Pizza la cuptor cu lemne si aluat cu dospire lenta

Pizza la cuptor cu lemne si aluat cu dospire lenta

Am facut eu multe retete de pizza, cu tot felul de aluaturi si umpluturi, dar am vrut neaparat sa ajung si la reteta de pizza italiana adevarata, neapoletana, care se prepara din aluat cu dospire lenta la rece si in cuptor cu lemne. Va spun din start ca este o reteta suprema, mega delicioasa, perfecta la textura si cu un gust pe care nu-l veti uita niciodata, fapt testat pe multe runde de rude si prieteni timp de 2 ani, de cand am inceput testele la cuptorul cu lemne.

Aluatul pentru aceasta pizza dospeste lent timp de 2-3 zile la frigider, deci trebuie sa planificati din timp procesul. Dar asta e singura incomoditate, in ziua cu pizza doar il scoateti din frigider, modelati, lasati la dospit 3 ore si va apucati de copt. Astfel, crusta va fi subtire, dar cu borduri aerate, frageda, elastica si foarte gustoasa, exact ca cea italiana, poate chiar mai buna!

Daca aveti cuptor cu lemne, sau planificati sa-l aveti, cu siguranta veti aprecia toate sfaturile de mai jos. Dar o puteti prepara si la cuptorul clasic, poate nu cu acelasi rezultat (foarte apropiat), improvizand o vatra fierbinte din tava, ca in reteta de Pizza lui Gennaro, pasul 10.

Ma gandesc acum ca trebuie neaparat sa incerc si varianta super suprema la acest aluat si sa-l fac cu maia naturala, deci n-am terminat cu retetele de aluat pentru pizza...

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
650 g
de preferat faina cu 13-14g de proteine
Sare
15 g
Apa
450 ml
Drojdie uscata
2 g
aproximativ un sfert de lingurita
Sos de rosii pentru paste si pizza
300 g
oricare preferati, eu il prepar pe al meu, reteta o gasiti pe site
Mozzarella
500 g
Topping pizza
500 g
oricare preferati

Pasi de urmat

1

Cu 2-3 zile inainte sa preparati pizza faceti aluatul pentru ea astfel:

- intr-un bol mare cantariti 650g de faina si o amestecati cu 15g de sare;

2

- dizolvati 2g de drojdie uscata in 450ml de apa, lasati 5 minute apoi o turnati peste faina cu sare;

3

- amestecati mai intai cu o lingura sau spatula;

4

- apoi treceti acest aluat lipicios pe masa de bucatarie si il framantati bine cu mainile, fara faina, doar va ajutati cu o spatula sau cutit cand se mai lipeste de masa;

5

- in 2-3 minute dupa ce il framantati asa pe masa, aluatul devine neted, deloc lipicios, uniform si foarte placut de lucrat;

6

- il puneti intr-o punga de plastic sau biodegradabila, inchisa foarte bine si lasati la frigider pentru 2-3 zile.

7

Cu 3 ore inainte sa coaceti pizza, adica cand chiar efectiv o modelati si puneti in cuptor, scoateti aluatul din frigider si il taiati in 5 bucati aproximativ egale.

Aici in poza sunt mai multe, cand suntem multe persoane la masa, fac 10 pizza la cuptor, iar poza este din acea tura.

8

Formati din aceste bucati de aluat 5 bile rotunde si le puneti pe o tava presarata cu faina (observati distanta mare intre ele).

Ungeti-le deasupra cu putin ulei de masline, sau oricare altul, ca sa nu formeze crusta cat vor sta.

9

Acoperiti deasupra cu folie alimentara sau o punga si lasati sa dospeasca 3 ore la temperatura camerei.

10

In acest timp aprindeti si faceti focul in cuptor, gasiti toate instructiunile detaliate, in special cele pentru pizza in postarea Cum se face focul in cuptorul cu lemne.

11

Pentru lucrul cu pizza in cuptor cu lemne eu folosesc o spatula de lemn, pe care modelez pizza si o pun in cuptor. Apoi inca o spatula de metal cu care intorc si scot pizza din cuptor (se gasesc de cumparat online).

