Falafel

Falafel

In ultimii ani, dupa cateva incercari nereusite de a gati falafelul acasa, apoi la fel foarte nereusit sa-l gust in restaurantele cu specific arabesc din Bucuresti - am renuntat la idee, am zis ca probabil nu este pe gustul meu si gata. Absolut toate chiftelele de naut erau inecacioase, prea uscate sau cu un gust ciudat.

Asta pana sa le gust vara trecuta in Egipt, gatite exemplar, chiar am stat sa observ textura pastei de naut si cum bucatarul le modela repede si le prajea in ulei. Nici nu-mi imaginam ca aceste chiftele de naut, sau falafelul, pot avea un gust atat de bun, sa fie crocante la exterior, dar pufoase si aromate inauntru. Deci vi le recomand neaparat, dar cu respectarea tuturor recomandarilor pentru un rezultat maxim de gustos si deosebit. Recomandat este sa serviti falafelul in lipie arabeasca, sau pita - cu iaurt, sos tahini, legume proaspete sau coapte. O alta varianta ar fi falafelul la farfurie, adica cu aceleasi ingrediente, dar nu in lipie.

Cea mai mare provocare si neplacere este sa maruntiti cat mai fin nautul crud inmuiat impreuna cu verdeata. Eu l-am trecut si prin robot cu lama S, apoi prin masina de tocat carne, iar la final l-am mai pasat o data cu blenderul vertical, cel cu picior. Daca veti lasa prea grunjoasa pasta de naut, se va simti gustul de naut crud, in principiu nu foarte deranjant, dar noua ne-a placut totusi sa fie ceva mai fina textura falafelului.

Partea buna este ca puteti prepara mai multa pasta de naut, apoi sa congelati o parte si la orice pofta nu mai trebuie sa refaceti munca cu inmuiat, pasat, etc.

Si fiindca chiftelele de falafel se recomanda sa fie servite calde, imediat dupa gatire, mai bine sa nu prajiti cantitate mare din ele, doar cat aveti nevoie pentru o masa. Noua ne-au ramas cateva, le-am reincalzit la tigaie sau in cuptorul cu microunde - au fost bune, dar si-au pierdut putin din textura la coaja crocanta.

Ingrediente

Naut uscat
500 g
puteti combina in proportie de 50% cu fasole bob(Fave/Foul)
Bicarbonat de sodiu
3 lingurite
Ceapa
1 buc
Usturoi(catei)
3 buc
Patrunjel
3 legaturi
daca gasiti, puteti combina patrunjelul cu coriandru verde
Amestec arabesc de 7 condimente
1 lingurita
Coriandru macinat
1 lingurita
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
Chimion pudra
0.5 lingurite
Piper negru macinat
0.5 lingurite
Sare
1 lingura
potriviti dupa gust
Faina alba
2 linguri
Ulei
1 l
folositi un ulei potrivit pentru prajit - eu folosesc de obicei uleiul de arahide
Ulei de masline
100 ml
Tahini
1 lingura
oprional, pentru sosul de tahini
Lamaie
0.5 buc
optional, pentru sosul de tahini

Pasi de urmat

1

In primul rand, seara inainte de ziua in care veti gati falafel, puneti la inmuiat nautul - turnati peste el o cantitate mare de apa si adaugati 2 lingurite de bicarbonat.

Lasati-l asa peste noapte, sau 12 ore aproximativ.

2

A 2-a zi scurgeti tot lichidul si clatiti bine nautul in 2-3 ape curate.

3

Acum vine partea cea mai importanta cu maruntirea cat mai fina a boabelor de naut.

L-am pus mai intai in robotul mare cu lama S, in 2 reprize, sa nu se blocheze lamele.

4

Cam asa mi-a iesit - inca destul de grunjos si uscacios. L-am mutat intr-un bol mare si am lasat la o parte.

5

Apoi am pus in acelasi robot tot patrunjelul, coriandrul, ceapa si usturoiul.

Le-am maruntit cat se poate de bine.

6

Verdeata tocata am adaugat-o peste nautul din bol si le-am amestecat cu spatula.

7

Apoi am pus jumatate din cantitatea de naut din bol inapoi in robot si iarasi am dat la turatie maxima, adaugand cate putin, aproximativ 50ml de ulei de masline. Acesta face compoztia mai moale si mai putin uscacioasa.

8

Robotul meu a reusit sa paseze cam asa compozitia, din pacate nu foarte uniform, inca observam pe acolo bucatele de ceapa si verdeata mai mari.

9

Asa ca am trecut totul din nou prin masina de tocat carne.

Asta pentru ca pasta de naut sa fie cat mai uniforma, verde si nu foarte grunjoasa.

Dupa masina de tocat, data viitoare voi baga si blenderul vertical, pentru un plus de textura fina.

Dar puteti evita toate aceste manevrari de blendere, daca aveti unul mare si bun, care sa va faca pasta fina din prima.

