Paine Taraneasca (cu maia)

Paine Taraneasca (cu maia)

Am ajuns intr-un final sa va arat reteta de paine cu maia pe care o fac acum cel mai des - i-as mai spune "paine casei", pentru ca este reteta mea de baza. Pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, are gustul specific de maia si aroma painicii de altadata.

Nu va speriati sa faceti maia, desi dureaza 4 zile efortul dvs este minim, faina de secara se gaseste acum la orice Plafar si chiar in supermarketurile mai bune. Pentru doamnele mai grabite vedeti ca v-am aratat si varianta rapida, de la pasul 13.

Veti avea pori mari si frumosi doar daca maiaua este puternica, la a 2-3 folosire si cu atentie urmati pasii retetei.

La ultmiii pasi aveti si poza cu diferente - aceeasi painica facut cu faina alba de grau si langa ea alta, cu faina integrala de grau.

Ingrediente

Maia de secara
260 g
Faina de secara
130 g
Faina alba
300 g
sau combinata cu faina integrala de grau
Sare
1 linguri
Apa
300 ml

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mai adanc puneti maiaua "hranita"(cantariti exact 260g), adica starterul il scoateti seara din frigider si adaugati faina in el cum v-am aratat altadata.

Daca aveti maia la prima folosire, puteti adauga putina drojdie ca in Prima paine cu maia.

Oricum o maia activa si buna trebuie sa fie poroasa si cu bule de aer in ea, dupa hranire peste noapte ea se face activa si vedeti ca va creste bine.

2

Adaugati apa si sare in bol, amestecati cu un tel sa omogenizati compozitia.

3

Apoi adaugati faina de secara si faina alba(si/sau integrala).

4

Amestecati cu o lingura sau spatula pana se incorporeaza faina.

Observati ca aveti aluatul moale si lipicios, nu mai adaugati faina acum - oricum va fi lipicios din cauza fainii de secara care nu contine gluten.

5

Il scoateti pe masa presarata bine cu faina si il adunati putin - adica aduceti marginile spre mijloc, si tot continuati pana se formeaza o bila.

Veti observa ca se mai omogenizeaza si devine mai placut de lucrat.

6

Acum puteti sa-l lasati asa simplu, ca o bila - sa se odihneasca 20-30 minute, apoi iar il mai framantati.

Sau puteti aplica tehnica STRETCH AND FOLD(de 3 ori din 10 in 10 minute) ca la Franzela alba cu maia - pasii 10-14.  Am observat ca totusi asa painea are porii mai mari si creste mai bine.

7

Dupa ce aluatul s-a odihnit si l-ati mai framantat, il puneti(aluatul sa fie cu fundul in sus, partea neteda sa vina cu capul jos in bol) intr-un bol adanc acoperit cu prosop - pe prosop presarati faina mai multa.

8

Peste 2-3 ore, in functie de puterea pe care o are maiaua - painea ar trebui sa-si dubleze volumul.

9

Rasturnati usor painea crescuta pe o bucata de hartie de copt si cu un cutit bine ascutit faceti 2 taieturi deasupra. Observati ca painea usor se mai dezumfla, asa si trebuie.

10

Cuptorul trebuie sa fie incins bine cam cu 15 minute inainte, la 250 grade.

Observati ca painea rotunda o coc pe o placa de gresie(se pune pe gratarul din cuptor si se incinge din timp impreuna cu cuptorul) si dedesubt pun o tava de cuptor goala.

Deci atent treceti painea cu tot cu hartie de copt pe placa de gresie incinsa din cuptor si turnati un pahar de apa in tava dedesubt(sa faca aburi). Inchideti cuptorul si lasati asa 10 minute, la temperatura de 250 grade.

11

Peste 10 minute micsorati temperatura cuptorului la 200 grade.

In total eu las painea in cuptor 45 minute - si cam de 2 ori in timpul coacerii o ung cu apa, cu o pensula, sa faca crusta crocanta si lucioasa.

12

Apoi o scoateti din cuptor, ungeti cu putina apa si inveliti bine intr-un prosop. Lasati sa se raceasca complet.

13

Aici va arat metoda rapida, cum fac painea cand nu ma complic cu tehnica Stretch And Fold si mai adaug si faina integrala.

Deci, framant painea cu faina integrala de grau - 100g alba+200g integrala, o adun si las 20 minute la odihnit. Dupa 20 minute iarasi o framant 2-3 minute si o pun la crescut in tava dreptunghiulara de sticla sau ceramica(asternuta cu hartie de copt). Dupa ce isi dubleaza volumul o tai deasupra in 2-3 locuri si pun la cuptor la 200 grade, fara gresie, fara apa - timp de 45 minute.

14

Dupa copt o ung cu apa si invelesc in prosop - simplu si repede.