Puteti folosi si doar o spatula de metal, dar aluatul se lipeste destul de repede de ea, mai ales cand sunteti incepatori.

12

Intr-un bol pregatiti mozzarella razuita sau rupta bucatele, iar in altul sosul de rosii pentru pizza.

Intr-o farfurie adanca puneti niste faina alba simpla, sau in stadiul mai avansat puteti folosi faina italiana semolina remacinata, din grau dur.

13

Bineinteles, pregatiti orice toppinguri va place sa folositi la pizza - sunca, ciuperci, rosii cherry, busuioc, porumb, etc.

14

Cuptorul cu lemne este gata pregatit de copt pizza, cititi atent postarea de care v-am spus, stergeti vatra si sa aveti focul pe lateral activ tot timpul cat lucrati si coaceti pizza.

In varianta simpla, de cuptor clasic electric, improvizati vatra fierbinte explicata de mine in reteta lui Gennaro, pasul 10.

15

Presarati putina faina peste spatula de lemn (sau metal).

16

Luati o billa de aluat de pe tava si o treceti pe toate partile prin faina pregatita mai inainte in farfuria adanca. Scuturati apoi surplusul de faina.

17

Puneti aluatul pe spatula infainata si il presati atent cu degetele dinspre mijloc spre margini, dar incercati sa nu apasati deloc aproximativ 1-1.5 cm din bordura.

18

Apoi prin diverse metode (gasiti multe filmulete pe Youtube) folosind doar mainile, intindeti foaia de pizza cat mai subtire, nu folositi facaletul!

19

Ungeti blatul de pizza cu sos de rosii, doar 1 cm de bordura lasati fara sos.

20

Puneti un strat de mozzarella.

21

Apoi orice topping va place, aici am facut o pizza Margherita simpla cu rosii cherry.

22

Prin miscari scurte si usoare scuturati spatula cu pizza si o aruncati pe vatra fierbinte din cuptor.

Tot pe Youtube gasiti un mic video cum pune pizza in cuptor Jamie Oliver, un fel de "ziga-ziga" scurt si ferm. Oricum cu putina experienta veti invata repede miscarile, chiar si daca primele pizza vor fi cu ceva emotii :)

23

Din moment ce ati pus pizza in cuptor, nu plecati deloc de langa ea, in cateva secunde va incepe sa se coaca foarte activ, temperatura in cuptor este acum aproximativ de 350-400 grade Celsius.

24

In aproximativ jumatate de minut deja o puteti lua atent cu spatula metalica si s-o intoarceti.

Intotdeauna se rumeneste foarte repede, si chiar se arde daca nu sunteti pe faza, cu partea dinspre lemnele care ard. Din aceasta cauza trebuie intoarsa de 3-4 ori, timp in care se coace uniform pe toate partile - asta ar fi vreo 3 minute in total, atat sta la cuptor pana este gata.

25

Aici pizza este gata, toata bordura e rumenita si crescuta uniform, iar mozzarella este topita si fierbe.

26

Imediat dupa ce luati pizza din cuptor, o puneti mai intai pe un prosop de bucatarie mai gros, lasati 2 minute, apoi o trageti pe un platou de lemn.

Metoda cu prosopul noi o folosim ca sa scapam de eventualele mici particule de carbune care se mai pot lipi de pizza cat sta pe vatra cuptorului, sa nu scartzie sub dinti cand mancati pizza.

27

Feliati pizza si savurati, observati bordurile aerate, pline de goluri si blatul subtire acolo unde este umplutura - textura perfecta pentru o pizza vera italiana!

In continuare lucrati restul blaturilor de pizza, nu uitati sa mentineti focul in cuptor permanent activ si cu fiecare pizza veti deveni un pizzaiola adevarat, chiar merita tot efortul.

Sper sa va fie de folos toate aceste informatii in aventura de pizza la cuptor cu lemne, este un proces foarte frumos si cu rezultate intotdeauna delicioase.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 buc (5 pizza medii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 1200 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !