Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara Reteta VIDEO

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara

O reteta de mucenici pufosi simpla si perfecta, este buna si pentru cei care vor sa faca acum mucenici de post - ingredientele se adapteaza cu usurinta pentru ca nu sunt multe si este frumos tot procesul. Sa stiti ca in aceasta reteta de mucenici moldovenesti pufosi va scutesc de impletitul clasic si va propun o varianta care eu zic ca este geniala. Aveti aici straturi pufoase si fragede de aluat cu scortisoara(puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos), acestea absorb foarte bine siropul si mucenicii ies nu doar pufosi dar si foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteti sa colaborati si cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.

Am combinat pentru aceasta reteta de mucenici moldovenesti mai deosebita, o reteta de aluat dospit rapid, interesant pentru ca are in compozitie nu doar drojdie dar si praf de copt. Nu contine oua, doar daca vreti sa-i ungeti deasupra pentru luciu. Laptele simplu il puteti inlocui cu cel de soia sau cu apa, si untul topit cu ulei - in varianta de post.

Deci nu ezitati sa faceti si mucenici pufosi de post dupa indicatiile de mai sus, la fel puteti face Mucenicii Moldovenesti dupa reteta clasica sau Mucenicii Muntenesti fierti, ambele cu VIDEO!

Ingrediente

Lapte
250 ml
in varianta de post puneti lapte vegetal(soia, migdale, cocos) sau apa simpla
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Ulei
100 ml
Faina alba
400 g
Esenta de vanilie
2 lingurite
Zahar
250 g
Praf de copt
10 g
Unt topit
50 ml
sau ulei in varianta de post
Scortisoara
40 g
sau nuca de cocos, sau puteti sa nu puneti deloc, doar zahar
Coaja rasa de portocala
1 lingurite
sau coaja de lamaie, rom, orice arome va plac
Oua
1 buc
optional, pt uns deasupra

Pasi de urmat

1

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 1 lingura de zahar si drojdia uscata.

2

Lasati 10-15 minute pana face spuma deasupra si pe urma mai amestecati putin.

3

Intr-un bol puneti faina si praful de copt, amestecati.

4

Adaugati acolo laptele cu drojdia, uleiul si 1 lingurita esenta de vanilie.

5

Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura.

6

Pana aluatul se aduna si este mai omogen.

7

Acum presarati putin faina pe masa, scoateti aluatul din bol si il mai framantati 1-2 minute mai activ.

8

Il puneti inapoi in bol si lasati-l acoperit sa creasca 30-40 de minute.

9

Dupa acest timp il scoateti iar pe masa, taiati in 12 bucati de marime egala si formati bilute din ele.

10

Luati pe rand fiecare bila, o intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi.

Ungeti deasupra cu putin unt topit sau ulei simplu.

11

Presarati 1 lingura de zahar si putina scortisoara.

Daca nu va place scortisoara puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos, cacao, mac, etc.

12

Rulati dreptunghiul.

13

Taiati ruloul de-a lungul din 2 parti, dar nu taiati complet pana in mijloc - acesta ramane intreg.

14

Luati primele margini, le rasuciti 1-2 ori.

15

Si lipiti capetele, asa avem gata prima bucata din 8.

16

La fel faceti si cu cealalta parte si obtinem un mucenic-chifla frumos, simplu si elegant.

17

In acelasi mod faceti restul de mucenici.

Pe parcurs le aranjati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt. Lasati 10-15 minute sa creasca in tava, inainte de cuptor.

18

Pentru un luciu si culoare frumoase le puteti unge cu ou batut inainte sa le puneti in cuptor. In varianta de post sariti peste acest pas.

Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau pana se rumenesc uniform.

19

Pana mucenicii sunt in cuptor pregatiti repede siropul - fierbeti 1 pahar de apa cu 0.5 pahare de zahar, adaugati coaja de lamaie, vanilie si rom, dupa preferinte.

20

Mucenicii gata copti, fierbinti, se ung din abundenta cu sirop.

Eu am avut 2 tavi de mucenici si am distribuit uniform siropul sa-mi ajunga pentru ambele ture.

21

Imediat cat siropul nu s-a uscat presarati nuca maruntita deasupra, sa se lipeasca mai bine de suprafata mucenicilor.

22

Lasati mucenicii sa se patrunda bine si putin sa se racoreasca, dar va spun sigur ca nu veti avea rabdare...

Sunt foarte moi, fragezi, pufosi si toate straturile de scortisoara se combina perfect cu nuca si siropul. Acesta se insiropeaza bine si repede datorita formei.

23

Noua ne-au placut foarte mult si cred ca raman preferati pe mult timp inainte.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 12 bucati (12 mucenici, sau 2 tavi de cuptor)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 08 mar 2017, 16:01

Buna.Eram in lucru cand am vazut aceasta reteta. Am facut mai multe forme (si umpluti cu nuca de...sa ma complic), si atunci am facut si acest model, cu scortisoara. Am mancat unul singur si acesta a fost. F. bun, aromat...nemaipomenit. N-am prea stiut dimensiunea, lungimea, dar au primit toate laudele. Multumesc de reteta. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 09 mar 2017, 20:28

Ooo, ce frumos, bravo!

tiki
tiki 08 mar 2017, 16:01

Offffff...uit. Nota.

