Cum se face focul in cuptorul cu lemne

Cum se face focul in cuptorul cu lemne

Cuptorul cu lemne a fost principala ustensila de gatit a bunicii si mamei mele - painea, cozonacii, placintele, toate mancarurile importante de sarbatori, acolo le faceau. Eu eram prea mica sa inteleg toate detaliile acestui proces, dar de cand avem cuptorul cu lemne de la casuta de vacanta a trebuit sa invat. Principalul sfatuitor a fost tatal meu, care inca mai tine minte cum faceau ei focul in cuptorul nostru cel mare, de acasa.

Astfel, dupa 2 ani de teste si lucru la cuptorul mic cu lemne, pot sa va sfatui si sa va arat cum il folosim noi si ne bucuram de mancaruri delicioase si deosebite. La orice cuptor cu lemne ati folosi - cumparat, sau construit cu mainile proprii(apropo sunt foarte multe video in engleza pe Youtube cum sa-l faceti singuri) - sa stiti ca sunt reguli universale, dar oricum poate avea mici particularitati pe care veti invata sa le gestionati in timp.

Cititi pana la sfarsit toti pasii sa vedeti cate mancaruri delicioase puteti face dintr-un singur foc, la propriu!

Eu am luat cuptorul de pe internet, l-a construit un domn pasionat si dibaci, daca dati cautare pe Google cu siguranta il veti gasi.

Ingrediente

Lemn cu esenta tare
20 buc
noi folosim lemn de fag, cantitatea este aproximativa, depinde de marimea cuptorul si de cum este construit

Pasi de urmat

Pas 1

Asa arata cuptorul pe care il avem noi, nu este mare, are sus in fata cosul de fum sau hogeagul si gurarul cu care se inchide, optional poate avea un termometru montat pe el.

La inceput arata mai frumos, in timp s-a mai murdarit de funingine, a ruginit usa si cosul, dar asa vedeti ca este folosit destul de des si chiar stiu despre ce vorbesc.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 1
Pas 2

Deci, pregatiti lemnele de foc, sa fie uscate si despicate in bucati mai groase si mai subtiri.

Lasati usa cuptorului la o parte, aveti grija sa fie pus sus cosul de fum/hogeagul.

La gura cuptorului aranjati, cum vedeti in poza, 4 lemne putin mai groase, sa formeze sub ele un loc mai gol.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 2
Pas 3

Apoi peste aceste lemne mai puneti 3-4 bucati, iar in locul gol format jos indesati niste hartie/carton, eventual si niste crengute uscate mai subtiri.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 3
Pas 4

Aprindeti hartiile cu chibrite, noi mai nou folosim aprinzatorul acesta mare cu gaz la butelii mici, este mult mai comod si rapid.

Dar si chibritele sunt bune, vreun an doar cu ele am lucrat.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 4
Pas 5

Cand focul incepe sa arda mai aprig impingeti atent cu o sapaliga toata constructia de lemne in fundul cuptorului.

Noi am adaptat o sapa de gradina ca ustensila de manevrat focul si carbunii fierbinti din cuptor.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 5
Pas 6

Iar cand toate lemnele ard frumos le distribuiti atent in fundul cuptorului si putin spre laterale.

Nu incarcati cuptorul cu lemne prea multe care ard impreuna, maxim 4-5 bucati. Pe parcurs le adaugati si mentineti focul activ in cuptor.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 6
Pas 7

Cand observati ca spatele cuptorului devine alb, nu negru de la fum, usor miscati lemnele arzand spre mijlocul cuptorului si gura.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 7
Pas 8

Continuati sa mentineti focul si in zona din fata, pana bolta si peretii cuptorul se inalbesc.

Acest proces de inalbire inseamna ca toate caramizile au o temperatura potrivit de fierbinte, de la care chiar si funinginea arde. Este principalul indicator ca aveti cuptorul incins bine si procesul merge cum trebuie.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 8
Pas 9

Acum lasati toate lemnele sa arda complet, apoi intindeti carbunii fierbinti pe toata partea de jos a cuptorului(pe vatra) si lasati asa 10 minute.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 9
Pas 10

Apoi scoateti cu sapaliga toti carbunii intr-un recipient de fier sau inox, aranjat sub gura cuptorului.

Noi le scoatem intr-un gratar mic, apoi le folosim sa facem niste carne, sashlyk/frigarui, cartofi copti, etc, ca la orice gratar clasic.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 10
Pas 11

Cosul de fum se da la o parte(aveti grija ca este foarte fierbinte, sa va protejati mainile cu vreun prosop mai gros) gura de evacuare a fumului se inchide cat mai ermetic cu o caramida termorezistenta.

Mai jos veti observa ca la procesul de coacere a pizzei, cosul de fum ramane, nu trebuie scos.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 11
Pas 12

Puneti in cuptor carnea, sarmale, placinte, paine, etc.

Aici am pus un pui intreg cu cartofi si niste Haciapuri cu cascaval si branza.

Carnea si sarmalele merg intotdeauna puse primele, chiar si in cuptorul super-incins, dar painea si placintele recomand sa le intarziati cu vreo 15 minute, sa nu le ardeti. Dar asta reglati in timp dupa puterea cuptorului dvs.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 12
Pas 13

Inchideti cuptorul cu gurarul metalic si asteptati. Din cand in cand verificati cum se coc mancarurile, daca vi se pare ca se rumenesc prea repede puteti regla temperatura din cuptor deschizand putin gurarul.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 13
Pas 14

Daca planificati sa faceti pizza la cuptor cu lemne, procesul este la fel pana la pasul 9. Dar in continuare trebuie sa procedati putin altfel:

- cand cuptorul este incins bine si gata, totusi lasati sa arda  in continuare in el 2 lemne, nu asteptati pana focul se stinge complet;

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 14
Pas 15

- trageti cu sapaliga din cuptor in gratarul metalic toti carbunii fierbinti, dar lasati in cuptor cele 2 lemne arzand in continuare langa peretele stang;

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 15
Pas 16

- l-am rugat pe domnul cu cuptorul sa-mi mestereasca din fier asa o chestie indoita cu gauri pe lateral;

Este optional, dar protejeaza pizza de carbunii fierbinti care pot sari de la lemne.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 16
Pas 17

- o pun in cuptor ca sa cuprinda lemnele arzand si astfel am o zona de foc, putin izolata, dar care va mentine permanent temperatura constanta de aproximativ 350 grade in cuptor, perfect pentru pizza artizanala adevarata, pe vatra.

Periodic mai adaug cate 1-2 lemne sa arda cat prepar si coc pizza, deci acolo in stanga trebuie sa fie permanent un foc mediu.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 17
Pas 18

- am vazut cum un pizzaiola italian sterge vatra inainte de a coace pizza cu un prosop umezit bine in apa. Asa fac si eu, inmoi un prosop mare in apa rece, scurg bine si invelesc cu el spatula de pizza. Apoi sterg bine cu el vatra si astfel am scapat de eventualele bucatele de carbuni de la baza cuptorului.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 18
Pas 19

Astfel aveti cuptorul gata de copt pizza, focul arde pe lateral protejat, vatra este curata si obligatoriu cosul de fum sa fie pus sus la locul lui, sa aiba pe unde iesi fumul de la lemnele arzand.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 19
Pas 20

Pizza in acest cuptor cu lemne trebuie sa se coaca foarte repede, in 3-4 minute este gata, ca adevarata pizza italiana pe vatra. Dar despre pizza in special voi face o alta postare, cu toate detaliile necesare, deocamdata aici trebuie doar sa stiti cum pregatiti cuptorul pentru ea.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 20
Pas 21

Asa arata pizza mea din cuptorul cu lemne, este extrem de buna (cum zic toti cei care au gustat-o), in 2 zile revin cu reteta.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 21
Pas 22

Dupa ce ati terminat cu pizza, scoateti din cuptor gratarul metalic pentru focul de pizza si restul carbunilor.

Dati la o parte cosul de fum si inchideti hogeagul cu caramida termoizolanta, ca in pasii 10-11 de mai sus. Puneti in cuptor orice mancare vreti si il inchideti cu gurarul metalic.

Aici am pus la copt intr-un vas de  sticla termorezitenta niste cotlet si muschiulet intreg cu mirodenii.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 22
Pas 23

Dupa vreo 3 ore arata asa, la gust...exceptional!

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 23
Pas 24

Am adus din Moldova oala din lut pentru sarmale a bunicii, le coc ca in orice oala de lut, doar ca nu are capac si o acopar sus cu hartie de copt umezita, sa nu se arda sarmalele deasupra.

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 24
Pas 25

Am incercat si costita cu varza gatite asa, delicioase!

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 25
Pas 26
Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 26
Pas 27

Si aici frigarui pe carbunii care au incalzit cuptorul.

Dupa cum va spuneam - totul dintr-un foc - frigarui, pizza, sarmale, carne, desert, etc. Este foarte eficient acest proces, doar ca aveti nevoie de putina organizare dinainte, si sa va invatati cuptorul!

Pofta Buna!

Cum se face focul in cuptorul cu lemne - Pas 27

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Colectii: Utile, Retete de Pizza

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !