Am facut eu multe retete de pizza, cu tot felul de aluaturi si umpluturi, dar am vrut neaparat sa ajung si la reteta de pizza italiana adevarata, neapoletana, care se prepara din aluat cu dospire lenta la rece si in cuptor cu lemne. Va spun din start ca este o reteta suprema, mega delicioasa, perfecta la textura si cu un gust pe care nu-l veti uita niciodata, fapt testat pe multe runde de rude si prieteni timp de 2 ani, de cand am inceput testele la cuptorul cu lemne.
Aluatul pentru aceasta pizza dospeste lent timp de 2-3 zile la frigider, deci trebuie sa planificati din timp procesul. Dar asta e singura incomoditate, in ziua cu pizza doar il scoateti din frigider, modelati, lasati la dospit 3 ore si va apucati de copt. Astfel, crusta va fi subtire, dar cu borduri aerate, frageda, elastica si foarte gustoasa, exact ca cea italiana, poate chiar mai buna!
Daca aveti cuptor cu lemne, sau planificati sa-l aveti, cu siguranta veti aprecia toate sfaturile de mai jos. Dar o puteti prepara si la cuptorul clasic, poate nu cu acelasi rezultat (foarte apropiat), improvizand o vatra fierbinte din tava, ca in reteta de Pizza lui Gennaro, pasul 10.
Ma gandesc acum ca trebuie neaparat sa incerc si varianta super suprema la acest aluat si sa-l fac cu maia naturala, deci n-am terminat cu retetele de aluat pentru pizza...