15

Aici va arat diferenta intre cele 2 panici:

- In dreapta aveti painea rapida, cu faina integrala+alba+de secara

- In stanga painea exemplara - faina de secara+faina alba

Bineinteles painea cu mai multa faina alba este mai crescuta si poroasa dar la gust diferenta practic nu exista.

16

Gustoasa, sanatoasa si deosebita, v-o recomand!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (1 paine mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

olga.nika
Olga (olga.nika) 17 mar 2014, 08:25

am facut si eu si iese fenomenala! mutumim mult! data viitoare fac poze! azi fac piine alba cu maia! sper sa-mi iasa la fel de bine.. desi acolo cu cantitatile e mai complicat caci nu am cintar (avea sa fie mai bine caca era masurat in ml..).. si o sa incerc la ochi..

Nota mea pentru reteta:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 apr 2014, 13:06

super painica! de cand am incercat reteta nu mai cumparam paine ! baietelului meu de 3 ani jumate ii place neasteptat de mult! 

Nota mea pentru reteta:
tudorm
tudorm 23 sep 2014, 17:44

Mi-a crescut superb, un blog mare umplut. Lasata intr-adevar cam 5 ore. Dar cand s-o pun in tava aluatul se lipise de stergar si mi s-a dezumflat complet...

Cum fac sa-i pastrez forma?

1) probabil nu am infainat suficient aluatul asta-mi e clar, trebuia mai mult

2) dar la cat de mult crescute nu stiu daca se pastra, trebuia oare alt vas mai plat un pic? Am folosit un bol mai adanc, de dimensiune medie...

lena
Elena (lena) tudorm 23 sep 2014, 18:46

Nu-ti face griji, la mine intoteauna se mai dezumfla cand o mut din bol pe tava - este normal, si atunci cand o tai cu cutitul deasupra. In timpul coacerii va creste bine oricum, asa ca este normal.

Singura chestie este sa ai grija cu manevrele de mutat pe tava, cat mai putin s-o deranjezi si sa n-o scuturi prea tare, dar aerul in plus oricum trebuie sa iasa, de asta si se taia deasupra cu cutitul.

retzetar de fericire
retzetar de fericire 10 ian 2015, 19:56

Draga mea,

In primul rand: La multi ani! Un An Nou prosper, cu sanatate si multe bucurii!

Am facut maiaua timp de 6-7 zile si de Craciun am avut pe masa painea pe a carei reteta o descrii mai sus, facuta de mami.

Am luat si eu maia si azi fac, pentru prima data aceasta reteta.

Sunt sigura ca va fi la fel de buna ca cea mancata in vacanta acasa.

Iti multumesc.

Numai bine!

M.

Nota mea pentru reteta:
Mihaela1
Mihaela1 23 ian 2015, 10:08

Vreau sa fac si eu aceasta paine,dar am o intrebare. Eu am sa dublez cantitatile de faina (pentru ca vreau sa iasa doua paini), trebuie sa dublez si cantitatea de maia? 

lena
Elena (lena) Mihaela1 23 ian 2015, 10:10

Dap, dublati si maiaua.

liliantoniou
liliantoniou 26 ian 2016, 19:16

Draga Lena

Eu am terminat maiaua ,iar maine vreau sa-mi fac prima painica....acum ..imi opresc 100g in frigider iar restul o folesc la paine? Nu am inteles......iar din maiaua care o pun imi iese o paine in jur de 700 g?

liliantoniou
liliantoniou 26 ian 2016, 19:21

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 26 ian 2016, 19:25

Da, cam asa, daca este maia abia pregatita zveti gruja ca s-ar putea sa nu fie prea activa. Sau adaugati drojdie putin, sau sa aveti rabdarea sa creasca, dar si asa nu va fi prea pufoasa. Vedeti ca am scris asta la Prima paine cu maia.

MagdaN
MagdaN 03 feb 2016, 20:57

A iesit cu prima maia- starter+ 5g drojdie. O paine f gustoasa, framanata si coapta la masina paine.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lion
lion 25 mar 2017, 19:12

spunetimi varog e normal ca pinica sa aiba gust putin acru?

lena
Elena (lena) lion 27 mar 2017, 09:09

Da, depinde de cum a fermentat maisua, dar si cat ati pus din ea in paine.

madalina2000
madalina2000 03 iul 2019, 00:25

Buna seara! Daca maiaua din frigider nu are nicio bulă, mai este activa?! Sau mai bine spus, cum ar trebui sa arate o maia care a "murit"? Multumesc

lena
Elena (lena) madalina2000 03 iul 2019, 10:10

In frigider nu prea face bule, o maia “moarta” nu va creste acel starter initial cand il pregatiti pt paine.

madalina2000
madalina2000 03 iul 2019, 11:27

Multumesc mult !

madalina2000
madalina2000 05 iul 2019, 22:55

Pur si simplu de vis!!!

Poza mea pentru reteta:
madalina2000
madalina2000 05 iul 2019, 22:56

...eu am dublat cantitatile!😊

Poza mea pentru reteta: