Paine Taraneasca (cu maia)
Am ajuns intr-un final sa va arat reteta de paine cu maia pe care o fac acum cel mai des - i-as mai spune "paine casei", pentru ca este reteta mea de baza. Pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, are gustul specific de maia si aroma painicii de altadata.
Nu va speriati sa faceti maia, desi dureaza 4 zile efortul dvs este minim, faina de secara se gaseste acum la orice Plafar si chiar in supermarketurile mai bune. Pentru doamnele mai grabite vedeti ca v-am aratat si varianta rapida, de la pasul 13.
Veti avea pori mari si frumosi doar daca maiaua este puternica, la a 2-3 folosire si cu atentie urmati pasii retetei.
La ultmiii pasi aveti si poza cu diferente - aceeasi painica facut cu faina alba de grau si langa ea alta, cu faina integrala de grau.
Ingrediente
●
Faina alba
300 g
sau combinata cu faina integrala de grau
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mai adanc puneti maiaua "hranita"(cantariti exact 260g), adica starterul il scoateti seara din frigider si adaugati faina in el cum v-am aratat altadata.
Daca aveti maia la prima folosire, puteti adauga putina drojdie ca in Prima paine cu maia.
Oricum o maia activa si buna trebuie sa fie poroasa si cu bule de aer in ea, dupa hranire peste noapte ea se face activa si vedeti ca va creste bine.
Pas 2
Adaugati apa si sare in bol, amestecati cu un tel sa omogenizati compozitia.
Pas 3
Apoi adaugati faina de secara si faina alba(si/sau integrala).
Pas 4
Amestecati cu o lingura sau spatula pana se incorporeaza faina.
Observati ca aveti aluatul moale si lipicios, nu mai adaugati faina acum - oricum va fi lipicios din cauza fainii de secara care nu contine gluten.
Pas 5
Il scoateti pe masa presarata bine cu faina si il adunati putin - adica aduceti marginile spre mijloc, si tot continuati pana se formeaza o bila.
Veti observa ca se mai omogenizeaza si devine mai placut de lucrat.
Pas 6
Acum puteti sa-l lasati asa simplu, ca o bila - sa se odihneasca 20-30 minute, apoi iar il mai framantati.
Sau puteti aplica tehnica STRETCH AND FOLD(de 3 ori din 10 in 10 minute) ca la Franzela alba cu maia - pasii 10-14. Am observat ca totusi asa painea are porii mai mari si creste mai bine.
Pas 7
Dupa ce aluatul s-a odihnit si l-ati mai framantat, il puneti(aluatul sa fie cu fundul in sus, partea neteda sa vina cu capul jos in bol) intr-un bol adanc acoperit cu prosop - pe prosop presarati faina mai multa.
Pas 8
Peste 2-3 ore, in functie de puterea pe care o are maiaua - painea ar trebui sa-si dubleze volumul.
Pas 9
Rasturnati usor painea crescuta pe o bucata de hartie de copt si cu un cutit bine ascutit faceti 2 taieturi deasupra. Observati ca painea usor se mai dezumfla, asa si trebuie.
Pas 10
Cuptorul trebuie sa fie incins bine cam cu 15 minute inainte, la 250 grade.
Observati ca painea rotunda o coc pe o placa de gresie(se pune pe gratarul din cuptor si se incinge din timp impreuna cu cuptorul) si dedesubt pun o tava de cuptor goala.
Deci atent treceti painea cu tot cu hartie de copt pe placa de gresie incinsa din cuptor si turnati un pahar de apa in tava dedesubt(sa faca aburi). Inchideti cuptorul si lasati asa 10 minute, la temperatura de 250 grade.
Pas 11
Peste 10 minute micsorati temperatura cuptorului la 200 grade.
In total eu las painea in cuptor 45 minute - si cam de 2 ori in timpul coacerii o ung cu apa, cu o pensula, sa faca crusta crocanta si lucioasa.
Pas 12
Apoi o scoateti din cuptor, ungeti cu putina apa si inveliti bine intr-un prosop. Lasati sa se raceasca complet.
Pas 13
Aici va arat metoda rapida, cum fac painea cand nu ma complic cu tehnica Stretch And Fold si mai adaug si faina integrala.
Deci, framant painea cu faina integrala de grau - 100g alba+200g integrala, o adun si las 20 minute la odihnit. Dupa 20 minute iarasi o framant 2-3 minute si o pun la crescut in tava dreptunghiulara de sticla sau ceramica(asternuta cu hartie de copt). Dupa ce isi dubleaza volumul o tai deasupra in 2-3 locuri si pun la cuptor la 200 grade, fara gresie, fara apa - timp de 45 minute.
Pas 14
Dupa copt o ung cu apa si invelesc in prosop - simplu si repede.
Pas 15
Aici va arat diferenta intre cele 2 panici:
- In dreapta aveti painea rapida, cu faina integrala+alba+de secara
- In stanga painea exemplara - faina de secara+faina alba
Bineinteles painea cu mai multa faina alba este mai crescuta si poroasa dar la gust diferenta practic nu exista.
Pas 16
Gustoasa, sanatoasa si deosebita, v-o recomand!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(1 paine mare)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)