Nota mea pentru reteta:
ilariana03
mariana (ilariana03) 09 mar 2017, 20:19

Multumesc pt.aceasta reteta si pt. toate retetele minunate pe care ni le oferi! Cu retetele tale merg intodeauna la sigur! Lena esti minunata!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) mariana (ilariana03) 09 mar 2017, 20:28

Cu mare placere, multumesc si eu de apreciere!

alina nicoleta
alina nicoleta 09 mar 2017, 21:10

Azi am ales aceasta reteta,mi s-a parut cea mai potrivita ptr.gustul meu,si intradevar au fost foarte buni!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) alina nicoleta 09 mar 2017, 21:36

Pofta mare, ma bucur si multumesc de poza!

ElenaNan124
Elena (ElenaNan124) 10 mar 2017, 09:29

Buna Elena! Multumesc tare mult pentru reteta! I-am facut aseara si au iesit deliciosi! Am descoperit de curand pagina ta si imi place foarte tare cum explici modul de preparare. Am urmat reteta pas cu pas, cu mici modificari pe alocuri :). Nota 10!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Elena (ElenaNan124) 10 mar 2017, 09:39

Super, multumesc si eu de apreciere si poza!

aida2017
aida2017 10 mar 2017, 13:03

sunt minunati!!! am zis ca anul asta nu mai fac, ca nu mai am timp (motive obiective, doi copii mici), dar am vazut reteta si nu am rezistat. a trebuit s-o incerc si pe asta (foloseam cealalta reteta de-a ta). seamana cu acei colaci polonezi ce-mi plac f mult. multumesc pentru reteta si pentru tot site-ul indispensabil mie.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) aida2017 10 mar 2017, 13:12

Stiu chestia cu 2 copii... apreciez efortul si ma bucur mult! Pofta Mare!

aida2017
aida2017 10 mar 2017, 13:04

poza nu am... s-au mancat ultrarapid:)))

Loredana mol
Loredana Moldoveanu (Loredana mol) 10 mar 2017, 16:10

Deliciu, deliciu. Soacra mea a rămas impresionată de rezultat! Nici nu i-am spus că mare parte din rețeta a fost realizată de băiatul meu (2 ani și 7 luni), chef ul meu!

Mulțumesc pentru rețeta! Wow!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
igor.butuc.g
igor.butuc.g 11 mar 2017, 21:30

Au fost deliciosi!

eduardu
Eduardu (eduardu) 09 mar 2018, 09:58

Scortisoara face diferenta! Sunt cei mai buni mucenici pe care i-am facut vreodata! Si toate ingredientele de post. Apa in loc de lapte si ulei in loc de unt. Nu ma gandeam ca pot iesi atat de pufosi si aromati. I-am scufundat in sirop sa se prinda mai bine nuca de ei. Multumesc pt reteta! Iar impletitura dupa acest model iese si frumoasa si usor de insiropat,dupa cum specifici si tu in reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 09 mar 2018, 10:04

Super! Ma bucur ca au iesit 👍😉

mih
mihaela (mih) 09 mar 2018, 11:06

Buna, ieri am facut si eu mucenicii cu scortisoara. Sunt deosebiti, au o aroma aparte data de scortisoara, sunt altceva. Nu prea mi-au iesit pufosi, nu stiu care este motivul, dar sunt nemaiponenit de buni. Ramane reteta favorita de mucenici.Multumiri pentru reteta. 

Nota mea pentru reteta:
alina nicoleta
alina nicoleta 09 mar 2018, 14:08

Eh,i-am facut si anul acesta,dar in varianta de post,dar sunt foarte buni chiar si asa!Multumim pentru reteta!

violeta.nuky
violeta.nuky 07 mar 2019, 18:08

Buna Lena ,spune-mi la ce ajuta sa pui intr-un aluat drojdie+praf de copt?Nu am mai intalnit pana acum.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 07 mar 2019, 18:09

Asa aluatul este pufos, dar si mai fraged, efectiv se topeste in gura.

violeta.nuky
violeta.nuky 07 mar 2019, 18:32

Multumesc pentru raspuns.La ce se mai poate aplica acest procedeu?Cu stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 07 mar 2019, 18:34

La chifle in special, aveti reteta.

violeta.nuky
violeta.nuky 07 mar 2019, 20:41

Multumesc,am sa caut.Mai am o intrebare,te rog.Ai facut ceva cu faina spelta?daca da,te rog frumos sa ne spui din experinta ta.Cu toata stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 07 mar 2019, 20:56

Am folosit faina spelta in combinatie cu alte fainuri la retetele de paine. Proportia a fost “la ochi”, dar nu pune multa, experimenteaza.

violeta.nuky
violeta.nuky 08 mar 2019, 17:36

Ok,am sa experimentez.Este foarte sanatoasa.Cu stima,Violeta

eli91
eli91 13 mar 2019, 19:28

Am facut si eu aceasta reteta, adaugand la umplutura pe langa sortisoara si cacao, e minunata reteta, mi-am uimit familia si prietenii, foarte simpla si gustoasa! <3

Poza mea pentru reteta:
NegoitaDenisa133
Negoita Denisa (NegoitaDenisa133) 16 mar 2019, 17:02

Perfecti! Pufosi chiar si a doua zi! Multumim frumos!