10

Acum adaugati in pasta de naut - 1 lingurita de 7 condimente, 1 lingurita coriandru uscat macinat, 1 lingurita boia dulce sau iute, 0.5 lingurita de chimion macinat, 0.5 lingurita de piper negru macinat si 1 lingura de sare.

Amestecati bine totul, potriviti de sare dupa gustul dvs.

11

La final adaugati tot aici 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si 2 linguri de faina.

Amestecati bine totul, compozitia finala de naut trebuie sa fie moale si fina(dar sa nu curga!), daca cumva este mai uscacioasa si prea densa mai adaugati putin ulei de masline si amestecati.

12

Acoperiti bolul cu capac sau folie si lasati 2-3 ore la frigider sa se patrunda.

13

Dupa acest timp recomand sa va puneti o parte din pasta de naut la congelator, pentru o alta tura de falafel(daca nu aveti o masa cu multi musafiri si va trebuie multe chiftele gatite). Isi pastreaza perfect textura si gustul dupa decongelare.

 

14

Incingeti bine uleiul intr-o cratita sau tigaie adanca. Aveti grija sa fie foarte bine incalzit, sa se prajeasca rapid chiftelele si sa nu absoarba prea mult ulei in ele.

Apoi modelati repede chiftele - luati cate o lingura de pasta de naut.

15

O puneti in palma si usor cu degetele, prin apasare, o formati mai rotunda. Dar compozitia fiind moale, sa nu va asteptati, si chiar nu trebuie, sa formati bile perfecte si netede, ca cele de plasitlina.

Bucatarul arab, pe care l-am observat in Egipt, doar 1 secunda le tinea in palma, cat sa fie o forma cat de cat apropiata de cea rotunda.

16

Pe parcurs ce le formati, imediat le puneti in uleiul incins, lasati-le pana incep sa se ridice la suprafata, apoi puteti cu o spatula sa le mai intoarceti de pe o parte pe alta.

17

Trebuie sa le rumeniti repede, la foc iute, periodic intorcandu-le cu spatula de pe o parte pe alta.

Eu nu m-am chinuit sa le fac pe toate perfect rotunde, dar dupa prajire observati ca sunt foarte uniforme, si putin umflate. Chiar am avut emotii sa nu se desfaca, pasta de naut fiind destul de moale.

18

Cand sunt bine rumenite, le scoateti cu spatula din ulei si le puneti pe o farfurie asternuta cu niste servetele, sa absoarba excesul de ulei.

Apoi mai modelati si prajiti o tura, pana terminati pasta de naut.

19

Pentru servirea lor am facut repede la cuptor niste felii de cartofi cu mirodeii, reteta de aici.

Puteti la fel sa coaceti/prajiti felii de ardei, dovlecei, vinete.

20

Apoi neaparat sa faceti o salata, cu orice va place dar sa fie legumele tocate mai marunt.

21

Daca vreti un gust mai autentic, recomand sa faceti repede un sos de tahini - doar amestecati intr-un bol mic 1-3 linguri de pasta tahini(a mea este facuta in casa), 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri de apa si putina sare dupa gust.

Dar acesta merge inlocuit cu iaurt simplu grecesc, daca nu aveti timp, sau nu aveti un tahini bun la indemana.

22

Daca ati facut sau cumparat lipii arabesti(reteta mea este aici), luati o jumatate din lipie, in buzunarul ei puneti cartofi/legume coapte, sos de tahini sau iaurt, salata de legume si printre toate astea chiftele de naut(falafel).

Savurati cu mare pofta 1-2-3, multe portii, este delicios si poate fi cu usurinta adaptata reteta pentru vegegetarieni, sau post.

23

Daca nu aveti lipii, le serviti la farfurie, cu orice salata sau legume preferati, sos si eventual cu paine, daca aveti nevoie.

Apropo, aici sunt chiftelele de falafel preparate din pasta de naut decongelata.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (in total aproximativ 50 de chiftele)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 800 min
Data publicarii:

Comentarii

Geanina R
Geanina R 15 sep 2021, 10:44

Bună ziua, vă rog să-mi spuneți unde pot găsi amestecul de 7 condimente. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Geanina R 15 sep 2021, 10:47

Eu il iau online din magazinele de condimente, din magazine arabesti cand am drum, sau am mai vazut la Carrefour la raionul de produse orientale, dar nu intotdeauna.

Cred ca se poate si prepara in casa, dar nu am incercat pana acum. Il puteti omite daca nu gasiti.

Geanina R
Geanina R 15 sep 2021, 10:48

Mulțumesc mult! ☺️

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 15 sep 2021, 14:57

Saru' mina !

Pentru a evita a 13-a munca a lui Hercule, in loc doar sa inmuiem nautul, nu l-am putea fierbe in prealabil?  Bine fiert, compostul rezultat dupa tocare este de-a dreptul cremos deci foarte usor prelucrabil.

Multumesc.

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 15 sep 2021, 14:58

Nu se poate fierbe, pasta din naut fiert se desface si nu-si tine forma.

S-au mai gandit si altii inaintea dvs.😉

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Elena (lena) 15 sep 2021, 15:20

Trist...