de pește pe raftul din frigider, deci să nu faceți ca mine.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 8
Pas 9

Am luat fiecare pește, l-am șters de saramură cu un șervețel.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 9
Pas 10

Și le-am învelit fiecare în folie de plastic.

Așa îl pun la congelator pentru oricând avem poftă în următoarele 2 luni.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 10
Pas 11

Imediat am savurat un pește - l-am curățat bine de oase și piele, aveți detalii în cealaltă rețetă de macrou marinat, pașii 6-10.

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 11
Pas 12

Apoi feliat, stropit cu puțin ulei, zeamă de lămâie sau oțet și servit cu ceapă și eventual niște măsline.

Este perfect pentru salatele cu pește sărat - Shuba și Salata Aristocrată, sau pe lângă o Salată cu ridiche neagră și mere!

Poftă Bună!

Macrou marinat - rețetă rapidă - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 pește marinat)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 28 Dec 2018, 17:40

Noi am facut Metoda traditionala Cu salamura chiar saptamina aceasta, serios e mare nebunie, eu il ador. Sarat, da nu exagerat si bun bunut, numa bine de servit Cu niste cartofi fierti, sau chiar in salata shuba. Is curiosa sa fac si aceasta metoda, incercam prima posibil. Multumim de reteta

tiki
tiki 14 Jan 2019, 19:03

Doamne cum de nu am postat.? Acuma fac a 3-a oara (din 2).

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 Jan 2019, 19:06

Multumesc de reteta. Tare place la toti.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 15 Nov 2019, 14:33

Buna Lena. Vreau sa te intreb ceva. Am facut macrou acuma cred ca ptr. a 4-a oara. L-am lasat invelit 3 zile si nu a lasat gram de lichid. E complect uscat. Nu am avut ce sterge cu  servetelul. Si parca e si mai tare ca de obicei. Unde am gresit ?. Am pus prea putina sare? E sarat la gust destul de bine.Pe dinafara nu am dat cu nici un condiment, numai pe dinauntru. Te pup.

lena
Elena (lena) tiki 15 Nov 2019, 14:51

Ai avut noroc de peste mai ok, cred. Este bine asa, daca e prea sarat acum, data viitoare pune mai putin. Eu de obicei aleg pesti cat mai mari si sarea patrunde exact cat trebuie.

tiki
tiki Elena (lena) 15 Nov 2019, 19:19

Multumesc ! Era cam uscat si tare greu am dat  si pielicica jos, fata de datile trecute si parca e si mai tare, dar nici o problema, s-a mancat.Nu, nu e prea sarat, si de aceea ma gandeam ca nu am pus destula sare sa lase apa. Nu am pus o lingura ca mi se parea prea mult. Paaa,Te pup.

DanGreceanu212
Dan Greceanu (DanGreceanu212) 03 Sep 2020, 01:21

Alta reteta:
- macrou congelat -> cate bucati doriti, dar sa fie mare.
- se eviscereaza, se taie capetele si aripioarele+partea de aripa de la coada;
- se taie (transversal) in bucati si se da cu sare bine de tot. -> la frigider 24h; (isi trage singur sarea atata cat vrea(trebuie) el)..(acoperit cu capac)
- a II-a zi se scot bucatile de macrou in chiuveta si se spala cu apa rece bine de tot;
- se pun bucatile intr-un vas, otet pur deasupra (se amesteca bucatile de macrou cu otetul turnat) si se lasa la frigider (acoperit cu capac) alte 24 h. (isi trage otet cat vrea el, macroul)
- ziua urmatoare se scot bucatile de macrou de la rece si se spala cu apa rece in chiuveta bine de tot.
Se pregateste o cana cu: 1/3 otet; 1/3 ulei; 1/3 apa si...se adauga zahar dupa gust.
E bine sa incepeti cu 1/3 apa la care adaugati otetul dupa gust...si apoi uleiul..;
- pregatiti ceapa tocata Juilen, morcov ras (dupa gust)...piper macinat, eventual si cimbru)...foi de dafin.
- in vasul final faceti un "pat" subtire de ceapa, morcivi ras, cu celelalte (piper. dafin...), apoi un start de bucati de macrou, alt strat de ceapa Julien + mirodeniile...si tot asa pana se termina macroul...iar deasupra un ultim strat de ceapa (Julien) + mirodenii.
- turnati zeama pregatita anterior peste toata salata din vas,incat sa se acopere totul cu un strat subtire de zeama.
Apoi lasati totul la frigider min. 24 h...cu cat trece timpul, salata devine mai gustoasa, incat la final veti regreta ca s-a terminat.
Succes si pofta buna !