Pâine Țărănească (cu maia)

Pâine Țărănească (cu maia)

Am ajuns într-un final să vă arăt rețeta de pâine cu maia pe care o fac acum cel mai des - i-aș mai spune "pâinea casei", pentru că este rețeta mea de bază. Pe lângă faptul că este foarte sănătoasă, are gustul specific de maia și aroma pâinicii de altădată.

Nu vă speriați să faceți maia, deși durează 4 zile efortul dvs este minim, făina de secară se găsește acum la orice Plafar și chiar în supermarketurile mai bune. Pentru doamnele mai grăbite vedeți că v-am arătat și varianta rapidă, de la pasul 13.

Veți avea pori mari și frumoși doar dacă maiaua este puternică, la a 2-3 folosire și cu atenție urmați pașii rețetei.

La ultimii pași aveți și poza cu diferențe - aceeași pâinică făcută cu făină albă de grâu și lângă ea alta, cu făină integrală de grâu.

Ingrediente

Maia de secara
260 g
   
Faina de secara
130 g
   
Faina alba
300 g
sau combinată cu făină integrală de grâu
Sare
1 lingura
   
Apa
300 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mai adânc puneți maiaua "hrănită"(cântăriți exact 260g), adică starterul îl scoateți seara din frigider și adăugați făina în el cum v-am arătat altădată.

Dacă aveți maia la prima folosire, puteți adăuga puțină drojdie ca în Prima pâine cu maia.

Oricum o maia activă și bună trebuie să fie poroasă și cu bule de aer în ea, după hrănire peste noapte ea se face activă și vedeți că va crește bine.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 1
Pas 2

Adăugați apa și sarea în bol, amestecați cu un tel să omogenizați compoziția.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați făina de secară și făina albă (și/sau integrală).

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 3
Pas 4

Amestecați cu o lingură sau spatulă până se încorporează făina.

Observați că aveți aluatul moale și lipicios, nu mai adăugați făină acum - oricum va fi lipicios din cauza făinii de secară care nu conține gluten.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 4
Pas 5

Îl scoateți pe masa presărată bine cu făină și îl adunați puțin - adică aduceți marginile spre mijloc, și tot continuați până se formează o bilă.

Veți observa că se mai omogenizează și devine mai plăcut de lucrat.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 5
Pas 6

Acum puteți să-l lăsați așa simplu, ca o bilă - să se odihnească 20-30 minute, apoi iar îl mai frământați.

Sau puteți aplica tehnica STRETCH AND FOLD(de 3 ori din 10 în 10 minute) ca la Franzela albă cu maia - pașii 10-14.  Am observat că totuși așa pâinea are porii mai mari și crește mai bine.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 6
Pas 7

După ce aluatul s-a odihnit și l-ați mai frământat, îl puneți (aluatul să fie cu fundul în sus, partea netedă să vină cu capul jos în bol) într-un bol adânc acoperit cu prosop - pe prosop presărați făină mai multă.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 7
Pas 8

Peste 2-3 ore, în funcție de puterea pe care o are maiaua - pâinea ar trebui să-și dubleze volumul.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 8
Pas 9

Răsturnați ușor pâinea crescută pe o bucată de hârtie de copt și cu un cuțit bine ascuțit faceți 2 tăieturi deasupra. Observați că pâinea ușor se mai dezumflă, așa și trebuie.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 9
Pas 10

Cuptorul trebuie să fie încins bine cam cu 15 minute înainte, la 250 grade.

Observați că pâinea rotundă o coc pe o placă de gresie (se pune pe grătarul din cuptor și se încinge din timp împreună cu cuptorul) și dedesubt pun o tavă de cuptor goală.

Deci atent treceți pâinea cu tot cu hârtie de copt pe placa de gresie încinsă din cuptor și turnați un pahar de apă în tava dedesubt (să facă aburi). Închideți cuptorul și lăsați așa 10 minute, la temperatura de 250 grade.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 10
Pas 11

Peste 10 minute micșorați temperatura cuptorului la 200 grade.

În total eu las pâinea în cuptor 45 minute - și cam de 2 ori în timpul coacerii o ung cu apă, cu o pensulă, să facă crustă crocantă și lucioasă.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 11
Pas 12

Apoi o scoateți din cuptor, ungeți cu puțină apă și înveliți bine într-un prosop. Lăsați să se răcească complet.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 12
Pas 13

Aici vă arăt metoda rapidă, cum fac pâinea când nu mă complic cu tehnica Stretch And Fold și mai adaug și făină integrală.

Deci, frământ pâinea cu făină integrală de grâu - 100g albă+200g integrală, o adun și las 20 minute la odihnit. După 20 minute iarăși o frământ 2-3 minute și o pun la crescut în tava dreptunghiulară de sticlă sau ceramică (așternută cu hârtie de copt). După ce își dublează volumul o tai deasupra în 2-3 locuri și pun la cuptor la 200 grade, fără gresie, fără apă - timp de 45 minute.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 13
Pas 14

După copt o ung cu apă și învelesc în prosop - simplu și repede.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 14
Pas 15

Aici vă arăt diferența între cele 2 pâinici:

- În dreapta aveți pâinea rapidă, cu făină integrală+albă+de secară

- În stânga pâinea exemplară - făină de secară+făină albă

Bineînțeles pâinea cu mai multă făină albă este mai crescută și poroasă dar la gust diferența practic nu există.

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 15
Pas 16

Gustoasă, sănătoasă și deosebită, v-o recomand!

Poftă Bună!

Pâine Țărănească (cu maia) - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 pâine mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

olga.nika
Olga (olga.nika) 17 Mar 2014, 08:25

am facut si eu si iese fenomenala! mutumim mult! data viitoare fac poze! azi fac piine alba cu maia! sper sa-mi iasa la fel de bine.. desi acolo cu cantitatile e mai complicat caci nu am cintar (avea sa fie mai bine caca era masurat in ml..).. si o sa incerc la ochi..

Nota mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 Apr 2014, 13:06

super painica! de cand am incercat reteta nu mai cumparam paine ! baietelului meu de 3 ani jumate ii place neasteptat de mult! 

Nota mea pentru rețetă:
tudorm
tudorm 23 Sep 2014, 17:44

Mi-a crescut superb, un blog mare umplut. Lasata intr-adevar cam 5 ore. Dar cand s-o pun in tava aluatul se lipise de stergar si mi s-a dezumflat complet...

Cum fac sa-i pastrez forma?

1) probabil nu am infainat suficient aluatul asta-mi e clar, trebuia mai mult

2) dar la cat de mult crescute nu stiu daca se pastra, trebuia oare alt vas mai plat un pic? Am folosit un bol mai adanc, de dimensiune medie...

lena
Elena (lena) tudorm 23 Sep 2014, 18:46

Nu-ti face griji, la mine intoteauna se mai dezumfla cand o mut din bol pe tava - este normal, si atunci cand o tai cu cutitul deasupra. In timpul coacerii va creste bine oricum, asa ca este normal.

Singura chestie este sa ai grija cu manevrele de mutat pe tava, cat mai putin s-o deranjezi si sa n-o scuturi prea tare, dar aerul in plus oricum trebuie sa iasa, de asta si se taia deasupra cu cutitul.

retzetar de fericire
retzetar de fericire 10 Jan 2015, 19:56

Draga mea,

In primul rand: La multi ani! Un An Nou prosper, cu sanatate si multe bucurii!

Am facut maiaua timp de 6-7 zile si de Craciun am avut pe masa painea pe a carei reteta o descrii mai sus, facuta de mami.

Am luat si eu maia si azi fac, pentru prima data aceasta reteta.

Sunt sigura ca va fi la fel de buna ca cea mancata in vacanta acasa.

Iti multumesc.

Numai bine!

M.

Nota mea pentru rețetă:
Mihaela1
Mihaela1 23 Jan 2015, 10:08

Vreau sa fac si eu aceasta paine,dar am o intrebare. Eu am sa dublez cantitatile de faina (pentru ca vreau sa iasa doua paini), trebuie sa dublez si cantitatea de maia? 

lena
Elena (lena) Mihaela1 23 Jan 2015, 10:10

Dap, dublati si maiaua.

liliantoniou
liliantoniou 26 Jan 2016, 19:16

Draga Lena

Eu am terminat maiaua ,iar maine vreau sa-mi fac prima painica....acum ..imi opresc 100g in frigider iar restul o folesc la paine? Nu am inteles......iar din maiaua care o pun imi iese o paine in jur de 700 g?

liliantoniou
liliantoniou 26 Jan 2016, 19:21

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 26 Jan 2016, 19:25

Da, cam asa, daca este maia abia pregatita zveti gruja ca s-ar putea sa nu fie prea activa. Sau adaugati drojdie putin, sau sa aveti rabdarea sa creasca, dar si asa nu va fi prea pufoasa. Vedeti ca am scris asta la Prima paine cu maia.

MagdaN
MagdaN 03 Feb 2016, 20:57

A iesit cu prima maia- starter+ 5g drojdie. O paine f gustoasa, framanata si coapta la masina paine.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lion
lion 25 Mar 2017, 19:12

spunetimi varog e normal ca pinica sa aiba gust putin acru?

lena
Elena (lena) lion 27 Mar 2017, 09:09

Da, depinde de cum a fermentat maisua, dar si cat ati pus din ea in paine.

madalina2000
madalina2000 03 Jul 2019, 00:25

Buna seara! Daca maiaua din frigider nu are nicio bulă, mai este activa?! Sau mai bine spus, cum ar trebui sa arate o maia care a "murit"? Multumesc

lena
Elena (lena) madalina2000 03 Jul 2019, 10:10

In frigider nu prea face bule, o maia “moarta” nu va creste acel starter initial cand il pregatiti pt paine.

madalina2000
madalina2000 03 Jul 2019, 11:27

Multumesc mult !

madalina2000
madalina2000 05 Jul 2019, 22:55

Pur si simplu de vis!!!

Poza mea pentru rețetă:
madalina2000
madalina2000 05 Jul 2019, 22:56

...eu am dublat cantitatile!😊

Poza mea pentru rețetă:
LauraOlteanu120
Laura Olteanu (LauraOlteanu120) 08 Oct 2024, 10:31

Bun ziua , piatra de copt pizza este bună pentru copt pâinea ?

lena
Elena (lena) Laura Olteanu (LauraOlteanu120) 08 Oct 2024, 10:35

Sigur, sau o tava de cuptor intoarsa invers.

LauraOlteanu120
Laura Olteanu (LauraOlteanu120) 08 Oct 2024, 10:38

Multumesc pentru răspuns:)