Macrou marinat - reteta rapida

Macrou marinat - reteta rapida

Pentru noi macroul marinat(sau scrumbia sarata) este nelipsit in sezonul rece si mai ales de sarbatori. E minunat servit asa simplu ca aperitiv, cu masline si niste solzi de ceapa pe langa, daca mai adaugati si niste cartofi copti la cuptor ar fi nebunie curata...V-am aratat anul trecut o metoda buna de marinare in saramura, iar acum am descoperit inca o metoda faina si rapida de a marina pestele.

Este bun de servit in 2 zile si recomand pestele care ramane sa-l pastrati la congelator. Oricand aveti pofta il decongelati si sunteti smekeri, in plus toata procedura de curatare a pestelui se face o singura data, deci puteti sa va faceti rezerve strategice. Si pestele marinat prin metoda de mai sus se poate congela dupa ce a stat in saramura, deci alegeti oricare reteta va place.

Recomand sa luati macrou cat mai mare si gras, fara pete maro, piele rupta sau miros de vechi. Eu il iau din Pescaria de cartier, se vinde congelat la bucata si vedeti exact ce cumparati. In supermarket se vinde la pungi, si sincera sa fiu, de o calitate dubioasa, mic si puturos.

Cantitatile de mai jos sunt pentru 1 peste, dar va recomand sa faceti unul de test si apoi o tura mai serioasa de vreo 5 pesti.

Ingrediente

Macrou
1 buc
Sare
1 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
recomand mix-ul de 5 piperuri, se gaseste in magazinele naturiste
Coriandru
5 buc
il puneti boabe sau macinat, are o aroma perfecta pentru peste - dar il puteti omite daca nu aveti

Pasi de urmat

1

Fiindca eu am luat macroul congelat intreg, mai intai astept sa se dezghete, apoi tai capul si coada.

Daca il luati deja eviscerat-proaspat, sariti acest pas.

2

Dupa ce il curat bine de intestine, scot si osul mare din mijloc - insistati cu un cutit bine ascutit pe mijloc si atent sa nu taiati pielea.

Observati ca imi pun manusi cand curat pestele - numai asa veti scapa de mirosul insistent de pe maini dupa ce lucrati cu pestele :)

3

Acum spal bine pestele pe toate partile, curat insistent cu un cutit acea pelicula neagra subtire de pe interior.

Apoi il stergeti bine cu un prosop de hartie sau servetele.

4

Presarati 1 lingura rasa de sare pe toata suprafata pestelui - ambele fileuri laterale.

Cu degetele distribuiti uniform si masati sarea in carnea de peste.

5

Presarati peste sare piper negru macinat, coriandru boabe sau macinat si frunzele de dafin rupte bucatele mici.

6

Acum inchideti pestele la loc - adica aduceti impreuna cele 2 fileuri formate.

7

Initial eu am invelit fiecare peste in folie de plastic sau punga.

Daca faceti mai multi pesti le puteti pune pe toti impreuna in aceeasi punga. Acesta punga o aranjati intr-un bol adanc sau cratita si lasati la frigider 2 zile.

8

Dupa acest timp veti observa ca pestele lasa apa/zeama, este normal - de aici si recomandarea sa-l tineti intr-un vas adanc la frigider.

Eu l-am pus intr-o farfurie si m-am trezit cu saramura de peste pe raftul din frigider, deci sa nu faceti ca mine.

9

Am luat fiecare peste, l-am sters de saramura cu un servetel.

10

Si le-am invelit fiecare in folie de plastic.

Asa il pun la congelator pentru oricand avem pofta in urmatoarele 2 luni.

11

Imediat am savurat un peste - l-am curatat bine de oase si piele, aveti detalii in cealalta reteta de macrou marinat, pasii 6-10.

12

Apoi feliat, stropit cu putin ulei, zeama de lamaie sau otet si servit cu ceapa si eventual niste masline.

Este perfect pentru salatele cu peste sarat - Shuba si Salata Aristocrata, sau pe langa o Salata cu ridiche neagra si mere!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 bucata (1 peste marinat)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 28 dec 2018, 17:40

Noi am facut Metoda traditionala Cu salamura chiar saptamina aceasta, serios e mare nebunie, eu il ador. Sarat, da nu exagerat si bun bunut, numa bine de servit Cu niste cartofi fierti, sau chiar in salata shuba. Is curiosa sa fac si aceasta metoda, incercam prima posibil. Multumim de reteta

tiki
tiki 14 ian 2019, 19:03

Doamne cum de nu am postat.? Acuma fac a 3-a oara (din 2).

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 ian 2019, 19:06

Multumesc de reteta. Tare place la toti.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 15 nov 2019, 14:33

Buna Lena. Vreau sa te intreb ceva. Am facut macrou acuma cred ca ptr. a 4-a oara. L-am lasat invelit 3 zile si nu a lasat gram de lichid. E complect uscat. Nu am avut ce sterge cu  servetelul. Si parca e si mai tare ca de obicei. Unde am gresit ?. Am pus prea putina sare? E sarat la gust destul de bine.Pe dinafara nu am dat cu nici un condiment, numai pe dinauntru. Te pup.

lena
Elena (lena) tiki 15 nov 2019, 14:51

Ai avut noroc de peste mai ok, cred. Este bine asa, daca e prea sarat acum, data viitoare pune mai putin. Eu de obicei aleg pesti cat mai mari si sarea patrunde exact cat trebuie.

tiki
tiki Elena (lena) 15 nov 2019, 19:19

Multumesc ! Era cam uscat si tare greu am dat  si pielicica jos, fata de datile trecute si parca e si mai tare, dar nici o problema, s-a mancat.Nu, nu e prea sarat, si de aceea ma gandeam ca nu am pus destula sare sa lase apa. Nu am pus o lingura ca mi se parea prea mult. Paaa,Te pup.

DanGreceanu212
Dan Greceanu (DanGreceanu212) 03 sep 2020, 01:21

Alta reteta:
- macrou congelat -> cate bucati doriti, dar sa fie mare.
- se eviscereaza, se taie capetele si aripioarele+partea de aripa de la coada;
- se taie (transversal) in bucati si se da cu sare bine de tot. -> la frigider 24h; (isi trage singur sarea atata cat vrea(trebuie) el)..(acoperit cu capac)
- a II-a zi se scot bucatile de macrou in chiuveta si se spala cu apa rece bine de tot;
- se pun bucatile intr-un vas, otet pur deasupra (se amesteca bucatile de macrou cu otetul turnat) si se lasa la frigider (acoperit cu capac) alte 24 h. (isi trage otet cat vrea el, macroul)
- ziua urmatoare se scot bucatile de macrou de la rece si se spala cu apa rece in chiuveta bine de tot.
Se pregateste o cana cu: 1/3 otet; 1/3 ulei; 1/3 apa si...se adauga zahar dupa gust.
E bine sa incepeti cu 1/3 apa la care adaugati otetul dupa gust...si apoi uleiul..;
- pregatiti ceapa tocata Juilen, morcov ras (dupa gust)...piper macinat, eventual si cimbru)...foi de dafin.
- in vasul final faceti un "pat" subtire de ceapa, morcivi ras, cu celelalte (piper. dafin...), apoi un start de bucati de macrou, alt strat de ceapa Julien + mirodeniile...si tot asa pana se termina macroul...iar deasupra un ultim strat de ceapa (Julien) + mirodenii.
- turnati zeama pregatita anterior peste toata salata din vas,incat sa se acopere totul cu un strat subtire de zeama.
Apoi lasati totul la frigider min. 24 h...cu cat trece timpul, salata devine mai gustoasa, incat la final veti regreta ca s-a terminat.
Succes si pofta buna !