Pâine Țărănească (cu maia)
Am ajuns într-un final să vă arăt rețeta de pâine cu maia pe care o fac acum cel mai des - i-aș mai spune "pâinea casei", pentru că este rețeta mea de bază. Pe lângă faptul că este foarte sănătoasă, are gustul specific de maia și aroma pâinicii de altădată.
Nu vă speriați să faceți maia, deși durează 4 zile efortul dvs este minim, făina de secară se găsește acum la orice Plafar și chiar în supermarketurile mai bune. Pentru doamnele mai grăbite vedeți că v-am arătat și varianta rapidă, de la pasul 13.
Veți avea pori mari și frumoși doar dacă maiaua este puternică, la a 2-3 folosire și cu atenție urmați pașii rețetei.
La ultimii pași aveți și poza cu diferențe - aceeași pâinică făcută cu făină albă de grâu și lângă ea alta, cu făină integrală de grâu.
Ingrediente
●
Faina alba
300 g
sau combinată cu făină integrală de grâu
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mai adânc puneți maiaua "hrănită"(cântăriți exact 260g), adică starterul îl scoateți seara din frigider și adăugați făina în el cum v-am arătat altădată.
Dacă aveți maia la prima folosire, puteți adăuga puțină drojdie ca în Prima pâine cu maia.
Oricum o maia activă și bună trebuie să fie poroasă și cu bule de aer în ea, după hrănire peste noapte ea se face activă și vedeți că va crește bine.
Pas 2
Adăugați apa și sarea în bol, amestecați cu un tel să omogenizați compoziția.
Pas 3
Apoi adăugați făina de secară și făina albă (și/sau integrală).
Pas 4
Amestecați cu o lingură sau spatulă până se încorporează făina.
Observați că aveți aluatul moale și lipicios, nu mai adăugați făină acum - oricum va fi lipicios din cauza făinii de secară care nu conține gluten.
Pas 5
Îl scoateți pe masa presărată bine cu făină și îl adunați puțin - adică aduceți marginile spre mijloc, și tot continuați până se formează o bilă.
Veți observa că se mai omogenizează și devine mai plăcut de lucrat.
Pas 6
Acum puteți să-l lăsați așa simplu, ca o bilă - să se odihnească 20-30 minute, apoi iar îl mai frământați.
Sau puteți aplica tehnica STRETCH AND FOLD(de 3 ori din 10 în 10 minute) ca la Franzela albă cu maia - pașii 10-14. Am observat că totuși așa pâinea are porii mai mari și crește mai bine.
Pas 7
După ce aluatul s-a odihnit și l-ați mai frământat, îl puneți (aluatul să fie cu fundul în sus, partea netedă să vină cu capul jos în bol) într-un bol adânc acoperit cu prosop - pe prosop presărați făină mai multă.
Pas 8
Peste 2-3 ore, în funcție de puterea pe care o are maiaua - pâinea ar trebui să-și dubleze volumul.
Pas 9
Răsturnați ușor pâinea crescută pe o bucată de hârtie de copt și cu un cuțit bine ascuțit faceți 2 tăieturi deasupra. Observați că pâinea ușor se mai dezumflă, așa și trebuie.
Pas 10
Cuptorul trebuie să fie încins bine cam cu 15 minute înainte, la 250 grade.
Observați că pâinea rotundă o coc pe o placă de gresie (se pune pe grătarul din cuptor și se încinge din timp împreună cu cuptorul) și dedesubt pun o tavă de cuptor goală.
Deci atent treceți pâinea cu tot cu hârtie de copt pe placa de gresie încinsă din cuptor și turnați un pahar de apă în tava dedesubt (să facă aburi). Închideți cuptorul și lăsați așa 10 minute, la temperatura de 250 grade.
Pas 11
Peste 10 minute micșorați temperatura cuptorului la 200 grade.
În total eu las pâinea în cuptor 45 minute - și cam de 2 ori în timpul coacerii o ung cu apă, cu o pensulă, să facă crustă crocantă și lucioasă.
Pas 12
Apoi o scoateți din cuptor, ungeți cu puțină apă și înveliți bine într-un prosop. Lăsați să se răcească complet.
Pas 13
Aici vă arăt metoda rapidă, cum fac pâinea când nu mă complic cu tehnica Stretch And Fold și mai adaug și făină integrală.
Deci, frământ pâinea cu făină integrală de grâu - 100g albă+200g integrală, o adun și las 20 minute la odihnit. După 20 minute iarăși o frământ 2-3 minute și o pun la crescut în tava dreptunghiulară de sticlă sau ceramică (așternută cu hârtie de copt). După ce își dublează volumul o tai deasupra în 2-3 locuri și pun la cuptor la 200 grade, fără gresie, fără apă - timp de 45 minute.
Pas 14
După copt o ung cu apă și învelesc în prosop - simplu și repede.
Pas 15
Aici vă arăt diferența între cele 2 pâinici:
- În dreapta aveți pâinea rapidă, cu făină integrală+albă+de secară
- În stânga pâinea exemplară - făină de secară+făină albă
Bineînțeles pâinea cu mai multă făină albă este mai crescută și poroasă dar la gust diferența practic nu există.
Pas 16
Gustoasă, sănătoasă și deosebită, v-o recomand!
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(1 pâine mare)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)