Pelmeni - Coltunasi cu carne rusesti

Pelmeni - Coltunasi cu carne rusesti

Bineinteles ca am reteta de pelmeni demult pe site, o gasiti aici in varianta de acum 12-13 ani cu pozele vechi si eu inca la inceput de site cu retete culinare! In mare nu se schimba multe lucruri, dar de cand am descoperit noul aluat oparit de la Coltunasii cu branza si reteta de Pelmeni a trebuit modificata in plus cu noi detalii si poze mai clare pe pasi.

Deci coltunasii cu carne sunt mega alintul copiilor mei, le adora, nu se aude nici un moft sau "Off!" la mancare, se cere portie dubla de fiecare data si cu greu se opresc din mancat... Va trebuie putina indemanare, poate chiar din prima nu vor iesi perfecti, dar va garantez ca merita tot efortul si in timp vor fi tot mai frumosi, ca buni sunt oricum!

Se congeleaza foarte bine cruzi si se pun la fiert oricand aveti nevoie, fara decongelare prealabila, deci o rezerva minunata pentru cand nu aveti timp sa gatiti.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
450 g
plus inca putina faina pentru masa de lucru
Sare
2.5 lingurite
Oua
2 buc
Ulei
3 linguri
Apa clocotita
250 ml
Carne tocata
500 g
orice carne preferati - porc, vita, combinata, pui, curcan, etc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Ceapa
1 buc
Unt
50 g
Smantana
200 g
pentru servit

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatiti repede aluatul pentru pelmeni, urmati atent pasii 1-10 de la Reteta de Coltunasi cu branza. Dar il puteti pregatit si clasic, dupa reteta mea dinainte de Pelmeni de pe site.

Deci la final obtineti 2 bile de aluat pe care le lasati sa se odihneasca 10 minute inainte de modelarea coltunasilor. Le acoperiti cu o punga, sa nu faca aluatul crusta uscata intre timp.

2

Pana se odihneste aluatul amestecati carnea tocata cu 1 ceapa maruntita foarte fin(eu o dau prin masina de tocat impreuna cu carnea), 1 ou, 2 lingurite de sare si putin piper negru macinat.

Amestecati bine toata compozitia cu mainile, sa fie cat mai uniforma.

3

Apoi fiecare bila de aluat se va intinde(pe parcurs) cu facaletul in 2 foi mari, aproximativ de 1.5 - 2mm grosime.

Va ajutati cu faina pe masa in tot acest proces, daca observati ca se mai lipeste putin aluatul de masa.

4

Decupati din aceasta foaie cercuri de aproximativ 4-5cm in diametru. Pentru decupaj puteti folosi forme speciale, sau un pahar/cana/capac.

Cei mai exemplari pelmeni sunt cei mai mici, eu le fac de 4cm in diametru, dar mama mea, de exemplu, nu are rabdare sa-i modeleze asa mici si le decupeaza de 5cm.

5

Puneti in mijlocul fiecarui cerc putina carne, o luati usor din bolul mare cu varful unei furculite si aveti grija sa nu atingeti marginile aluatului, altfel marginile nu se vor lipi bine si veti ramane fara umplutura de carne la fierberea lor.

6

Modelati pelmeni astfel:

- aduceti sus marginile cercului si lipiti bine cu varfurile degetelor;

7

- apoi coborati cu aceste miscari de ciupire-lipire pe bordura din stanga a cercului;

8

- si pe cea din dreapta;

9

- apoi aduceti marginile coltunasului spre exterior si lipiti intre ele colturile formate.

Astfel e gata coltunasul nostru cu carne, pentru siguranta mai treceti inca o data cu lipitul pe bordura, sa va asigurati ca nu se va desface la fierbere.

10

Asa formati toate cercurile de aluat, pe parcurs aranjati coltunasii cu carne gata pe un platou sau fund presarat bine cu faina.

Apropo, coltunasii se pot congela cruzi si se fierb la nevoie oricand, fara decongelare prealabila. Sunt o rezerva buna de mancare pentru cand nu aveti timp sa gatiti sau vreti un alint mai special.

Deci le pun asa cu platoul in congelator, pana se intaresc, apoi le aranjez in pungi pe portii si folosesc la nevoie.

11

Cand ati terminat cu modelatul, puneti la foc o oala mare(de 5 litri) cu apa si 1 lingura de sare. Oala se umple cu aproximativ 2/3 apa din ea.

Cand incepe sa fiarba, adaugati pelmeni in apa clocotita cu sare si lasati la foc mic pentru 8-10 minute, amestecand periodic.

12

Cand sunt gata, se scot atent din apa cu spumiera sau o sita metalica, intr-un bol mare.

13

Adaugati deasupra putin unt, scuturati atent bolul pana acesta se topeste si se distribuie uniform printre coltunasi.

Imi place periodic sa mai adaug peste si niste ceapa calita in ulei, dar nu intotdeauna am chef si timp de ea.

14

Serviti imediat calzi sau fierbinti, cu smantana si eventual putin piper negru macinat deasupra. Noi mai adaugam o picatura de otet si putina sare pe langa, asa ne-am obisnuit de acasa.

Apropo, coltunasii reci se reincalzesc foarte bine prin prajire, adica le puneti intr-o tigaie si atent amestecati pana se rumenesc frumos. Sotul meu le adora si mai mult a 2-a zi, asa rumeniti.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Colectii: Paste si altele, Carne, Porc

Comentarii

tiki
tiki 07 oct 2021, 21:04

O bunatate.Vreau  sa fac si cu branza. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta: