Am făcut eu multe rețete de pizza, cu tot felul de aluaturi și umpluturi, dar am vrut neapărat să ajung și la rețeta de pizza italiană adevărată, neapoletană, care se prepară din aluat cu dospire lentă la rece și în cuptor cu lemne. Vă spun din start că este o rețetă supremă, mega delicioasă, perfectă la textură și cu un gust pe care nu-l veți uita niciodată, fapt testat pe multe runde de rude și prieteni timp de 2 ani, de când am început testele la cuptorul cu lemne.
Aluatul pentru această pizza dospește lent timp de 2-3 zile la frigider, deci trebuie să planificați din timp procesul. Dar asta e singura incomoditate, în ziua cu pizza doar îl scoateți din frigider, modelați, lăsați la dospit 3 ore și vă apucați de copt. Astfel, crusta va fi subțire, dar cu borduri aerate, fragedă, elastică și foarte gustoasă, exact ca cea italiană, poate chiar mai bună!
Dacă aveți cuptor cu lemne, sau planificați să-l aveți, cu siguranță veți aprecia toate sfaturile de mai jos. Dar o puteți prepara și la cuptorul clasic, poate nu cu același rezultat (foarte apropiat), improvizând o vatră fierbinte din tavă, ca în rețeta de Pizza lui Gennaro, pasul 10.
Mă gândesc acum că trebuie neapărat să încerc și varianta super supremă la acest aluat și să-l fac cu maia naturală, deci n-am terminat cu rețetele de aluat pentru pizza...